Vaelluskengät

Kuinka vaelluskenkien pitäisi istua? 6 vinkkiä kivuttomaan vaellukseen

Artikkeli saattaa sisältää suosittelulinkkejä. Linkkien klikkaaminen ei maksa sinulle mitään, mutta on suureksi avuksi sivuston ylläpitämisessä. Kiitos tuesta!

Kuvittele tämä: olet ajanut tunnin pois kaupungista ja olet valmis siihen rentouttavaan ja mielentyhjentävään 10 kilometrin vaellukseen, jota olet kauan odottanut. Linnut visertävät, tuuli puhaltaa puissa – tämä vaellus tulee olemaan kaivattu lepo sielulle ja keholle.

Aloitat kävelyn raikkaassa ulkoilmassa hyvillä mielin, mutta kilometrin päästä jalkaasi hiipii ikävä kipu. Kenkä hiertää ja hankaa ikävästi. Kääks, upouudet vaelluskengät aiheuttavat rakot jalkaasi! Kahden kilometrin kohdalla rakkulat jaloissasi ovat niin pahoja, että sinun on käännyttävä ympäri ja nilkutettava takaisin autoon. Se siitä rennosta patikoinnista.

Miten välttää tämä skenaario? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka valitset hyvin istuvat vaelluskengät ja vältät ikävät rakkulat ja jalkojen kipeytymiset.

Kaikista tärkein asia, jonka voit tehdä oman turvallisuutesi ja jalkojesi terveyden eteen, on löytää täydellisesti istuvat kengät. Tähän perehdytään seuraavaksi, oletko valmis?

Lyhyesti

Miten vaelluskenkien kuuluu istua?

Vaelluskenkien tulee istua napakasti kantapään ja jalan sivujen ympärille jättäen samalla tilaa varpaillesi. Testaa vaelluskenkien kokoa päivän päätteeksi eli iltapäivällä tai illalla – jalkasi ovat tällöin isoimmillaan päivän aikana kertyneen normaalin turvotuksen vuoksi ja käytä paksuimpia omistamiasi sukkia (tai sellaisia, joita aiot kenkien kanssa käyttää).

Miten vaelluskenkien kuuluu istua?

Vaelluskengät

Vaelluskengän istuvuuden määrittää pitkälti kengän koko ja siksi oikean koon valitseminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta vaelluskenkä olisi mahdollisimman hyvin istuva.

Eri valmistajilla on erimallisia lestejä ja kokotaulukoita, joita voi käyttää apuna kenkää valitessa, mutta vaelluskenkää pitäisi aina sovittaa jalkaan joko liikkeessä paikan päällä tai nettishoppaillessa tilaten pari eri kokoa sovitettavaksi. Lesteistä esimerkkinä leveämpään jalkaan sopivat parhaiten Meindlin wide ja comfort fit -lestit, Lundhagsin opti-lesti sekä Hanwagin wide.

Vaelluskenkään olisi myös hyvä mahtua joko yksi paksumpi sukka tai alussukka ja päällyssukka yhdessä.  Kengässä pitäisi olla pituuden puolesta tilaa sen verran, etteivät varpaat pääse osumaan kengän kärkeen alamäkeenkään astellessa. Nahkakenkä saattaa venyä käytössä hiukan, mutta yleensä kenkä ei käytössä varsinaisesti muutu isommaksi.

Yleisvinkkejä oikean istuvuuden löytämiseksi

  1. Vaelluskengän kuuluu istua tukevasti jalkaan, mutta ne eivät missään nimessä saa puristaa.
  2. Kantapään puolella kengän takaosassa saa olla pientä liikkumavaraa – esimerkiksi noin sentin verran, mutta ei juuri sen enempää, sillä vaelluskengän kuuluu istua hyvin eikä kantapää saa esimerkiksi juurikaan nousta kävellessä – hölskyvä kenkä ei ole hyvä vaelluskenkä. Jos kenkiä käyttäessä tuntuu, että kantapään taakse jää liikaa tilaa, voit lisätä kenkiisi kantapääpehmusteen.
  3. Varpaille pitäisi jäädä liikkumavaraa seistessä ainakin noin sentin verran. On tärkeää hahmottaa, että vaeltaessa kävelet aika eri tavalla kuin kotona tai kenkäkaupassa kenkiä sovittaessasi. Varpaasi eivät saa esimerkiksi osua kärkeen silloin kun astelet reippaasti vaikkapa alamäkeen. Valitse mielummin liian iso kenkä kuin liian pieni, sillä pohjallisilla tai sukilla voit tehdä kengästä sopivamman tarvittaessa.
  4. Jos jalkojasi kihelmöi vaelluskengissäsi, ovat ne liian pienet. Tällöin on joko valittava ohuemmat sukat tai vaihdettava kengät isompaan kokoon.
  5. Jos tarvitset holvikaaritukea, voi olla tarpeen ottaa kokoa isompi kenkä, jotta saat ortopedisen pohjallisen mahtumaan kenkään.

Vinkkejä täydellisten kenkien metsästykseen

Vaelluskengät
  • Sovita aina molempia kenkiä. Jalkasi voivat olla eri kokoiset keskenään
  • Sovita kenkiä sekä aamulla että illalla, koska useimmilla jalan koko muuttuu päivän mittaan – aamujalka on pienempi kuin iltajalka
  • Pidä kenkiä jalassasi vähintään 10 minuuttia, jotta jalat asettuvat kenkiin ja kengät jalkoihin
  • Sovita kenkiä niiden sukkien kanssa, joita aiot käyttää kenkien kanssa
  • Älä tuijota kokomerkintää – useimpien ihmisten jalan koko kasvaa iän myötä ja eri merkkisten kenkien koot saattavat poiketa toisistaan ja niiden lestit ovat erilaiset. Kiinnitä enemmänkin huomiota siihen, miltä kenkä tuntuu jalassasi.

Sukat vaelluskengissä

Sovita kenkiä juuri niillä sukilla joita jatkossa tulet kenkien kanssa käyttämään. Sukilla on iso vaikutus kengän ominaisuuksiin ja lopullista kokoa, istuvuutta ja hengittävyyttä säädellään juuri sukalla. Suosittelemme käyttämään nimen omaan vaelluskäyttöön suunniteltuja sukkia.

Jos vaellat kylminä vuodenaikoina, täytyy sinun miettiä myös kuinka saat jalkasi pysymään lämpöisenä. Tällöin mukava ja paksu villasukka voi tehdä vaelluskokemuksesta mukavamman ja tällöin on myös huomioitava että kenkä ei saa olla liian tiukka – ilma eristää lämpöä tehokkaasti ja liian tiukoissa vaelluskengissä (vaikka sitten lämpimien villasukkien kanssa) jalkasi ovat tammikuun pakkasissa nopeasti jäässä. Paksu sukka voi lisätä jalkasi kokoa jopa puolta kokoa isommaksi, joten voi olla että tarvitset eri kokoiset kengät talvi- ja kesävaelluksille.

Puuvillaiset sukat ovat mukavat jalassa, mutta ne eivät ole paras vaihtoehto patikointiin. Vaeltaessa jaloistasi vapautuu paljon kosteutta ja hikeä. Puuvilla imee itseensä kosteuden ja voi aiheuttaa kitkaa jalan ja kengän väliin – lopputuloksena 100 % varmuudella rakkulat.

Villa taas siirtää kosteutta tehokkaasti, joten se on erinomainen materiaali vaellussukissa. Erityisesti merinovilla on nopeasti kuivuva, tehokkaasti kosteutta siirtävä eikä se haise helposti. Villa tosin voi olla liian kuuma etenkin kesäkuukausina.

Vaellussukiksi kannattaa valita sellaiset, joissa on sekoitus luonnon- ja synteettisiä kuituja. Nailonilla ja villalla sekoitetut sukat ovat kevyitä, pehmeitä ja siirtävät tehokkaasti hikeä pois jaloistasi sen sijaan että ne jättäisivät kosteuden muhimaan jalkoihin ja aiheuttavat tällä tavoin ylimääräistä kitkaa.

Vaelluskengän koko

Vaelluskengät

Kenkien kokomerkintää ei kannata tuijottaa liiaksi tai ainakaan hankkia kenkiä pelkästään numeron perusteella, sillä eri merkeillä on erilaiset koot ja lestit ja oma jalkasi koko voi myös muuttua iän myötä.

Oikea koko löytyy vain sovittamalla ja vertailemalla. Muista myös sovittaa kenkiä erityisesti iltapäivällä tai illalla, sillä monesti jalat tuppaavat turpoamaan iltaa kohden, etenkin pidemmän kävelyn päätteeksi. Vaelluskenkään tulee myös aina mahtua kunnollinen sukka. Jos olet kiikun kaakun kahden vaihtoehdon välillä, kannattaa sen vuoksi aina valita se isompi.

Nauhoittaminen

Kun kenkä on jalassa ja kantapää kupissaan aloitetaan kenkien nauhoittaminen. Iltin (= kengän osa kengännauhojen ja jalan välissä, kengän kieli) on oltava suoraan ja keskellä. Nilkan kohdalla olevian lukkohakasten ansiosta kenkiä voidaan nauhoittaa tarvittaessa myös kahteen suuntaan.

Ylöspäin mäkeen käveltäessä on alempi nauhoitus oltava hyvin kireällä, kun taas varsi voi olla löysemmin nyöritetty. Alaspäin käveltäessä on erityisen tärkeää että kantapää pysyy paikallaan ja siksi nilkka sekä varsi on nauhoitettava tiukasti.

Nauhoituksessa vanha baijerilainen tapa on pyöräyttää nauhat viimeisten hakasten yläpuolelta alas. Näin solmu on pitävämpi ja se antaa enemmän joustavuutta sekä tukevuutta.

Istuvuus

Vaelluskengät

Kenkää sovitettaessa on varpailla oltava hyvin tilaa liikkua ja kantapään täytyy ”elää” – se ei saa hölskyä tai olla löysä mutta ei toisaalta myöskään tiukasti kiinni kengässä. Varpaat eivät saa liukua alamäessäkään kengän kärkeen saakka, joten seistessä niiden eteen pitäisi jäädä ainakin sentin verran tilaa. Vaellusjalkineen on tunnuttava tukevalta jalassa, mutta ne eivät saa puristaa.

Vaellusreittien epätasaisen maaston vuoksi nilkkasi tarvitsee erityisen paljon tukea – nyrjähtänyt nilkka keskellä metsää ei ole naurun asia. Paras tapa varmistaa hyvin istuva ja tukeva kenkä on katsoa, että se istuu kantapäästä napakasti (muttei liian tiukasti). Kantapään takana saa olla vähän ilmaa – kenkä kun ei saa olla myöskään liian tiukka.

Ota huomioon myös, että vaelluskengissä on paljon pehmustetta kantapäässä, koska ne on rakennettu kovaa käyttöä varten. Ihannetapauksessa tämä pehmuste täyttää ylimääräisen tilan ja pitää kantapääsi tukevasti kengässä.

Maaston vaikutus kengän valintaan

Jos suunnittelet vaellusta suhteellisen tasaisella ja tasaisella alueella, kevyet ja joustavat kengät on fiksu valinta. Ne ovat mukavat ja helpot kävellä eikä niitä tarvitse niin paljon ”ajaa sisään”.

Mutta jos aiot käyttää kenkiäsi haastavassa maastossa – kivisillä poluilla, jyrkillä rinteillä ja erilaisissa olosuhteissa – jäykempi pohja on tarpeen. Mitä karumpi maasto, sitä jäykempi kengän tulee olla.

Jäykkien kenkien huono puoli on, että saatat huomata jalkojasi kipeänä muutaman ensimmäisen viikon aikana. Ennen kuin jalkasi sopeutuvat kenkiin, jäykät saappaat saattavat tuntua kovalta jalassa. Siksi suosittelemme lämpimästi kävelemään uusilla kengillä ympäri ämpäri muutaman viikon ajan tai lähtemään parille lyhyelle, helpolle vaellukselle ennen kuin lähdet yli neljän kilometrin matkaan uusilla kengilläsi.

Koekävely

Kenkää kannattaa pitää vähintään 10 minuuttia jalassa yhtäjaksoisesti, jotta pehmusteet ja varsi löytävät oikean paikan, ottaen myös itse jalan asennon huomioon. On myös tärkeää huomioida, etteivät varpaat alaspäin mentäessä osu kengän kärkeen. Jos olet nettishoppailija, kannattaa tilata kotiin pari eri kokoista kenkäparia ja sovittaa niitä rauhassa kotona. Usein kotona saakin tehtyä parhaan valinnan, sillä kenkiä voi sovittaa aamuin illoin.

Työnnä jalkaa niin pitkälle eteenpäin kengän sisään kuin saat tasaisella alustalla. Sinun täytyisi pystyä asettamaan etusormesi kantapään ja kengän takaosan väliin ja samalla varpaiden ei pitäisi osua kengän kärkeen.

Ahtaat kengät voivat aiheuttaa jopa vakavia terveysongelmia, jotka saattavat estää vaelluksen viikkojen tai jopa kuukausien ajaksi. Ole siis tarkkana!

Aja kengät sisään ennen vaellusta

Vaelluskengät

Kun hankit vaelluskengät ensimmäistä kertaa, käytä niitä sisätiloissa mahdollisimman pitkiä hetkiä. Tällöin voit mahdollisesti myös palauttaa kengät, jos ne osoittautuvat liian kireiksi tai löysiksi (ulkona käytettyjä kenkiä ei saa enää palauttaa liikkeeseen).

Mitä jäykemmät kengät valitset, sitä tärkeämpää ne on ajaa kunnolla sisään ennen vaellusta. Sisällä tepsuttelun jälkeen vie upouudet kenkäsi miellyttävälle kävelylle ulos. Käytä niitä asteittain pidempiä aikoja ja pidempiä matkoja. Jäykköäpohjaiset kengät tuntuvat aluksi kovalta jalassa ja ne alkavat pikku hiljaa muotoutua jalkoihisi sopivaksi.

Usein kysytyt kysymykset

Pitäisikö vaelluskengän olla kokoa isompi kuin tavallisen kengän?
Ei välttämättä, vaelluskengän tulee olla normaalikokoinen. Jos käytät vaelluskengissäsi paksuja sukkia, saatat haluta valita puolta kokoa isomman kengän kuin mitä tavallisesti käyttäisit. Kahden koon välillä kannattaa tosin valita yleensä isompi koko.

Mistä tiedän, ovatko vaelluskengät liian suuret?
Kantapää ei saa luistaa liikaa, kantapää ei saa nousta kohtuuttomasti, eikä jalka saa hölskyä kengässä. Varpailla tulee olla vähintään sentin verran tilaa. Nilkkasi tulee olla tuettu koko ajan.

Miltä vaelluskengän pitäisi tuntua?
Vaelluskenkien tulee tukea nilkkaasi, jättää tilaa varpaille (vähintään sentti seistessä tavallisesti, eikä varpaat saa osua kärkeen alamäessa), ja kantapää ei saa liukua liikaa kengän sisällä.

Mistä löydän hyvät vaelluskengät?

Kirjoitimme artikkelin, jossa vertailimme parhaat vaelluskengät eri hintaluokista. Lue artikkeli tästä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista