Vedenkestävä teltta

Vedenpitävä teltta – Opas vedenpitävän teltan hankintaan

Teltta on olennainen varuste ulkoilmassa seikkailuun ja retkeilyyn, ja vedenpitävyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita teltta voi tarjota. Tässä artikkelissa käymme läpi vesipilariarvoa, teltan vedenpitävyyden merkkejä, vedenpitävän teltan etuja sekä joitain mahdollisia haittoja. Lähdetään matkaan!

Miksi vedenpitävä teltta?

Vedenkestävä teltta

Ensinnäkin, ilmeinen vedenpitävän teltan etu on, että se pitää sinut kuivana sateelta. Vedenpitävä teltta takaa, että voit nauttia retkestäsi tai seikkailustasi säästä riippumatta. Se antaa sinulle mielenrauhan ja mahdollistaa hyvät yöunet, kun tiedät, ettei kosteus pääse tunkeutumaan teltan sisälle.

Toiseksi, vedenpitävä teltta voi tarjota paremman suojan kosteudelta myös märissä maasto-olosuhteissa. Jos leiriydyt kostealla alueella, kuten lähellä jokea tai suota, vedenpitävä teltta auttaa pitämään kosteuden poissa ja säilyttämään telttasi kuivana.

Kolmanneksi, vedenpitävä teltta voi auttaa sinua selviämään odottamattomista säämuutoksista. Sää voi joskus olla arvaamaton, ja rankkasade voi yllättää retkeilijän. Jos sinulla on vedenpitävä teltta, voit hakeutua sen suojiin ja suojautua sateelta, kunnes sää selkenee.

Vedenpitävän teltan haitat

Vaikka vedenpitävillä teltoilla on paljon etuja, on myös joitain haittoja, joita kannattaa pitää mielessä. Ensinnäkin, vedenpitävät teltoilla on yleensä hieman korkeampi hintalappu kuin vähemmän vedenpitävillä malleilla. Tämä johtuu paremmista materiaaleista ja valmistustekniikoista, jotka lisäävät teltan vedenpitävyyttä. Kuitenkin, jos retkeily tai seikkailu on sinulle tärkeä harrastus, sijoitus laadukkaaseen vedenpitävään telttaan voi olla sen arvoinen pitkällä aikavälillä.

Toiseksi, vedenpitävien teltojen materiaalit voivat olla hieman painavampia verrattuna vähemmän vedenpitäviin malleihin. Tämä voi olla merkittävä tekijä, jos suunnittelet pitkiä vaelluksia tai vaelluksia, joissa joudut kantamaan telttaa pitkiä matkoja. On tärkeää punnita vedenpitävyyden edut painon suhteen ja miettiä omia tarpeitaan ennen teltan valintaa.

Teltan vedenpitävyys - tästä sen tunnistat

Vesipilariarvo on mittaus, jota käytetään arvioimaan teltan vedenpitävyyttä. Se ilmoitetaan yleensä millimetreinä (mm) ja kertoo, kuinka suuren vesipatsaan teltan kangas kestää ennen kuin vesi alkaa läpäistä sen. Esimerkiksi teltta, jolla on 3000 mm vesipilariarvo, kestää 3000 mm korkean vesipatsaan ennen kuin vesi alkaa tunkeutua läpi. Mitä korkeampi vesipilariarvo, sitä vedenpitävämpi teltta on.

Vesipilariarvon tulisi olla vähintään 1500, mielellään jopa 2000, jotta se lasketaan vedenpitäväksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa:

 • Vesipilariarvo (teltan vedenpitävyys) 1000mm – vedenpitävä normaalilla sateella
 • Vesipilariarvo (teltan vedenpitävyys) 2000mm – vedenpitävä kovalla tuulella ja rankkasateella
 • Vesipilariarvo (teltan vedenpitävyys) 3000mm – vedenpitävä erittäin rankoissa olosuhteissa, esim. pohjakankaassa vesipilariarvon on hyvä olla 3000mm pitääkseen tehokkaasti vettä, ja esimerkiksi soisella maaperällä pohjakankaan vedenpitävyys tulisi aina olla yli 3000mm.

Mistä tiedän, onko teltta vedenpitävä?

Miten sitten tiedämme, onko teltta vedenpitävä? On muutamia merkkejä, joista voi päätellä teltan vedenpitävyyden.

Ensinnäkin, tarkista teltan valmistajan antamat tiedot vesipilariarvosta. Yleensä valmistajat ilmoittavat tämän tiedon tuotekuvauksessa tai teltan mukana tulevassa dokumentaatiossa. Korkeampi vesipilariarvo takaa paremman vedenpitävyyden (katso edellinen kappale).

Toiseksi, tarkista teltan saumat. Hyvä teltta on varustettu teipatuilla saumoilla, mikä estää veden pääsyn teltan sisälle saumojen kautta. Lisäksi teltan vetoketjujen tulisi olla laadukkaita ja toimivia, jotta ne sulkeutuvat tiiviisti eivätkä vuoda vettä. Vedenpitävissä telttamalleissa vetoketjut voivat olla päällystettyjä erityisellä vedenpitävällä materiaalilla.

Kolmanneksi, kiinnitä huomiota teltan pohjaan. Hyvä teltta on varustettu pohjamateriaalilla, joka kestää kosteutta ja estää veden tunkeutumisen sisälle. Usein käytetään vedenpitävää pinnoitetta, joka auttaa pitämään kosteuden loitolla.

Tee taustatutkimusta

Kaiken kaikkiaan teltan vedenpitävyys on tärkeä ominaisuus, jota kannattaa harkita ennen teltan hankintaa. Vesipilariarvo, saumojen laatu, pohjamateriaali ja vetoketjut ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat teltan vedenpitävyyteen. Vedenpitävän teltan edut, kuten suojan tarjoaminen sateelta ja kosteudelta sekä kyky selviytyä vaihtelevista sääolosuhteista, ovat kiistattomia.

Kuten aina retkeilyvarusteiden kanssa, on tärkeää tehdä tutkimusta ja lukea arvosteluja ennen teltan hankintaa. Vertaile eri malleja, tutki valmistajien antamia tietoja ja kuuntele muiden retkeilijöiden kokemuksia. Näin voit valita itsellesi sopivan vedenpitävän teltan ja nauttia ulkona olemisesta ilman huolta kosteuden tunkeutumisesta telttaan. Onnea retkeilyyn ja seikkailuihin!

Vedenpitävät teltat - vertailu

Vedenkestävä teltta

Alla olevia telttoja suosittelemme lämpimästi, jos etsit luotettavaa vedenpitävää telttaa retkeilyyn. Olemme kertoneet jokaisen teltan kohdalle sen ominaisuuksista:

Jack Wolfskin Eclipse III

 • Kolmen vuodenajan majoite
 • Kolmen hengen malli
 • Kupoliteltta
 • Lasikuitukaaret 8,5 mm
 • Pintamateriaalin vesipilariarvo 4000mm, pohjan 10 000mm

Jack Wolfskin Eclipse III on monipuolinen ja luotettava vaellusteltta, joka tarjoaa erinomaisen suojan haastavissa sääolosuhteissa.

Yksi teltan ehdottomista vahvuuksista on sen vedenpitävyys. Eclipse III on varustettu korkealaatuisella ja kestävällä polyesterikankaalla, jossa on erinomainen vesipilariarvo. Lisäksi teltassa on teipatut saumat, jotka estävät veden tunkeutumisen sisään saumojen kautta.

Toinen positiivinen puoli on teltan tilavuus ja käytännöllinen muotoilu. Eclipse III tarjoaa riittävästi tilaa kolmelle henkilölle ja kaikille varusteille ja siinä on myös erittäin vakaa ja tukeva rakenne.

Eclipse III voi tosin olla hieman painava muihin vaellusteltoihin verrattuna. Ja toiseksi, teltan pystyttäminen voi olla hieman haastavaa ensikertalaisille. On kuitenkin syytä huomata, että kun olet oppinut teltan pystyttämisen, se on nopea ja helppo tehtävä!

Jack Wolfskin Eclipse III
Scandinavian outdoor
349 €

Fjällräven Abisko Lite 2

 • Neljän vuodenajan majoite
 • Kahden hengen malli
 • Tunneliteltta
 • Ulkoteltan vesipilariarvo: 3000 mm
 • Lattian vesipilariarvo: 6000 mm

Fjällräven Abisko Lite 2 on erinomainen valinta vaellajille ja retkeilijöille, jotka etsivät kevyttä ja luotettavaa telttaa haastaviin sääolosuhteisiin.

Yksi teltan suurista vahvuuksista on sen keveys ja kompakti koko. Abisko Lite 2 on suunniteltu kevyeksi vaellusteltaksi, mikä tekee siitä helpon kuljettaa mukana vaelluksilla ja retkillä – Se painaa vain 1,65 kg, joten se ei lisää merkittävästi kuormaa selässäsi. Lisäksi teltta pakkautuu pieneen tilaan, joten se mahtuu helposti reppuusi.

Teltan sääkestävyys on myös erinomainen. Siinä on korkealaatuinen polyesterikangas, jossa on hyvä vesipilariarvo. Myös teltan rakenne ja suunnittelu ovat myös mainitsemisen arvoisia. Kestävät alumiinikepit ja käytännöllinen kupolimuotoilu lisäävät vakautta ja kestävyyttä tuulisissa olosuhteissa.

Vaikka Fjällräven Abisko Lite 2:ssa on paljon positiivisia ominaisuuksia, on myös joitain huomioitavia seikkoja. Teltta on suunniteltu kahdelle hengelle, joten se voi olla ahdas tila suuremmalle ryhmälle tai jos tarvitset enemmän säilytystilaa. Lisäksi teltan hinta on korkeampi verrattuna joihinkin toisiin malleihin. Toisaalta, halvalla ei useinkaan saa hyvää, ja sinänsä jokainen tähän telttaan käytetty penni on kyllä sen arvoinen.

Fjällräven Abisko Lite 2
Scandinavian outdoor
659 €
Fjällräven Abisko Lite 2
Partioaitta
799 €

Wild Country Helm Compact 2

 • Kolmen vuodenajan majoite
 • Kahden hengen malli
 • Paino: 2350 grammaa 
 • Ulkoteltan vesipilariarvo 4000 mm
 • Pohjan vesipilariarvo 6000 mm

Wild Country Helm Compact 2 on luotettava ja monipuolinen vaellusteltta, joka tarjoaa erinomaisen suojan huonoissa sääolosuhteissa, kuten sateessa ja tuulessa.

Yksi teltan vahvuuksista on sen kestävyys ja sääkestävyys. Vesipilariarvo on kohdillaan ja lisäksi teltan saumat on teipattu.

Helm Compact 2:n rakenne on myös erinomainen. Se tarjoaa mukavasti tilaa kahdelle hengelle ja varusteille. Teltan sisätila on suunniteltu mukavaksi ja käytännölliseksi. Rakenteellisesti Helm Compact 2 on erittäin vahva ja tukeva ja se on suunniteltu kestämään voimakasta tuulta ja pysymään pystyssä vaativissakin olosuhteissa.

Yksi huomionarvoinen miinuspuoli teltassa on teltan paino. Helm Compact 2 on kevyt vaellusteltta, mutta verrattuna joihinkin toisiin kilpailijoihin, se voi olla hieman painavampi.

Wild Country Helm Compact 2
Scandinavian outdoor
355 €

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista