Vaellusrinkka

Rinkan pakkaaminen – Näin pakkaat vaellusrinkan oikeaoppisesti

Rinkan pakkaaminen on mukava rituaali ennen vaellusta – ilmassa on jo lähdön tuntua ja edessä häämöttää mahtava luontoelämys. Rinkan pakkaaminen on hyvä opetella tekemään oikeaoppisesti jo heti alusta lähtien, jotta kaikki tarvittava tulee varmasti otettua mukaan.

Vaikka olisit lähdössä vain lyhyemmälle päivävaellukselle, suhtaudu aina rinkan pakkaamiseen vakavasti, sillä väärin pakatussa rinkassa painopiste voi olla väärässä kohdassa ja näin ollen vaikeuttaa tasapainoilua haastavassa maastossa tai jopa aiheuttaa kipua. Jos olet epähuomiossa pakannut jonkin heti reissun alussa tarvittavan esineen ihan repun pohjalle, on sitä ikävää pysähtyä kaivelemaan rinkan uumenista heti alkajaisiksi.

Olipa siis kyseessä pidempi viikon vaellus Lapin erämaihin tai lyhyt päiväretki, niin pakkaa rinkkasi aina huolellisesti.

Ota rinkan pakkaamiseen toimiva rutiini

Ota tavaksesi aloittaa rinkan pakkaaminen kotona aina varustelistan kanssa paperin ja kynän kanssa. Tätä tarkoitusta varten kokosimme sinulle tarvikelistan tähän toiseen artikkeliin, voit tulostaa sen itsellesi.

Suosittelemme näppärää yliviivaustaktiikkaa rinkan pakkaamiseen avuksi: Kun olet kerännyt varusteen odottamaan pakkausta, vedä listaasi kyseisen tavaran yli poikkiviiva. Kun varuste on repussasi, vedä päälle toinen viiva. Tällainen rutiini helpottaa pakkaamistasi valtavasti ja näin voit olla 100 % varma, että kaikki tarvittava on mukana.

Pakkaa rinkka mahdollisimman tasapainoisesti. Hyvä nyrkkisääntö on, että lähelle selkää tulisi pakata painavimmat tarvikkeet ja yläosaan ja rinkan ulkoreunoille kevyemmät tarvikkeet. Kesken vaelluksen voit kyllä hienosäätää pakkaustasi, mutta pyri löytämään mahdollisimman hyvä tasapaino jo kotona. Tasapainoista rinkkaa on huomattavan paljon mukavampi kantaa ja näin saat vaelluksesta kaiken irti kun voit keskittyä elämyksiin ja maisemiin.


Sijoita lähelle selkää noin hartoiden korkeudelle kaikista painavimmat tarvikkeet, pohjalle kannattaa pyrkiä sijoittamaan isot, kookkaammat tarvikkeet ja päälle sekä ulkoreunoille kevyet varusteet.

Vaelluksella rinkkaa pakataan joka aamu leiristä lähdettäessä ja joskus myös keskellä päivää. Älä huoli, jos aluksi rinkan pakkaaminen tuntuu vaikealta – opit omat rutiinisi nopeasti. Vaikka jokainen vaeltaja kehittää itselleen oman tapansa pakata, halusimme helpottaa tätäkin hommaa sinulle, ja kokosimme muutaman hyväksi havaitun ohjeen rinkan pakkaamiseen:

  1. Painavimmat tavarat aina lähelle selkää ja hartioiden korkeudelle– näin paino pysyy lähellä kehoa ristiselkää rasittamatta.
  2. Kevyemmät varusteet rinkan uloimpiin osiin.
  3. Pohjalle kannattaa pyrkiä sijoittamaan isoja tarvikkeita – esimerkiksi makuupussille usein paras vaikka on pohjatasku.
  4. Ensiaputarvikeet ja sadevaatteet helposti saataville, esimerkiksi sivutaskuun päällimmäiseksi tai yläläppään.
  5. Tavarat, joita et tarvitse päiväin aikana, kuten teltta ja muut yöpymistarvikkeet kannattaa sijoittaa syvemmälle.
  6. Pientarvikkeet kannattaa sijoittaa yläläppään.
  7. Makuupussia ja telttaa ei kannata pakata rinkan ulkopuolelle. Koita pakata mieluiten niin, että mahdollisimman iso osa varusteista on rinkan sisäpuolella. Moniin rinkkoihin saa kiinnitettyä vaikka mitä varusteita myös repun ulkopuolelle, mutta ulkopuolelle kiinnitetyt tavarat tippuvat helpommin ja rinkan tasapaino järkkyy. Tavarat saattavat myös jäädä oksiin kiinni ja rinkkaa on vaikeampi siirrellä, jos sen ulkopuolella roikkuu paljon kaikenlaista tavaraa.

Siinäpä ne oli pähkinänkuoressa!

Toivomme, että ohjeillamme saat rinkan pakkaamisesta luotua itsellesi mukavan ja toimivan rutiinin ja muistat pakata kaiken tarpeellisen mukaan. Suosittelemme lämpimästi tarvikelistaa ja yliviivaus-menetelmää, josta kerroimme tämän artikkelin alussa – se toimii pomminvarmasti! Kun näet tarvikelistan omin silmin ja vielä teet yliviivaukset, voit aina olla varma, että kaikki tarvittava tulee pakattua mukaan. On todella harmi, jos matkasta jää jotain olennaista puuttumaan! Suunnitelmallisuus vapauttaa sinut stressistä ja voit todella nauttia vaelluksesta täysin siemauksin.

Onko rinkka vielä hankkimatta? Lue toinen artikkelimme, jossa vertailimme parhaat rinkat täältä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista