Makuualusta

Makuualusta vaellukselle – Ilmatäytteinen vai itsetäyttyvä?

Makuualusta on tärkeä varuste vaellukselle, sillä se tarjoaa eristävyyttä, mukavuutta ja tukea nukkumiselle. Hyvin valittu makuualusta pitää sinut lämpimänä, suojaa kehoa maan kovuudelta ja auttaa sinua nukkumaan paremmin. Tässä artikkelissa tutustumme erilaisiin makuualustoihin, niiden ominaisuuksiin ja siihen, miten valita oikea makuualusta eri tilanteisiin.

Ilmatäytteinen makuualusta

Makuualusta

Ilmatäytteiset makuualustat koostuvat ilmatäytettävästä kammiosta, joka täytetään ilmalla joko suun kautta tai käyttämällä erillistä ilmapumppua. Kammiot on yleensä valmistettu kestävästä materiaalista, joka estää ilman vuotamisen. Alusta täytetään ilmalla, kunnes se on riittävän tukeva ja mukava nukkumiseen.

Ilmatäytteisen makuualustan edut

 1. Kevyt ja kompakti: Ilmatäytteiset makuualustat ovat yleensä kevyitä ja helppoja pakata mukaan retkelle. Koska ne täytetään ilmalla, ne voidaan tyhjentää ja taittaa pienempään tilaan kuljetusta varten. Tämä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon, kun paino ja tilansäästö ovat tärkeitä tekijöitä retkivarusteissa.
 2. Mukavuus: Ilmatäytteiset alustat tarjoavat erinomaisen mukavuuden nukkuessa. Ilmalla täytetyt kammiot tarjoavat pehmustetun alustan, joka muotoutuu kehon painon mukaan. Voit säätää alustan kovuutta lisäämällä tai vähentämällä ilman määrää kammiosta, jolloin voit räätälöidä nukkumismukavuuden omaan mieltymykseesi.
 3. Hyvä eristävyys: Ilmatäytteiset alustat tarjoavat myös hyvän eristävyyden maan kylmyyttä vastaan. Ilma toimii eristeenä ja estää kylmää maata siirtymästä kehoon, pitäen sinut lämpimänä ja mukavana yöllä.
 4. Säätömahdollisuudet: Ilmatäytteisiä makuualustoja on eri paksuuksilla ja kokoluokilla, joten voit valita itsellesi sopivan tason mukavuutta ja eristävyyttä tarpeesi mukaan. Jotkut ilmatäytteiset alustat sisältävät myös erillisiä kammiota, joiden avulla voit säätää eri alueiden tukea erikseen.

Huomioitavaa: On tärkeää huomata, että ilmatäytteiset makuualustat ovat herkempiä puhkeamaan tai vaurioitumaan terävistä esineistä, kuten piikeistä tai kivistä, verrattuna muihin makuualustavaihtoehtoihin. Siksi on suositeltavaa pitää mukanaan korjaussarjaa mahdollisten reikien korjaamiseksi.

Mihin tarkoitukseen ilmatäytteinen makuualusta sopii?

 • Kevyeyttä arvostavalle retkeilijälle: Ilmatäytteiset makuualustat ovat erityisen hyviä valintoja kevyempään reppuretkeilyyn, missä painon ja tilansäästön merkitys on suuri.
 • Kolmen vuodenajan retket: Ilmatäytteiset makuualustat tarjoavat mukavuutta ja hyvää eristävyyttä kesä- ja syysretkillä, joissa ei ole äärimmäistä kylmyyttä.
 • Mukavuutta arvostaville: Jos mukavuus nukkuessa on ensisijainen tavoite, ilmatäytteinen makuualusta tarjoaa pehmustetun ja säädettävän makuupinnan.

Solumuovi-makuualusta

Solumuovialustat valmistetaan kestävästä ja kevyestä vaahtomuovimateriaalista. Niiden rakenne koostuu soluista, jotka muodostavat pehmeän ja joustavan alustan. Kun asetat alustan maahan ja asetut sen päälle, se muotoutuu kehosi muodon mukaan ja tarjoaa pehmustetun nukkumisalustan.

Solumuovi-makuualustan edut

 1. Kevyt ja kestävä: Solumuovialustat ovat yleensä kevyitä ja helppoja kantaa mukana retkillä. Ne valmistetaan kestävästä vaahtomuovista, joka kestää hyvin kulumista ja repeytymistä.
 2. Hyvä eristävyys: Solumuovialustat tarjoavat hyvän eristävyyden. Niiden solurakenteen ansiosta ne eristävät hyvin kylmää maata vastaan, pitäen sinut lämpimänä ja mukavana yöllä. Tämä tekee niistä hyviä vaihtoehtoja kylmässä ilmastossa tai talviretkillä.
 3. Kestävä ja luotettava: Solumuovialustat ovat yleensä erittäin kestäviä ja luotettavia. Ne eivät ole herkkiä puhkeamaan tai vaurioitumaan terävistä esineistä, toisin kuin ilmatäytteiset alustat. Tämä tekee niistä hyviä vaihtoehtoja karuissa maastoissa tai jos haluat varmistaa, että alustasi kestää pitkään.
 4. Edullinen hinta: Solumuovialustat ovat yleensä edullisempia kuin monet muut makuualustavaihtoehdot. Jos olet budjetin kanssa liikkeellä, solumuovialusta voi olla taloudellisempi vaihtoehto.

Huomioitavaa: Vaikka solumuovialustat tarjoavat useita etuja, niissä voi olla myös joitakin haittoja. Ne voivat olla hieman jäykkiä ja vähemmän joustavia verrattuna esimerkiksi itsestään täyttyviin tai ilmatäytteisiin makuualustoihin. Ne eivät myöskään tarjoa yhtä suurta mukavuutta kuin pehmustetummat vaihtoehdot.

Mihin tarkoitukseen solumuovialusta sopii?

 • Talviretket: Solumuovialustat ovat erinomaisia valintoja talviretkille, koska ne tarjoavat erinomaista eristävyyttä ja kestävyyttä kylmää maata vastaan.
 • Karut olosuhteet: Jos retki vie sinut teräville tai karuille maastoille, joissa makuualusta voi altistua repeämisille, solumuovialusta on hyvä valinta sen kestävyyden vuoksi.
 • Budjettitietoiset retkeilijät: Solumuovialustat ovat yleensä edullisempia kuin monet muut vaihtoehdot, joten ne sopivat hyvin budjettitietoisille retkeilijöille.

Itsetäyttyvä makuualusta

Itsetäyttyvä makuualusta

Itsestään täyttyvät makuualustat käyttävät sisäänrakennettua ilmatäytettävää kerrosta tai vaahtoa. Kun avaat alustan venttiilin, ilma alkaa virrata alustan sisään, täyttäen sen ja nostattaen sen pystyyn. Tämä automaattinen täyttymisprosessi on yleensä nopea ja helppo.

Itsetäyttyvän makuualustan edut

 1. Helppokäyttöisyys: Itsestään täyttyvät makuualustat ovat erittäin helppokäyttöisiä. Sinun tarvitsee vain avata venttiili ja antaa alustan täyttyä itsestään ilmalla. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, kun haluat pystyttää leirin nopeasti.
 2. Mukavuus: Itsestään täyttyvät alustat tarjoavat erinomaista mukavuutta. Niiden sisäänrakennettu ilmatäytetty kerros tai vaahto muotoutuu kehosi mukaan, tarjoten pehmustetun ja tukevan alustan. Tämä auttaa vähentämään painepisteitä ja parantaa unen laatua.
 3. Erinomainen eristävyys: Itsestään täyttyvät makuualustat tarjoavat usein hyvän eristävyyden. Niiden ilmatäytetty kerros tai vaahto toimii eristeenä, estäen kylmää maan pintaa siirtymästä kehoosi. Tämä auttaa pitämään sinut lämpimänä ja mukavana yöllä, erityisesti kylmemmissä olosuhteissa.
 4. Helppo pakkaaminen: Vaikka itsestään täyttyvät alustat voivat olla hieman painavampia ja tilaa vieviä kuin esimerkiksi ilmatäytteiset makuualustat, ne ovat silti suhteellisen helppoja pakata mukaan retkelle. Kun tyhjennät ilman alustasta ja taitat sen oikein, se voi mahtua suhteellisen pieneen tilaan reppuusi.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että itsestään täyttyvät makuualustat voivat olla hieman painavampia kuin esimerkiksi ilmatäytteiset makuualustat. Lisäksi ne eivät aina tarjoa yhtä suurta säätömahdollisuutta jäykkien vaahtokerrosten vuoksi.

Mihin tarkoitukseen itsestään täyttyvä makuualusta sopii?

 • Helppokäyttöisyyttä arvostavalle: Itsestään täyttyvät makuualustat tarjoavat nopean ja vaivattoman pystyttämisen, joten ne sopivat hyvin retkeilijöille, jotka arvostavat helppokäyttöisyyttä ja nopeaa leiriytymistä.
 • Retket, joissa painolla ei ole suurta merkitystä: Itsestään täyttyvät alustat eivät yleensä ole kaikkein keveimpiä vaihtoehtoja, joten ne sopivat paremmin autolla tai pyöräillen tehtäville retkille, missä painorajoitukset eivät ole niin tiukkoja.
 • Mukavuus ja eristävyys: Itsestään täyttyvät alustat tarjoavat hyvää mukavuutta ja eristävyyttä, joten ne soveltuvat hyvin retkille, joissa halutaan maksimoida nukkumismukavuus ja lämmöneristys.

Millainen makuualusta vaellukselle?

Valitessa oikeaa makuualustaa vaellukselle on tärkeää ottaa huomioon seuraavat tekijät:

 1. R-arvo: Makuualustan R-arvo kertoo sen eristävyyden. Mitä korkeampi R-arvo, sitä parempi eristys alustalla on. Jos suunnittelet vaelluksia viileissä tai kylmissä olosuhteissa, valitse makuualusta, jolla on korkea R-arvo. Tämä auttaa pitämään sinut lämpimänä ja mukavana kylmällä maalla.
 2. Paino ja pakkautuvuus: Vaelluksella joudut kantamaan kaikki varusteesi mukanasi, joten makuualustan paino ja pakkautuvuus ovat tärkeitä tekijöitä. Ilmatäytteiset makuualustat ovat yleensä kevyempiä ja pakkaavat pienempään tilaan kuin vaahtomuovialustat tai ilmapatjat. Valitse alusta, joka sopii parhaiten reittisi ja retken vaatimusten mukaan.
 3. Käyttötarkoitus: Mieti, millaisissa olosuhteissa aiot käyttää makuualustaa. Jos aiot viettää aikaa vaellusreiteillä tai telttailualueilla, valitse kevyempi ja kompaktimpi makuualusta. Jos suunnittelet pidempiä retkiä tai erämaassa yöpymistä, harkitse makuualustaa, joka tarjoaa parempaa tukea ja kestävyyttä.

Muista myös huolehtia makuualustastasi oikein. Pidä se puhtaana ja kuivana, säilytä se oikein pakkauksessaan ja tarkista säännöllisesti mahdolliset vauriot. Huolellinen ylläpito auttaa makuualustaa kestämään pidempään ja tarjoamaan parhaan mahdollisen nukkumiskokemuksen.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että makuualusta on tärkeä osa vaellusvarusteita, joka vaikuttaa yöunen laatuun ja mukavuuteen. Valitse makuualusta huolellisesti ottaen huomioon vaellusolosuhteet, paino, pakkautuvuus ja eristävyys. Näin voit nauttia levollisista yöunista ja virkistäytyä seuraavaa vaelluspäivää varten.

Toivottavasti tämä laaja blogiartikkeli tarjosi sinulle kaiken tarvittavan tiedon makuualustan käytöstä vaelluksella. Muista aina harkita omia tarpeitasi ja reittisi vaatimuksia valitessasi sopivaa makuualustaa. Hauskaa retkeilyä!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista