Mikä ihmeen kevytretkeily? Nauti vaelluksesta kevyemmällä lastilla

Kevytretkeily tai kevytvaellus (lightweight) terminä juontaa juurensa USA:sta, jossa vaihtelevan maaston ja pitkien välimatkojen myötä jo vuosia sitten vaelluksessa suureen arvoon nousi kevyet varusteet ja mahdollisimman kevyestä rinkasta tuli tavoittelun kohde. Tästä syntyi retkeilytyyli, joka kantaa termiä lightweight ja ultralight backpacking.

Älä anna nimen hämätä – kyse ei missään nimessä ole amerikkalaisesta hapatuksesta, kuten moni itseään kunnioittava vaeltaja saattaa ensin tuumia. Yllättävää kyllä – me suomalaiset olemme itse asiassa perinteisesti noudattaneet samaa periaatetta; ennen muinoin metsissä samoiluun ja tuntureilla vaeltamiseen riitti mukaan vain pikkuinen reppu, jossa kannettiin minimalistiseen tyyliin vain aivan välttämättömimmät varusteet. Puukko, kahvipannu, eväät ja viltti nukkumista varten – mitä muuta luonnon rauhasta nauttiva samoilija voi tarvita? Matkaa taitettiin pääasiassa hyödyn eikä niinkään huvin vuoksi, sillä retkien idea oli käydä kalassa, metsällä, marjassa, sienessä tai paimenessa. Tällöin turhat varusteet olisivat vain olleet tiellä.

Jossain vaiheessa ryhdyttiin retkeilemään ja varusteiden kehittyessä, valinnanvaran kasvaessa ja mukavuutta tavoitellessa on alettu haalimaan jos jonkinlaista välttämätöntä (ja ”välttämätöntä”) varustetta. Onhan toki kaiken kaikkiaan viisasta varautua erilaisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin, joita voi tulla vastaan. Tietyt mukavuudet ja käytännöllisyydet saattavat myös tulla hyvin ymmärrettävästi kysymykseen nykyvaeltajalle: Ehkäpä leiriytyessä on mukavampi nukkua makuupussin sisällä kuin pelkän viltin päällä, kahvi keittyy paremmin ja käytännöllisemmin retkikeittimellä kuin kahvipannulla, ja teltta tarjoaa suojaa huomattavasti paremmin kuin kuusenalus.

Retkelle lähteminen on saanut uusia piirteitä, kun varusteita pakkaillessamme tasapainoilemme kulkemisen helppouden ja leiriytymisen mukavuuden välillä. Varusteet, joita on otettu mukaan liian hövelisti ”varmuuden vuoksi” tai leirinnän mukavuutta lisäämään, saattavat lopulta koitua taakaksi, kirjaimellisesti.

Kevyttä retkeilyä

Kevytretkeilijän varusteet on tarkkaan mietitty mahdollisimman minimalistisiksi. Tällaiset varusteet voivat olla aidolle kevytretkeilijälle jo liian runsaat.

Kevytretkeily tarkoittaa nimensä mukaisesti retkeilyä mahdollisimman kevein varustein. Normaalisti vaellusrinkka saattaa painaa varusteluista riippuen jopa 35 kiloa. Kevytretkeily-tyyliin pakattu reppu ilman ruokaa, vettä ja polttoainetta saattaa painaa alle 10 kg ja ultrakevyt reppu 5 kg, eli on todellakin merkittävästä erosta kyse. Kevytretkeilijä valitsee kengikseenkin mahdollisimman kevyet popot, jotta ne eivät vaikeuta matkan etenemistä.

Kevytretkeilyn idea ei ole pöllömpi, sillä hankalassa maastossa liikkuessa jokainen gramma haittaa etenemistä. Kevytretkeilyn voi toki ottaa hifistelynä ja grammanviilauksena – tällöin kevytvaellus itsessään saattaa olla itseistarkoitus ja haaste itselle, jonka avulla näkee kuinka pienellä varustuksella metsän siimeksessä mahtaa pärjätä. Mutta kevytretkeilyn periaatetta voi käyttää myös ihan vain etenemisen helpottamiseen – syitä voi olla monia.

Lukuvinkki:

Kenelle kevytretkeily sopii?

Kevytretkeilyn syynä voi olla halu helpottaa etenemistä esimerkiksi vaikeakulkuisessa maastossa, halu kulkea nopeammin ja pidemmälle, jokin vamma tai sairaus tai yksinkertaisesti kevein askelin kulkemisen ilo. Myös ikääntyvä vaeltaja saattaa löytää aivan uuden vaeltamisen ilon kevytretkeilyn avulla. Kevytretkeily ennaltaehkäisee vammoja, sillä kevyen repun kanssa on helpompi edetä hyvää tasapainoa edellyttävissä maastoissa. Kevyt reppu voi myös säästää erilaisilta rasitusvammoilta. Kevytretkeily ei kuitenkaan sovi ihan kaikille, eikä sitä voi esimerkiksi suositella ihan keltanokille, sillä se vaatii jo vähän enemmän harrastuneisuutta ja taitoa.

Keventäminen vaatii taitoa ja osaamista. Entisaikojen eränkävijä ei tarvinnut paljon varusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen (eikä niitä silloin ollut olemassakaan), sillä hän hallitsi perinteiset erätaidot. Oli osattava löytää majapaikka ja majoittua ilman telttaa, tehdä tuli, hyödyntää luonnon materiaaleja ja luettava luontoa. Jos haluat aloittaa kevytretkeilyn, sinun on eläydyttävä entisajan eränkävijän mielenmaisemaan ja osattava nämä samat taidot, jotta retkeily on turvallista.

Harjoittele ainakin seuraavat taidot:

  • Opettele tulenteko haastavissakin olosuhteissa
  • Avomajoitteet ovat telttaa kevyempiä. Totuttele laavukankaan alla yöpymiseen jos vuodenaika sen sallii. Muista, että luonnon materiaaleista ei voi rakentaa majoitteita jokamiehenoikeuksin.
  • Opettele suunnistamaan ja arvioimaan vauhtiasi ja etäisyyksiä. Opettele lukemaan luontoa ja säätilaa
  • Opettele ajattelemaan luovasti ja valitse varusteita, joita voit hyödyntää eri käyttötarkoituksiin. Valitsetko mielummin vaihtovaatteet vai pienen määrän pesuainetta? Voisiko makuupussia hyödyntää leirivatteiden korvikkeena?
  • Opettele kuivaamaan elintarvikkeita. Vesi painaa paljon, joten sitä ei kevytretkeilijä kanna mukanaan. Jätä siis säilykkeet ja turhat pakkaukset kotiin ja kuivaa elintarvikkeesi.

Hanki myös riittävästi tietoa! Alla muutamia vinkkejä:

Ruuanlaitto ja vesi

  • Pohdi mistä saat vettä. Jos reitilläsi on useita vesipisteitä, ei tämä ole ongelma, mutta jos joudut kantamaan päivän vedet mukana, saatat haluta varata matkaasi useamman pullon. Harkitse ehdottomasti myös vedensuodattimen ja -puhdistimen hankintaa.
  • Sinun on hyvä myös tuntea oma ravinnon tarpeesi. Opettele siis arvioimaan energiankulutustasi ja arvioi sen mukaan tarvittava ruokamäärä tarkasti.
  • Tarvitsetko polttoainetta keittimeen ja kuinka paljon? Testaa sekin kotona ennen lähtöä!
  • Voit myös opetella tulenteon ja korvata keittimen risukeittimellä, jonka polttoainetta sinun ei tarvitse kantaa mukanasi.
  • Vaihda iso eräpuukko taittoveitseen.
  • Kuivaa elintarvikkeet. Kuiva ruoka ei pilaannu niin helposti kuin tuore, eikä siitä tule sitä paitsi isoa roskavuorta kannettavaksi takaisin. Suosi valmisruoka-annoksia!

Vaatteet

  • Kevytretkeillessä on myös tarkoitus selvitä mahdollisimman kevyillä kengillä. Sopivatko kenkävalintasi ja vaellusmaasto ja kasvillisuus yhteen?
  • Suosi sadeviittaa -takin ja rinkan sadesuojan sijaan
  • Merinovillaiset alusvaatteet tuntuvat lämpimiltä vaikka ne olisivatkin vähän märät eivätkä ne ala haista samalla lailla kuin keinokuituiset
  • Pyri esimerkiksi ennakoimaan päivä- ja yölämpötilat, jotta osaat arvioida vaatevarastosi oikein.

Majoittuminen

  • Muista, että liike pitää lämpimänä, joten harkitse, kannattaako leirissä istuskella pitkiä aikoja – tällöin saatat selvitä vähemmillä vaatteillakin, kun mukaan ei tarvitse pakata lämpimiä taukovaatteita.
  • Huomioi päivänvalo ja pohdi, tarvitsetko ehkä tasku- tai otsalamppua (muista niihin paristot myös!)
  • Jos omistat ilmatäytteisen makuualustan, kannattaa sille hankkia täyttöpussi, jota voit käyttää myös leirivaatteiden tai makuupussin kuivapussina rinkassa
  • Kuivapussiakin voi hyödyntää – tee siitä itsellesi tyyny laittamalla sen sisään kevytuntuvatakki tai jokin muu pehmeä vaatekappale

Peseytyminen

  • Ota mukaan pieni ja nopeasti kuivuva retkipyyhe. Jos tarvitset isomman, niin valitse mahdollisimman ohut materiaali.

Osta keveyttä

Kevytretkeilyyn on mahdollista ostaa varusteitakin, jotka on kehitetty mahdollisimman pieneen tilaan mahtuvaksi ja kevyeksi. Kannattaa myös huomioida, että ultrakevyet varusteet ovat kaikkein herkimpiä kulumiselle ja rikkoutumiselle. Keveys ja kestävyys kulkevat vain harvoin käsi kädessä, joten kevyet retkeilyvarusteet eivät valitettavasti yleensä ole pitkäikäisiä. Ja toki aina on hyvä muistaa, että kaikista kevyin varuste on kotiin jätetty varuste!

Lopuksi…

Sinun on hyvä muistaa, että kevytretkeily ei ole ihan kaikkia varten. Jos haluat kokeilla kevytretkeilyä, muista tehdä se turvallisesti ja varustaudu tarpeeksi isolla määrällä tietoa ja taitoa. Älä koskaan luovu turvallisuutesi kannalta olennaisista varusteista. Jos et ole koskaan vaeltanut, ennen kevytretkeilyä suosittelemme ehdottomasti ensin kokeilemaan tavallista vaellusta.

Etsitkö varusteita kevytretkeilyyn sopivaksi? Scandinavian Outdoorista löydät kaikki, mitä tarvitset kevytretkeilyyn!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista