Paljasjalkakengät ovat jalkineet, joista hyötyy koko kroppa. Lue miksi!

Paljasjalkakengät ovat uusin hittijuttu jalkineiden maailmassa, eikä lainkaan turhan päiten. Kyseessä ei ole mikään turha trendi, vaan paljasjalkakenkien hankinta voi olla todellinen terveysteko jaloillesi ja itse asiassa koko kropallesi. Erilaiset jalkavaivat, kuten vaivaisenluu ja monet alaraajavaivat joita yleensä hoidetaan fysioterpautin pakeilla asti, saattavat helpottua paljasjalkakenkien käytön myötä. Selkäkivut saattavat helpottaa ja yksinkertainen kävelyn ilo löytyy aivan uudella tavalla paljasjalkakengillä tallustellessa. Mutta peruutetaanpa hieman – mitkä paljasjalkakengät ovat ja miksi ihmeessä ne on niin hyvä juttu?

Mitkä paljasjalkakengät ovat?

Paljasjalkakengät ovat siis jalkineet, joissa on hyvin tasainen pohja (nk. ”zero drop”), eikä kengissä ole muutenkaan tukia eikä iskunvaimennusominaisuuksia. Pohja on tavallisesti myös paljon ohuempi kuin tavallisissa popoissa. Nimikin vähän sen jo paljastaa – paljasjalkakengillä tallustellessa tuntuma on vähän kuin kävelisi paljain jaloin, sillä ne sallivat alaraajan toimia luonnollisella tavalla.

No, eikö esimerkiksi ohutpohjaiset tennarit (kuten vaikkapa Converset) ole vähän kuten paljasjalkakengät? Noup! Ohut ja tasainen pohja ei vielä tee kengästä paljasjalkakenkää, sillä oikeissa paljasjalkakengissä on jalkaterän muotoinen, kärjestään leveä lesti joka antaa varpaiden levittyä kunnolla. Yksi paljasjalkakenkien olennainen ominaisuus on se, että kärki on niin leveä, että varpaat saa levittäytyä vapaasti. Tavallisissa tennareissa, ja monissa muissakin kengissä, varpaat joutuvat enemmän tai vähemmän puristuksiin kengän kärkeen.

Paljasjalkakenkien tärkeimmät ominaisuudet siis ovat:

  • Ohut, tasainen ja taipuisa pohja
  • Jalkaterän muotoinen, kärjestään leveä lesti

Miksi käyttäisin paljasjalkakenkiä?

Eikö ole aika hurjaa ajatella, että ison osan elämästäsi vietät omien jalkojesi päällä? Kun jaloissasi tai askelluksessasi on ongelmia, heijastuu se äkkiä aivan koko kehosi hyvinvointiin ja kokonaisterveyteesi. Ei siis todellakaan ole yhdentekevää, millaisiin kenkiin sujautat jalkasi, kun lähdet kotoa.

Kun käytät paljasjalkakenkiä, kehosi oppii vähitellen toimimaan luonnollisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Erityisesti isovarpaan asettuminen optimaaliseen, suoraan linjaan on yksi isoimmista ja tärkeimmistä muutoksista vaihdettuasi tavalliset kenkäsi paljasjalkakenkiin. Tämä tekee askelluksestasi toimivan ja luonnollisen. Ensimmäiset muutokset, jotka huomaat itsessäsi paljasjalkakenkiin siirryttyäsi, ovatkin luultavasti jalkateriesi ja varpaiden linjausten muutos ja sitä kautta miellyttävämpi askellus.

Kenkien ohut pohja mahdollistaa tarkemman proprioseptiikan eli palautteen jonka kehosi saa alustasta, jolla kävelet. Tällä on valtava merkitys tasapainon ja kehonhallinnan kannalta, jolloin loukkantumisriski voi pienetä merkittävästi.

Sillä, missä kunnossa jalkateräsi ovat, on todella iso merkitys kaikkeen, joka niiden yläpuolelle jää. Koko kehosi kiittää paljasjalkakenkien käytöstä ja on hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä että paljasjalkakenkiin totuttuasi erilaiset alaraajojen, lantion, selän ja jopa niskan (!) jäykkyydet ja epämääriset kivut helpottavat.

Paljasjalkakengät saavat aikaan sen, että käytät jalkateriäsi kuten niille on luontaista. Saatat myös saada helpotusta erilaisiin alaraajan ongelmiin, joihin yleensä tarvitaan fysioterapiaa. Jalkaterien pieniä lihaksia on haastavaa harjoittaa, mutta paljasjalkakengillä kävellessäsi jalkateriesi lihakset vahvistuvat aivan luonnollisesti. Tällöin vammautumisriski pienenee ja jalkaterän asentovirheitä ei pääse syntymään.

Mitä apua paljasjalkakengistä on?

Tavallisissa kengissä varpaille ei juuri jää tilaa olla niiden luonnollisessa asennossa.

Monet paljasjalkakenkiin siirtyneet ovat kertoneet saaneensa seuraavanlaisia vaikutuksia paljasjalkakenkien käytöstä:

  • Epämääräisten kipujen katoaminen
  • Selän, niskan ja lantion alueen jäykkyyksien helpottuminen
  • Toiminnallisten alaraajaongelmien helpottuminen
  • Jalkapohjien tuntoaistin paraneminen ja sitä kautta tasapainon kehittyminen
  • Samalla alaraajojen verenkierron lisääntyminen, mikä lisää kylmänsietokykyä
  • Erilaisten jalkaterän häiriöiden, kuten toiminnallisen lattajalan, vaivaisenluun, plantaarifaskiitin tai erilaisten polviongelmien helpottuminen – näissä tapauksissa muista kuitenkin totuttaa jalkasi maltillisesti!
  • Jalat eivät väsy niin helposti pitkistäkään kävelyistä
  • Jalkojen kovettumien väheneminen

Kenelle paljasjalkakengät sopivat?

Lyhyesti: Lähes kaikille. Jos sinulla on jaloissasi jokin merkittävä toiminnan häiriö tai rakenteellinen poikkeama, se saattaa olla este paljasjalkakenkien käytölle. Toisaalta nimenomaan monet alaraajojen vaivat helpottuvat paljasjalkakenkien käytöllä. Jos olet epävarma, on viisainta konsultoida alaraajojen toimintaan perehtynyttä terveydenhuollon ammattilaista.

Ehdottomat vasta-aiheet eli esteet paljasjalkakenkien käytölle ovat diabetekseen liittyvä tuntopuutos eli neuropatia ja reuman aktiivinen tulehdusvaihe.

 

Minulla on vaiva x, voinko käyttää paljasjalkakenkiä?

Merrellin Vapor -merkkiset paljasjalkakengät sujahtavat jalkaan kuin sukka.

Saatat pohtia, sopiiko paljasjalkakengät sinulle, jos sinulla on jokin seuraavista: aivaisenluu/plantaarifaskiitti/lattajalka/polviongelmia.

Vastaus on: Ehdottomasti! Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että käännyt ensin alaraajojen toimintaan erikoistuneen terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, joka voi tarkistaa tilanteesi yksilöllisesti. On kuitenkin hyvin tavallista, että nuo yllä mainitut yleiset alaraajaongelmat ovat seurausta tavallista, liian pienten kenkien käytöstä, jolloin jalalle tilaa antavat paljasjalkakengät antavat helpotusta noihin vaivoihin.

Voivatko lapset käyttää paljasjalkakenkiä?

Paljasjalkakengät ovat lapselle erinomainen valinta, sillä niitä käyttäessä lapsen alaraajat ja muu tuki- ja liikuntaelimistö kehittyy oikeaan suuntaan alusta alkaen. Lapsille paljasjalkakengät on hyvin luonnollinen valinta niin pihaleikkeihin kuin koulutielle.

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää kovilla alustoilla? Entä juostessa tai salilla?

Kyllä, mutta alussa kannattaa ehkä suosia enemmän pehmeitä alustoja. Asfaltilla ja muilla kovilla alustoilla kävely vaatii ensin hiukan totuttelua ja pitkäaikaista kävelyä kovilla alustoilla kannattaakin välttää. Paljasjalkakengät pääsevät parhaiten oikeuksiinsa pehmeillä ja epätasaisilla metsäpoluilla.

Juokseminen paljasjalkakengillä onnistuu myös! Voit ostaa erilliset kengät juoksuun tai sitten valita kengät, jotka sopivat sekä kaupunki- että juoksukäyttöön. Salikengiksi paljasjalkakangät sopivat myös.

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää talvella?

Kyllä, paljasjalkakengissä on saatavilla erikseen talvimalleja. Joskus kuitenkin samat kengät, joita käytät esimerkiksi syksyllä, sopivat vallan mainiosti myös talvikäyttöön, sillä liikkuessa jalat pysyvät lämpiminä myös ohutpohjaisissa kengissä. Talviaikaan käytettäväksi suosittelemme harkitsemaan erillisten talvipohjallisten hankintaa.

Huomaa kuitenkin, että paljasjalkakenkien pohja on yleensä poikkeuksetta liukkaampi kuin perinteisissä talvikengissä. Tästä syystä erityisesti iäkkäämmät ja tasapaino-ongelmista kärsivät saattavat joutua harkitsemaan paljasjalkakenkien käyttöä talviaikaan.

Ovatko paljasjalkakengät rumat terveyskengät?

Onneksi eivät! 🙂 Paljasjalkakenkiä on nykyään todella moneen eri makuun, on sporttisempaa ja kaupunkilaistyylisempää kenkää. Paljasjalkakenkien isoin ulkonäöllinen ero verrattuna tavallisiin kenkiin on niiden leveä kärki.

Mitä pitää huomioida paljasjalkakenkiin siirryttäessä?

Aloita siirtyminen tavallisista kengistä paljasjalkakenkiin aina hyvin maltillisesti ja anna jaloillesi aikaa tottua. Liian äkillinen siirtyminen paljasjalkakenkiin voi aiheuttaa rasitusvammoja, joten muista aina edetä maltillisesti, jotta kehosi tottuu uuteen tapaan toimia.

Mistä niitä saa?

Hyvin varustelluista kenkäliikkeistä sekä esimerkiksi yhteistyökumppaneiltamme Scandinavian Outdoorilta ja Kipukaupasta löydät laadukkaat paljasjalka-/barefoot-kengät kaikenlaiseen liikkumiseen. Hyviä merkkejä on esimerkiksi Feelmax ja Merrell.

Teimme myös kattavan vertailuartikkelin, josta löydät parhaat paljasjalkakengät:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista