Teltta

Missä & miten saa telttailla Suomessa? Vinkit telttailuun

Telttailu on suosittu harrastus Suomessa, jossa luonnon kauneus ja laajat erämaa-alueet tarjoavat upeita mahdollisuuksia yöpyä teltassa ja nauttia ulkoilmasta. Suomessa on kuitenkin tärkeää noudattaa tiettyjä telttailusääntöjä ja ottaa huomioon ympäristö. Tässä artikkelissa käymme läpi telttailusäännöt ja annamme vinkkejä telttailuun Suomessa.

Missä saa telttailla Suomessa?

Telttailu

Suomessa voit jokamiehenoikeuksilla telttailla tai nukkua riippumatossa erillisiä suojelualueita, kansallispuistoja ja piha-alueita lukuun ottamatta missä vain. Telttailu ja eräkämpissä yöpyminen on sallittu vain tilapäisesti ja lyhytaikaisesti.

Suomessa telttailu on sallittua siis monilla alueilla, mutta on tärkeää tarkistaa alueen omat säännöt ennen teltan pystyttämistä. Kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla on usein omat telttailua koskevat rajoituksensa, joten kannattaa tutustua kyseisten alueiden verkkosivuihin tai ottaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin saadaksesi ajankohtaiset tiedot.

Kansallispuistoissa telttailu on yleensä sallittua ainoastaan merkityillä telttailualueilla. Näillä alueilla on yleensä tulentekopaikkoja, käymälöitä ja muita tarvittavia palveluita. Telttailu muualla kuin näillä alueilla on yleensä kiellettyä. On tärkeää kunnioittaa näitä rajoituksia, sillä ne on asetettu ympäristön suojelemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Jos suunnittelet telttailua muualla kuin kansallispuistoissa, on hyvä tarkistaa alueen omistaja ja mahdolliset luvat. Monilla yksityisillä mailla telttailu on sallittua, mutta voi olla hyvä ottaa yhteyttä maanomistajaan tai paikallisiin viranomaisiin saadakseen luvan ja tarvittavat tiedot. Metsähallitus ylläpitää myös useita erämaa-alueita, joilla telttailu on sallittua. Näiltä alueilta löytyy usein tulentekopaikkoja ja muita tarvittavia palveluita.

Miten telttailla vastuullisesti & turvallisesti?

Telttailu

Kun olet löytänyt sopivan telttailualueen, on tärkeää tietää joitakin perusperiaatteita ekologisesta, vastuullisesta ja turvallisesta telttailusta. Ensinnäkin, valitse leiriytymispaikka huolella. Valitse tasainen alue, joka ei ole herkkä eroosiolle tai muulle vahingolle. Vältä telttailua suojelemattomilla rannoilla, kasvillisuuden keskellä tai herkillä luontokohteilla. Teltan pystyttämisen yhteydessä on tärkeää välttää puiden vaurioittamista. Älä sido telttaa puihin tai revi oksia pois teltan tieltä.

Tulenteko on usein sallittua telttailualueilla, mutta niissäkin tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Jos haluat tehdä nuotion, käytä ainoastaan siihen tarkoitettuja tulipaikkoja. Älä tee avotulta, jos se on kiellettyä tai alueella on annettu metsäpalovaroitus. Muista sammuttaa tuli kunnolla ennen lähtöäsi ja noudata annettuja ohjeita tulentekopaikoilla.

Roskien jättäminen luontoon on ehdottomasti kiellettyä. Vie kaikki roskat mukanasi ja pidä huolta siitä, että jätät leiripaikan siistinä ja jäljettömänä. Jätä luonto sellaiseksi kuin haluaisit sen löytää saapuessasi sinne.

Lisäksi on hyvä muistaa, että telttailu voi olla lähellä herkkää luontoa ja villieläimiä. Luonto on pyhä paikka – kunnioita luonnon rauhaa ja pidä meteli minimissä. Älä myöskään syötä eläimiä, sillä se voi aiheuttaa riippuvuutta ihmisen antamasta ruoasta ja häiritä niiden luonnollista käyttäytymistä. Ihmisten antama ruoka ei myöskään välttämättä sovi eläinten ruokavalioon ja voi aiheuttaa niille terveysongelmia.

Telttailu Suomessa tarjoaa upeita kokemuksia luonnon keskellä, mutta on tärkeää harjoittaa vastuullista ja ekologista telttailua. Noudattamalla telttailusääntöjä ja kunnioittamalla ympäristöä voimme taata, että tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan samoista kauniista ja koskemattomista maisemista. 

Vinkkejä telttailuun Suomessa

Telttailu

1. Suunnittele ja valmistaudu etukäteen

Ennen telttailuretkeä on hyvä tutustua alueeseen, jonne aiot mennä. Selvitä, mitkä ovat alueen säännöt ja mahdolliset rajoitukset. Tarkista myös sääennuste ja varustaudu asianmukaisesti sään mukaan. Suunnittele reitti ja leiriytymispaikat etukäteen, jotta tiedät, missä voit telttailla ja mitä palveluita alueelta löytyy.

2. Hanki laadukas ja sopiva teltta

Valitse teltta, joka sopii tarpeisiisi ja ympäristöön, jossa aiot telttailla. Huomioi teltan koko, paino, sääolosuhteisiin sopivuus ja helppo pystytettävyys. Laadukas teltta tarjoaa suojaa sateelta, tuulelta ja hyttysiltä. Muista myös pitää teltta puhtaana ja kuivana, kun sitä ei käytetä.

3. Pakkaa kestävästi

Valitse kestävät ja ekologiset materiaalit retkeillessäsi. Vältä kertakäyttöisiä muovituotteita ja suosi kestäviä vaihtoehtoja, kuten kestomukit ja -aterimet. Pakkaa ruoat ja tarvikkeet tiiviisti ja vähennä turhien pakkausmateriaalien käyttöä. Muista myös ottaa mukaan riittävästi juomavettä ja huolehdi, että jätät vesistöt puhtaiksi.

4. Käytä biologisesti hajoavia pesuaineita

Jos tarvitset pesuaineita telttaillessasi, valitse mieluummin biologisesti hajoavia vaihtoehtoja. Näin vältät haitallisten aineiden pääsemisen vesistöihin ja ympäristöön.

5. Kunnioita hiljaisuutta ja muita retkeilijöitä

 Luonnonrauha ja hiljaisuus ovat osa telttailun viehätystä. Vältä metelöintiä ja pyri välttämään häiritsemästä muita retkeilijöitä. Käytä retkeilyalueiden tarjoamia palveluita ja pidä ääni- ja valomerkinnät minimissä.

6. Opettele jäljettömän retkeilyn periaatteet

Pyri jättämään mahdollisimman vähän jälkiä luontoon. Noudata polkuja ja vältä kuljeskelua herkillä alueilla. Älä jätä roskia tai jätteitä luontoon, vaan vie ne mukanasi ja hävitä ne asianmukaisesti. Pidä myös tulentekopaikat siistinä ja sammuta tuli huolellisesti.

7. Älä vahingoita luontoa

Suomen luonto on arvokas ja herkkä. Älä missään tapauksessa roskaa luontoa, vaan kerää kaikki tuottamasi roskat mukaasi. Älä vahingoita puita tai muutakaan luontoa retkeillessäsi.

Telttailu

Noudattamalla näitä vinkkejä ja kunnioittamalla telttailusääntöjä voit nauttia upeista telttailuretkistä Suomen upeassa luonnossa. Muista aina jättää luonto paremmassa kunnossa kuin löysit sen ja kannusta myös muita retkeilijöitä tekemään samoin. Näin voimme säilyttää Suomen upeat telttailumahdollisuudet tuleville sukupolville.

Hauskaa telttailua!

Etsinnässä vaellusteltta?

Kokosimme yhteen artikkeliin parhaat eri kokoiset vaellusteltat. Lue artikkelimme parhaista vaellusteltoista alta:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista