Näin käytät retkikeitintä turvallisesti – opas kaasukeittimen käyttöön

Pikkuisenkaan pidemmälle retkelle ja vaellukselle lähtiessä on tärkeää miettiä kuntoon myös omat ruoanlaittotarpeet. Maastossa liikkuminen vie energiaa ja käy kuntoilusta, joten on tärkeää, että myös tankkauspuoli on kunnossa – pelkkien energia- tai proteiinipatukoiden voimalla emme suosittele vaeltamaan! Ruoka sitä paitsi maistuu taivaalliselle luonnon helmassa ja ruoanlaitto & kahvinkeitto itsessään on monelle olennainen ja tärkeä osa vaellusta.

Ruoanlaittoa ja kahvinkeittoa varten luonnossa liikkuja tarvitsee vaellukselle usein retkikeittimen, jonka avulla valmistaa nopeasti ja helposti ruokaa missä tahansa. Sen kun virität keittimen levähdyspaikallasi, sytytät sen, valmistelet aterian paistinpannulle tai kattilaan, ja pian pääset nauttimaan ihanaa retkilounasta.

Retkikeittimen valinta - Mitä ottaa huomioon?

Retkikeitintä valitessasi pohdi omia retkeily- ja ruoanlaittotarpeitasi ja sitä, millaisissa olosuhteissa aiot keitintä pääosin käyttää. Aiotko retkeillä keittimesi kanssa kesällä vai talvella? Kuinka pitkille vaelluksille tarvitset keitintä?

Kiinnitä huomiota erityisesti seuraaviin ominaisuuksiin, kun olet retkikeitinkaupoilla:

  • Keittimen paino
  • Keittimen tilavuus
  • Turvallisuus
  • Helppokäyttöisyys ja käytännöllisyys
  • Polttoaineen saatavuus

Pitkille vaelluksille ja haastaviin olosuhteisiin et varmasti halua syntisen painavaa lisälastia olkapäillesi keittimestä – etkä kyllä välttämättä lyhyemmillekään patikoinneille. Jos taas olet veneilijä tai harrastat pääsääntöisesti melontaretkeilyä, ei sinun tällöin tarvitse kantaa keitintä.

Yksi ominaisuus, joka meinaa helposti unohtua, on polttoaineen saatavuus. Vaikka hyvä retkikeitin palvelee sinua jopa vuosia, polttoainetta kumminkin kuluu ja sitä on ostettava lisää, eikä kaikkiin keittimiin sovi sama polttoaine. Kuinka helposti sitä on mahdollista saada? Tämä on erityisen tärkeää, jos suunnittelet vaellusta ulkomaille. Muista myös, että lentokoneeseen et saa viedä retkikeittimen polttonestettä tai kaasua.

Millainen retkikeitin on hyvä?

Kaasukeitin on usein paras valinta retkikeittimeksi, sillä siinä on portaaton säätö ja sitä on helppo ja nopea käyttää. Hyvä yleiskeitin on nk. myrskykeitin, joissa on kattiloiden pidikkeet polttimen tuulisuojassa. Spriipolttimena toimii avonainen rasia, mutta nykyään on melkein kaikkiin malleihin mahdollista saada myös paineella ja kaasu- tai nestemäisellä polttoaineella toimivat, suljetun polttoainejärjestelmän polttimet. Huomaa, että ennen kuin keitintä voi käyttää, nämä tarvitsevat esilämmityksen.

Hyviä retkikeitinmerkkejä ovat esimerkiksi MSR, Primus ja Trangia.

Tutustu ennen keittimen ostoa huolellisesti keittimen rakenteeseen ja käyttöohjeeseen, jotta osaat varmasti käyttää sitä sujuvasti ja turvallisesti.

Missä retkikeitintä saa käyttää? Entä saako metsäpalovaroituksen aikana käyttää retkikeitintä?

Jokamiehen oikeudet suovat sen, että retkikeitintä saa käyttää kaikkialla ilman maanomistajan lupaa. Myös metsäpalovaroituksen aikana retkikeitintä saa käyttää ja se on turvallista. Jos maa on todella kuiva, voi olla hyvä idea laittaa keittimen alle vahvaa foliota – se ei paina mitään vaellusrepussa ja se on kätevä apu retkikeittimen käytössä ja monissa keittimissä tällainen on mukana lisävarusteena.

Retkikeitin sisätiloissa

Retkike​​​ittimet on suunniteltu ulkokäyttöön. Jos aiot käyttää retkikeitintä sisällä, teet sen siis aina omalla vastuullasi. Kaikista tärkeintä on huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta, sillä riskinä sisällä käytettäessä on hä’än eli hiilimonoksidin kertyminen ilmaan, joka voi olla hengenvaarallista liiallisesti hengitettynä. Suosittelemme siksi retkikeittimen käyttöä ainoastaan ulkona tai vähintäänkin hyvin tuuletetussa tilassa.

Retkikeitintä ei suositella käytettäväksi myöskään teltassa, sillä siellä on paljon helposti palavaa materiaalia.

Retkikeittimen käyttö

Retkikeitin, eli kaasukeitin on turvallinen käyttää, kunhan muistat tutustua sen ominaisuuksiin ja käyttöön ensin. Testaa aina kotiolossa keittimen käyttö ennen vaellukselle tai retkelle lähtöä ja varmista, että osaat tehdä sen ilman käyttöohjeitakin!

Keitin tulisi asettaa maahan mahdollisimman suoraan ja suojaan tuulelta. Jos tuulensuojaa ei ole tai tuuli puhaltelee lujasti, voit asettaa rinkan suojaksi.

Keittimellä keität litran vettä yleensä muutamassa minuutissa, toki siihen vaikuttaa mm. lämpötila (veden ja ilman), tuuli ja käytetty astia (kannellinen paras).

Näin keität vettä Primus-kaasukeittimellä turvallisesti:

  1. Aseta keittimen polttoainepullo tukevasti maahan ja poista venttiilin tulppa
  2. Tarkista keittimen säätöruuvin asento – käännä se myötäpäivään jotta keitin jo kevyesti suljettu kiinni eikä kaasu vuoda
  3. Kiinnitä keitin kaasupulloon. Keittimessä on tappi joka sopii pullossa olevaan reikään työntäen tiivisteet sivuun. Älä säikähdä jos keitin suhahtaa, mutta estääksesi sitä pidä pullo pystyasennossa ja käännä keitin reippaasti loppuun saakka.
  4. Aseta pullo ja keitin tasaiselle alustalle ja varmista, että lähistöllä ei ole mitään palavaa materiaalia
  5. Valmistele vesi kattilaan valmiiksi, jotta kaasua ei mene hukkaan, vaan saat laitettua heti kattilan keittimelle. Tarkista, että kattilan pohja on puhdas.
  6. Laita kaasupoltin päälle: Sytytä tulitikku, käännä keittimen säätöruuvia vastapäivään avataksesi kaasun ja vie sytytetty tulitikku sivusta kaasun kohdalle.
  7. Aseta kattila keittimelle ja keitä vesi 😊

Voi olla että käytät myös keitintä, josta lähtee kaasuletku. Tällöin kierrä aina kaasupulloa eikä keittimen suulaketta. Kiinnitä kaasupullo erityisen huolellisesti, tällöin kaasu ei vuoda ja liekki palaa tasaisesti ja tehokkaasti. Noudata valmistajan antamia ohjeita ja sytytä keitin varovaisuutta noudattaen. Älä säikähdä, jos ensimmäiset lieskat ovat isoja – usein uusi, korkkaamaton kaasu käyttäytyy näin ilman vapautuessa ulos.

Teltassa ei ole suositeltavaa käyttää retkikeitintä. Jos kuitenkin on koiranilma, ja muita vaihtoehtoja ei tunnu olevan, voit kokkailla teltan eteisessä, kunhan huolehdit hyvästä ilmanvaihdosta. Jos haistat kaasua vähänkin, siirry heti ulos keittelemään ja tarkista pullon kiinnitys keittimeen.

Voiko retkikeitintä käyttää talvella?

Kaasukeittimiä käytetään yleensä kesäisin, mutta nykyään on saatavilla myös talvikaasuja, jotka soveltuvat pakkassäällä kokkailuun. Kaasupullo kannattaa silti hiukan ”esilämmittää”, eli säilyttää hetki lämpöisessä ennen käyttöä, vaikkapa takin sisällä. Lämpö pitää kaasun painetta yllä.

Retkikeittimen huolto

Kaasukeitin on todella helppo huollettava. Käytännössä retkikeitin kannattaa vain pestä ja kuivata käyttöjen välissä, eikä se oikeastaan muuta kaipaa. Kannattaa säilyttää keitin ilmavassa paikassa, jotta se pääsee tuulettumaan. Kosteus ei tee hyvää keittimelle jäädessään pitkiksi ajoiksi muhimaan sen pinnoille. Pese keittimesi käytön jälkeen heti ja anna sen kuivua kunnolla ennen kuin pakkaat ja säilöt sen.

Retkikeitin hakusessa?

Toisessa artikkelissamme vertailimme parhaat retkikeittimet. Lue vertailuartikkeli täältä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista