Vaellusteltan valintaopas – Mitä ottaa huomioon teltan valinnassa?

Vaellus- ja retkeilyteltan valinnassa on hyvä olla tarkkana. Tarpeisiin sopiva ja laadukas teltta on vaeltajan pitkäikäinen matkakumppani ja todellinen luottovaruste retkillä. Hyvä teltta on kestävä, laadukas ja sopivan kokoinen käyttötarpeitasi ajatellen.

Mitä pitää ottaa huomioon teltan valinnassa? Valitsenko kupoliteltan vai tunneliteltan? Mitä tarkoittaa vesipilariarvo ja millaiset kaaret teltassa tulisi olla? Kaikkiin näihin löydät vastaukset tästä artikkelista!

Millaiseen käyttöön teltta tulee?

Teltta

Teltan, kuten oikeastaan melkeinpä kaikkien muidenkin vaellus- ja retkeilytarvikkeiden valinnassa valintaasi selkiyttää se, kun mietit ensiksi, millaiseen käyttöön aiot teltan ottaa. Ennen telttakauppoja kysy itseltäsi erityisesti seuraavat kysymykset:

  1. Millaisissa olosuhteissa käytän telttaani? Tuleeko se pyörä- tai melontareissulle, kesän partioleirille, kansallispuistovaellukselle vai menetkö ehkä vaeltamaan avotunturin ankariin tuuliin?
  2. Mihin vuodenaikaan aion käyttää telttaa? Haluat nimittäin vaatia teltaltasi huomattavasti enemmän, jos aiot käyttää sitä talvisin, jolloin tarvitset neljän vuodenajan majoitteen, mutta muutoin käyttöösi riittää kolmen vuodenajan teltta.
  3. Millaisella kokoonpanolla aion telttailla nyt ja tulevaisuudessa? Telttojen koot on määritelty selkeästi sen mukaan, kuinka monta yöpyjää telttaan mahtuu. Pääsääntöisesti telttoja on olemassa yhden, kahden ja kolmen hengen malleja sekä lisäksi isompia leiritelttoja. Kahdelle yöpyjälle valtaan aina vähintään kahden, usein jopa kolmen hengen teltta.
  4. Onko teltan painolla väliä? Onko tärkeää, että teltta ei saa painaa liikaa vaelluksella? Kannatko sitä reissullasi yksin vai voitko vuorotella jonkun kanssa?

Hyvä teltta palvelee sinua pitkään ja tuottaa iloa – ei harmaita hiuksia – vaellus- ja retkeilyreissuillasi. Sen lisäksi, että pohdit käyttötarpeitasi seuraavaksi tulevaa tarvetta varten (joka varmaan on ihan pian, koska luet tätä artikkelia!), kannattaa pohtia hiukan pidemmälle: Vaikka tuleva reissusi olisikin yhden- tai kahden hengen reissu, olisiko silti hyvä varautua vähän isommalla teltalla siltä varalta, että myöhemmin mahdollisesti vaellatkin isommalla kokoonpanolla?

Teltta

Jotta homma ei menisi liian helpoksi, on toki huomioitava myös teltan paino. Mitä isompi teltta, sen painavampi se yleensä on. Etenkin vaellusteltalta toivotaan yleensä kestävyyttä, ja tietyt kestävyyttä lisäävät materiaalit saattavat myös lisätä teltan painoa. Punnitse asiaa painon, koon ja kestävyyden välillä. Jos pystyt tinkimään painossa, valitse ”yhtä isompi” teltta, eli kahdelle nukkujalle kolmen hengen teltta jne. Jos taas päätarkoitus on se, että aiot vaeltaa mahdollisimman kevyellä lastilla, niin silloin saatat haluta olla tarkempi teltan tilavuuden kanssa. Kuitenkin etenkin pidemmillä vaelluksilla lisätila teltassa on usein tarpeen.

Myös mahdolliset karvakaverit kannattaa ottaa huomioon – vaikka retkeilisit yksin, mutta keskikokoisen tai ison koiran kanssa, suosittelemme valitsemaan vähintään kahden hengen teltan, sillä tällöin mahdutte molemmat varmasti nukkumaan mukavasti! Myös varusteet vievät tilaa teltassa, ja yleensä on huomattavasti mukavampaa, että tilaa on käytössä hiukan liikaa kuin aivan liian vähän.

Lisäksi on olemassa isoja kotatelttoja isomman porukan tarpeisiin. Tämän tyyppiset teltat sopivat kosteisiin olosuhteisiin ja isoille porukoille yösijaksi. Teltan saa lämpimäksi ja kuivaksi kamiinan avulla. Lämmitettävä kotateltta on hyvä valinta säähän kuin säähän isolle retkiporukalle.

Jos etsinnässäsi on tavallinen retkeilyteltta, silloin sinun tulee käytännössä valita tunneliteltan ja kupoliteltan välillä.

 

Tunneliteltta vai kupoliteltta?

Teltta

Telttoja tutkaillessasi olet saattanut huomata, että on olemassa kupolitelttoja ja tunnelitelttoja. Valinta näiden kahden välillä tehdään sen perusteella, mihin tarkoitukseen teltta tulee. Käytätkö telttaa kesäisin vai ympäri vuoden? Millaisia tuuletukseen liittyviä ominaisuuksia kaipaat ja pitääkö teltan olla lumen- ja tuulenkestävä? Millaiselle alustalle pystytät teltan?

Kupoliteltassa on risteävät kaaret, jotka pitävät sen pystyssä, joten sen voi pystyttää mihin tahansa tasaiselle alustalle, kuten kalliolle tai rantahietikolle, joten se sopii hyvin jos et ole ihan varma minne aiot leiriytyä. Silti on suositeltavaa kiinnittää kupolitelttakin maahan, etenkin tuulisella paikalla. Yleensä kupoliteltoissa kaaret kiinnitetään sisätelttaan. Tällöin on mahdollista käyttää pelkkää sisätelttaa lämpiminä ja sadettomina kesäöinä, mikä on mukava plussa.

Kupoliteltta on hyvä yleisteltta, joka on varmempi valinta silloin, jos et ole ihan varma, mihin kaikkeen tarkoitukseen telttaasi aiot käyttää.

Tunneliteltta taas kestää tuulta hyvin ja on myös kevyempi vaihtoehto kuin kupoliteltta. Siksi saatat haluta harkita tunnelitelttaa esimerkiksi Lapin vaellukselle. Tunnelitelttaa ei kuitenkaan voi pystyttää ihan mihin tahansa, joten jos esimerkiksi liikut paljon vaikkapa meloen tai nukut kallioisilla luodoilla, sopii kupoliteltta paremmin.

Tunneliteltta on myös tiloiltaan tilavampi kuin kupoliteltta ja siinä on tiettyjä mukavuuksia verrattuna kupolitelttaan: Kaaret pujotetaan usein ulkotelttaan, mikä mahdollistaa teltan pystyttämisen kaatosateessakin niin, ettei sisäteltta pääse kastumaan. Tunneliteltoissa on usein iso absidi, eli eteinen. Jos sää ei suosi, absidissa on mukava laittaa ruokaa ja se tuo myös lisätilaa itse teltan sisälle, kun varusteita, kenkiä ym. voi säilyttää absidissa.

Suosittelemme tunnelitelttaa esimerkiksi tunturiin ja talvikäyttöön.

Termit tutuksi

Teltta

Muutamia termejä, joihin saatat törmätä telttaa valitessasi:

Vesipilariarvo. Vesipilariarvo mittaa telttakankaan vedenpitävyyttä teltan ulkokankaassa ja pohjassa. Arvo näyttää millimetreinä sen määrän, kuinka korkean vesipatsaan paineen kangas kestää. Ulkoteltan kankaassa 1500 arvo ja siitä isompi on hyvä, ja pohjan arvon olisi hyvä olla vähintään 3000.

Kaaret. Teltan pitää kasassa sen kaaret ja niitä valmistetaan pääsääntöisesti lasikuidusta ja alumiinista. Suosittelemme vahvasti valitsemaan teltan, jossa on kevyet alumiinikaaret, sillä lasikuitu on painavampaa eikä kestä niin kovaa käyttöä kuin alumiini.

Absidi. Absidi on teltan ”eteinen”. Kehnolla kelillä absidi voi olla todellinen pelastaja ja retkeilijän lisäluksus, mutta se lisää teltan painoa.

 

Mitkä ominaisuudet vaikuttavat teltan hintaan?

Ensin voisi ajatella, että mitä pienempi teltta, sen edullisempi, mutta teltan koko ei sinänsä ratkaise sen hintaa. Teltan hintaan vaikuttaa erityisesti teltan paino ja materiaalit, ei niinkään sen tilavuus. Teltan hintaa lisää sen keveys (et varmasti halua maksaa lisäpainosta rinkassasi!) ja laadukkaat materiaalit.

Polyesterinen perusteltta on edullisempi kuin laadukkaasta nailonista valmistettu. Kevyet alumiinikaaret sisältävä teltta maksaa enemmän kuin painavat lasikuidut sisältävä majoite.

Toisinaan voi käydä siis niinkin, että kahden hengen teltta onkin kolmen hengen mallia painavampi ja siten edullisempi. Tunneliteltassa taas absidin, eli eteisen koko vaikuttaa hintaan (tilava eteinen tuo iloa retkeilyssä yöpymiseen, mutta toisaalta lisää myös painoa).

Suosittelemme miettimään teltan hankinnassa hinnan lisäksi myös käytön määrää. Laadukas ja kallis teltta kestää raskaassakin käytössä p i t k ä ä n. Kalliimmilla teltoilla on yleensä myös pidemmät takuuajat ja niihin löytyy helpommin varaosia. Halpa teltta voi tulla äkkiä hintavammaksi kuin kallis, jos lasket sille hinnan yhtä käytettyä yötä kohden!

Vaakakupissasi saattaa painaa myös turvallisuus ja mukavuus – vaativissa olosuhteissa suosittelemme satsaamaan molempiin!

Mikä on hyvä teltta juuri minulle?

Teltta

Vertailimme puolestasi eri kokoiset kolmen- ja neljän vuodenajan teltat ja karsimme parhaat yhteen listaan. Vertailumme pääset lukemaan tästä artikkelista:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista