Karvapohjat, voideltavat vai luistelusukset? Näin valitset sopivat maastohiihtosukset

Maastohiihto on todellinen koko kehon liikuntamuoto, joka hellii aivan koko kehoa sekä mieltä. Metsässä hiihtäessäsi mieli saa tyyntyä ja ajatukset nollautua, hapenottokykysi ja koko kehosi lihaskunto paranee ja kestävyytesi kehittyy. Laji sopii lähes kaikille ikään, sukupuoleen tai kuntotasoon katsomatta – hiihtotahdin kun voi jokainen hiihtäjä määrittää itse ja laji ei ole tärähtelevää, joten se on passeli laji myös nivelvaivaisille.

Maastohiihto jaetaan perinteisesti kahteen: Perinteiseen tyyliin ja luistelutyyliin. Ennen maastohiihtosuksien valintaa kannattaa pohtia, kumpaa tyyliä suosii hiihtäessä enemmän. Keskeinen ero on se, että luistelusukset ovat perinteisen tyylin suksia lyhyemmät. Sukset kannattaa valita huolella, sillä niin suksilla kuin muillakin varusteilla on merkittävä vaikutus hiihtämisen sujuvuuteen ja hauskuuteen.

Perinteiset sukset

Perinteisen hiihtotyylin suksissa tärkeää on, että ne ovat jäykkyysasteeltaan ja pituudeltaan käyttäjälleen sopivat. Kuinka pitkät sukset ovat ideaaliset perinteiseen hiihtoon? Miten selvitän suksen jäykkyyden ja mistä tiedän, millainen jäykkyys sopii minulle? Se selviää kun jatkat lukemista!

Perinteisten suksien pituus

Perinteisten suksien pituus saadaan näppärimmin selville, kun lisätään 15-25 cm hiihtäjän omaan pituuteen. Liian lyhyt suksi on epävakaa hiihtokaveri ja liian pitkä suksi taas on käytössä kömpelö. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kevytrakenteisempi hiihtäjä voi valita vähän lyhyemmän suksen ja raskastekoisen hiihtäjän on varmempi valita suksien mitta suosituspituushaarukan yläpäästä. Pidemmät sukset nimittäin ovat yleensä suunniteltu raavaamman kokoisille hiihtäjille, joten ne ovat lyhyempiä suksiä jäykempiä.

Perinteisten suksien jäykkyys

Vielä pituutta tärkeämpi seikka parhaiden hiihtosuksien valinnassa on suksen jäykkyysaste ja jalkavuus. Mitäs nämä sitten tarkoittavat? Hyvä nyrkkisääntö on helppo muistaa: Liian jäykkä suksi ei pidä ja liian löysä suksi ei luista. Mistä sitten tietää, miten jäykkä suksi on sopiva? No, perinteiset sukset tarvitsevat aina pitovoiteen (lukuunottamatta pitopohjasuksia ja skin-suksia). Pitovoide laitetaan keskelle suksea ns. pitoalueelle. Kun seisot suksillasi tasaisesti jakaen painon molemmille jaloille, tulee pitoalueen olla irti ladusta, jotta pitovoide ei hidasta menoasi. Tällä tavoin saat ideaalisen, tasaisen luiston. Kun taas lasket painon toiselle päkiälle, tulee pitoalueen olla täysin kiinni ladussa, jotta pitovoide ottaa ladusta kiinni ja saat potkuun kunnon vauhdin.

Jäykkyysaste määritellään hiihtäjän painon ja hiihtäjän tason mukaan. Raskasrakenteisemman hiihtäjän on varmempi valita suksensa suosituksen yläpäästä, jotta suksi on riittävän jäykkä ja se luistaa näin ollen hyvin. Kevyempi hiihtäjä valitsee itselleen taas löysemmän suksen, jotta pitoa pystyy muodostumaan.

Myös hiihtäjän taso vaikuttaa valintaan, sillä aktiivihiihtäjällä on useimmiten hyvä tekniikka, mikä mahdollistaa voimakkaan potkun. Tästä syystä pidempään hiihtoa harrastanut voi usein valita vähän jäykemmän suksen, sillä voimakkaan potkun ansiosta pitoalue on helppoa saada pohjaan. Tällöin saadaan hyvä pito luistosta tinkimättä! Sunnuntaihiihtäjälle sopii usein paremmin löysempi suksi, koska perinteisessä hiihdossa pito on helppo saada aikaan käyttämättä paljon voimaa.

Katso perinteiset sukset yhteistyökumppanimme Scandinavian Outdoorin valikoimasta ❤️

 

Perinteisten suksien pohjavaihtoehdot

Voideltava suksi

Voideltavat sukset vaativat nimensä mukaisesti voitelun joko pitoteippien tai pikavoiteiden avulla. Voideltavat sukset sopivat hyvin kaikenlaisille käyttäjille, sillä suksien voitelu on helppoa ja nopeaa ja suksista saa pienellä vaivalla hyvin kelissä kuin kelissä toimivan suksen.

Pitopohjasuksi

Pitopohjasuksissa on yleensä pitovoiteen korvaava kuviointi pohjassa. Pitopohjasuksi on helppohoitoinen valinta, sillä se ei vaadi muuta kuin puhdistusta silloin tällöin ja luistovoitelua. Huomaa kuitenkin, että pitopohjasuksen ominaisuuksia ei ole ihan helppoa säätää monipuolisesti eri keleihin sopivaksi.

Zero-suksi

Zero-suksen tunnistaa siitä, että siinä on pitoalueella erikoismateriaali, joka tuottaa sukselle mekaanista pitoa. Se on näppärä, sillä suksien pito-ominaisuudet eivät kulu juuri ollenkaan. Zero-suksi on parhaimmillaan nollakelin tietämissä ja sopii harrastajahiihtäjälle hyvinkin laajalla kelialueella käytettäväksi. Kovilla paukkupakkasilla zero-suksi on mahdollista voidella normaalien suksien tapaan.

Nano-suksi

Nano-sukset ovatkin astetta hifimmät: Niiden pohjassa on koko mitalta erikoiskäsittely, jonka ansiosta suksi luistaa ja pitää ilman mitään erityiskäsittelyjä. Harrastajahiihtäjälle nano-sukset ovat nappivalinta, ja ne toimivat hyvin jopa +10…-25c-kelialueella. Myös vesikelin suksiksi nanot ovat oikein passelit. Nano-suksien luisto-ominaisuudet eivät kuitenkaan yllä aivan voideltavien suksien tasolle, joten aktiivihiihtäjälle ne eivät ole paras valinta.

Skini-suksi (karvapohjasuksi)

Skini-sukset eli karvapohjasukset ovat uusin suksitrendi. Skineissä on pitopuolella karvaa, joka potkuvaiheessa toimii ”vastakarvaan” antaen loistavan pidon ja liukuvaiheessa ”myötäkarvaan” antaen hyvän luiston. Skini-sukset on otettu ilahtuneesti vastaan hiihtäjien keskuudessa ja ne ovat keränneet kiitosta erityisesti laajasta kelialueesta ja helppohoitoisuudesta. Karvapohjasuksien hoito onkin helppoa: Riittää, kun pohjan pitää puhtaana, jotta pito-ominaisuudet eivät häviä. Karvapohjasuksia on saatavilla erilaisia eri tasoisien hiihtäjien tarpeisiin.

Luistelusuksen valinta

Luistelusukset eivät vaadi pitovoitelua ja siksi sen valinta on hiukan perinteistä suksea helpompaa. Luistelusuksissa olennaista on valita oikean pituiset ja soivan jäykät sukset.

Luistelusuksien pituus

Luistelusukset ovat lyhyemmät kuin perinteiset sukset. Hyvä nyrkkisääntö on valita 5-15 cm hiihtäjää pidemmät sukset. Luistelusuksissa pätee samat säännöt kuin perinteisissä suksissa: Raskaamman hiihtäjän kannattaa valita sukset pituushaarukan yläpäästä ja kevyemmän hiihtäjän kannattaa valita alleen vain hivenen itseään pidemmät sukset.

Luistelusuksien jäykkyys

Luistelusukset ovat perinteisiä suksia jäykemmät. Luistelusuksen idea on luistaa maksimaalisesti, joten pitovoidetta ei käytetä ja suksen keskiosa pysyy koko ajan irti ladusta. Liian jäykkä suksi on kuitenkin vaikea hiihtää, sillä esimerkiksi ylämäessä hiihtäjä ei saa painettua kanttia (suksen reunaa) kunnolla latuun estääkseen lipsumisen ja silloin ollaan pulassa! Toisaalta liian löysä suksi ei taas luista, koska tällöin pohja osuu liiankin kanssa latuun. Löysä suksi myös heikentää potkun voimaa.

Katso luistelusukset yhteistyökumppanimme Scandinavian Outdoorin valikoimasta ❤️

Lasten sukset

Entäs sukset lapselle? Lasten suksissa pätee samat säännöt kuin aikuistenkin suksissa. Tärkeää on miettiä hiihtäjän tarpeet, tyyli ja taitotaso. Lasten suksiin tekisi mieli jättää kasvunvaraa, mutta sitä ei kannata olla liioitellusti, sillä liian pitkät sukset ovat hankalat ja kömpelöt ja ne pilaavat iloisen hiihtoharrastuksen nopeasti. Kasvunvaraa tulisi olla enintään 15 cm.

Lopuksi…

Toivomme, että sait oppaastamme apua suksien valintaan. Sukset kannattaa valita huolella, sillä hyvät sukset saattavat palvella sinua vuosien ajan.

Jos etsit vaellus-/metsäsuksia tai lumikenkiä, parhaat löydät allaolevalta listaltamme:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista