Polkujuoksukengät

Polkujuoksukengät vertailussa – vuoden 2022 parhaat lenkkarit poluille

Artikkeli saattaa sisältää suosittelulinkkejä. Linkkien klikkaaminen ei maksa sinulle mitään, mutta on suureksi avuksi sivuston ylläpitämisessä. Kiitos tuesta!

Heräävä luonto ja lämpenevät kelit houkuttelevat juoksemaan niin kokenutta kuin vasta-aloittavaa liikkujaa. Polkujuoksu on yksi parhaista tavoista kohottaa kuntoa, sillä pehmeä maa on paljon parempi vaihtoehto nivelille kuin kovalla asfaltilla juokseminen ja luonnossa juokseminen kehittää koordinaatiota, tasapainoa, ketteryyttä ja lihasvoimaa paljon tehokkaammin kuin tiejuoksu. Samalla voit ihailla upeita luontoäidin maisemia, nauttia omasta rauhasta ja lisäksi metsässä liikkuminen aivan tutkitusti parantaa mielialaa.

Polkujuoksua varten tarvitset kunnon varusteet: mm. polkujuoksuun sopivat juoksukengät, juoksurepun ja maastossa liikkumiseen sopivat vaatteet. Tässä artikkelissa perehdymme polkujuoksukenkiin ja lopussa löydät listan suosittelemistamme polkujuoksukengistä.

Jos haluat oppia polkujuoksusta tai siihen liittyvistä muista varusteista, kirjoitimme sitä varten toisen artikkelin, Polkujuoksun ABC – Nämä asiat sinun tulee tietää ennen kuin menet polkujuoksemaan.

Kerrataan nopeasti kuitenkin vielä, mitä eroa on tavallisella juoksukengällä ja polkujuoksukengällä, jotta osaat kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota valitessasi itsellesi täydellisiä kenkiä polkujuoksuun.

Tavallinen juoksukenkä ja polkujuoksukenkä - mitä eroa niillä on?

Polkujuoksu on hyvin erilaista kuin asfaltilla juokseminen, ja sen vuoksi myös varusteet ovat erilaiset. Poluilla juoksu vaatii kengiltä ennen kaikkea paremman pidon, mikä saadaan pehmeämmällä pohjamateriaalilla. Tavallisissa juoksukengissä on yleensä myös enemmän vaimennusta, sillä asfalttijuoksu tärähtelee huomattavasti polkua enemmän. Myös juoksutyyli on poluilla erilainen ja sekin on huomioitu polkujuoksukengissä. Askeleen pituus on lyhyempi ja polkujuoksija astuu usein enemmän päkiällä.

Polkujuoksukenkä on myös pohjaltaan yleensä tukevampi kuin tavallinen juoksukenkä, koska jäykempi pohja antaa paremman tuntuman juoksumaastoon ja tuo tarvittavaa tukea epätasaisella alustalla juostessa. Tällä tavoin polkujuoksija välttää nilkan nyrjähdykset, jotka nopeasti pistävät paussille mukavan harrastuksen.

Myös kenkien pintamateriaaleissa on eroja, sillä risukossa juoksuun tarkoitetun kengän tulee kestää enemmän kulutusta. Voisi kuvitella, että vedenpitävyys olisi yksi polkujuoksukengän ominaisuus, mutta näin ei itse asiassa ole, sillä kenkä kastuu varren kautta märäksi joka tapauksessa. Sen vuoksi polkujuoksukengän materiaalit ovat vedenpitävyyden sijaan vettä läpäiseviä ja nopeasti kuivuvia.

Polkujuoksukengät eroavat tavallisista juoksukengistä seuraavasti:

 • Polkujuoksukengässä on pehmeämpi pohja, joka tuo paremman pidon liukkailla poluilla
 • Polkujuoksukengässä on vähemmän vaimennusta, sillä maasto on asfalttia pehmeämpi
 • Polkujuoksukenkien rakenteessa on huomioitu erilainen askellus
 • Polkujuoksukenkä on pohjaltaan tukevampi, mikä estää nilkan nyrjähdykset
 • Polkujuoksukengän pintamateriaalit ovat kestävämpiä, vettä läpäiseviä ja nopeasti kuivuvia

Parhaat polkujuoksukengät vertailussa

 • Laatua laatumerkiltä – kevyt ja näppärä polkujuoksukenkä erityisesti pitkille matkoille ja kovaan kulutukseen
 • Sukkamainen yläosa estää roskien pääsyn kenkään
 • Entistä kestävämpi pintakangas
 • Pudotus kannasta kärkeen 8 mm
 • Kanta-astujan kenkä

Salomon on merkki, joka ei petä koskaan. Salomonin S-Lab Ultra on valmistettu kovaan menoon, joten nämä kengät sopivat erinomaisesti pitkille juoksupätkille ja muutenkin tavallista kovempaan menoon. Tässä 3-mallissa on vielä entistäkin kestävämpi pintakangas. Kenkien iskunvaimennus on tehty kanta-askellusta ajatellen ja erityisesti pitkiä matkoja ajatellen.

Jos olet aiemmin pitänyt Salomonista, on tämä malli todennäköisesti sinulle hyvä. Lesti on nimittäin samanoloinen kuin muissakin Salomoneissa. EVA-välipohjassa on EnergyCell+-elementti, joka parantaa voiman siirtymistä. SensiFit-istuvuuden ansiosta kengät kiristyvät tasaisesti jalkapöydän ympärille, ja kenkä todella istuu jalkaan kuin sukka. Luotettavan pikanauhoituksen ansiosta kenkä kiristyy helposti ja pysyy tiukkana koko juoksun ajan.  Sukkamainen yläosa estää myös pikkukivien ja roskien eksymisen kenkään (maailman piinallisin tunne on pistelevät pikkukivet jalkapohjassa kesken juoksun!).

Kengän pudotus kannasta kärkeen on 8 mm ja kengässä on monipuolinen Contagrip TA ulkopohja.

Saatat haluta valita tästä kengästä 0,5 kokoa isomman kuin tavallisesti. Nämä kengät ovat vallan mainiot juoksukengät poluille ja rankempaankin menoon.

Salomon S/Lab Ultra 3
Scandinavian Outdoor
149 €
 • Kevyt ja miellyttävä polkukenkä myös arkikäyttöön
 • Erityisen mukavat jalassa
 • 11 mm pudotus kannasta kärkeen
 • Sopii maastoon – ei suositella pitkille asfalttikävelyille/-juoksuille

Jos etsit kenkiä, joissa voit niin polkujuosta, hölkätä, lenkittää koiraa tai vaikka vain käppäillä maastossa päiväkävelyllä, valitse Salomonin XA Pro 3D. Kengät ovat niin mukavat jalassa, että niitä ei tee mieli riisua jalasta ollenkaan.

Salomonin malli sopii hyvin monenlaiseen liikkumiseen maastossa, mutta emme suosittele sitä asfalttikävelyyn tai -juoksuun. Kenkien iskunvaimennus on tarkoitettu maastossa liikkumiseen, joten kovalla asfaltilla näitä ei kannata käyttää pitkien matkojen ajan.

Kengissä on vedenpitävä Goretex-kalvo, kanta-astujalle sopiva iskunvaimennus ja Salomonin muistakin malleista tuttu superkätevä QuickLace-pikanauhoitus.

Hyvät monikäyttökengät!

Scandinavian Outdoor
160 €
 • Kevyt ja miellyttävä kisakenkä
 • Sukkamainen neulososio estää roskien menemisen kenkään
 • 4 mm pudotus kannasta kärkeen
 • Aiempiin malleihin verrattuna panostettu juoksutuntumaan – vähemmän vaimennukseen

Pehmeään maastoon ja mutaiseen menoon erikoisen hyvät Salomonin S/Lad Senset ovat erinomainen valinta kisajuoksuun. Tässä kahdeksannessa versiossa kisakengistä on panostettu aiempaa enemmän juoksutuntumaan ja vähemmän vaimennukseen. Slim fit -lesti sopii parhaiten melko kapealle jalalle.

Contagrip TA -ulkopohja takaa loistavan pidon niin mutaisessa maastossa kuin kallioillakin ja istuvuus on priimaa. Ylellistä tuntua tuo Profeel Film -suojakerros, joka suodattaa kivien ja epätasaisuuksien tuntua jalkapohjaa vasten. Sukkamainen joustavaa neulosta oleva osio estää roskien ja pikkukivien pääsyn kenkään, mikä on tuikitärkeä ominaisuus kisakengissä – pikkukivet eivät saa häiritä kesken juoksun!

Salomonin muistakin malleista tuttu QuickLacing-pikanauhoitus takaa nopean pukemisen ja tiukan istuvuuden pitkänkin juoksun ajan. Kenkien materiaali ja rakenne takaavat sen, että vesi pääsee valumaan pois kengästä ja kastuttuaan tämä ultrakevyt kenkä myös kuivuu nopeasti. Erinomainen valinta monipuoliseen polkujuoksuun.

 • Talvilenkkeilyyn
 • Pitävä nastalenkkari
 • Pronaatiota ehkäisevä välipohja
 • Pudotus kannasta kärkeen 10 mm

Salomon on luottomerkki, joka tekee loistavia nastalenkkareita polkujuoksuun. Huippusuositun Spikecross-mallin uusin versio on loistava nastalenkkari mille tahansa jäiselle alustalle. Kenkien runko on tehty erityisesti kantapainotteiseen askellukseen, sillä useimmat meistä etenevät juuri niin. Snowspikeissa on 12 pitävää volframinastaa per kenkä ja ne on varustettu pitävällä Winter Contagrip-pohjalla ja pronaatiota ehkäisevällä välipohjalla.

Pudotus kannasta kärkeen on mukavat 10 mm. Kengissä on tukeva kantakuppi ja huippukätevä pikanauhoitus. Suosittelemme näitä kenkiä erittäin lämpimästi kaikenlaiseen talviseen liikkumiseen ja lenkkeilyyn.

Scandinavian Outdoor
185 €
 • Hyvin monipuolinen kenkä, joka sopii myös pitkiin matkoihin
 • Kevyt kenkä
 • Droppi kannasta päkiälle: 5 mm

Hoka Tecton X on hyvä valinta kun tarvitset vauhtia polkujuoksuun, sillä niillä juostessa todella pääsee nopeasti ja pitkälle. Tecton yhdistää kimmoisan iskunvaimennuksen välipohjan hiilikuitulevyihin – juoksutuntuma onkin varsin napakka ja laskeutumisen energiaa palauttava. 

Hokan kenkä toimii hyvin keskivaikeissa ja erittäin pitkissä polkujuoksuissa ja erilaisissa maastoissa. Päällinen istuu mukavasti ja siinä on riittävästi tilaa jalalle, mutta silti istuvuus on napakka.

Vankka pito tarttuu yllättävän hyvin erilaisiin pintoihin, mikä tekee Hoka Tecton X:stä turvallisen ja nopean kengän jopa pitkien matkojen juoksuun. Kengissä on kärkisuojus ja erityinen “Early Stage Meta-Rocker” -välipohja, joka nopeuttaa painonsiirtoa kannalta ponnistusvaiheeseen.

Hoka Tection X on hyvin monipuolinen polkujuoksukenkä, joka sopii monenlaisen juoksijan tarpeeseen.

Scandinavian Outdoor
200 €
 • Naisten askellukseen sopiva malli
 • Monipuolinen kenkä, joka sopii niin polkujuoksuun kuin tavalliseen käyttöön
 • Vedenpitävä GoreTex -kalvo
 • Pudotus kannan ja kärjen välillä 8 mm

Merrell tekee sekin loistavia lenkkareita niin poluille kuin yleiskäyttöön. Antora-malli on alusta lähtien suunniteltu erityisesti naisten jaloille. Kengät toimii niin juoksussa, hölkässä kuin reippaassa kävelyssä. Todelliset monikäyttökengät siis!

Niille, jotka kaipaa tarkempia speksejä, niin täältä pesee: Kengissä on tukeva Hyperlock-rakenne, joka pitää kantapään paikallaan. Todella miellyttävä ominaisuus, jonka ansiosta jalka ei hölsky kengässä lainkaan. Q Form 2 -välipohja on valmistettu nimenomaan naisvartalolle ominaiselle askellukselle. Kengissä on iskunvaimennus niin edessä kuin kannassakin. Korkeus kannassa 34 mm ja korkeus edessä 26 mm. Kengissä on vedenpitävä GoreTex-kalvo, mutta ne eivät hiosta – Antorassa on nimittäin erityinen M Select Fresh -käsittely, joka auttaa pitämään kengät raikkaina. TrailProtect-suojalevy antaa suojaa teräviltä maastomuodoilta.

Mainiot kengät naisille niin poluille kuin yleiskäyttöön.

 • Sopii erinomaisesti vaihtelevaan maastoon ja pehmeään sekä mutaiseen maastoon
 • Vedenpitävä
 • Hyvä istuvuus

Salomon Speedcross 5 on miesten ikonisen maastojuoksukengän viides versio, joka on tehty ketterään liikkumiseen metsässä ja poluilla, sopien erityisesti pehmeään, jopa mutaiseen maastoon. Vedenpitävän kalvon ansiosta kenkä sopii käytettäväksi myös märemmissäkin sääolosuhteissa.

Sukkamainen istuvuus ja kevyt paino tekee Speedcrossista erinomaisen kengän juoksuun. Kantaan on lisätty enemmän tukea, mutta päkiä on juostessa mukavan joustava. Erittäin karkea pohjakuvio takaa sen, että kenkä pitää erityisen liukkaassakin maastossa.

Salomonin Quicklace™-nauhoitus takaa sen, että kenkä ei pääse aukeamaan itsestään. Nauhoituksen saa myös piilotettua sille tarkoitettuun nauhataskuun, jolloin se ei myöskään jää ärsyttävästi roikkumaan kengän ulkopuolelle. Kenkä istuu sukkamaisesti jalkaan Sensifit™-rakenteensa ansiosta ja mukauttaa kengän napakasti jalkaan antaen jalkaterälle kuitenkin tarvittavan tilan liikkua. OrthoLite® -pohjallinen tukee askellusta mukavasti, ja tukeva kantakuppi tarjoaa napakan istuvuuden mahdollistaen vakaan ja miellyttävän askelluksen.

Karkeakuvioinen Contagrip® -ulkopohja tarjoaa todella hyvän pidon vaihtelevassa maastossa etenemiseen estäen maa-aineksen kiinnijäämisen pohjaan – malli sopii erityisen hyvin jopa mutaiseen maastoon.

Partioaitta
159,95 €

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista