Parhaat vaellusreitit Oulun alapuolelta

Artikkelin pääkuva: Harri Tarvainen / Visit Finland

Luulitko, että päästäksesi vaeltamaan, sinun täytyy mennä Lappiin? Ei todellakaan! Upeita luontoloma- ja vaelluskohteita löytyy ihan koko Suomesta, myös muualta kuin Lapista!

Yksi parhaista tavoista viettää kesälomaa on mennä luontoon ja moni suomalainen suuntaakin heti loman alkajaisiksi mökkeilemään tai vaeltamaan. Kotimaan matkailu on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana ja kun ulkomaille ei ole päässyt matkustamaan samalla lailla, on kotinurkat tulleet turhankin tutuksi. Suomessa lomailu onnistuu lyhyelläkin varoitusajalla ja lyhyetkin visiitit mukaviin lomakohteisiin tuovat arkeen taikaa.

Jos sinulla ei ole pitkää kesälomaa, ei se tarkoita sitä että koko kesä tulisi viettää kotona. Viikonloppureissukin piristää kummasti mieltä, eikä sinun välttämättä tarvitse lähteä kauas Lappiin, jotta löytäisit palasen luonnon rauhaa.

Vaellus on erinomainen harrastus, sillä se parantaa kuntoa ihan kuin vahingossa ja luonnon siimeksessä mieli todella lepää ja arjen kiemurat unohtuu. Mitä jos lähtisitkin tänä kesänä luontoon vaeltamaan? Suomesta löytyy lukuisia mahtavia lomakohteita, joissa pääsee nauttimaan luonnosta ja erämaan rauhasta, ja vastoin yleistä harhaluuloa, niitä löytyy läjäpäin muualtakin kuin Lapista.

Kokosimme tähän artikkeliin omat suosikkikohteemme Oulun alapuolelta ja Etelä-Suomesta, joista mielestämme jokainen kannattaa kokea vähintään kerran elämässään.

Valitse seuraavista kohteista ja vaellusreiteistä mikä tahansa ja pääset nauttimaan unohtumattomasta luontokokemuksesta.

Eteläisen Suomen parhaat luontolomakohteet ja vaellusreitit

Vaellukset ja vaellusreitit eivät ole parhausjärjestyksessä, joten lue ja selaa toki kaikki kohteet, jotta löydät juuri sen paikan, jonne lähdet tänä vuonna vaeltamaan.

Valkmusan kansallispuisto

Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

  • Sijainti: Kymenlaakso
  • Vaativuus: Helppo
  • Reitit: 2,5 km pituinen rengaslenkki, 2 km pituinen reitti Morontuvalle

Valkmusan kansallispuisto lumoaa. Vain harvojen tuntema päivävaelluskohde on todellinen helmi, ja siellä sielu todella lepää ja mieli rauhoittuu. Koskemattoman suon viehätys toimii niin keväällä, syksyllä, talvella kuin kesälläkin ja tämä kohde ehdottomasti kannattaa tsekata. Koskematon suoluonto on tosin vilkkaimmillaan kevätaikaan, jolloin pääset todennäköisimmin näkemään monenmoisia lintu- ja perhoslajeja. Sisiliskotkin viihtyvät Valkmusan pitkospuilla! Valkmusassa voit nähdä esimerkiksi kalasääskiä, punajalkavikloja ja punasotkia, sekä pohjoisia lajeja kuten pikkukuoveja. Myös kurki pesii Valkumusan kansallispuiston alueella. 

Kansallispuistoon kuuluvia soita ovat Valkmusa, Munasuo, Kananiemensuo ja Mustanjärvensuo. Alueelta on tunnistettu jopa 40 erilaista suotyyppiä!

Valkmusassa kiertää 2,5 km pituinen helppo rengasreitti ja lisäksi puistosta löytyy 2 km pitkä Morontuvalle johtava reitti. Rengasreitiltä löytyy lintutorni, josta on upea näköala suon ylle.

Valkmusaan on Kotkasta matkaa 19 km, Kouvolasta 42 km ja Porvoosta 76 km.

 

Arpaisten vaellusreitti

Kuva: Visit Lakeus

  • Sijainti: Soini – Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa
  • Pituus kokonaisuudessaan: 50 km
  • Vaativuus: Helppo
  • Reitit: Arpaiskämppä – Arpainen 0,4 km, Arpaiskämppä – Saarilammin laavu 4,3 km, Kalevin kiekka 3,5 km

Arpaisten vaellusreitiltä löytyy useampia pienempiä reittejä ja kauniissa maisemissa saa halutessaan tarpoa niin pidemmän kuin lyhyemmäkin matkan. Arpaisten vaellusreitti on kokonaisuudessaan 50 km pituinen ja se sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Soinista Ähtärin Eläinpuistoon asti. Arpaiskämpältä, joka sijaitsee reitistön sydämessä, on noin 28 kilometrin matka sekä Ähtäri Zoohon että Soinin keskustaan. Arpaiskämpän ympäristöstä lähtee kolme lyhyempää reittiä (lueteltu edellä).

  • Arpaiskämppä – Arpainen -järvi 0,4 km (sopii perheen pienemmillekin)
  • Arpaiskämppä – Saarilammin laavu 4,3 km
  • Kalevin kiekka 3,5 km

 

Peuran polku

  • Sijainti: Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi
  • Pituus kokonaisuudessaan: 115 km
  • Vaativuus: Keskitaso
  • Reitit: Runkoreitti 77 km, Hirvaan kierros 58 km ja Mäntyjärven rengasreitti 15 km

Peuran polku on peräti 115 km mittainen retkeilyreitistö, joka mutkittelee Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen Suomenselän karuissa vedenjakajaseuduilla. Vaativa reitti tarjoilee kulkijalleen kauniita salomaita: syrjäisiä soita, metsiä ja järviä. Jos etsit mahdollisimman luonnontilassaan olevaa reittiä, niin ne löytyvä Salamajärven kansallispuistosta, Salamanperän luonnonpuistosta ja Etelä-Sydänmaan suojelualueelta.

Peuran polulla on lukuisia yöpymispaikkoja, joten se sopii niin lyhyemmille päiväpatikoinneille kuin pidemmillekin vaelluksille. Peuran polun reitistö koostuu77 km runkoreitistä, 58 km Hirvaan kierroksesta ja 15 km Mäntyjärven rengasreitistä. Näitä kaikkia voit kulkea osissa tai kokonaan. Huomaa, että Peuran polku on kuljettavissa sulan maan aikana ja kevättulvien aikaan osa pitkospuista saattaa päätyä tulvavesien alle. Myös reittimerkit ovat paikoin kuluneet ja etenkin talvella hankalasti erotettavissa ja osa poluista on kasvanut umpeen.

Peuran polku runkoreitti, 77 km (osa Peuran polkua):

Peuran polun runkoreitillä pääsee nauttimaan komeasta männyköstä ja upeasta luonnosta muutenkin. Sysilammelta pääsee myös perheen pienimmät vaeltajat sopivan mittaisille poluille: Lasten luontopolku (1,5 km) ja Pakosuon luontopolku (4,5 km). Jos maltat taivaltaa rauhakseen, Peuran polun runkoreitillä saatat hyvässä lykyssä nähdä metsäpeuran tai hirven. Salamajärvi-Lehtosenjärvi -reitiltä löytyy luontotorni, josta voi bongailla mm. haapanoita, mustakurkku-uikkuja ja lapasorsia. Vajaan kolmen kilometrin päästä tästä järven rannassa on Vähä-Valvatin tulentekopaikka. Polun varrella pääsee ihmettelemään kiviröykkiöitä, jotka ovat todennäköisesti pronssikaudelta. Alla lueteltuna Peuran polun runkoreitin sisältä löytyvät reittipätkät:

  • Humalajoki – Sysilampi 10 km
  • Sysilampi – Salamajärvi 10 km
  • Salamajärvi – Lehtosenjärvi 17 km

Hirvaan kierros, 58 km (osa Peuran polkua)

Tavilammen ja Kauluksen väliltä löytyy Heikinjärvennevan luontotorni, jossa kannattaa ehdottomasti käydä jos niille seuduille menee. Tornista avautuu kaunis näköala avaralle nevalle, josta voit bongata mm. metsähanhen, suokukon ja valkoviklon, hyvällä tuurilla jopa maakotkan! Myös Nielujärvellä, joka tunnetaan oikeana lintujärvenä on luontotorni, jossa kannattaa piipahtaa. Salamanperän luonnonpuisto on myös mainio kohde vierailla.

  • Koirasalmi – Sysilampi – Lehtosenjärvi – Koirasalmi 58 km
  • Koirasalmi – Sysilampi 10 km
  • Sysilampi – Salamajärvi 10 km
  • Salamajärvi – Lehtosenjärvi 17 km
  • Lehtosenjärvi – Koirasalmi 21 km

Mäntyjärven rengasreitti, 15 km (osa Peuran polkua)

Mäntyjärven rengasreitti on helppokulkuinen reitti, joka pituutensakin vuoksi sopii hyvin myös esimerkiksi perheen nuoremmillekin vaeltajille. Sopii erinomaisesti päiväretkeilyyn. Raatejärvellä ja Saarijärvellä on mahdollista myös yöpyä niin halutessaan.

  • Kuivajärvi-Saarijärvi-Raatejärvi
  • Kuivajärvi-Saarijärvi, 5 km
  • Saarijärvi – Raatejärvi, 8 km
  • Raatejärvi – Kuivajärvi, 2 km

 

Neitvuoren-Luonterin alue

Kuva: Sampo Kiviniemi / Vastavalomedia

  • Sijainti: Mikkeli
  • Vaativuus: Helppo/keskivaativa runsaiden korkeuserojen vuoksi
  • Reitit: Hiijje silimukka, 3,9 km ja Hiidenkierros, n. 13 km

Neitvuori on Etelä-Salon yksi korkeimmista huipuista, jossa pääset nauttimaan upeista laajoista järvimaisemista jopa kymmenien kilometrien päähän Luonterin saaristoon, sokkeloiselle Saimaalle. Luonterin alueen kirkkaat vedet ovat niin saimaannorppien kuin veneilijöidenkin suosiossa. Kohoavan Neitvuoren lisäksi alueelta löytyy muitakin näköalapaikkoja ja alueelta löytyy myös useita retkisatamia, joten järvimaisemasta voi nauttia usemmankin päivän ajan.

Neitvuori on erittäin mukava eteläisemmän Suomen vaelluskohde retkeillä, mutta kenties rauhallisempi kuin vaikkapa Nuuksio. Korkeuseroja riittää, joten ”Savon Sveitsiksi” kutsuttu Neitvuori ei ole ihan kaikista helpoin retkikohde ja pohjetreeniä on luvassa jyrkkien nousujen ansiosta. Neitvuoren alueen korkein kohta onkin 184 metriä merenpinnasta.

Neitvuoren maisemat ovat hurmaavat ja paikka on muutenkin oivallinen vaikka päiväretkikohteeksi. Polkujuoksukin onnistuu! Alla Neitvuori – Luonteri -alueen merkityt reitit, joiden lisäksi vesistöstä löytyy melontareittejä:

  • Hiijje silimukka 3,9 km
  • Hiidenkierros, noin 13 km

 

Repoveden kansallispuisto

Kuva: Sampo Kiviniemi / Vastavalomedia

  • Sijainti: Kouvola, Mäntyharju
  • Vaativuus: Paikoin vaativahko korkeuserojen vuoksi
  • Merkittyjä kesäreittejä 45 km

Repovesi on todella upea neljän vuodenajan monipuolinen eräretkikohde, josta löydät monenlaisia reittejä niin vasta vaeltamiseen ja retkeilyyn tutustuvalle kuin kokenemmallekin konkarille. Helsingistä matkaa Repovedelle kertyy 190 kilometriä ja kansallispuisto sopii osittain myös liikuntaesteiselle. Repovedellä on kuitenkin paljon korkeuseroja, joten varaudu hyvään pohjetreeniin mennessäsi Repovedelle! Pohkeesi saavat kyytiä esimerkiksi kiivetessäsi Mustalamminvuorelle, mutta vaiva palkitaan huipulla: Sieltä näet lähes koko Repoveden kansallispuiston ja huimapäät kiipeävät lisäksi paikalta löytyvään näkötorniin. Maasto ja maisemat ovat vertaansa vailla ja tällä reitillä pääset ihailemaan erityisen paljon kauniita järvimaisemia.

Olhavanlammen kiertämällä pääset yhdelle alueen kuuluisimmista kohteista eli upealle Olhavanvuorelle, josta avautuu upea näkymä lammelle ja muuhun ympäröivään maisemaan. Repovedeltä löytyy myös geokätköilyreitti geokätköilijälle, joka tutustuttaa siellä vierailijan alueen luontoon ja historiaan. Alla parhaita kävely- ja muita reittejä Repovedeltä:

  • Ketunlenkki, 5 km
  • Korpinkierros, 4,5 km
  • Geokätköilyreitti
  • Kaakkurinkierros, 26 km
  • Lapinsalmen sillan reitti 700 m/suunta
  • Talaksen reitti, 800 m/suunta
  • Sukeltajaniemen reitti, 900 m/suunta
  • Määkijän reitti, 1,7 km/suunta
  • Koppelonkierros, 8,3 km rengasreitti

 

Nuuksion kansallispuisto

Kuva: Hendrik Morkel, Visit Finalnd

  • Sijainti: Espoo
  • Vaativuus: Helppo/keskivaativa
  • Suosittelemamme reitit lueteltuna alla

Etelä-Suomessa asuvan ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Nuuksio on upea koko perheen kohde. Nuuksion kansallispuistossa voit nauttia monista eri reiteistä, joista Haukankierros lienee tunnetuin. Nuuksion maasto ja maisemat ovat mukavat taivaltaa ja kauniit katsella –pääset nauttimaan kauniista mäntykankaista kallion laella. Nuuksion pienempiäkään reittejä ei kannata aliarvioida, sillä Nuuksiossa on paljon korkeuseroja jotka voivat tehdä lyhyemmistäkin reiteistä haastavia. Aikaa kannattaa muutenkin varata, jotta ehtii ihmetellä nähtävyyksiä, kuten Mustalammen erikoisia killuvia turvelauttoja!

Nuuksiossa pääsee nauttimaan monipuolisesta luonnosta – järvistä, laaksoista, metsistä, soista ja kallioista. Liikuntaesteisetkin pääsevät nauttimaan vaelluksen riemusta Nuuksiossa: Haukkalammen, Kattilan ja Haltian alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla. Alla lueteltuna parahaat reitit Nuuksiossa:

  • Punarinnankierros, 2 km rengasreitti
  • Haukankierros, 4 km rengasreitti
  • Korpinkierros, 6-7,2 km rengasreitti
  • Takalan polku, 1,5 km/suunta
  • Kaarniaispolku, 2,7 km rengasreitti
  • Soidinkierros, 4 km rengasreitti
  • Nahkiaispolku, 2 km rengasreitti
  • Klassarinkierros, 3,9 km rengasreitti
  • Yhdysreitti Haukkalampi-Haltia, 4,6 km/suunta
  • Nuuksion kansallispuiston läpi vievä reitti, noin 14 km

 

Koli

Kuva: Visit Finland

  • Sijainti: Itä-Suomi
  • Vaativuus
  • Parhaat reitit lueteltuna alla

Pohjois-Karjalan iki-ihana Koli tarjoilee upeita vaellusreittejä ja luontopolkuja. Kansallismaisema Ukko-Kolin huipulta Pielisen yli inspiroi aikoinaan suomalaistaiteilijoita, mm. Sibelusta, ja se onkin henkeä salpaavan upea näky. Koli on paikka joka kannattaa kokea kerran elämässään. Suosittelemme erityisesti käymään läpi Kolin klassikkoreitin eli Huippujen kierroksen, joka on vaatimattomat puolitoista kilometriä pitkä, mutta maisemat ja luonto ovat reitillä upeita. Huippujen kierros myös alkaa näyttävästi: kymmenessä minuutissa aloituspisteeltä pääset Ukko-Kolin 347 metriä korkealle huipulle henkeäsalpaavan mahtaviin maisemiin (varaa kirkas päivä tälle reissulle, ettei sumu peitä näkyvyyttä kansallismaisemaan!).

Alla lueteltuna Kolin parhaat reitit:

  • Huippujen kierros, 1,4 km rengasreitti
  • Ukko-Koli, 0,8 km edestakaisin
  • Akka-Koli, 0,8 km edestakaisin
  • Paha-Koli, 1,2 km edestakaisin
  • Sataman polku, 4,2 km edestakaisin
  • Kasken Kierros, 2,5-5 km
  • Paimenen polku, 2,6 km rengasreitti
  • Ennallistajan polku, 3 km rengasreitti
  • Kolinuuron Kierros, 3,5 km rengasreitti
  • Herajärven kierros, 30-61 km

 

Lopuksi…

Löysitkö tarpeisiisi sopivan kohteen vaellukselle tai päiväretkelle? Jos jäit kaipaamaan lisää, kurkkaa lisäksi myös toinen artikkelimme, josta löydät lisää rakastetuimpia vaellusreittejä ympäri Suomen:

Suomen parhaat vaellusreitit ja luontopolut

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista