Ruska

Vinkit ruskavaellukselle – vältä nämä virheet syysvaelluksella

Vaeltamista ja retkeilyä ei suinkaan kannata jättää vain kesäharrastukseksi, sillä meillä Suomessa on vaihtuvat neljä vuodenaikaa jotka jokainen tarjoaa omat elämyksensä. Syysvaelluksen ehdottomasti parasta antia tarjoaa upea ruskan aika, joka lumoaa mahtavalla värikirjollaan. Ruskasta pääset kaikkein parhaiten nauttimaan viettämällä yön metsässä, mutta yön yli kestävällä vaelluksella täytyy ottaa monta asiaa huomioon. Kylmät ja sateiset kelit saattavat yllättää retkeilijän lämpimän kesän jälkeen, joten varusteet täytyy olla kunnossa ennen syysvaellukselle lähtöä.

Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit onnistuneeseen ruskavaellukseen.

Artikkelin sisältö:

  • Miten syysvaellus eroaa kesävaelluksesta?
  • Pakkaaminen – mitä varusteita kannattaa ottaa mukaan?
  • Pukeutuminen sään mukaan
  • Majoitteen valinta
  • Milloin ja missä on paras ruska-aika?
  • Vältä nämä virheet ruskavaelluksella

Miten syysvaellus eroaa kesävaelluksesta?

Syksy

Kesän haasteena on yleensä hiostavuus ja kuumat kelit sekä valoisat yöt, jotka tekevät nukkumisen haastavaksi. Syksyllä ei valoisuus vaivaa, vaan illan ja yön pimeys voi tuntua jännittävältä ja romanttiseltakin. Lapissa saattaa jo melko varhain syksyllä olla yöpakkasia ja kovia sateita, ja syksyllä yleensä tulee ja sataa muutenkin enemmän kuin kesällä.

Kesällä retkeillessä on huomioitava metsä- ja ruohikkopalovaroitus, jolloin nuotiota ei saa tehdä noin vain. Syksyllä onkin mukavaa aloittaa tulistelukausi ja mikäs onkaan sen parempaa kuin istuskella nuotion äärellä makkaraa paistellen ja tähtitaivasta ihastellen?

Syksyvaelluksella saat myös nauttia luonnon antimista – marjat ja sienet ovat syksyllä parhaimmillaan.

Syksy ei automaattisesti tarkoita sadetta ja kylmyyttä, vaan keli saattaa olla todella lämminkin, ja suurin haaste onkin ennustaa, millaista säätä on tulevan vaelluksen aikaan luvassa. Sää vaikuttaa olennaisesti varusteluihin, mutta vaikka seuraisit tiiviisti sääennusteita ennen reissua, kannattaa retkelle varautua monipuolisin varustein – sää saattaa muuttua äkisti ennusteista huolimatta. Jos mahdollista, sääennusteita kannattaa seurata päivittäin myös vaelluksen aikana.

Pakkaaminen - mitä varusteita kannattaa ottaa mukaan?

Vaellukselle kannattaa valmistautua huolellisesti. Tätä varten sinun kannattaa ottaa avuksesi pakkauslista – kokoa ensin listalle kaikki, mitä arvelet tarvitsevasi kun olet metsässä yön tai useamman. Pakatessasi ruksi listasta yli aina kun olet pakannut kyseisen tavaran.

Varusteiden pakkaamisessa sinun kannattaa aina varautua sateeseen, sanoi sääennuste mitä hyvänsä. Älä turvaudu pelkkään rinkan sadesuojaan, sillä se auttaa vain satunnaiseen sateeseen. Suojaa siis kaikki vähänkin kosteudelle arat varusteet kuivapusseihin.

Esimerkiksi makuupussi, vaatteet, kartta, tulentekovälineet ja ruoka ovat erityisen haavoittuvaisia kosteudelle ja voivat mennä jopa käyttökelvottomiksi märkinä. Sään varalta siis todella kannattaa varautua huolellisesti!

Pukeutuminen sään mukaan

Vaellus

Ruska-aikaan sää voi olla melkeinpä ihan mitä tahansa 20 lämpöasteen ja pakkasen väliltä ja keli voi olla joko rutikuiva ilman sadepisaraakaan tai sitten litimärkä ja kaatosateinen – valitsepa siinä sitten sopivat vaatteet! Ei auta muu kuin varautua molempiin, ja tässä avainsanana on kerrospukeutuminen.

Syksyllä erityisesti laadukas kuoritakki ja mahdollisesti kuorihousut tai hame on kullanarvoinen varuste. Valitse siis vaelluksellesi mielellään hyvälaatuinen kuoritakki, joka kestää rinkan painon ja hankauksen. Huomioi myös, että takin vesipilariarvo on riittävän suuri – yleensä 10 000 mm vesipilariarvo ei vielä riitä, sillä kun rinkka painaa selkään, se alkaa päästää vettä helposti lävitseen.

Vaeltaessa yleensä myös sukat on mukava pitää kuivana, sillä mikään ei ole hirveämpää kuin märät sukat kengissä. Kostealla vaeltaessa vedenpitävä kenkä on siis paras vaihtoehto.

Majoitteen valinta

Vaellus

Teltan kannattaa niinikään olla tuulta ja voimakastakin sadetta kestävä. Myös mitä parempi tuuletusmahdollisuus teltassa on, sitä parempi. Syyssateella kondensaatio on tavallinen syysvaelluksen haaste, eli silloin kosteus tiivistyy teltan sisäpinnoille. Tähän auttaa ainoastaan hyvä tuuletus, joten kannattaa satsata telttaan joka on helposti myös tuuletettavissa.

Kondensaatioon auttaa myös footprint, eli teltan alle sijoitettava maavaate. Eri telttamalleille on olemassa omat footprinttinsä, ja kannattaakin ottaa omaan telttaan sopiva versio, jotta se on juuri sopiva teltan muotoon ja sen saa myös kiinnitettyä teltan pohjaan kiinni. Footprintin ansiosta maasta pääsee nousemaan vähemmän kosteutta ja saat myös teltan absidiin (eli eteiseen, jos sellainen on) lattian.

Mikset voisi käyttää majoitteena myös tarppia tai riippumattoa. Näissä vaihtoehdoissa ainakin ilmanvaihto on ilman muuta parempi. Tarppia virittäessäsi kannattaa kovan tuulen kanssa olla varovainen ja valita leiriytymispaikka suojaisaan paikkaan.

Milloin ja missä on paras ruska-aika?

Ruska

Ruskan värit tulevat esille lehtipuissa ja maaruska näyttäytyy varvuissa ja ruohovartisissa kasveissa. Pohjois-Lapissa kauneimmat värit alkavat jo syyskuun toisella viikolla. Kaikista kauneimmat värit löytyvät tunturikoivujen lehtiruskasta, vaivaiskoivuista, mustikasta, juolukasta ja riekonmarjasta. Ruska-aika on yleensä aina parempi, jos on ollut kuivaa, ja kova tuuli taas pudottaa lehdet nopeammin puista, mutta muuten ruska-aika voi kestää pidempään.

Ruskasta voi nauttia Lapin lisäksi myös muualla Suomessa. Etelässä puiden kirjo on itse asiassa jopa suurempi – esimerkiksi vaahtera, tammi, leppä ja pihlaja pukeutuvat upeisiin sävyihin syksyisin, ja niiden väritys vaihtuu hiukan eri aikoihin. Tällöin ruskan värit saattavat kestää jopa useamman viikon.

Ruska-aika saavuttaa Kuusamon seudun syyskuun puolivälissä, Kajaanin syyskuun lopussa, Tampereen seudun taas lokakuun alussa ja eteläisen & lounaisen rannikon useimmiten vasta lokakuun puolivälissä.

Vaikka aikasi ei riittäisi pitkälle ruskavaellukselle, pystyt nauttimaan luonnosta ja ruskan väreistä myös vaikkapa viettämällä yhden yön luonnon helmassa kotiasi lähimpänä löytyvässä kansallispuistossa tai jopa lähimetsässä. Ruskan värit löytävät kyllä sinnekin!

Vältä nämä virheet ruskavaelluksella

Ruska

1. Liikaa vaatetta mukana

Vaelluksella on tuskallista kantaa liian painavaa rinkkaa, joka pursuilee vaatteita joista puoliakaan et edes tarvitse. Vaikka varautuminen on toki hyvästä, voi senkin tehdä minimalistiseen tyyliin. Vaellukselle ei kannata pakata kuten lomamatkalle – et tarvitse eri asukokonaisuuksia eri päiville, vaan tarvitset vain yhden asukokonaisuuden päiväkäyttöön ja yhden yökäyttöön. Hajuista ja tyylistä viis, valitse vaatteesi käytännöllisesti niin, että voit tarpeen vaatiessa lisätä kerroksia edellisten päälle. Suosi merinovillaa tai teknisiä urheilumateriaaleja ja jätä painavat college-hupparit kotiin.

2. Väärän kokoiset vaelluskengät

Väärän kokoiset kengät tietävät takuuvarmasti epämukavuutta ja rakkoja. Ihan erityisesti liian pienet vaelluskengät aiheuttavat jalkojen turvotusta ja rakkoja. Valitse siis riittävän isot vaelluskengät, jossa jalallasi on tilaa liikkua.Vaelluskenkiä kannattaa myös sisäänajaa ennen vaellusta – testaa myös vaellukseen varaamasi sukat samalla.

3. Liian vähän ruokaa

Keskellä metsää ei ole ruokakauppoja tai ravintoloita, ja ruskavaelluksella kulutat myös enemmän energiaa kuin kotioloissa. Varaudu siis riittävällä muonavarastolla ja suunnittele annoksista isompia kuin mitä normaalisti söisit. Ota mukaan myös välipaloja, joita kannattaa haukata silloin tällöin jo ennen kuin sinulla on kiljuva nälkä. Suosi vaelluksella ruokaa, joka sisältää runsaasti energiaa.

4. Et ole tutustunut kunnolla uusiin vaellusvarusteisiin

Testaa uudet vaellusvarusteesi aina ennen reissua. Testaa, säädä ja käytä uusia varusteitasi ennen reissuun lähtöä. Säästyt monelta murheelta kun tiedät tasan tarkkaan, kuinka teltta viritetään ja kuinka makuupussi pakataan. Sama sääntö koskee myös vanhoja vaellustarvikkeita, jotka ovat sinulle entuudestaan tuttuja – tällä tavoin voit myös tarkistaa, että kaikki varusteet ovat edelleen toimintakunnossa.

Sama koskee myös vaatteita – käytä uusia vaellusvaatteitasi ennen vaellusta, jotta voit olla varma vaatteiden mukavuudesta ja toimivuudesta myös metsän siimeksessä.

ä toimii. Testaa, käytä, säädä, ihmettele, niin säästyt ylimääräisiltä murheilta itse vaelluksella. Näin myös varmistat, että kyseinen varuste on ehjä, toimintakunnossa ja sinulle sopiva. Tämä sama pätee myös vaatteisiin! Kotona kivalta tuntuvat alushousut saattavatkin alkaa hiertää vaelluksella, kun hikoilet rinkka selässä koko päivän.

5. Vain yksi sytytinväline mukana

Varaa aina useampi sytkäri ja useampi varatulitikkurasia mukaan ja pakkaa ne kaikki vesitiiviisti.

6. Liian pitkät päivävaellukset

Vaellusreittiä ei kannata suunitella liian optimistisesti. Vaikka kotona jaksaisit kävellä pitkiäkin matkoja, vaelluksella vauhtiin ja jaksamiseen vaikuttaa maasto, korkeuserot, rinkan paino, sää ja energiansaanti. Vaeltamaan ei kannata mennä hampaat irvessä liian kovilla tavoitteilla (etenkin jos olet ensimmäisiä kertoja vaeltamassa) – tee reitistä sellainen, että sen aikana on mahdollista tehdä ylimääräisiä levähdystaukoja tarvittaessa ja pysähtyä välillä ihmettelemään myös maisemia. Hyvä idea on myös varautua vaihtoehto B:llä, eli suunnitella ripeämpitahtinen reitti siltä varalta että jalka nousee odotettua kevyemmin.

7. Ei karttaa eikä suunnistustaitoja

Entuudestaan tuntemattomaan paikkaan mennessä ei missään tapauksessa kannata lähteä ilman paperikarttaa ja kompassia. Etenkin avotunturissa polun voi helposti kadottaa huonossa säässä ja tällöin suunnistustaito kartan kanssa on kullanarvoinen taito. Vaikka kännyköihin on saatavilla erilaisia karttasovelluksia, ei elektroniikkaan kannata luottaa sokeasti, sillä se voi pettää koska tahansa. Jos käytät karttaa puhelimella, muista ladata ne puhelimen omaan muistiin, jotta saat ne auki myös kuuluvuusalueen ulkopuolella.

8. Älä tingi nukkumismukavuudesta

Vaikka aiemmin varoittelimme pakkaamasta liikaa turhia varusteita mukaan, ei kuitenkaan nukkumisvarusteista kannata tinkiä, sillä on hirveää vaeltaa jos ei saa nukuttua kunnolla. Huolehdi, että makuupussi on tarpeeksi lämmin ja makuualusta riittävän mukava. Varaudu myös kunnollisella tyynyllä, jotta niskasi ja hartiasi eivät jumitu ainakaan huonon tyynyn vuoksi. Käytä esimerkiksi puhallettavaa retkityynyä – se menee pieneen tilaan eikä paina juuri mitään. Syysvaelluksella öisin on pimeää, joten silmälappuja et välttämättä tarvitse, mutta ota ainakin korvatulpat mukaan siltä varalta, että metsän äänet häiritsevät tai vaelluskaveri kuorsaa.

9. Rikkinäiset varusteet

Varaudu tarvittaessa korjaamaan mahdollisesti rikki meneviä tarvikkeita kesken vaelluksen. Kanna mukana pientä korjaussettiä josta löytyy kaikki tarvittava esimerkiksi kuorivaatteiden paikkaamiseen tai katkenneen telttakaaren korjaamiseen.

10. Luonnon roskaaminen

Jokamiehen velvollisuuksiin kuuluu, että luontoa ei saa roskata. Ethän siis jätä roskia luontoon ja siivoat aina omat jälkesi leiriytymisen jälkeen. Voit jo pakkausvaiheessa ennakoida ja jättää turhat ruokapakkaukset kotiin. Myöskään vessapaperia ei saa jättää luontoon, ellet saa kaivettua niitä maan alle piiloon. Muista myös ottaa mukaan tyhjä muovipussi roskia varten.

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista