Vaelluskengät

Näin valitset täydelliset vaelluskengät – Opas vaelluskenkien valintaan

Oletko suunnittelemassa vaellusta tai etsitkö sopivia kenkiä johonkin muuhun ulkoiluun? Suomen upeassa luonnossa samoilu on yksi maailman parhaista harrastuksista, ja siitä kiittää sekä keho että mieli. On kuitenkin tärkeää, että tallustelet maastossa oikeanlaisilla kengillä. Jos esimerkiksi taitat nilkkasi liian kevyillä kengillä 30 kg rinkkaa kantaessasi tai kenkäsi päästävät syksyn kosteudessa vettä sisään, vesittyy lumoava luontokokemus nopeasti.

Millä perusteella valitsen sopivat vaellus- tai retkeilykengät?

Parhaat kengät sopivat sekä käyttäjänsä käyttötarkoituksiin että budjettiin. Vaellus- ja ulkoilukenkiä on saatavilla moneen lähtöön ja erilaisiin tarkoituksiin: Vaikka molemmat ovat optimoitu maastossa liikkumiseen, kevyemmät polkujuoksukengät ovat ominaisuuksiltaan aivan eri maata kuin järeät GoreTex-vaelluskengät.

Siispä kysy ensin itseltäsi: Mihin tarkoitukseen tarvitset kengät? Tulevatko kengät enimmäkseen koiralenkille metsään, ehkä polkujuoksutarkoitukseen, lyhyille päivävaelluksille vai kenties vähän pidemmille patikoinneille? Mihin vuodenaikaan aiot käyttää kenkiäsi? Onko sinulle tärkeää, että ne ovat vedenpitävät? Näihin kysymyksiin kannattaa ensin selvittää vastaukset ja sukeltaa sitten vaellus- ja ulkoilukenkien viidakkoon!

Muutama yleispätevä ohje vaellus- ja retkeilykenkien valintaan:

Päiväretkiä, lenkkeilyä ja siistittyjä polkuja varten kannattaa hankkia kevyet ja joustavat vaelluskengät, jotka eivät rasita jalkojasi. Jos et aio samoilla vaikeakulkuisessa metsässä, et tarvitse nilkallesi niin paljon tukea.

Lyhyille, maksimissaan muutaman päivän vaelluksille sopivimmat kengät ovat puolikorkeat ja nilkasta jäykät kengät, jotka tukevat jalkaasi riittävästi vaikeakulkuisessa metsässä. Luultavasti haluat myös, että kengät pitävät vettä, sillä märät jalat vaeltaessa ovat harvinaisen ikävä kokemus.

Pitkille patikoinneille ja vaelluksille, esimerkiksi viikon kestäville visiiteille Lapin tuntureihin kannattaakin sitten valita jo järeämpää tavaraa. Varren olisi hyvä olla riittävän korkea ja kengissä tulee ehdottomasti olla kunnon tuki jalkapohjille ja nilkoille. Keskellä erämaata tiheässä metsässä 30 kg rinkka selässä et varmasti halua iskeä varpaitasi kiviin tai taittaa nilkkaasi.

Entäs hinta?

Sopivia kenkiä metsästäessä kannattaa ottaa huomioon, että parhaat kengät vähänkään pidemmille vaelluksille löytyy yli 100 € hintaluokasta. Koska huolellisesti valitut vaelluskengät saattavat kulkea mukanasi jopa useita vuosia, suosittelemme vahvasti keskittymään hinnan sijaan enemmän kengän ominaisuuksiin ja investoimaan juuri sinulle sopiviin kenkiin.

Alle satasella löytyy kyllä kelpo polkujuoksukenkiä, joten jos tarpeesi on enemmänkin maastossa lenkkeily, niin hyvät lenkkarit saattavat vallan mainiosti löytyä alle sadalla eurolla. Mutta jos haluat luotettavat popot haastaviin olosuhteisiin ja nimenomaan vaellukseen, niin kehotamme suuntaamaan katseet suoraan yli 100 euron kenkiin.

Vaelluskenkien jäykkyys

Vaelluskenkien yksi keskeisimpiä ominaisuuksia on niiden kiertojäykkyys. Voit itse havainnollistaa kenkien jäykkyyttä ottamalla kengän käsiin niin, että otat toisella kädellä kengän kärjestä ja toisella kantapäästä kiinni ja väännät ja kierrät kenkää. Mitä vähemmän kenkä kiertyy, sitä jämäkämmästä kengästä on kyse. Kiertojäykkyyden idea on vähentää jalkaan kohdistuvaa rasitusta ja siten auttaa jalkaa jaksamaan paremmin pitkällä vaelluksella.

Myös helppokulkuisemmalla polulla kävellessä saatat haluta kengän, jossa on aavistuksen kiertojäykkyyttä. Useimmat vaelluspolut ovat täynnä juurakkoa ja kiviä, jotka hankaloittavat kulkua jos jalassasi on liian pehmeät kengät. Jäykät kengät estävät esimerkiksi nilkan taittumisen, mikä on kriittisen tärkeää ottaa huomioon keskellä erämaata (ja muutenkin)! Kiertojäykkyys ei automaattisesti tee kengistä painavia, mutta usein jämäkät kengät ovat painavammat kuin notkeammat kengät. Tämä riippuu kuitenkin paljon mallista.

Kengissä on mainittu jäykkyysluokka… Mistä tiedän, miten jäykät kengät tarvitsen?

Vaelluskenkien jäykkyysluokitus on saksalaisen Meindilin käsialaa ja se kertoo kengän kiertojäykkyydestä. Käyttöluokituksessa kengät merkitään asteikolla A-D. A tarkoittaa kevyttä kenkää ja A-luokan kenkä sopiikin parhaiten helppoon maastoon ja kevyempään käyttöön. Jos vaellat Pohjoismaissa, voit huoletta kääntää katseen B ja BC-luokan kenkiin. Asteikon ääripäätä D:tä edustaa jäykät ylävuoristokengät, joihin saa tarvittaessa kiinnitettyä jääraudat – et tule tarvitsemaan ihan niin järeää varustusta peruspatikointiin Suomessa tai muualla Pohjoismaissa!

Jos kannat raskasta kuormaa ja kuljet vaativassa maastossa tai sinulla on jalkavaiva, on jäykempi ja paremmin jalkaa tukeva vaelluskenkä varmempi valinta. Ilman lisätukea kokematon jalka voi myös kipeytyä nopeasti ja jopa keskeyttää reissun. Siksikin suosittelemme ehdottomasti valitsemaan tukevat  vaelluskengät pikkuisenkaan pidemmälle vaellukselle!

Koko ja lesti – ota nämä huomioon

Jokaisen jalat ovat yksilölliset, joten kannattaa käyttää hetki aikaa perehtyä oman jalan ominaisuuksiin ja valita sopivat kengät sen mukaan. Asioita, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota, on esimerkiksi jalkasi leveys, jalkapöydän korkeus, vaivasenluu, kantapää ja jalkaterän pituus.

Onneksi vaelluskengissä on saatavilla paljon eri vaihtoehtoja ja monilla merkeillä on saatavilla esimerkiksi sekä leveä- että kapealestisiä malleja. Jos tiedät, että jalkasi on leveämpää sorttia, ei kannata katsella kapealestisiä malleja ja toisin päin. Kengän on hyvä istua jalkaan nätisti ja tuntua mukavalta. Vaelluskenkä ei saa koskaan puristaa eikä varpaat saa koskaan osua kärkeen. Kenkä ei koskaan kasva pituutta, joten yleisesti ottaen voi sanoa, että liian pieni kenkä on suurempi ongelma kuin liian suuri.

Vuodenajasta riippumatta vaelluskenkään tulisi mahtua vähintään keskipaksu sukka. Valitse kenkäsi niin, että varpaiden ja kärjen väliin jää 1-1,5 cm tyhjää tilaa, jotta kengän sisällä on varmasti tarpeeksi tilaa, eikä varpaasi ota missään vaiheessa kiinni kärkeen. Vinkki: voit tarkistaa pituuden ottamalla pohjallisen pois kengästä ja astumalla sen päälle. Näin näet selkeästi, kuinka paljon tyhjää tilaa kärkeen jää. Muista, että jalka on pisimmillään astuessa – älä siis vain aseta jalkaasi pohjallisen päälle, vaan ota kunnon askel.

Kertauksena muutama nyrkkisääntö vielä…

Vaelluskenkien paino ja jäykkyys

  • Mitä kevyemmät kengät, sitä vähemmän tukea
  • Jos teet päivävaelluksia helpossa maastossa, voit hyvin valita kevyemmät kengät, joilla myös liikkuminen on nopeampaa
  • Valitse vaikeaan maastoon ja pitkille vaelluksille jäykät kengät
  • Mitä pidempi vaellus, sitä painavampi reppu usein on – ja mitä painavampaa reppua kannat, sitä enemmän tukea tarvitset kengiltäsi
  • Vaelluskenkien tulee olla tukevat ja niiden tehtävä on tukea nilkkoja myös epätasaisessa maastossa
  • Joissain malleissa tuki on koko varren mitalta, joissain vain nilkassa
  • Mitä kivisempi maasto, sitä kovemman pohjan tarvitset – pehmeämmässä ja tasaisemmassa maastossa riittää pehmeämpi pohja

Vaelluskenkien vedenpitävyys

  • Nykyään useimmat mallit ovat vedenpitäviä
  • Vedenpitävät kengät tunnistat GoreTex pinnoitteesta
  • Vedenpitävyyden miinuspuoli on huono hengittävyys – vedenpitävät kengät voivat olla varsin kuumat kesäisin
  • Voit myös hankkia kevyemmät ei-vedenpitävät kengät ja varustautua patikointiin lisäksi kumisaappailla

Lopuksi

Vaellusteltta

Vaelluskengät saattavat olla yksi pitkäikäisimmistä vaellustarvikkeistasi, sillä jämäkät kengät saattavat pysyä hyvänä jopa vuosia. Siksi suosittelemme käyttämään hetken aikaa kenkien valintaan ja kannattaa aina myös miettiä, haluaako juuri kengissä lähteä pihistelemään (tätä emme suosittele, jos suinkin mahdollista!).

Vaelluskenkämme olemme itse ostaneet Scandinavian Outdoorilta, joka tarjoaa häkellyttävän laajan valikoiman vaelluskenkiä huippumerkeiltä. Ostoksille pääset täältä.

Tsemppiä kenkien valintaan ja hauskoja vaellus- ja retkeilyhetkiä!

Täydelliset vaelluskengät etsinnässä?

Kirjoitimme artikkelin, jossa olemme vertailleet parhaat vaelluskengät eri hintaluokista. Lue artikkeli tästä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista