Suomen parhaat vaellusreitit ja luontopolut

(Artikkelin pääkuva: Aleksi Koskinen, Visit Finland)

Ah, Suomen luonto, mikä voisi olla ihanampaa? Erityisesti näin koronan aikaan saattaa tuntua mukavammalta säästää ulkomaan reissut myöhempään ajankohtaan ja suunnata katseet ja ajatukset kotimaan kohteisiin. Patikointi Suomessa on erityisen ihana tapa nauttia luonnosta ja lomasta (tai pitkästä viikonlopusta), sillä siitä kiittää sekä keho että mieli. Erityisesti hektisen arjen keskellä monilla on aivan luontainen tarve päästä rentoutumaan luonnon rauhaan. Tiesitkö muuten, että jo parikymmentä minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja viisi minuuttia riittää kohottamaan mielialaa? Kokonainen viikonloppu tai päiväreissu metsän siimeksessä on todellista hermolepoa!

Kokosimme tähän artikkeliin tietoa Suomen vaellusreiteistä ja listasimme mielestämme parhaat Suomen vaellusreitit. Listalta löytyy erilaisia kohteita, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin eränkävijöille. Toivomme, että listastamme on sinulle iloa ja hyötyä ja saat ideoita seuraavaan vaellukseesi.

Varusteet vaellukselle

Ennen kuin lähdet vaeltamaan, sinun on hyvä tietysti hankkia kaikki varusteet, joilla pärjäät varmasti koko vaelluksen ajan. Meillä on sivustollamme paljon artikkeleita vaellusvarusteista, joihin sinun kannattaa myös perehtyä, erityisesti jos suunnittelet ihka ensimmäistä vaellustasi. Olemme mm. listanneet parhaat rinkat ja vaelluskengät sekä tehneet pakkauslistan viiden päivän vaellukselle.

Suosittelemme siis lämpimästi lukemaan myös nämä artikkelit, jos suunnittelet vaellukselle lähtöä. Mutta pidemmittä puheitta, eiköhän vihdoin siirrytä tämän artikkelin aiheeseen, eli Suomen parhaat vaellusreitit!

 

Lapin parhaat vaellusreitit

Pallas-Yllästunturin upeat maisemat salpaavat hengen. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Lappi lienee Suomen ihanteellisinta seutua vaellukselle ja monille tuleekin ensimmäisenä mieleen suunnata nimenomaan Lappiin, kun suunnitellaan vaellukselle lähtöä. Lapissa onkin monia hienoja kohteita ja on todellakin matkan arvoista suunnata ylemmäs myös eteläisimmästä Suomesta. Etelästäkin löytyy toki hyvä kohteita, mutta Lapin erämaassa on vain sitä jotain!

Lapin vaellusreitit

Karhunkierros

Oulangan kansallispuistossa pääsee ihailemaan kosken kuohuntaa. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

  • Pituus kokonaisuudessaan: 80 km
  • Vaativuus: keskitaso
  • Kesto: 4-7 päivää
  • Sijainti: Oulangan kansallispuisto
  • Muuta: Kierros voidaan jakaa neljään parin päivän osuuteen

Karhunkierros on Suomen ehdottomasti suosituin vaellusreitti ja lienee se legendaarisin vaelluskohde. Reitti on kokonaisuudessaan 80 kilometriä pitkä ja sen vaativuustaso on keskivaativa. Koko Karhunkierroksen vaeltaminen vie nopealta vaeltajalta kolmisen päivää ja hitaalla tahdilla maksimissaan seitsemän päivää. Reitti voidaan kuitenkin jakaa myös parin päivän mittaisiin osuuksiin, joista jokainen alkaa ja päättyy lähtöpisteeseen, joista liikennöi linja-auto. Reitti voidaan jakaa yhteensä neljään osuuteen, joissa on niin helppoja kuin vaativiakin osuuksia. Karhunkierroksella luonto on vertaansa vailla ja reitillä pääsee kokemaan suota, kalliota, lehtoja, kuivia mäntykankaita, niittyjä, vaaroja sekä tietysti Oulangan kansallispuiston upeita nähtävyyksiä, kuten villejä koskia kallioseinämien suojassa.

Kuva: Graham Schmidt, Visit Finland

Reitti sopii aloittelijoille ja konkareille, sillä sen varrella on paljon autiotupia ja muita retkeilyrakenteita. Karhunkierroksen polut saattavat olla ihan kelpo vaelluskunnossa ympäri vuoden, mutta talvella polku saattaa olla toki jäinen. Sateella pitkokset ja riippusillat voivat olla liukkaita. Yleisesti Karhunkierrosta suositellaan vaellettavaksi kesäkuun alusta lokakuun puoliväliin. Karhunkierros sijaitsee Oulangan kansallispuiston maisemissa ja sinne on useita lähtöpisteitä.

Lähtöpisteet pohjoisesta etelään ovat:

  • Hautajärven kylän lähtöpiste
  • Savilammen pysäköintialue
  • Ristikallion lähtöpaikka eli Sallantien pysäköintialue
  • Oulangan luontokeskus ja Oulangan leirintäalue
  • Juuma
  • Rukatunturi

Karhunkierroksen neljän eri osan aloitus- ja lopetuspisteet:

  • Hautajärvi – Oulangan luontokeskus, 27 km
  • Sallantien pysäköintialue eli ns. Ristikallion lähtöpiste – Oulangan luontokeskus, 18 km
  • Oulangan luontokeskus – Juuma, 31 km
  • Juuma – Ruka, 24 km

 

Hetta – Pallas vaellus

Hetta-Pallas tarjoilee näyttäviä syystunnelmia. Kuva Harri Tarvainen, Visit Finland

  • Pituus: 55 km
  • Vaativuus: Helppo/keskivaikea
  • Kesto: 3-4 päivää
  • Sijainti: Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Hetta-Pallas-vaellus tarjoilee Lapin tunnelmaa parhaimmillaan ja näissä maisemissa takuuvarma rauha ja erämaamaisemat on taattu. Hetta-Pallas on Suomen klassisimpia vaelluksia ja sen voi kulkea kesällä patikoiden ja talvella hiihtäen. (Ladut ovat hoidettuja maalis-huhtikuussa.) Suomen vanhin vaellusreitti on 55 km pitkä ja sopii niin lapsiperheen rauhalliseen patikointiin kuin vaativaa vaellusta kaipaavan eränkävijän tarpeisiin. Pallas-Yllästunturi vaellus tarjoilee mahtavat maisemat ja upeat puitteet eri tasoisille vaeltajille.

Pallaksen pyöreäkärkiset tunturit seisovat Jerisjärven pohjoispuolella ja ovat yksi rakkaimmista kansallismaisemistamme. Reitiltä löytyy paljon autiotupia ja jopa sauna Hannukurun tupien yhteydestä reitin puolivälistä, joten reitin keston voi helposti määrittää itselleen sopivan pituiseksi. Varaustuvat on ripoteltu Sioskuruun, Hannukuruun ja Nammalakuruun neljän päivän vaellusta ajatellen – tällöin päivän patikointiannos on 15 kilometriä, eli ei kovin paljoa, tosin nousuihin ja laskuihin on syytä varautua.

Sioskurun autio- ja varaustupa tarjoaa kodikasta Lapin tunnelmaa talvisinkin. Kuva: Matti Koutonen, Visit Finland

Reitin paras vaellusaika on juhannuksesta lokakuuhun ja erityisellä lämmöllä suosittelemme ruskan aikaan syysvaellusta. Pahin räkkä- eli itikka-aika on heinäkuussa. Klassikkovaelluksen päät on Ounasjärven rannalla sijaitseva Hetan kirkonkylä ja Pallastunturin luontokeskus ja reittiin kuuluu maksullinen venekyyti (10 euroa) Hetasta Ounasjärven yli. Reitti sopii myös aloittelijoille, kunhan vain varautuu tunturiolosuhteisiin. Reitin vaativuus tulee pitkälti pitkistä nousuista ja laskuista.

 

Kevon kansallispuisto ja Kevon kanjoni

Kevon kanjoni on henkeäsalpaavan upea elämys. Kuva: Jussi Helttunen, Visit Finland

  • Pituus: 63 km
  • Kesto: useita päiviä
  • Vaativuus: Vaativa

Suomen maisemallisesti kauneimmista vaellusreiteistä vastaa Kevon luonnonpuisto Utsjoen eteläpuolella. Kevon kanjoni on yli 40 kilometriä pitkä ja parhaimmillaan jopa 80 kilometriä syvä rotkolaakso, mikä tekee siitä todellisen luonnonihmeen, joka on todellakin nähtävä omin silmin. Rotkolaakson lisäksi Kevon reitin upeimmat luonnonnähtävyydet ovat Njakaljärvien maisema, Fiellun 26-metrinen vesiputous, Guivitunturi, Luomusjärven harju sekä Sulaoja, jossa on saamelaisten pyhä lähde.

Kuva: Jussi Helttunen, Visit Finland

Kevon kanjonin vaellusreitti on kokonaisuudessaan 63 kilometriä pitkä ja sen taivaltamiseen kannattaa varata useampi päivä. Reitti kulkee tunturikoivikon, mäntymetsän ja avotunturin halki ja polku on haastava, joten tämä reitti ei ole ihan aloittelijoita varten. Polku nousee ja laskee rotkolaakson jyrkkiä rinteitä ja Kevojoki ylitetään kahlaamalla kolme kertaa. Kevon reitille Skinnersit on melkeinpä pakollinen hankinta, sillä niiden avulla vaelluskengät pysyvät kuivina ja vesistöjen ylitys onnistuu vaivatta. Kanjonireitillä on yksi autiotupa Ruktajärvellä. Lisäksi on hyvä muistaa, että Kevon luonnonpuistossa liikkuminen on rajoitettua ja telttailu ja vaeltaminen on sallittua vain merkityillä paikoilla.

 

Haltin vaellus – Suomen korkein kohta

Kilpisjärvi ja Saanatunturi. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

  • Pituus: 55 kilometriä
  • Kesto: Noin viikko
  • Vaativuus: Vaativa
  • Sijainti: Käsivarren erämaa-alue, lähtö Kilpisjärveltä

Halti sijaitsee aivan Norjan rajalla, Käsivarren erämaa-alueella. Vaellus Haltilla on todellinen kerran elämässä-kokemus, sillä siellä pääsee kokemaan Suomen korkeimman kohdan (1324 metriä merenpinnan yläpuolella). Nippelitietona kerrottakoot, että Haltin itsensä korkein huippu (1361 m) ei ole Suomen korkein kohta, sillä se sijaitsee Norjan puolella.

Haltin suosituin vaellusreitti alkaa Kilpisjärveltä, josta patikointia yhteen suuntaan kertyy 55 kilometriä. Edestakaiseen vaellukseen kannattaa siis valita vähintään viikko. Kilpisjärvi-Halti -reitillä riittää henkeäsalpaavia luonnonnähtävyyksiä, kuten Saanatunturi, Saivaara ja Pihtsusköngäs-putous. Vaellusmaasto on sinänsä helppokulkuista, sillä matkalla ei ole suuria korkeuseroja. Kannattaa ottaa huomioon, että avotunturissa sää voi muuttua nopeastikin sumuiseksi, joten retkeilijän perustaidot, kuten suunnistaminen kartan ja kompassin avulla täytyy aivan ehdottomasti osata. Kännykän toimimiseen kun laajalla tunturialueella ei voi luottaa. Tämän vuoksi emme voi suositella Haltin vaellusta kokemattomalle retkeilijälle. Vaelluksella voi yöpyä autiotuvissa.

Paras aika Haltin vaellukselle on heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Halti on myös suosittu hiihtovaelluskohde talvisin.

 

Luirojärven vaellus - Urho Kekkosen kansallispuiston vaellus

Kuva: Aleksi Koskinen, Visit Finland

  • Pituus: Vaihteleva
  • Vaativuus: helppo
  • Kesto: Vaihtelee päiväretkistä viikon mittaisiin vaelluksiin
  • Sijainti: Urho Kekkosen kansallispuisto

Luirojärvi sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston sydämessä sen korkeimman tunturin Sokostin (718 m) juurella. Luirojärvellä voi taivaltaa eri pituisia vaelluksia, sillä siellä ei mene mitään virallisia reittejä, mutta maastossa on kuitenkin selkeästi merkityt polut. Maasto on myös pääosin helppokulkuista, mutta suunnistustaito tällä vaelluksella on tarpeen. UKK-puisto on yksi Suomen suosituimpia eräretkeilyalueita ja siellä on vuosittain jopa 300 000 kävijää. Älä kuitenkaan säikähdä – puistossa riittää tilaa: Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto ja sen pinta-ala on 2550 kilometriä! Mahtava koko tekee siitä 50 kertaa suuremman kuin Nuuksio ja yli tuplasti isomman kuin Päijänne.

Kuva: Aleksi Koskinen, Visit Finland

UKK-vaellus alkaa ja loppuu E75-tien varresta Kiilopäältä, noin 15 kilometrin päässä Saariselältä ja tämän reitin kiertämiseen menee arviolta 5-7 päivää. Reitti on siitä mukava, että sen varrella on autio- ja varaustupia, tulistelupaikkoja, laavuja ja kuivakäymälöitä. Luirojärven autio- ja varaustuvalla on järvenrantasauna, mikä tekee siitä niin ihanan levähdyspaikan, että moni vaeltaja viettää siellä kaksikin yötä. Luirojärvelle on mahdollista lähteä myös etelästä Lokan tekojärveltä, josta voi ottaa venekyydin Luirojoelle, jolloin ensimmäisen päivän kävelymatka on vain alle kymmenen kilometriä. Vaellusta voi lisäksi jatkaa pohjoiseen upean Paratiisikurun kautta kohti Suomujokea.

Luirojärveltä Sokostin huipulle on muutaman kilometrin nousu, joten Urho Kekkosen Kansallispuiston korkeimman tunturin päälle patikointi toimii hyvin mukavana päiväretkenä. UKK-puiston kaakkoiskulmassa eli Itäkairassa on lisäksi kaksi mukavaa lyhyempää vaellusreittiä: Nuorttin retkeilyreitin pituus on 40 kilometriä ja se kiertää kanjonilaaksossa virtaavan Nuorttijoen ja Kemihaarasta taas pääsee vaeltamaan legendaariselle Korvatunturille (50 kilometriä) ja takaisin muutamassa päivässä.

Vaellusreitit Keski-Suomi ja Pirkanmaa

Kuva: Riku Pihlanto, Visit Finland

Keski-Suomi tunnetaan kauniista järvistään ja kanavista kuten Päijänne ja Keitele, Keurusselkä ja Keitele-Päijänne -kanavareitti sekä mäkisesä, vaihtelevasta maastostaan ja aarniometsistään. Viitasaaren Huopanankosken ja Konneveden koskien lähistöllä ja rannoilla kulkee erilaisia polkuja ja vaellusreittejä.

Keski-Suomen kansallispuistot ovat Isojärvi Kuhmoisissa, Leivonmäki Joutsassa, Salamajärvi Kinnulassa sekä uusin Etelä-Konneveden kansallispuisto. Pyhä-Häkin alueella Saarijärvellä kulkee myös Keski-Suomen Maakuntaura-reitistö.

Jos mielii merkitylle vaellusreitistölle Keski-Suomeen, löytyy sieltä 20 km reitistö, jonne pääsee helpoimmin Pyhä-Häkin kansallispuiston opastuspisteeltä Saarijärvi – Viitasaari tien varresta. Suosittelemme alle 5 km mittaiset Riihinevan ja Mastomäen polkuja Aarniometsässä sekä Kotajärven reilun 5 km mittaista polkua. Kotajärven reittiä osittain kulkeva 17 kilometrin mittaiselle Tulijärven polulle voi lähteä myös yliyön vaellukseen, josta löytyy yöpymispaikaksi Tulijärven laavu tai Poika-ahon vuokratuvat.

Vaellusreitit Pirkanmaa

Pirkanmaaltakin löytyy runsaasti mukavia päiväretkeilykohteita. Tässä listasimme parhaat:

Riuttaskorven virkistysmetsä

Seitseminen. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

  • Pituus: 15 km merkittyä reittiä
  • Vaativuus: Helppo/Keskivaikea
  • Sijainti: Ylöjärvi

Riuttaskorvelta Tampereen kupeesta Ylöjärveltä löytyy Metsähallituksen virkistysmetsä kahden kansallispuiston välissä. Riusttaskerovelta löytyy laavuja, keittokatoksia ja varaustupia ja merkittyjä reittejä pitkin pääsee sekä Seitsemiselle että Helvetinjärvelle, joihin molempiin on 10 kilometriä. Polut ovat helppokulkuisia ja kauniissa kangasmetsässä sielu lepää. Haukijärven rannassa on näkötorni, josta voi ihastella vehreää näkymää.

 

Hämeenkankaan itäpää

  • Pituus: Vaihtelee
  • Vaativuus: Helppo/Keskivaikea
  • Sijainti: Pohjois-Satakunta Pirkanmaan rajalla

Paljon merkittyjä ja merkitsemättömiä reittejä, joten suunistustaidot ja kartta on syytä olla hallussa. Hämeenkankaan itäpää on suuri harjualue, jonka korkeat selänteet, rinteet ja tasaiset kankaat tarjoavat listavat retkeily- ja kuntoilumaastot ympäri vuoden. Harjumaisemasta löytyy reittejä myös pyöräilijöille.

Siikaneva

  • Pituus: 10 km
  • Vaativuus: Helppo/keskivaikea
  • Sijainti: Ruovesi

Siikaneva on Pirkanmaan arvokkain lintusuo ja alueella on keidas- ja aapasioita sekä aarnimetsäsaarekkeita. Siikanevan reitti kulkee pääosin pitkospuita pitkin, josta voi valita kiertää myös pienemmän 2,5 km osuuden. Reitillä on laavu ja tulentekopaikkoja, joten kyseessä on oiva päiväretkeilykohde. Reittien lähtöpisteessä on myös iso pysäköintialue

 

Pukalan virkistysmetsä

  • Pituus: 17 km
  • Vaativuus: Helppo/Keskivaikea
  • Sijainti: Orivesi

Pukalan virkistysmetsä on todellinen eteläisemmän Suomen Lappi – siellä pääset nauttimaan kirkkaista vesistä ja kauniista kalliosaarista, jotka houkuttelevat paikalle myös melojia, sukeltajia, kalastajia ja lintubongareita. Pukalajärvi sijaitsee Teiskon ja Oriveden rajalla ja merkittyjen reittien lisäksi sieltä löytyy myös melontareitistöä. Alueella on Metsähallituksen ylläpitämät kaksi yöpymiseen soveltuvaa laavua ja muutama nuotiopaikka. Paikka on myös hyvä vaellusreitti lapsille.

Kuva: Harri Tarvainen, Visit Finland

Kintulammen retkeilyalue ja Vattulan luonnonsuojelualue

  • Pituus: Vaihtelee
  • Vaativuus: Helppo/keskivaikea
  • Sijainti: Tampere, Teisko

Mukava retkikohde, jonne pääsee Tampereelta vaikka pyörällä. Mittava 600 hehtaarin alue takaa pidemmänkin reitin sellaista kaipaavalle – kaikkia reittejä ei kuitenkaan ole merkitty, joten kartta on oltava mukana. Kintulammen retkeilyalueelta löytyy retkeilymaja, jossa voi yöpyä 21 henkeä ja jopa saunakin löytyy. Metsämaastossa on vanhoja lahopuita, lehtoja ja soita.

Kaakkurijärvet

  • Vaativuus: Helppo/keskivaikea
  • Sijainti: Nokia

Kaakkurijärvien eräiset maastot sopivat ympärivuotiseen retkeilyyn patikoinnista lumikenkäilyyn, talvella myös useita hiihtoreittejä! Latureittejä voi käyttää kesällä patikointiin ja näin käyttää esimerkiksi latukarttaa apuna patikoinnissa. Kaakkurijärven nimikin jo paljastaa, että alue on tärkeä pesimäalue uhanalaisille kaakkureille, ja se kaakkurin tiheys onkin tällä alueella Etelä-Suomen suurimpia. Alueelta löytyy yksi laavu.

Eräpyhä

  • Pituus: Merkitty 3 km polku
  • Vaativuus:
  • Sijainti: Orivesi

Eräpyhä pääsi taannoin Suomen 100 helmeä -listalle ja kyseessä onkin ihastuttava päiväretkikohde, sillä Eräpyhällä pääset nauttimaan upeista maisemista Längelmä-veden tuntumassa. Paikassa on myös Nunnankirkoksi kutsuttu muinainen uhripaikka ja vanha maasälpälouhos. Paikassa on 3 km merkittyä polkua ja näennäisesti kyseessä onkin täydellinen päiväretkikohde, mutta ota huomioon että maasto on paikoin kivikkoista ja jyrkänteistä – kyseessä ei siis ole ihan helpon kohde. Virkistysalueella on laavu, tulentekopaikka, laituri ja käymälä.

Birgitanpolku

  • Pituus: 50 km
  • Vaativuus: Helppo/keskivaikea
  • Sijainti: Lempäälä

Birgitanpolku tarjoaa loistavat puitteet pienemmälle kävelyretkelle tai pidemmälle patikoinnille. Paikassa saat ihailla vaihtelevaa luontomaisemaa metsineen ja upeine järvenselkänäkymin. Kokonaispituus on hurjat 50 kilomteriä, mutta lähtöpaikan ja näin ollen myös reitin pituuden voit valita oman mielen mukaan. Polun varren nähtävyyksiä on muun muassa rautakautinen hautaröykiökalmisto, muinaislinna ja hääkiviä. Matkan varrella on paljon nuotiopaikkoja sekä laavuja ja kotia yöpyjiä varten.

Vallusreitit Etelä-Suomi

Kuva: Harri Tarvainen, Visit Finland

Eteläsuomalaisenkaan ei aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Etelä-Suomestakin löytyy paljon mukavia vaellus- ja retkeilykohteita. Listasimme mielestämme muutaman parhaan:

Vaellusreitit Uusimaa

Vaakkoin ulkoilualue

  • Pituus:
  • Vaativuus: Helppo
  • Sijainti: Espoo

Sipoonkorven kansallispuisto

  • Pituus: Kaksi virallista kierrosta: 1,4 km ja 4,8 km
  • Vaativuus: Helppo
  • Sijainti: Sipoo

Nuuksion kansallispuisto

Kuva: Hendrik Morkel, Visit Finalnd

  • Pituus: Eri mittaisia reittejä
  • Vaativuus: Helppo/keskivaativa
  • Sijainti: Espoo

Nuuksio on täydellinen koko perheen tai matkailijan kohde. Sinne pääsee hetkessä Espoon keskuksesta ja täydellinen rauha ja luonnon läheisyys on taattu. Nuuksion kansallispuistossa voit nauttia monista eri reiteistä, joista Haukankierros lienee tunnetuin. Sen maasto ja maisemat ovat vailla vertaa – on niin juurakkoista rinnettä kuin mäntykangasta kallion laella. Huomattavaa on, että tässä kohteessa pärjäät hyvillä maastolenkkareilla, kunhan keli on kuiva. Nuuksiossa on paljon isoja korkeuseroja, joten lyhyitäkään reittejä ei kannata aliarvioida. Aikaa kannattaa muutenkin varata, jotte ehtii ihmetellä nähtävyyksiä, kuten Mustalammen erikoisia killuvia turvelauttoja.

Kuva: Hendrik Morkel, Visit Finland

Muita Nuuksion reittejä ovat: Punarinnan kierros (2 km, helppo), Korpinkierros (6-7,2 km, haastava), Takalanpolku (1,5 km/suunta, helppo), Kaarnaispolku (2,7 km, helppo), Soidinkierros (4 km, helppo), Nahkiaispolku (2 km, haastavahko vaativan maaston vuoksi), Klassarinkierros (3,9 km keskivaikea/vaikea korkeuserojen vuoksi), yhdysreitti Haukkalampi-Haltia (4,6 km/suunta, erittäin vaativa).

Nuuksiossa pääsee nauttimaan monipuolisesta luonnosta – järvistä, metsistä, laaksoista, soista ja kallioista. Nuuksion seutu sopii myös liikuntaesteisille: Haukkalammen, Kattilan ja Haltian alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla.

Vaellusreitit Itä-Suomi

Kolin vaellusreitit

Pohjois-Karjalan ylpeys, Koli tarjoaa upeita vaellusreittejä ja luontopolkuja, joten siksi nostimme sen erityisellä tavalla esiin. Kansallismaisema Ukko-Kolin huipulta yli Pielisen inspiroi aikoinaan Sibeliusta ja muitakin suomalaistaiteilijoita, ja se onkin henkeä salpaavan upea. Meidän mielestämme Kolille kannattaa suunnata ainakin kerran elämässään. Jos Koli on valintasi patikointiin, kannattaa samalla vierailla myös luontokeskus Ukossa sekä hotellin Koli Relax Spa -maisemakylpylässä.

Huippujen kierros

Koli lumoaa kerta toisensa jälkeen. Tämä näkymä kannattaa kokea edes kerran elämässä. Kuva: Toni Paunula, Visit Finland

  • Pituus: 1,4 km
  • Vaativuus:
  • Sijainti: Koli

Huippujen kierros lähtee Luontokeskus Ukon ja Beak Sokos Kolin yläpihalta, josta portaat ja jyrkkä polku johdattavat kymmenessä minuutissa Ukko-Kolin 347 metriä korkealle huipulle mahtaviin maisemiin. Huippujen kierros kulkee Paha-Kolin ja Akka-Kolin kuippujen kautta ja vaikka reitti ei ole kuin noin puolisentoista kilometriä, kannattaa aikaa varata ainakin pari tuntia, jotta maisemista ehtii nauttia täysin siemauksin.

Paimenenpolku

  • Pituus: 2,6 km
  • Vaativuus: Keskivaikea
  • Sijainti: Koli, Lieksa

Paimenenpolun reitti sijaitsee kansallispuistossa/luonnonsuojelualueella ja kyseessä on näppärä rengasreitti, joka lähtee kansallispuiston harmaaleppälehdosta ja kiipeää Kolin länsikalliolle. Lähtöpaikka on Jeron Paimenenvaara ja pituus on mukava 2,6 km jonkä kävelyyn menee arviolta 1,5 h. Polku on monipuolinen: on kivikkoista nousua, metsätietä, kalliota, pitkospuita ja jyrkät kaiteelliset puuportaat.

Mäkrän polku

  • Pituus: 8 km
  • Vaativuus: Keskivaikea
  • Sijainti: Koli, Lieksa

Kolin vaativin peruspolku on ehdottomasti Mäkränvaaran valloitus. Kansallispuiston vanha, ja hyvin selkeä polku on aluksi leveä ja tasoitettu kalliopolku ja se kapenee kivikkoiseksi poluksi. Haastavan reitistä tekee kiipeäminen Mäkrän laelle, joka käykin jo kuntoilusta. Kiva huomio on se, että lastenvaunulliset ja urheilulliset pyörätuolin käyttäjät voivat kuitenkin valita lyhyemmän lenkin ja mennä Kolin Ukolta polkuja pitkin Mäkränaholle ja sieltä Ikolanaholle. Reitin voi sulkea Mäkrän kierroksen paluun reittiä alapaikoitusalueelle. Voimia kylläkin vaaditaan takaisin työntämisessä, sillä polku on nouseva. Mäkränvaaran reitille lähdetään Luontokeskus Ukosta ja paluu on paikoitusalueella kiskohissin luona.

Karjalan kierros

Patvinsuon tunnelmaa. Kuva: Markku Tano, Visit Finland

  • Pituus: Eri reittejä, suurin osa pitkähköja polkuja
  • Vaativuus: Keskivaikeasta vaikeaan
  • Sijainti: Eno, Ilomantsi, Joensuu, Koli, Kontiolahti, Lieksa

Ei Pohjois-Karjalan vaellusreiteistä voi puhua tuomatta esille Karjalan kierrosta. Karjalan kierros on yhteisnimitys valikoiduille vaellusreitielle Pohjois-Karjalassa. Suuri osa reiteistä on pitkiä, vähintään kahden päivän polkuja – Karhunpolku on jopa hurjat 130 km intohimoisen vaeltajan tarpeisiin.

Osa Karjalan kierroksen reitistöstä muodostaa toisiinsa liittyvän kokonaisuuden, jossa pitkät reitit liittyvät toisiinsa. Kovakuntoinen vaeltaja voi patikoida halutessaan vaikka useamman viikon, jos niikseen tulee.

Ketjun toinen haara lähtee Joensuusta Jaaman kierrokselta Kolinpolulle ja sieltä Patvinpolkua pitkin Karhunpolulle. Toinen haara lähtee taas Möhköstä, josta Susitaival johtaa luoteeseen kohti Patvinsuon kansallispuistoa ja Karhunpolkua. Karhunpolulta voi suunnata Aittokoskelta Koivujoen polulle ja nousta siitä Muejärven virkistysalueelle (tästä tulee n. 30 km Tammikämpälle). Muejärveltä Peuranjärven virkistysalueelle pääsee Saramon Jotoksen kautta (miltei 40 km). Tässä vain muutamia reittejä mainitaksemme. Valinnan varaa siis on, ja kannattaa perehtyä huolellisesti Karjalan kierroksen eri vaihtoehtoihin, sillä niitä todellakin on!

Herajärven kierros

  • Pituus: 35 km + 30 km
  • Vaativuus: Vaikea
  • Sijainti: Eno, Joensuu, Juuka, Koli, Kontiolahti, Lieksa

Kolin kupeessa sijaitsevan herajärven kiertävä vaativa rengasreitti on kokeneemman vaeltajan heiniä. Reitti koostuu kahdesta osasta: 35 kilometrin pohjoisesta lenkistä ja 30 kilometrin eteläisestä laajennusosasta. Puolet reitistä on kansallispuiston alueella, ja maasto on metsäpolkua, joka on paikoin kallioista ja kivikkoista. Löytyy niin pikkuteitä kuin pitkospuita, paljon jyrkkiä nousuja ja laskuja, yksi vetoköysilautta ja yksi kahluuvaijeri. (Muista tarkistaa lautan tilanne luontokeskus Ukosta tai Kolin matkailuneuvonnasta, sillä se ei ole talvisin käytössä lainkaan.)

Reitiltä löytyy useita tauko- ja nuotiopaikkoja, varaustupia sekä laavu ja yksi sauna. Paikassa on myös Kiviniemen matkailutila palveluineen. Reitin lähöpaikka on Luontokeskus Ukon piha-alue sekä useita muita vaihtoehtoja ja tämän haastavamman reitin taittamiseen kannattaa varata kolme tai neljä päivää.

Muita mainioita vaellusreittejä

Hossa

Kuva: Jussi Helttunen, Visit Finland

  • Pituus: Polkuverkostoa on yhteensä n 90 km, sisältää hyvin eri mittaisia reittejä
  • Vaativuus: Helppo/keskivaikea
  • Sijainti: Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaa

Hossan kauneus lumoaa emmekä millään voineet tehdä tätä listaa mainitsematta Hossan kansallispuistoa. Hossa on luonnonmetsien alue, ja se on Suomi100 -juhlavuoden kansallispuisto. Hossa tunnetaan kirkkaista vesistään, ja patikoinnin ja pyöräilyn lisäksi se houkuttelee myös melojia ja kalastajia luokseen. Hossan seurdulla on asuttu jo kivikaudella, ja muinaisen ihmisen kädenjälkeä on nähtävillä esimerkiksi Värikalliolla, josta löytyvät eräät maamme merkittävimmistä kalliomaalauksista. Julma-Ölkyn rotkojärvellä on Suomen pohjoisin tunnettu kalliomaalaus.

Hossassa on jokaiselle jotakin: Löytyy helpompia polkuja (Hossan luontopolku, 3 km, Hakokosken hujaus, 5 km) ja vähän vaativampia/pidempiä reittejä (Huosiuksen huikonen, 8 km, Värikallion kaarros, 8 km, Laukkujärven lenkki, 10 km, Kokalmuksen kierros, 14 km, Ölökyn ylitys, 5 km, Ölökyn ähkäisy, 10 km), pyöräreittejä, melontareittejä sekä myös esteettömiä reittejä. Kyllä – Hossa sopii osin myös liikuntaesteiselle, sillä siellä osa poluista on kuljettavissa myös pyörätuolilla sekä siellä on liikuntaesteisille soveltuvia kalastuslaitureita, laavu ja vuokramökkejä. Suosittelemme Hossan vaellusta erittäin lämpimästi!

Lähdössä vaeltamaan?

Vaellus

Kuva:Harri Tarvainen, Visit Finland

Vaellukselle lähtiessä on erittäin tärkeää muistaa huolehtia hyvistä varusteista. Muista aina ottaa mukaan kaikki tarpeelliset varusteet (kengät, rinkka, teltta ja muut varusteet). Listasimme jokaisen vaeltajan must-have-tarvikkeet yhteen listaan. Voit myös helpottaa pakkaamista tulostamalla sen itsellesi ja sitten ruksittaa listasta ne, jotka olet jo pakannut. Pakkauslistan löydät täältä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista