Laskettelu

Laskettelu – Ensikertalaisen opas

Laskettelu on mainio talviharrastus vauhdin hurmasta ja ulkoilmasta nauttivalle. Laskettelu parantaa koordinaatiokykyä ja tasapainoa sekä lihaskuntoa ja sitä voi harrastaa monen eri ikäiset. Laskettelun voi aloittaa jo hyvin nuorena, sillä mäen jyrkkyydellä ja pituudella voi vaikuttaa erittäin paljon siihen, miten vaativaa laji on. Perheen pienimmät voivat aloittaa pienistä lasten mäistä ja kunhan taidot kehittyvät, voidaan siirtyä pikkuhiljaa isompiin rinteisiin laskemaan.

Moni laskettelemaan menoa ensi kertaa suunnitteleva saattaa pohtia: Tarvitseeko minun olla hyväkuntoinen aloittaakseni laskettelun? Mitä jos en opi tekniikkaa? Onko se kamalan vaikeaa? Entä jos en osaakaan?

Ei huolta! Ensinnäkin – sinulla ei tarvitse olla mitään ennakkotaitoja ennen laskettelurinteisiin menoa, eikä sinun tarvitse olla erityisen hyvässä fyysisessä kunnossa aloittaaksesi. Kaikissa Suomen laskettelukeskuksissa on eri tasoisia reittejä kaikenlaisille laskijoille. Kaikki aloittavat jostain, joten mokailua ei kannata pelätä! Tärkeää on, että aloitat pienemmistä mäistä ensin ja treenaat tekniikkaa rauhassa ennen kuin suuntaat isompiin rinteisiin.

Tämä artikkeli on suunnattu ennen kaikkea ensikertalaiselle tai vain vähän laskettelua harrastaneelle ja tästä artikkelista opit parhaat niksit ja tekniikat lasketteluharrastuksen aloittamiseen. Kerromme myös, mitä välineitä tarvitset ja artikkelin lopusta löydät lisäksi laskettelun perussanastoa, johon saatat törmätä, kun etsit tietoa laskettelusta.

Eiköhän mennä asiaan!

Oikea tekniikka

Jokainen laskettelija aloittaa perussäännöstä: Laskettelun ei ole tarkoitus olla syöksylaskua, vaan laskettelu perustuu käännöksen opetteluun. Laskettelu on siis mutkittelevaa ja vauhtia hallitaan nimenomaan käännöksillä, joita onkin sitten muutamia erilaisia. Yleensä helpointa on aloittaa aurakäännöksen opettelusta, jossa suksien kärjet pidetään lähellä toisiaan samalla kun kantoja työnnetään voimakkaasti erilleen (suksista muodostuu V-kirjain niin, että kärki osoittaa eteenpäin). Vauhtia saat säädeltyä sen mukaan, kuinka leveänä pidät suksia. Aurakäännöksiä tehdään vaihtamalla painoa jalalta toiselle, ulkosuksea kuormittamalla.

Aura ei ole pidemmän päälle kaikkein toimivin laskettelutekniikka, mutta siitä kannattaa opetella ja siihen voit aina palata, jos laskettelu tuntuu haastavalta. Kun saat tuntumaa laskuun auraustekniikalla, voit alkaa opettelemaan luisuvia käännöksiä yhdensuuntaisin suksin. Tässä käännöksessä sisäsuksi (suksi, joka jää yläpuolelle) ja ulkosuksi (suksi, joka jää alapuolelle) kulkevat samansuuntaisina pyöreällä käännöksen kaarella. Käännös aloitetaan aina kohottautumalla uuden käännöksen suuntaan, mikä vähentää painetta suksien alla ja kanttauksen vaihto helpottuu. Jalat ovat noin hartian leveydellä, riippuen hiukan omista mieltymyksistä ja rinteen jyrkkyydestä. Yleensä sanotaan, että leveämpi asento on parempi kuin jalat liian yhdessä –  kun levität jalkojasi, kasvaa tukipinta-ala ja polville jää tilaa toimia.

Sitten kun yhdensuuntaiset käännökset alkavat sujua, voit siirtyä harjoittelemaan leikkaavaa käännöstä. Leikkaavassa käännöksessä sukset kulkevatkin täysin kantillaan. Käännös aloitetaan kallistamalla suksia kantilleen ensin alhaalta nilkoista ja polvista ja sitten taivutetaan lantiokin mukaan. Leikkaavassa käännöksessä suksien kuormittaminen on äärimmäisen tärkeää.

Tasapainoisessa perusasennossa paino pidetään edessä, sillä käännös lähtee suksien kärjistä. Paina polvilla monojen etuläppiin, jotta saat tarpeeksi kuormitusta suksiin. Kädet kannattaa pitää edessä, koska näin saat painon helpommin siirtymään eteen suksien kärjille. Hyvä perusasento mahdollistaa liikkumisen eri suuntiin ja asento elää käännöksen sisäisen rytmin, vauhdin ja laskuolosuhteiden mukaan.

Lasketteluvälineet

Hyvät lasketteluvälineet on jokaiselle laskijalle äärimmäisen tärkeät. Tärkeimmät tarvitsemasi varusteet ovat sukset, monot ja kypärä. Sauvat ovat hyvä apu tasapainon hallinnassa ja käännösten rytmittämisessä, mutta ne eivät ole aloittelijalle välttämättömät. Varusteiden lisäksi muista aina pukeutua sään mukaan, sillä vääränlaiset vaatteet pilaavat hauskan laskettelukokemuksen nopeasti. Laskettelua varten tarvitset mm. hyvät lasketteluhousut, laskettelutakin ja hanskat.

Jos vasta aloittelet, voit aina turvautua hiihtokeskuksen välinevuokraamoon, mutta jos suunnittelet laskevasi yhtään enemmän, suosittelemme hankkimaan omat varusteet. Hiihtokeskuksista löytyy onneksi aina ammattitaitoista henkilöstöä, jotka osaavat auttaa välineiden valinnassa, ja runsaasti varusteita joista löytyy sinulle sopivat. Omat varusteet ovat silti aina omat – taitojen karttuessa kannattaa miettiä tarkemmin, mitä suksilta haluaa ja ostaa omat. Erilaisille laskijoille ja eri laskettelun lajeihin on omat välineensä, ja käyttötarkoitus määrääkin pitkälti sen, millaiset välineet kannattaa hankkia.

Laskettelun perussanastoa

Kantti: Suksien metalliset reunat

Läppätuntuma: Monon etuläppää painetaan säärillä

Ulkosuksi: Se suksi, joka jää käännöksessä alapuolelle, eli vasemmalle kääntyessä oikea suksi ja oikealle kääntyessä vasen suksi

Sisäsuksi: Se suksi, joka jää käännöksessä yläpuolelle, eli vasemmalle kääntyessä vasen suksi ja oikealle kääntyessä oikea suksi

Painonsiirto: Painon vaihto sukselta toiselle

Kevennys: Välivaihe painonsiirrossa, jolloin paine ulkosuksilla vähenee

Kuormittaminen: Suksen ja lumen välisen paineen säätely

Kanttaaminen: Suksien kääntäminen kantilleen (reunoilleen) nilkoilla, polvilla ja lantiolla. Kanttaamista tapahtuu aina, kun laskija muuttaa suuntaa

Rytmi: Käännöksen sisäinen rytmi tarkoittaa erilaisia laskemisen vaiheita käännöksen sisällä – esimerkiksi kevennys, painonsiirto ja kanttaus. Käännösten ulkoinen rytmi tarkoittaa käännösten välistä ja keskinäistä rytmiä

Carving-sukset: Sukset, joissa on voimakas sivuleikkaus, sen ansiosta sukset on helpompi saada kantilleen. Nykyään kaikki rinnesukset ovat carving-suksia.

Twintip-sukset: Suksien kärjet ja kannat nousevat molemmat ylöspäin, mikä taas mahdollistaa laskun ja hyppyihin lähdön sekä laskeutumisen myös takaperin

All Mountain -sukset: Sukset, jotka on suunniteltu toimimaan kaikenlaisissa olosuhteissa. Laaja kategoria erilaisia suksia.

Puuterisukset: Leveät sukset, jotka mahdollistavat laskettelun puuterilumella.

Innostuitko? Hienoa! Toisessa artikkelissamme kerroimme vielä pikkuisen tarkemmin siitä, millaisin varustein sinun on hyvä varustautua laskettelureissulle ja mitä sinun tulee ottaa huomioon suksien ja muiden varusteiden valinnassa. Tulossa on myös artikkeli, jossa on tarkemmat vinkit pukeutumiseen (millaiset vaatteet, kuten housut ja takki olisi hyvä olla).

Lue artikkeli täältä:

Alta löydät myös artikkelin, johon olemme koonneet muistilistan kaikista varusteista, joita tarvitset laskettelureissulla. Lue artikkeli täältä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista