Vaelluskengät

Kuinka vaelluskengät ajetaan sisään? 10 parasta vinkkiä

Vaelluskengät ovat olennainen varuste retkeilijöille ja ulkoilijoille, jotka haluavat nauttia luonnosta ja kokea uusia seikkailuja. Kuitenkin uusien vaelluskenkien hankkiminen voi olla haaste, sillä ne ovat alussa jäykät ja epämukavat. Onneksi on olemassa tehokkaita tapoja ajaa vaelluskengät sisään, jotta ne muotoutuvat jalkasi mukaisiksi ja tarjoavat optimaalisen mukavuuden ja suorituskyvyn retkilläsi.

Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit siihen, kuinka voit ajaa vaelluskengät sisään ja nauttia mukavasta vaelluskokemuksesta.

Artikkelin sisältö (skippaa halutessasi osioita painamalla otsikoita)
 • Miten vaelluskenkien kuuluu istua?
 • Näin ajat uudet vaelluskengät sisään
  1. Aloita käyttämällä kenkiä lyhyillä kävelyillä
  2. Käytä oikeankokoisia sukkia
  3. Käytä kenkiä erilaisilla alustoilla
  4. Käytä kenkiä eri aikoina päivästä
  5. Käytä kenkien kanssa kenkävoidetta
  6. Käytä lisätukea tarvittaessa
  7. Venytä kenkiä tarvittaessa
  8. Älä pakota liikaa
  9. Anna kenkien levätä välillä
  10. Ole kärsivällinen
 • Yhteenveto
INFO

Miten vaelluskenkien kuuluu istua?

Vaelluskenkien tulee istua napakasti kantapään ja jalan sivujen ympärille jättäen samalla tilaa varpaillesi. Testaa vaelluskenkien kokoa päivän päätteeksi eli iltapäivällä tai illalla – jalkasi ovat tällöin isoimmillaan päivän aikana kertyneen normaalin turvotuksen vuoksi ja käytä paksuimpia omistamiasi sukkia (tai sellaisia, joita aiot kenkien kanssa käyttää).

Näin ajat uudet vaelluskengät sisään

1. Aloita käyttämällä kenkiä lyhyillä kävelyillä

Kun saat uudet vaelluskengät, aloita käyttämällä niitä lyhyillä kävelyillä tai päiväretkillä ennen pitkiä vaelluksia. Tämä antaa kengille mahdollisuuden muotoutua jalkasi mukaisiksi vähitellen, eikä altista sinua mahdollisille epämukavuuksille tai rakkojen riskille pitkien retkien aikana. Käytä kenkiä kotona tai lähellä olevilla poluilla ja totuta jalkasi uusiin kenkiin ajan mittaan.

2. Käytä oikeankokoisia sukkia

Kun ajat vaelluskenkiä sisään, on tärkeää käyttää oikeankokoisia sukkia. Valitse kosteutta siirtävät sukkamateriaalit, kuten villa tai synteettiset materiaalit, jotka auttavat pitämään jalat kuivina hikeä poistaen. Vältä puuvillasukkia, sillä ne voivat imeä hikeä ja aiheuttaa hankauksia ja rakkoja. Varmista myös, että sukat ovat sopivan kokoiset ja istuvat hyvin kenkien sisällä, jotta ne eivät aiheuta ylimääräistä kitkaa.

3. Käytä kenkiä erilaisilla alustoilla

Kun ajelet vaelluskenkiä sisään, käytä niitä erilaisilla alustoilla, kuten asfaltilla, metsäpoluilla ja kivikoissa. Tämä auttaa kengän pohjaa muotoutumaan erilaisiin pinnanmuotoihin ja pehmentää kenkää yleisesti. Vaihtelevat alustat auttavat myös jalkojasi tottumaan uusiin kenkiin ja vähentävät epämukavuuden riskiä pitkillä retkillä.

4. Käytä kenkiä eri aikoina päivästä

Käytä vaelluskenkiä eri aikoina päivästä, jotta saat niille monipuolista käyttöä. Kengät saattavat tuntua erilaisilta eri vuorokauden aikoina, sillä jalat voivat turvota tai olla eri kokoisia eri aikoina päivästä. Käyttämällä kenkiä eri aikoina päivästä autat niitä muotoutumaan paremmin jalkojesi mukaan ja varmistat, että ne istuvat mukavasti erilaisissa tilanteissa.

5. Käytä kenkien kanssa kenkävoidetta

Kengänhoitotuotteet, kuten kenkävoiteet tai kosteusvoiteet, voivat auttaa pehmentämään kenkää ja nopeuttamaan sisäänajoa. Levitä ohut kerros kenkävoidetta tai kosteusvoidetta kengän sisä- ja ulkopintaan, erityisesti kantapäihin ja muihin kireisiin kohtiin. Hiero voidetta kevyesti ja anna sen imeytyä kunnolla ennen kuin käytät kenkiä. Tämä auttaa kenkiä muotoutumaan nopeammin ja vähentää hankauksen riskiä.

6. Käytä lisätukea tarvittaessa

Jos uusien vaelluskenkien sisäänajo aiheuttaa epämukavuutta tai painepisteitä jaloissasi, voit käyttää lisätukea tarvittaessa. Voit käyttää esimerkiksi geelityynyjä, pehmusteita tai erityisiä ortooseja helpottamaan epämukavuutta tai ehkäisemään rakkojen muodostumista. Muista kuitenkin, että lisätuen käyttö ei saisi olla pysyvä ratkaisu, vaan tarkoitus on saada kengät mukaviksi itsessään.

7. Venytä kenkiä tarvittaessa

Jos kengät tuntuvat edelleen liian kireiltä tietyissä kohdissa, voit kokeilla venyttää niitä tarvittaessa. Voit esimerkiksi laittaa kosteat sanomalehdet kenkien sisään ja antaa niiden kuivua ajan mittaan, jolloin ne venyvät hieman. Voit myös käyttää erityisiä kenkien venytysaineita tai vedenpitävää suihketta, jotka auttavat venyttämään kenkiä paremmin. Ole kuitenkin varovainen ja noudata valmistajan ohjeita, jotta et vahingoita kenkiä.

8. Älä pakota liikaa

Vaikka olisikin houkuttelevaa haluta saada uudet vaelluskengät mukaviksi nopeasti, älä pakota liikaa. Yritä välttää pitkiä vaelluksia tai rankkoja aktiviteetteja uusilla kengillä heti al

kuin ne ovat vielä täysin sisäänajamattomat. Liian nopea käyttöönotto voi johtaa epämukavuuteen, hankaukseen, rakkojen muodostumiseen ja jopa kenkien vaurioitumiseen. Anna kengille aikaa muotoutua ja pehmentyä luonnollisesti jalassasi.

9. Anna kenkien levätä välillä

Vaelluskenkien sisäänajo voi olla prosessi, joka kestää aikaa, ja on tärkeää antaa kenkien levätä välillä. Älä käytä uusia kenkiä päivittäin pitkiä aikoja, vaan anna niille mahdollisuus levätä ja palautua käyttökertojen välillä. Tämä auttaa kenkiä muotoutumaan ja pehmentymään paremmin, mikä parantaa mukavuutta ja kestävyyttä pitkällä aikavälillä.

10. Ole kärsivällinen

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, ole kärsivällinen. Vaelluskenkien sisäänajo voi olla prosessi, joka vie aikaa, ja jokainen kenkäpari ja jalka on ainutlaatuinen. Älä turhaudu, jos kenkien sisäänajo ei tapahdu heti tai jos kohtaat pieniä epämukavuuksia matkan varrella. Jatka käyttöä, nouda hoito- ja venytysvinkit, ja anna kenkien luonnollisen prosessin edetä. Lopulta huomaat, että vaelluskengät muotoutuvat jalkojesi mukaan ja tarjoavat erinomaisen mukavuuden ja suojan seikkailuillesi luonnossa.

Yhteenveto

Vaelluskengät ovat tärkeä varuste jokaiselle retkeilijälle tai ulkoilijalle, ja niiden sisäänajo on tärkeä prosessi, jotta ne istuvat mukavasti ja tarjoavat riittävän tuen ja suojan jaloille. Parhaat vinkit vaelluskenkien sisäänajoon sisältävät kärsivällisyyttä, asteittaista käyttöä, kenkien puhdistusta ja hoitoa, oikeanlaista pukeutumista ja lisätukea tarvittaessa. Muista myös kuunnella kehoasi ja antaa kenkien levätä välillä. Kun annat kenkien luonnollisen prosessin edetä, voit nauttia mukavista ja kestävistä vaelluskengistä seikkaillessasi upeissa luontokohteissa. Joten pue kenkäsi, lähde ulos ja valmistaudu nauttimaan maastosta!

Hauskaa ja luovaa tapaa vaelluskenkien sisäänajoon voi olla myös osallistuminen erilaisiin ulkoilutapahtumiin tai retkiin ystävien kanssa. Voit esimerkiksi järjestää ystäviesi kanssa ”vaelluskengän sisäänajon päivän”, jolloin suunnittelette retken tai patikointireitin ja käytätte uusia vaelluskenkiä. Voitte nauttia yhdessä ulkoilusta ja samalla auttaa kenkiä muotoutumaan jaloillasi. Muista kuitenkin ottaa mukaan myös varakengät, jotta voit vaihtaa tarvittaessa, jos epämukavuutta tai hankauksia ilmenee.

Lopuksi, muista myös huoltaa ja hoitaa vaelluskenkiäsi säännöllisesti. Puhdista ne jokaisen käytön jälkeen ja anna niiden kuivua kunnolla. Käytä kenkien hoitoon tarkoitettuja tuotteita, kuten nahalle tarkoitettua kenkärasvaa tai suihketta, jotta ne pysyvät pehmeinä ja kestävinä. Tarkista myös kenkien nauhat, pohjat ja muut osat säännöllisesti ja korjaa tai vaihda tarvittaessa. Huolellinen hoito auttaa kenkiä säilyttämään hyvän kunnon ja kestämään pitkään.

Lopuksi, vaelluskenkien sisäänajo voi olla haastavaa, mutta se on tärkeä prosessi, joka auttaa varmistamaan mukavuuden ja suorituskyvyn vaelluksilla ja retkillä. Noudata näitä parhaita vinkkejä, kuten asteittaista käyttöä, oikeanlaista pukeutumista, kenkien puhdistusta ja hoitoa, sekä tarvittaessa lisätukea, ja ole kärsivällinen. Ennen kuin huomaatkaan, vaelluskengät ovat mukavasti sisäänajettuja ja valmiita seikkailuihin luonnossa!

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua sisäänajamaan vaelluskengät ja nauttimaan mukavista ja kestävistä kengistä seikkaillessasi upeissa luontokohteissa. Muista aina kuunnella kehoasi ja reagoida mahdollisiin epämukavuuksiin tai hankauksiin ajoissa. Tärkeintä on, että nautit ulkoilusta ja retkeilystä mukavilla ja hyvin sisäänajetuilla vaelluskengillä!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista