Sadetakki

Sadetakki vai kuoritakki? Opas vedenpitävän takin hankintaan

Jos suunnittelet ulkoilua silloin kun sateen uhka on vähänkään olemassa, on sinun syytä varautua sateenkestävin varustein. Perinteinen sadetakki toimii pomminvarmasti sadetta vastaan, mutta vedenpitävä kuoritakki on myös houkutteleva valinta hengittävyytensä ansiosta. Vedenpitävä kuoritakki nimittäin paitsi pitää veden ulkona, niin se myös hengittää kosteutta pois. Se on siten paljon hengittävämpi kuin pakahduttavan hiostava sadetakki. Joskin perinteisellä sadetakilla on oikeutetusti paikkansa monissa tilanteissa.

Mutta millaiseen säähän kannattaa valita sadetakki ja millaiseen kuoritakki? Entäs sadeviitta? Miten valitsen kuoritakin joka pitää vettä riittävästi?

Tässä artikkelissa:

 • Sadetakki vs. sadeviitta vs. vedenpitävä kuoritakki
 • Termit haltuun
   • Vedenpitävä vai vettä hylkivä?
   • Vesipilariarvo
   • Vedenpitävyys vs. hengittävyys
 • Säältä suojaavat vaatteet
   • Kuorivaate
   • Soft Shell
   • Hybridikuoret
   • Sadevaate

Sadetakki/sadeviitta vs. vedenpitävä kuoritakki

Perinteinen sadetakki on täydellisen vedenpitävä ja siksi se on rankkasateella ja armottoman kosteissa olosuhteissa ehdoton. Sadetakki on valmistettu kumista tai polyuretaanista ja on kohtalaisen kestävä. Sadetakki on hyvä moneen menoon – niin arjessa, työmatkoilla, vapaa-ajan reissuissa, retkeillessä, vaeltaessa ja festareilla. Sadetakki on malliltaan käytännöllisempi kuin sadeviitta.

Sadeviitta sopii kaikkeen edellä mainittuun aktiviteettiin ja erityisesti retkeilyyn ja vaellukseen. Sadeviitta pakkautuu helposti ja se on helppo heittää niskaan tarpeen tullen. Sadeviitta peittää tarvittaessa myös rinkan, jolloin koko paketti on vedeltä ja viimalta suojassa. 

Sadeviitan ja sadetakin heikkous piilee niiden huonossa hengittävyydessä. Jos teet mitä tahansa aktiivista – vaellat, juokset, pyöräilet, kiipeät tai vaikkapa kiirehdit aamulla bussiin, saat ihan varmasti hien pintaan nopeasti. Kosteus kun ei haihdu käytännössä lainkaan kumivaatteen läpi.

Kuoritakki tarjoaa kompromissin. Kuoritakkeja on erilaisia eri ominaisuuksilla – toiset hengittävät paremmin, toiset pakkautuvat pienempään kokoon ja kolmansissa on panostettu kestävyyteen. Jotta löytäisit juuri sinun tarpeisiisi täydellisen kuoritakin, on tärkeää perehtyä vaatteiden ja kalvojen eri ominaisuuksiin. Niitä käsittelemme tässä artikkelissa, joten lue eteen päin!

Termit haltuun

Sadetakki

Vedenpitävä vai vettä hylkivä?

Takkien valmistajat tekevät erilaisia testejä vaatteen vedenpitävyyden osoittamiseksi. Aina kun valmistaja ilmoittaa vaatteen olevan vedenpitävä, pitää se vähintäänkin kohtalaisesti sateen ulkona. Perinteiset sadetakit ja kuoritakit ovat vedenpitäviä.

Vettä hylkivät takit pitävät kevyen sateen vaatteen ulkopuolella hetken aikaa. Esimerkiksi soft shell -vaatteet tai G-1000-kangas vahattuna ovat vettä hylkiviä ja ne tarjoavat suojaa sateelta jonkin aikaa. Täysin vedenpitäviä ne eivät kuitenkaan ole, ja pysyäksesi rankkasateella kuivana haluat valita toisen tyyppisen takin.

Vesipilariarvo

Vesipilariarvo osoittaa kankaan vedenpitävyyden ja se on luotettava mittari arvioidessa vaatteen vedenpitävyyttä. Vesipilariarvo on laboratoriossa mitattu vedenpitävyys ja se ilmoittaa kuinka suuren vesimassan (vesipilarin) kangas kestää. Toki tosielämässä kangas voi joutua kovemmalle koetukselle kuin laboratorio-olosuhteissa: Kun istut märälle mättäälle tai kun painavan rinkan olkaviilekkeet painavat takkiasi vasten, muodostuu kangaalle paljon suurempi paine.

Vesipilariarvo ilmoitetaan millimeterinä 10 000 mm vesipilariarvo pitää kovaakin sadetta, mutta vaellus- ja retkeilykäyttöön kannattaa valita yleensä vähintään 20 000 mm vesipilariarvon omaava takki, jotta voit varmistua sen olevan täysin vedenpitävä joka tilanteessa.

Muista kuitenkin, että kankaan vesipilariarvo ei yksinään määritä vaatteen vedenpitävyyttä. Maailman vedenpitävinkään kangas ei pelasta, jos esimerksi saumat falskaavat. Tämän vuoksi vedenpitävän takin kaikki saumat tulisi olla sisäpuolelta teipattuja. Yleisesti ottaen voit tuottaa siihen, että kaikkien suurimpien valmistajien kuorivaatteet ovat aina teipattuja.

Vedenpitävyys vs. hengittävyys

Perinteiset sadevaatteet pitävät sateen vaatteen ulkopuolella, mutta kääntöpuolena on todella huono hengittävyys. Liikkuessa vaatteet hikoavat eikä kosteus pääse haihtumaan, sillä kuminen tai polyuretaaninen pinta ei hengitä lainkaan. Sadetakki tai -viitta on kyllä käytännöllinen ja edullinen vaate, joka sopii kovaan sateen yllättäessä ja on parhaimmillaan silloin, kun ei tarvitse liikkua kovin paljon ja kun on tarve esimerkiksi istua tai seisoa pitkiä aikoja.

Kuorivaatteet taas suojaavat sateelta JA päästävät kosteutta haihtumaan, joten siksi kuorivaate on usein sadetakkia tai -viittaa parempi vaihtoehto. Ainakin silloin, kun tarkoitus on liikkua vähänkään enemmän, on kuorivaate mukavampi päällä.

Valitse kuorivaate aina, kun aiot liikkua aktiivisesti sateen, lumisateen tai rankan tuulen aikana. Kuorivaate pitää sinut suojassa, mutta estää sinua pakahtumasta vaatteidesi alle. Kuivana pysyminen auttaa välttämään repusta syntyvää hankausta ja myös estää vilun tunteen syntymistä ja sitä kautta ehkäisee vilustumista.

Säältä suojaavat vaatteet

Kuorivaate (hard shell)

Kuorivaatteet sopivat nimensä mukaisesti päällimmäiseksi kerrokseksi. Niiden tarkoitus on suojata ja toimia kuoren tavoin: ne pitää lämmön sisällä, päästää kosteuden ulos, mutta jättää tuulen ja sateen vaatteen ulkopuolelle.

Kuorivaatteen pintakankaan sisäpuolella on laminoitu kalvo, jonka mikroskooppisen pienistä huokosista vesi ei mahdu ulkoa sisälle, mutta sisältä tuleva kosteus mahtuu tulemaan ulos (nerokasta!).

Vaatteiden saumat on teipattu, jotta myös saumakohdat ovat veden ja tuulen kestävät. Kuorivaatteen alle tarvitset aina lämpimiä kerroksia, sillä kuorivaate on tarkoitettu vain ohueksi suojaksi tuulta ja vettä vastaan.

Kuoritakit Scandinavian Outdoorissa

Suosittelemme näitä kuoritakkeja:

”Hyvin istuva takki, jossa jää tilaa kerrospukeutumiselle. Pakkautuu pieneen tilaan, vaikka onkin vahvempaa kolmekerros Goretexiä.”

Haglöfs Roc GTX Jacket Men
Scandinavian Outdoor
359 €

”Tuote oli kevyt ja pelkistetty, kaikki tarpeellinen muttei mitään ylimääräistä. Koko reilua, valitsin koon kokotaulukon mukaan, mutta tuote liian iso ja vaihdoin pienempään, silti edelleen alle mahtuu paksumpaakin vaatetta. Kaikenkaikkiaan hyvä luotto tuote!”

Scandinavian Outdoor
219 €

Soft shell

Soft Shell -vaatteet hylkivät vettä ja eristävät hiukan lämpöä, mutta ne ovat joustavampia ja vielä hengittävämpiä kuin kuorivaatteet. Soft shell on ikään kuin päällys- ja välikerroksen yhdistelmä, ja se sopii erityisesti aktiiviselle liikkujalle, jolle on tärkeää saada hikoilu ja kosteus vaatteen läpi ulos. Soft shell -vaatteet eivät suojaa yhtä hyvin tuulelta, viimalta ja vedeltä, mutta etuna on todella hyvä hengittävyys.

Soft shell takit Scandinavian Outdoorissa

Suosittelemme näitä soft shell takkeja:

”Takki on juuri sellainen kuin toivoin. Ei liian lämmin, mutta antaa tarpeeksi suojaa tuulelta ja sateelta. Sopivan napakka, mutta vyötäröllä saattaa olla hieman liikaa ”kasvuvaraa” hoikemmalle miehelle.

 

”Hyvä ulkoilutakki. Kaulus ja huppu erityisen hyviä, kaulus mukavan väljä, väliin mahtuu hyvin kaulahuivi ilman että ahdistaa kurkkua. Vetskarin alapuolella oleva läpäre hieman haittaa kun takkia laittaa kiinni, jää herkästi vetoketjun väliin.”

Hybridi-kuoret (hybrid shell)

Hybridi-kuori on soft shell -takin ja kuori- tai kevyttoppatakin yhdistelmä. Hybridi-kuoritakin säälle alttiimmat osat, kuten huppu, hartiaseutu ja rinnan alue ovat vedenpitävistä materiaaleista, kun taas hikoilulle alttiit osat eli kainalonseutu ja selkä ovat hengittävää soft shell -materiaalia. Joskus Hybridi-nimitystä käytetään myös kahdesta eri vedenpitävästä kuorimateriaalista valmistetuista takeista.

Hybridikuori-takit Scandinavian Outdoorissa

Sadevaate

Sadevaate on kumista tai polyuretaanista valmistettu, sateelta takuuvarmasti suojaava vaate. Myös saumat on teipattu, jotta vaate on täydellisen vedenpitävä. Kuten edellä todettu, sadevaate ei hengitä lainkaan, joten vaate alkaa lopulta kastua sisältä hikoilusta syntyvästä kosteudesta. Jos aikomuksena on liikkua vähänkään enemmän, on kuoritakki sadevaatetta parempi vaihtoehto. Sadeviitta voi kuitenkin olla käytännöllinen rankkasateessa retkeillessä, sillä sen voi vetää myös rinkan päälle. Sadetakki tai -viitta voi tulla tarpeeseen myös taukopaikalla levähtäessä.

Sadetakit Scandinavian Outdoorissa

Suosittelemme esimerkiksi näitä sadetakkeja:

”Vaikuttaa perinteiseltä hyvin pitävältä perussadetakilta syksyn oikeisiin sadepäiviin. Sopivan väljä istuvuus, mahtuu villapaita alle. Eikä haittaa vaikka oksat raapii pintaa. Sisäpinta lähes miellyttävä. Ja keltaisena mies löytyy metsästä.”

 
Scandinavian Outdoor
55 €

”Hyvä malli ja hyvä hupun malli. Erinomainen kangas, koska joustaa hieman. Vetoketju hyvä idea sadetakkiin – alla ”tuulilista”, joten pitää myös veden. Kestävyydestä ei vielä tietoa mutta muuten tähän astisista sadetakista paras!”

 

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista