Riippumatto

Riippumattoilun perusteet – Näin valitset riippumaton

Artikkeli saattaa sisältää suosittelulinkkejä. Linkkien klikkaaminen ei maksa sinulle mitään, mutta on suureksi avuksi sivuston ylläpitämisessä. Kiitos tuesta!

Riippumatossa yöpyminen on kasvattanut kovasti suosiotaan viime vuosien aikana. Retkeily riippumaton kanssa tuo mukavaa twistiä tavalliseen retkeilyyn, lisäksi riippumatto on verraten helppo pystyttää, siihen tarvittavat varusteet pakkautuvat mukaan pieneen tilaan ja onhan se riippumatossa köllöttely nyt valtavan rentouttavaa.

Riippumatto on oiva vaihtoehto yöpymiseen teltan sijasta ja erityisen hyvin se sopii kallioisille, kivisille ja epätasaisille alustoille, joihin teltan pystyttäminen on hankalaa tai jopa mahdotonta. Riippumaton pystytys toki vaatii sopivasti puita.

Kun suunnittelet yöpyväsi riippumatossa, on joitakin asioita joita on hyvä tietää ennakkoon. Tästä artikkelista opit riippumattoilun perusteet ja osaat valita sopivan riippumaton itsellesi. Eiköhän mennä asiaan!

Mitä varusteita tarvitaan?

  • Vaeltajan riippumatto
  • Puunhalaajat + kiinnitystarvikkeet
  • Tarppi (katos sateen varalta) + kiinnitysnarut ja kiilat
  • Hyttysverkko
  • Alushuopa tai makuualusta
  • Makuupussi tai topquilt

Vaeltajan riippumaton valinta

Riippumatto

Koko

Riippumattoja, kuten telttojakin on saatavilla eri kokoisia. Riippumatot yleensä jaotellaan ns. yhden ja kahden hengen versioihin. Harvoin yhdessä riippumatossa todellisuudessa nukkuu kaksi ihmistä – kahden hengen versio on vain reilusti tilavampi vaihtoehto. Pienempi riippumatto on kevyempi ja säästät näin ollen painossa, suurempi riippumatto taas on tilavampi ja sen vuoksi huomattavasti mukavampi.

Nukkuma-alusta (makuualusta/aluspeite)

Voit valita nukkuma-alustakseksi joko makuualustan tai alushuovan. Molemmat ovat hyviä vaihoehtoja ja on periaatteessa makuasia kummasta pitää enemmän. Jos haluat käyttää makuualustaa, kannattaa sinun valita kaksipohjainen riippumatto, jossa on makuualustalle tehty oma osasto. Tällöin makuualustan saa sujautettua sille tehtyyn paikkaan, jossa se pysyy hyvin paikallaan eikä lähde kesken yön vaeltamaan. Ilman kaksipohjaista riippumattoa makuualusta on huono valinta, sillä makuualusta siirtyy helposti kylkeä kääntäessä.

Muut varusteet

Riippumaton varusteet myydäään yleensä erikseen. Joissain malleissa saattaa olla mukana hyttysverkko ja kiinnitystarvikkeet, mutta varmista asia ennen kuin ostat maton.

Esimerkiksi DD Hammocks Frontline Hammock -mallissa on mukana niin hyttysverkko kuin kiinnitystarvikkeetkin:

DD Hammocks Frontline Hammock on hyttysverkolla varustettu laadukas riippumatto – todellinen minimalistin majoite siis! Paras valinta sinulle, joka haluat näppärän ja luotettavan riippumaton retkeilyysi.

Tuotteesta sanottua:

”Mahtava tuote! Helppo ja nopea pystyttää ja saada kasaan. Verkko tarpeeksi tiheä, ettei ötököitä tule sisään ja kankaat ovat laadukkaita ja kestäviä.”

Riippumatto
Scandinavian Outdoor
89 €

Puunhalaajat ja kiinnitystarvikkeet

Puunhalaaja on puun ympäri tuleva kiinnityshihna, jolla riippumatto kiinnitetään puuhun. Riippumattoon tulee paljon painoa, ja onkin tärkeää varmistaa ettei riippumaton kiinnittäminen vahingoita puunkuorta. Ohut naru uppoutuu helposti puun kuoren läpi, joten valitse aina paksumpi hihna, joka ei riko kuorta.

Puunhalaaja voidaan kiinnittää eri tavoin. Hihnaan saa kiinnitettyä itse riippumaton karabiineilla ja joissain riippumatoissa taas on mukana koukut, kuten Ticket Of The Moonin riippareissa:

Riippumaton ja puunhalaajien väliin voi laittaa myös säädettävän kiristyksen, kuten esimerkiksi DD Hammoccks Whoopie Sling -mallissa:

Erinomainen apu riippumaton kiinnitykseen.

Tuotteesta sanottua:

”Aivan ehdottomat riippumaton omistajalle. Säätämisestä tulee kerralla helppoa!”

DD Hammocks Woopie Sling
DD Hammocks Whoopie Slings
Scandinavian Outdoor
25,50 €

Tarppi eli katos

Tarppi on kankainen katos, joka viritetään riippumaton päälle sateen- ja tuulensuojaksi. Tarppeja on saatavilla erilaisia: On olemassa riippumatoille omia tarppeja, joissa ne on muotoiltu suojaamaan tuulelta joka suunnasta. Tällainen vaihtoehto on erinomainen esimerkiksi talvipakkasilla.

Ticket To The Moon Full Moon tarppi suojaa riippumatossa nukkujaa joka suunnasta. Kiinnikkeet on fiksusti suunniteltu ja suojaavimmassa muodossaan tarppi suojaa niin sateelta kuin jonkin verran myös tuuleltakin. Tarpin voi pysyttää joko harjakatoksi tai nurkasta nurkkaan.

Scandinavian Outdoor
119 €

Usein kuitenkin käytetään neliön muotoista tarppia, joka viritetään salmiakin muotoon riippumaton päälle. Pitkä lävistäjä on riippumaton päällä antaen parhaan suojan vesisateelta. Tarppia ei toki ole pakko virittää, jos on varma siitä että vettä ei sada. Tarpista voi myös nostaa maiseman suuntaisen lipan ylös, jos haluaa ihailla luonnonmaisemia ennen nukkumaanmenoa.

DD Hammocks Tarp 3×3 on monen riippumattoilijan luottovalinta, sillä siinä on erinomainen hinta-laatusuhde:

DD Hammocks Tarp 3×3 on erinomainen valinta riippumattokäyttöön ja vaikka ihan yleissuojaksikin. 19 kiinnityspistettä pitää tarpin tiukasti paikoillaan ja tuo mukavasti suojaa.

Tuotteesta sanottua:

”Pystytin ekaa kertaa räntäsateessa otsalampun valossa ja hyvin onnistui. Riittävän iso että sai tuulen ja sateen pidettyä poissa ja kiinnityskohtia paljon.”

Scandinavian Outdoor
69 €

On olemassa eripainoisia ja -laatuisia tarppeja. Painavat tarpit ovat yleensä kestävämpiä ja pitkäikäisempiä, mutta kevyt tarppi kulkee tietysti mukavammin mukana ja menee myös pienempään tilaan.

Tarpin kiinnittämiseen tarvitset lisäksi narua ja maakiiloja.

Hyttysverkko

Hyttysaikaan nukkumista ei kannata edes harkita ilman hyttysverkkoa. Hyttysverkko on muullakin tavoin mukavuustekijä: auttaa myös lämpimänä pysymiseen, sillä se estää tuulta ja kehosta lähtevä lämpö jää hiukan sen sisälle.

Riippumatoissa harvoin on mukana hyttysverkkoa, joten usein se on ostettava erikseen. Verkkoja on saatavilla erilaisilla kiinnityksillä ja eri värisinä. Tummasta verkosta näkee paremmin aurinkoisella säällä, vihreä maastoutuu parhaiten ja valkoisen verkon sanotaan houkuttelevan vähemmän hyttysiä.

Alushuopa tai makuualusta

Makuupussi ei yksistään riitä riippumatossa yöpymiseen, ei edes kesällä. Makuupussi painuu kasaan nukkujan alta ja tällöin kylmä ilma pääsee suoraan keholle. Alhaalta tulevan kylmyyden eristäminen on itse asiassa jopa tärkeämpää kuin ylhäältä tulevan, joten siksi alushuopa tai makuualusta on ehdoton.

Kaksikerroksisessa riippumatossa on oma osastonsa makuualustalle, mikä on erittäin tärkeä olla jos valitset makuualustan etkä alushuopaa. Ilman makuualustan paikkaa alusta ei pysy paikoillaan nukkuessa ja mukavuus kärsii huomattavasti. Makuualustana toimii yleensä parhaiten muumiomalliset makuualustat, jonka ilmasäiliöt ovat pitkittäin, jolloin se taipuu paremmin ja sen päällä on mukavampi köllötellä. Jätä ilmapatja hiukan tyhjäksi – tällöin se pysyy paremmin paikallaan ja taipuu riippumaton muotoon paremmin.

Useimmat riippumattoilijat suosivat kuitenkin alushuopaa (under blanket/under quilt). Alushuopa tulee riippumaton alle sukkamaisesti ja se eristää makuualustaa enemmän reunoilta. Niin alushuovan kuin makuualustakin eristävyyttä ilmaistaan comfort-arvolla, joka tarkoittaa lämpötilaa jossa sen kanssa nukkuu hyvin.

Prolite Plus on rei’itetyn Atmos-täytevaahtonsa ansiosta kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan. Thermarestin alustat ovat yleisesti ottaen osoittautuneet todella luotettaviksi myös ahkerassa käytössä.

Thermarest Prolite
Scandinavian Outdoor
139 €

Makuupussi tai topquilt

Riippumatossa nukkujan lämmikkeeksi tarvitaan tietenkin makuupussi tai kätevä topquilt. Topquilt on riippumattoiluun oiva vaihtoehto, sillä siinä on jätetty kankaat ja eristeet nukkujan alta pois – niitä kun ei tarvita sillä alta tulevaa kylmyyttä eristää alushuopa tai makuualusta. Topquilt on enemmänkin peittomainen suoja siinä missä makuupussi on pussimainen.

Quilt sopii erityisen hyvin pariksi alushuovalle, joka nousee sivuille eristeeksi. Jos haluat kantaa niin vähän tavaraa kuin suinkin ja keventää painoa, kannattaa valita topquilt. Se pakkautuu pienempään kasaan ja on kevyempi kuin makuupussi.

Muuta tärkeää riippumattoilua suunnittelevalle

  • Älä kiristä riippumattoa puuhun turhan kireälle. Yleinen hyvä ohje kuuluu, että narut saisi roikkua 30 asteen kulmassa.
  • Riippumatossa ei kannata maata suoraan riipputon suuntaisesti, sillä taivut muuten banaanin muotoon. Asetu mielummin hiukan viistoon, niin asentosi paranee huomattavasti.
  • Sateella riippumaton naruja pitkin saattaa valua vettä, joka valuu myös riippumaton sisään. Käytä seuraavaa näppärää pikku konstia apuna estämään veden valumista riippumattoon: Ota narunpätkä ja sido se kireästi ripustusnaruihin jättäen sen päät roikkumaan alaspäin. Tällöin valuva vesi pysähtyy naruun ja tippuu sitä pitkin alas.
  • Harjoittele riippumaton pystyttämistä ennen kuin lähdet riippumattoilemaan minnekään kauemmas. Aluksi se saattaa tuntua vaikealta, mutta pystyttäminen muuttuu joka kerta helpommaksi. Harjoitus tekee mestarin!

Riippumattoilu on hauska elämys ja erittäin mukava tapa nauttia luonnossa yöpöymisestä. Se on myös edullista, jos sinulla sattuu olemaan makuualusta ja -pussi jo entuudestaan. Tarppi on hyödyllinen varuste muussakin retkeilyssä ja itse riippumatto ja hyttysverkko ei ole kallis investointi.

Jos et pidäkään riippumattoilusta, ei hankinnat mene silti hukkaan, sillä voit käyttää riippumattoa päiväretkeilyssä tai mökillä. Myös alushuovat ovat varsin monikäyttöisiä ja niitä voi käyttää ilman riippumattoakin päällihuopana makuualustan kanssa.

 

Katso videolta Scandinavian Outdoorin video riippumattoilusta:

Etsinnässä riippumatto?

Teimme vertailuartikkelin parhaista riippumatoista, jotta sinun olisi helpompi löytää tarpeitasi parhaiten vastaava matto. Pääset lukemaan vertailun alla olevasta linkistä!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista