Retkipyöräily

Sivulaukku vai bikepacking-laukku? Valitse paras pyörälaukku

Artikkeli saattaa sisältää suosittelulinkkejä. Linkkien klikkaaminen ei maksa sinulle mitään, mutta on suureksi avuksi sivuston ylläpitämisessä. Kiitos tuesta!

Kiinnostaako sinua bikepacking, mutta varusteet on vielä hakusessa? Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää retkipyöräilylaukun valinnasta. Hypätään suoraan asiaan!

Mitä bikepacking on?

Bikepacking eli retkipyöräily on eräänlainen yhdistelmä maastopyöräilyä ja (kevyt)retkeilyä minimimalististen, mutta laadukkaiden varusteiden avulla. Bikepacking on usein seuraava askel maastopyöräilijälle: Maastopyöräilyn ei bikepackingin avulla tarvitse enää rajoittua vain lähimaastoihin ja samoille tutuille reiteille. Bikepacking näet mahdollistaa useamman päivän retken omaa tuttua pyörää hyödyntäen, sillä tarvittavat varusteet kulkee mukana ja mahdollistavat esimerkiksi yöpymisen.

Retkipyöräilyssä kuljetaan usein vähemmän matkustetuissa maastossa ja metsäpolkuja pitkin, mutta mikään ei toki estä polkemasta isompia teiltä pitkin. Bikepacking mahdollistaa hienot seikkailut paikoissa, jonne jalan olisi liian työlästä mennä ja jonne ei autolla pääse.

Bikepackingin ideana on kantaa minimalistiseen ja kevytretkeilijämäiseen tapaan mahdollisimman vähän tavaraa mukana. Varusteiden kuuluu viedä niin vähän tilaa ja painaa niin vähän kuin suinkin mahdollista. Jo varusteita valitessasi sinun kannattaa pyrkiä löytämään mahdollisimman kevyet varusteet ja karsia joukosta pois kaikki, mikä ei ole välttämätöntä kantaa mukana.

On myös mietittävä tarkoin, kuinka varusteita kannetaan, sillä pyöräily ja matkanteko ei saa häiriintyä kantamusten takia. Siksi toimiva pyörälaukku on pyörämatkailijan tärkein varuste heti itse polkupyörän jälkeen ja sen valintaan kannattaa perehtyä vähintäänkin yhtä huolella kuin muihin varusteisiin.

Pyörälaukun valinta

Pyörälaukku

Bikepackingissa olennainen kysymys on, mihin ne vähät ja kevyet tavarat pakataan?

Lyhyellä pyöräreissulla selviät pelkällä hyvällä selkärepulla, mutta jos mielit tehdä pidemmän pyöräseikkailun, on jonkinlainen pyörälaukku välttämätön hankinta.

Oletkin ehkä saattanut jo googletella eri vaihtoehtoja ja huomannut että tarjontaa on ehkä vähän liiankin paljon – saatavilla on hyvin paljon eri mallisia ja eri merkkisiä laukkuja.

Yleensä pyörälaukun valinnassa tulee pohdittua ensiksikin kysymystä: Perinteinen sivulaukku vai bikepaking-laukku? Tähän kysymykseen perehdymme tässä artikkelissa seuraavaksi!

Sivulaukku vai bikepacking-laukku?

Käydään seuraavaksi läpi, mitä eroa on sivulaukulla ja bikepacking-laukulla, mitä hyviä ja mitä huonoja puolia niissä on, ja mikä tärkeintä – millainen laukku juuri sinun kannattaa valita pyöräreissullesi.

Sivulaukku on klassikko

Sivulaukku

Pyöräilylaukut voidaan jakaa karkeasti kahteen: sivulaukkuihin ja bikepacking-laukkuihin.

Taka- tai etutarakalle kiinnitettävä sivulaukku (pannier) on perinteinen valinta pyöräreissaajalle. Sivulaukuilla lastattu polkupyörä onkin monille tuttu ja ikoninen näky pyörämatkailumaastossa. Alla kerromme sivulaukun plussat ja miinukset, ja sen jälkeen perehdymme bikepacking-laukkuihin.

Sivulaukun plussat

Sivulaukun miinukset

Bikepacking-laukku on monipuolinen

Bikepacking

Markkinoille on sittemmin tullut niin sanottuja bikepacking-pyöräilylaukkuja. Bikepacking-laukut ovat pyörän eri osiin tarranauhoin kiinnitettäviä laukkuja. Bikepacking-laukkuja on saatavilla esimerkiksi satulatolppaan kiinnitettäviä laukkuja, erilaisia runkolaukkuja ja ohjaustankolaukkuja.

Bikepacking-varusteet on kehitetty erityisesti metsäpolkuja ja muuta maastoajoa varten. Niiden erityinen etu on se, että ne pitävät pyörän täydessä lastissaan kapeampana ja keveämpänä, mikä on iso etu kapeilla metsäpoluilla pyöräillessä.

Bikepacking-laukkujen plussat

Bikepacking-laukkujen miinukset

Pohdi seuraavia kysymyksiä valitessasi laukkua

Laukkua valitessa kannattaa miettiä ainakin näitä seuraavia kysymyksiä:

 • Kuinka paljon kannat mukanasi tavaraa ja minkälaista tavaraa? Tämä vaikuttaa laukun litratilavuuteen ja muotoon
 • Onko pyörässäsi tavarateline tai pystyykö siihen kiinnittämään sellaisen?
 • Millaisilla teillä liikut?
 • Onko keveys tai aerodynamiikka sinulle tärkeää?
 • Onko laukkujen helppo pakkaaminen ja irrottaminen/kiinnittäminen sinulle tärkeää?

Pähkinänkuoressa

Bikepacking pyörälaukku

Valitse sivulaukut, jos:

 • Arvostat helppoa pakkaamista ja purkamista
 • Haluat saada laukun helposti irti pyörästä
 • Omistat pyörän, jossa on tarakka
 • Liikut enimmäkseen maanteillä (etkä esim metsäpoluilla)
 • Tarvitset paljon tavaraa mukaasi

Valitse bikepacking-laukut, jos:

 • Arvostat kevyttä lastia – haluat ajaa kevyemmin ja säästää pyöräsi osia liialta rasitukselta
 • Haluat mahdollisimman vaivattoman, taspainoisen ja virtaviivaisen pyöräilykokemuksen
 • Liikut metsäpoluilla
 • Sinulla on pieneen pakkautuvia ja kevyitä varusteita tai olet valmis satsaamaan sellaisiin
 • Sinulla ei ole pyörässäsi tavaratelinettä etkä ole halukas satsaamaan sellaiseen

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista