Makuupussi

Minkälaisen makuupussin valitsen vaellukselle tai retkelle? Opas makuupussin valintaan

Makuupussin, kuten monien muidenkin retkeilykamppeiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä oikein valittu pussi palvelee sinua pitkään ja sopii käyttötarkoitukseensa. Jos tulet valinneeksi kesämakuupussin talvikäyttöön, niin huonosti käy!

 

Makuupussi on varuste, jossa sinun on tarkoitus viettää yösi keskellä metsää kenties vaihtelevissa olosuhteissa, joten haluat varmasti, että se on tarpeeksi lämmittävä ja sopivan kokoinen. Jotta et nuku öitäsi vaelluksellasi huonosti ainakaan makuupussin takia, teimme sinulle tämän artikkelin, jossa ohjeistamme sinut täydellisen makuupussin valintaan.

Miten valita sopiva makuupussi?

 

Ihan ensiksi sinun on tiedettävä olosuhteet, joissa aiot makuupussiasi käyttää. Tuleeko makuupussi kesäkäyttöön, kevät-syksy-välille tai talvikäyttöön? Vai kenties näihin kaikkiin? Makuupusseja on nimittäin erilaisia eri olosuhteisiin/lämpötiloihin suunniteltuna ja makuupussin valinnassa olennaisinta on tietenkin lämpötila, mihin se on tarkoitettu. Kesämakuupussissa et varmasti tarkene keskellä kylmintä talvea.

Makuupussit luokitellaan kolmeen kategoriaan:

  • Kesämakuupussit eli kahden vuodenajan makuupussit sopivat loppukeväästä alkusyksyyn

  • Kolmen vuodenajan makuupussit sopivat keväästä syksyyn sekä leutoon talveen (yleensä varma valinta Suomen oloihin vaikkapa kesä- tai syysvaellukselle, ellet tietenkin vaella myös talvisin)

  • Talvimakuupussit eli neljän vuodenajan makuupussit sopivat syksystä kevääseen sekä viileään kesään

Makuupussin materiaali vaikuttaa sen lämmittävyyteen

Jos aiot käyttää makuupussiasi kovin erilaisissa olosuhteissa, on hyvin mahdollista, että joudut ostamaan kaksi erilaista makuupussia eri tarkoituksiin ja usein se onkin varsin käytännöllinen idea! Talvivaelluksilla kesäpussia ja kolmen vuodenajan pussia voi käyttää myös yhdessä päällekkäin, jos olet valinnut laadukkaista materiaaleista valmistetut hengittävät makuupussit.

Huom! Muista, että lämpötilan lisäksi on hyvä huomioida tuuli, jos nukut taivasalla tai laavussa – tällöin tuuli saattaa tehdä yöstä huomattavasti kylmemmän kuin teltassa. Vinkki: valitse aina mielummin vähän liian lämmin makuupussi kuin liian kylmä.

Makuupusseissa on käytännössä kaksi materiaalivaihtoehtoa – kuitupussi ja untuvamakuupussi. Materiaalin valinnan lisäksi sinun täytyy miettiä, kuinka suurta ja painavaa pussia olet valmis ja halukas kantamaan, sillä materiaali vaikuttaa pussin kokoon ja painoon. Untuvamakuupussin untuva on yleensä hanhenuntuvaa – vegaanin valinta makuupussiksi on siis ilman muuta kuitumakuupussi, jonka kuitu on synteettistä materiaalia.

Pähkinänkuoressa

Untuva eristää paremmin, pakkautuu pienempään tilaan ja säilyttää myös eristyskykynsä pidempään. Toisaalta untuvapussi vaatii myös enemmän tuuletusta ja huoltoa sekä maksaa enemmän. Keinokuitu toimii paremmin kosteissa oloissa, sillä se menettää eristyskykyä vähemmän kastuessaan. Kuitumakuupussi painaa enemmän ja vie myös enemmän tilaa pakattuna.

Makuupussin lämpö ei itsessään vielä takaa leppoisia yöunia. Hyvin eristävä makuualusta on aivan yhtä tärkeä erityisesti täällä Suomessa, sillä maa hohkaa kylmää suurimman osan vuotta, vaikka ilman lämpötila olisikin jo mukavan lämmin.

Comfort, Limit ja Extreme – siis mitä?

Saatat törmätä hassun kuuloisiin termeihin makuupussia etsiessäsi. Makuupussit nimittäin luokitellaan kolmeen ryhmään myös EN 13537 -standardin mukaan. Standardi on siis kansainvälinen järjestelmä, joka kertoo lämpötilan, jossa makuupussissa on keskimäärin mukavinta nukkua, mikä on sen käytön suositeltu alin lämpötila ja kuinka kylmässä sitä voi käyttää selviytymiseen.

  • Comfort: lämpötila (esim -4 astetta), jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Comfort-pussi voisi olla hyvä valinta naiselle, aloittelevalle retkeilijälle tai helposti palelevalle
  • Limit: lämpötila (esim -10 astetta), jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Limit-pussi voisi olla hyvä valinta kokeneelle retkeilijälle tai lämminveriselle tyypille, joka ei ihan helposti palele.
  • Extreme: alin lämpötila (esim -28 astetta), jossa selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta. Juu, tätä makuupussia ei ole tarkoitettu sitten nukkumiseen vaan ennemminkin selviytymiseen. Tätä arvoa ei kannata huomioida valitessa makuupussia normaaliin retkeilykäyttöön.


Muutama tärkeä huomio: EN 13537 -standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg, naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg. Molempien iäksi oletetaan 25 vuotta. Ihmiset kokevat kylmyyden tietysti aina eri tavalla, oli sitten nainen tai mies tai minkä kokoinen tahansa. Sovella standardia siis itsesi parhaiten tuntien niin kuin parhaaksi näet. Kylmyyden kokemiseen yleisesti ottaen vaikuttaa henkilön ikä, sukupuoli, väsymystila, fyysinen kunto, ravinnon saanti ja makuualusta.

EN 13537 -standardin ilmoittamat rajalämpötilat edellyttävät myöskin makuupussin oikeaoppista käyttöä, asianmukaista makuualustaa ja puhtaan ja kuivan aluskerraston käyttöä.

Makuupussin koko ja muut huomiot

Makuupussin koko määritellään sen sisäpuolen pituuden mukaan ja yleensä koot ovat 180 cm, 195 cm tai 215 cm. Leveys on yleensä standardi, mutta olemassa on myös tavallista leveämpiä makuupusseja. Yksi hauska huomio on myös se, että on mahdollista myös liittää kaksi makuupussia yhteen, jos niissä on vetoketjut vastakkaisilla puolilla. Mistä sitten tietää, kummalla puolella vetoketju on? Makuupussin tiedoissa lukee joko R (oikea) tai L (vasen) sen merkiksi, kummalla puolella vetoketju on (makuupussissa makaajan näkövinkkelistä).

Lisäksi on olemassa myös kahden hengen makuupusseja, joissa monissa on reunojen ympäri menevä vetoketju, mikä mahdollistaa pussin muuntamisen kahden hengen peitoksi. Periaatteessa suosittelemme kyllä hankkimaan yhden nukuttavan makuupussin, jotta sinulla on aina käytössäsi oikean kokoinen makuupussi sinulle itsellesi. Liian iso makuupussi nimittäin voi olla kylmä!

Haluat varmasti myös pidentää makuupussisi käyttöikää? Tähän oiva apu on makuupussiin sijoitettavasta erillisestä lisälakanasta, joka mahdollistaa harvemmat pesuvälit. Sisäpussi lisäksi parantaa lämmöneristystä ja mahdollistaa makuupussin monipuolisemman käytön eri keleissä ja vuodenaikoina. Nukkumamukavuutta parantavia retkityynyjä ei myöskään sovi unohtaa!

Kuinka löytää täydellinen makuupussi?

Makuupussi on vaeltajan yksi tärkeimpiä varusteita. Siksi sen valinnassa kannattaa olla huolellinen. Makuupussi ei saa olla liian pieni, mutta toisaalta ei myöskään liian suuri, ja sen on muiltakin ominaisuuksiltaan vastattava tarpeitasi. Listasimme markkinoiden parhaat makuupussit yhteen listaan. Löydät sen täältä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista