Polkupyörän valo

Pitääkö polkupyörässä olla valot? Opas pyörän valon käyttöön

Uuden tieliikennelain myötä pyörän takavalo on etuvalon ohella pyöräilijän pakollinen varuste pimenevissä illoissa.  Liikenneturvan 2019 syksyllä tekemien tarkkailujen mukaan hämärällä tai pimeällä pyöräilevistä 57 prosenttia käytti etuvaloa. Viidesosalla oli pyörässään myös jo takavalo.

Valo on sekä pyörän etupuolella että takapuolella pakollinen varuste kaikille pyörilijöille pimeän aikaan. Valottomat pyöräilijät voivat saada 40 euron rikesakon tai kirjallisen huomautuksen.

Polkupyöräilijä pimeällä

Syksy-talviaikana valoisa aika on lyhyt ja hämärässä, sadekelillä, pimeässä ja muutenkin kun näkyvyys on huono, muille näkyminen on äärimmäisen tärkeää ja se voi ehkäistä lukuisia liikenneonnettomuuksia. Jalankulkijoilla heijastimet ja pyörilijällä etu- ja takavalot on siis elintärkeät varusteet, ja niitä täytyy käyttää jo kun hämärä on laskeutunut.

Tielläliikkuja usein itse kokee, että kun hän näkee hyvin eteensä, näkevät myös muut hänet, mutta tämä ei pidä missään tapauksessa paikkaansa. Vaikka itse näet hyvin polkea katuvalojen loisteessa, itse näyt todella huonosti esimerkiksi autoilijoille. Sen vuoksi pyörilijän on käytettävä etuvaloa pimeän aikaan myös valaistussa taajamassa.

Laita siis pyörän valot kuntoon nyt!

Polkupyörässä on oltava kaksi valoa

Harva tietää, että pyörässä on oltava kaksi valoa – sekä etu- että takavalo. Pyörän takavalo tuli pakolliseksi vuonna 2019. Pyörässä on oltava myös etu-, taka- ja sivuheijastimet. Myös heijastimien värillä on väliä – etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Yleensä polkupyörät on varustettu valmiiksi heijastimilla.

Pakolliseksi punainen takavalo pyörässä pimeään aikaan tuli uuden tieliikennelain tultua voimaan kesäkuun alussa. Reilu kymmenesosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista uskoi virheellisesti, että pyörän etuvalona saa käyttää myös punaista valoa.

Pyörän takavalon oltava punainen ja etuvalon vaalea

Polkupyörän takavalo

Valojen värillä on myös väliä. Moni luulee virheellisesti, että valojen värillä ei ole väliä ja että etuvalona saa olla esimerkiksi punainen valo. Etuvalon on kuitenkin aina oltava vaalea/valkoinen ja takavalon on oltava punainen.

Vilkkuvalo vai tavallinen polkupyörän valo?

Polkupyörän valomääräyksissä säädetään käytettävien valojen väristä, mutta muita vaatimuksia valoille ei ole määritelty. Saat siis valita pyörääsi tavallisen kiinteän valon tai vilkkuvalon. Vilkkuvalo herättää enemmän huomiota ja jotkut pitävät sitä siksi turvallisempana vaihtoehtona, mutta selkeä enemmistö suosii kiinteää valoa.

Vilkkuvalo jakaa mielipiteitä. Liikenneturvan kyselyssä kolme viidestä vastaajasta kokee, että vilkkuvalo lisää pyöräilijän havaittavuutta, mutta yhtä moni myös mieltää vilkkuvan valon häiritseväksi.

Toisaalta tasaisella valolla varustettua pyöräilijän etenemistä on helpompi seurata. Kiinteä valo on myös pyöräilijälle itselleen usein käytännöllisempi ja myös turvallisempi etenemisen kannalta: se valaisee pyöräilijän edessä ajorataa paremmin.

Suuntaa valo oikein

Valon tyylistä riippumatta valo täytyy asemoida pyörään oikein. Valon suunta ei saa olla sellainen, että se osoittaa suoraan vastaantulevan silmiin. Valo myös hyödyttää pyöräilijää itseäänkin parhaiten niin, että se valaisee edessä olevaa tietä.

Suuntaa siis valo aina siten, että se osoittaa loivasti alaviistoon, jolloin se valaisee tietä edessäsi eikä häikäise muita.

Saako polkupyörän tankovalon korvata otsalampulla tai kypärävalolla?

Vuosia aiemmin laki on vaatinut, että pyöräiltäessä pyörän valojen on oltava kiinnitettynä pyörään, eli esimerkiksi kypärävalo ei ole riittävä. Kuitenkin vuodenvaiheessa 2015 astui voimaan määräys, jonka mukaan pyöräilijälle riittää pimeän aikaan valaisimeksi pyöräilijään itseensä kiinnitetty valaisin, kuten otsalamppu.

Kannattaa kuitenkin huomata, että pyörään kiinnitetty valo kertoo otsa- tai kypärälamppua paremmin pyöräilijän nopeuden ja ajosuunnan, joten se on kaikista turvallisin ja käytännöllisin vaihtoehto.

Lisäksi Liikenneturvan kyselyyn vastanneista neljä kymmenestä kokee, että pyöräilijän otsavalo häikäisee muita tielläliikkujia usein enemmän kuin pyörään kiinnitetty valo.

Mistä paras valo polkupyörään?

Paras valo polkupyörilyyn on tehokas ja kestävä. Sen on oltava riittävän kirkas ja siinä on oltava pitkä kantama, jotta se valaisee riittävästi ja on siten turvallinen. Suosittelemme esimerkiksi alla olevaa mallia, joka sopii niin tankovaloksi kuin kypärä- tai otsavaloksi:

  • Kevyt, tehokas ja monipuolinen pyöräilyvalo
  • Sopii niin päivittäiseen koulu- ja työmatkapyöräilyyn kuin vauhdikkaaseen maastoajoon
  • Helppo ja nopea kiinnitys/irrotus
  • 1238 lumenin valoteho ja 115 metrin kantama
  • Toimii tanko-, kypärä- ja otsavalona.

Suuri polkupyörän valovertailu

Laadimme suuren vertailuartikkelin polkupyörän valoista. Jos siis haluat punnita enemmän vaihtoehtoja ja löytää omaan käyttöösi parhaan polkupyörän valon, suuntaa artikkeliin alta:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista