Varusteet vaellukselle

Pakkauslista vaellukselle – Nämä varusteet tarvitset viiden päivän vaellukselle

Olet siis lähdössä vaeltamaan? Mahtavaa! Toivomme, että reissustasi tulee ikimuistoinen. Jokainen vaeltaja tarvitsee oikeanlaiset vaellusvarusteet mukaansa, sillä keskellä metsää on todella kurjaa huomata, että jotain tärkeää puuttuu. Jonkin olennaisen ja retkeä helpottavan tavaran jättäminen kotiin saattaa jopa pilata koko reissun. Saatatkin kysyä ennen vaellukseen lähtöä: Mitä vaellukselle tarvitaan?

Olipa tarkoituksenasi tehdä useamman päivän lapin vaellus tai ehkä pieni päiväretki kotisi läheltä löytyvästä vaelluskohteesta, niin tietyt tarvikkeet on oltava mukana. Tietysti viiden päivän vaellukselle (tai oikeastaan mille vain yli yön kestävälle vaellukselle) on vielä kriittisempää varustautua oikein, kuin nopeammalle päiväretkelle. Siksi teimme sinulle valmiiksi pakkauslistan, jotta osaat varmasti ottaa kaiken tarpeellisen huomioon.

Listamme on tehty pidempää vaellusta (noin 5 päivää) ajatellen, joka tehdään kevät-kesä-syksy-aikaan, ja voit miettiä tarkemmin omalla kohdallasi, mitä varusteita tarvitset juuri sinun vaelluksellesi.

Missä voi tehdä pidempiä vaelluksia?

Tällaisen viiden päivän vaelluksen voi tehdä monessakin paikassa ympäri Suomea. Tässä toisessa artikkelissa kerroimme omat suosikkimme Suomen vaelluspaikoista:

Esimerkiksi Karhunkierros on reitti, jossa voi viettää helposti useamman päivän, Hetta-Pallas-vaellus kestää noin 3-4 päivää, UKK-vaellus (Urho Kekkosen kansallispuisto) Luirojärvellä mahdollistaa monen eri pituisen vaelluksen riippuen reitistä. Halti-vaellus ja vaellus Kevon kanjonissa tarjoavat puitteet noin viikon reissuille, mutta nämä eivät ole ihan aloittelijan paikkoja, sillä kohteet ovat jo vähän vaativampia. Suosittelemme myös esimerkiksi Kolin vaellusta tai Hossan kansallispuistoa.

Kuinka käytän tätä varustelistaa?

Tulosta tämä lista itsellesi painamalla Ctrl + P (Windows) tai Command + P (Mac). Tällä tavoin voit tulostaa tämän sivun sisällön itsellesi. Avautuvasta ikkunasta voit valita, haluatko tulostaa sivun heti, vai tallentaa sen pdf-tiedostona. Tulostettuun listaan voit helposti merkitä reunaan, mikä esine on jo pakattu.

Olemme myös parhaillamme tekemässä tätä listaa erillisenä ladattavana tiedostona, joka tulee ladattavaksi tähän blogikirjoitukseen. 🙂

Varustelista vaellukselle

Rinkka on jokaisen vaeltajan perusvaruste. Hyvä rinkka kestää jopa vuosia ja palvelee sinua monen monituisen reissun ajan, joten sen valintaan kannattaa käyttää aikaa, eikä hinnasta välttämättä tinkiä kauheasti. Hyvä vaellusrinkka on paras ystäväsi vaelluksella ja huonosti istuva tai väärän kokoinen rinkka taas voi olla todellinen maanvaiva. Toivomme, että perehdyt rinkan hankintaan ja siksi teimme tämän artikkelin, jossa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon rinkan valinnassa. Tästä artikkelista taas löydät listauksemme parhaista rinkoista.

Viiden päivän vaellukselle yleensä riittää hyvin 65-85 l rinkka, 40 l rinkka taas on armotta liian pieni. On aina sitä parempi, mitä enemmän saat tavaroita rinkan sisälle – sen ulkopuolelle kiinnitetyt tavarat saattavat viedä painopistettä vääriin paikkoihin.

Sade voi aina yllättää. Muista aina ottaa rinkalle sadesuoja. Joissain rinkkamalleissa sadesuoja tulee mukana, joten muista tarkistaa asia rinkkaa ostaessasi.

Kaikille yliyön vaelluksille teltta on must. Telttoja, kuten rinkkojakin on monenlaista sorttia. Itsestään seisovat mallit (ns. kupolit) saa pystyyn melkeinpä ihan minne vaan, vaikka paljaalle kalliolle. Ne kuitenkin vaativat tuulensuojan esimerkiksi puista, sillä kupoliteltta ottaa tuulen joka suunnalta ja kaaret taipuvat tuulen alla. Tunneliteltta taas on suunniteltu niin, että pystytettäessä tuulen suuntaisesti, sen kanssa voi tehdä leirin tuulisemmalle/avonaisemmallekin paikalle. Tunneliteltassa on myös kätevä eteistila, jonne saa varusteet ja jossa voi kokkailla sadesäällä.

Makuualusta voi olla solumuovinen tai ilmatäytteinen, joka on mukavampi. Makuupusseista suosittelemme kolmen vuodenajan mallia, sillä se sopii parhaiten Suomen oloihin. Suositeltu lämpötila on pari pakkasastetta ja tällaisella makuupussilla selviät keväästä syksyyn. Täytemateriaaleista pari sanaa: Kuitupussi on huoleton valinta, se kestää kosteutta eikä sitä tarvitse välttämättä tuulettaa joka päivä. Kuitumakuupussi myöskin painaa enemmän ja vie enemmän tilaa pakattuna. Untuvapussi taas pakkautuu pieneen tilaan ja on myös kevyt ja miellyttävä käyttää. Untuvamakuupussi maksaa enemmän ja vaatii enemmän huoltoa ja tuulettamista.

Primus, Trangia, kaasupoltin, risukeitin… Näitähän löytyy! Valitse oman mieltymyksesi mukaan sopiva. Kaasupolttimeen tarvitset tietysti kaasua – 450 g kaasua riittää kahdelle hengelle viikoksi.

Lautanen ei ole ihan välttämätön, sillä voit syödä myös kattilasta. Puulusikka tai -lasta ja jokin henkilökohtainen aterin.

Käytä biohajoavaa tiskiainetta. Vinkki: Säästät tilaa ottamalla vain pienen keittiösienen tai pelkän tiskiharjan vaihtopään.

Kesällä vaeltaessa todella harmittaa jos tämä jää matkasta pois!

Ehkei kannata kokonaista pullollista aurinkorasvaa kantaa mukana – voit hyödyntää käteviä matkapulloja tai ottaa puikkomaisen rasvan.

Vinkki: Pakkaa WC-paperi suljettavaan muovipussiin.

Kunnon puukolle tulee tarvetta yllättävinä hetkinä. Myös esimerkiksi sytykkeisen vuolemiseen on hyvä olla mukana jotain terävää.

Korjaussarjaan on hyvä kuulua esim. narua, ilmastointiteippiä, rautalankaa, ompelutarvikkeet, pikaliimaa yms. Näille voi aina tulla tarvetta yllättävissä tilanteissa.

Ethän roskaa! Jokamiehen velvollisuuksiin kuuluu omien jälkien siivoaminen, joten roskat on aina kerättävä pois ja vietävä mukanaan. Tähän on hyvä varata muovipussi.

Pakkaa nämäkin vesitiiviisti.

Savett-pyyhkeiden sijaan suosittelemme hommaamaan kosteaa WC-paperia sen maatuvan ominaisuutensa vuoksi. Hammastahnaa tarvitsee vain pienen määrän. Jos olet nainen – ota vaellukseen mukaan kuukautissiteet ihan vain kaiken varalta AINA.

Suosi pientä pyyhettä tai ainakin sellaista, joka menee mahdollisimman pieneen tilaan.

Ensiapulaukustasi olisi hyvä löytyä ainakin seuraavat: Särkylääkkeitä, kyypakkaus, allergialääkkeitä, rakkolaastaria, palovammageeli, desinfiointiainetta, urheiluteippiä, haavanhoitotarvikkeita ja 4-in-1 sideharsoa. Muista myös opetella käyttämään ensiapupakkauksen sisältöä

Laadukas tasku- tai otsalamppu on tärkeä etenkin syysvaelluksella. Muista paristot (minigrip-pussiin varaparistot)

Kesällä Suomen yöt ovat valoisia, joten pimennys voi tulla tarpeeseen. Korvatulpat helpottavat, jos telttakaveri kuorsaa kovasti tai jos luonnon yölliset äänet häiritsee.

Näihin voit pakata myös ruokailuvälineet ja puhtaat astiat saat myös kätevästi kuivattua kangaskassilla.

Ei pakollinen, mutta sauvat auttavat ylä- ja alamäissä ja antavat myös käsille töitä.

Pokkarit ovat keveytensä ja pienen kokonsa vuoksi käteviä!

Vaatetus

Kenkiesi olisi hyvä olla vedenpitävät ja tukevat (mitä haastavampi maasto, sitä tärkeämpää on, että nilkka on tuettu – et varmasti halua taitaa nilkkaasi painava rinkka selässä keskellä metsää). Vaelluskenkiä on valtavasti erilaisia ja suosittelemme tutustumaan todella laajaan tietoiskuumme vaelluskenkien valinnasta täältä. Sieltä löydät myös parhaat vaelluskengät listattuna.

Vaikkapa flanellipaita tai jokin muu retkipaita jossa sinun on mukava olla

Esimerkiksi urheiluun tarkoitettu, ne kuivuvat nopeasti ja ovat kevyitä.

Merinovilla on mainio materiaali aluskerrastoon, se on lämmin, hengittävä, kuivuu nopeasti ja ei ala haisemaan märkänäkään.

Kevytuntuvatakki tai esimeriksi paksu fleece, joka pitää hyvin lämpöä. Iltaisin voi olla viileä ja yöllä takkia voi käyttää myös tyynynä.

Paksut sukat leiriin ja muutamat varaparit sukkia.

Ruoka

Vaellukselle ei mennä laihduttamaan. Varaa ruokaa riittävästi: Jokaiselle päivälle aamiainen, lounas ja päivällinen, välipalapatukoita, pähkinöitä tai jotain muuta pientä energiapitoista. Saatavilla on paljon erityisesti vaellukselle tarkoitettuja retkiruokia, joita suosittelemme lämpimästi. Ne eivät vie paljon tilaa rinkassa, on helppoja valmistaa ja eivät paina paljon. Kahvi/tee ja voita/gheetä eli kirkastettua voita on myös hyvä olla mukana. Ghee säilyy voita paremmin lämpöisessä.

On myös syytä varata yksi ylimääräinen ruoka tai yhden vuorokauden ruoat siltä varalta, että jotain sattuu ja vaellus venähtää.

Kuinka pakkaan oikein?

Vaatteet olisi hyvä pakata aina vedenkestävästi muovipussiin, jotta saat aina tarpeen tullen kuivaa vaatetta yllesi. Kylmällä ja märällä kelillä parhaiten toimii se, että vaihdat aina ihoa vasten tulevan kerraston kuivaan. Yökamppeet, kuten leirisukat kannattaa sujauttaa jo valmiiksi makuupussin sisälle, jotta löydät ne helposti aina samasta paikasta silloin kun tarvitset.

Rinkassa on aina käteviä taskuja – pidä niissä käsillä aina pientä purtavaa ja muut tarvikkeet, joita tarvitset usein, kuten juomapullo ja työkalu. Kartta olisi hyvä löytyä myös käden ulottuvilta ja monissa rinkoissa onkin kätevä tasku, jossa karttaa on helppo pitää. Kompassin voit ripustaa kaulaasi tai pitää sitä rinkan taskussa tai vaikka housujesi reisitaskussa käden ulottuvilla. Helposti saatavilla olisi hyvä olla myös puukko ja tulentekotarvikkeet (vesitiiviisti pakattuna). Muista kuitenkin, ettet pakkaa housujesi taskuja tai vyötäsi liian täyteen, sillä se hankaloittaa kävelyä.

Ruoat kannattaa pakata niinikään vesitiiviisti vaikkapa ihan normaaliin kauppakassiin ja suosittelemme pakkaamaan myös ruoanlaittovälineet ja astiat omiin merkittyihin pusseihinsa. Näin löydät helpommin oikeat tavarat ja sinun ei tarvitse penkoa koko rinkkaa sekaisin vaikkapa etsiessäsi yhtä haarukkaa.

Kun teet hankintoja vaellusta varten, suosittelemme lämpimästi satsaamaan hyviin, laadukkaisiin ja kestäviin valintoihin. Markkinoilla on paljon myös heppoisia ja helposti hajoavia tuotteita. Kun satsaat laatuun kerralla, varusteesi palvelevat sinua pitkään ja näin ollen itse asiassa säästät rahaa ja hermojasi (ja luontoa!).

Muita vinkkejä

  • Pidä puhelimesi virransäästötilassa, ettei siitä kulu akkua turhaan
  • Iso makuupussi kylmenee helposti jaloista. Tällöin voit esimerkiksi köyttää sitä pienemmäksi.
  • Älä laita makuupussiin kömpiessäsi kaikkia vaatteita päälle kylmälläkään säällä – sinulle tulee ihan taatusti vilu! Pelkkä merinovillainen kerrasto riittää ja on paras vaihtoehto. Turhat vaatekerrokset nimittäin eristävät sinut makuupussista, jolloin makuupussi pääsee kylmenemään eikä tällöin pidä sinua lämpimänä.
  • Varaa autoosi kuivat vaatteet ja vesipullo. Ne ovat iloinen ”yllätys” kun palaat vaellukseltasi!

Etsinnässä kunnon vaellusvarusteet?

Laadukkaat vaellusvarusteet palvelevat sinua useita vuosia. Suosittelemme panostamaan rinkan, vaelluskenkien ja teltan valintaan erityisellä huolellisuudella. Allaoleviin artikkeleihin olemme listanneet parhaat rinkat, teltat ja vaelluskengät: 

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista