Geokätköily – Maailman hauskin luontoharrastus

Geokätköily (englanniksi geocaching) on harrastus, johon voi osallistua ihan koko perhe. Geokätköilyä voi harrastaa monella eri tavalla ja harrastuksena se on siinä mielessä uniikki, että sitä voi harrastaa melkeinpä missä tahansa ja lähestulkoon aivan ilman varusteita. Geokätköily sopii luontofanille, elämyksiä etsivälle, älyllisiä haasteita hakevalle, tekniikasta kiinnostuneelle tai vaikka aivan tavalliselle kuntoilijallekin. Geokätköilystä puuttuu kokonaan myös verenmaku suussa -tyyppinen kilpailuhenkisyys muiden kätköilijöiden kesken, mutta toisaalta kaikista kilpailuhenkisimmät harrastajat voivat vertailla tilastojaan keskenään, jos haluavat.

Tämän artikkelin kirjoittajan mielestä geokätköily on juuri siksi niin erinomainen harrastus, että sitä voi todellakin tehdä kirjaimellisesti lähes missä maailman kolkassa vain, sillä geokätköjä on ympäri maailmaa jo miljoonia. Allekirjoittanut tykkää esimerkiksi kaivaa geokätkö-sovelluksen esiin myös aina vaikka uudessa kaupungissa vieraillessa silloin, jos sattuu olemaan ylimääräistä luppoaikaa. Samalla voi tutustua uuteen kaupunkiin hauskalla tavalla.

Mutta hetkinen, mitä se geokätköily sitten oikein on?

Geokätköilyä voisi sanoa hauskalla tavalla nykyajan aarteenetsinnäksi. Geokätköilyssä etsitään muiden harrastajien maastoon piilottamia kätköjä GPS-laitteen tai kartan avulla. Kätkö siis käytännössä on jokin pieni purkki tai purnukka, joka on mielenkiintoisella tai luovalla tavalla kätketty maastoon – tyyli purkin piilottamiseen on täysin vapaa. Kätköjä voi olla hyvin erilaisia ja eri kokoisia – useimmat harrastajat suosivat erilaisia Tupperware-rasioita niiden vesitiiviyden vuoksi, mutta olenpa itse löytänyt pienimmillään perinteisen kameran filmirullaan pakatun kätkön, ja sitäkin pienempiä kätköjä on olemassa – vain mielikuvitus on rajana! Joskus mahdollisimman pieni ja hyvin maastoutuva kätkö tarjoaa huomattavasti enemmän haastetta etsijöille kuin isompi purkki.

Kätkössä, eli luontoon kätketyssä purkissa on sisällä jonkinlainen vihko tai muu lista, jonne kirjoitetaan oma nimimerkki ja se päivämäärä, jolloin kätkö on löydetty. Vihkoa kutsutaan kätköily-sanaston mukaan lokikirjaksi. Joskus kätköstä voi löytyä lisäksi jokin hauska pieni yllätys tai viesti sen löytäjälle. Kun etsijä löytää kätkön, se kuuluu palauttaa huolellisesti samaan paikkaan, mistä se löytyi seuraavaa kätköilijää varten.

Kätkö merkitään ja etsitään Geocaching-sovelluksen avulla, jonka voit ladata älypuhelimeesi, ja myös sovellukseen merkitään kun kätkö löytyy. Tällä tavoin pidät myös itsellesi kirjaa siitä, minkä kätkön olet käynyt ”lokkaamassa” (toinen kätköslangisana, joka tarkoittaa kätkön löytämistä ja sen merkkaamista).

Miksi geokätköily on niin hauskaa?

  1. Geokätköily on hämmästyttävän jännittävää puuhaa. Kätköä etsiessä tuntee itsensä varsinaiseksi aarteenetsijäksi salaisessa työssä, koska geokätköilyn yksi perusperiaate on se, että kätköilijä ei saa paljastaa muille ihmisille etsivänsä geokätköä. Jos esimerkiksi kätkön lähistöllä on ihmisiä, tulisi kätköilijän odottaa, kunnes paikalla ei ole ketään, jotta kätkön voi löytää muiden näkemättä.
  2. Kätköily lisää ulkoilua ja hyötyliikuntaa hauskalla tavalla. Luonnossa liikkuminen rentouttaa ja sillä on lukuisia muitakin terveyshyötyjä.
  3. Sitä voi tehdä missä vain ja milloin vain, kaikkina vuodenaikoina. Voit tehdä sitä kotikaupungissasi tai matkaillessasi vieraissa maissa tai kaupungeissa.
  4. Aloittamiseen tarvita erityisiä varusteita. Älypuhelimissa on nykyään GPS, joten jos omistat älypuhelimen, harrastuksen voi aloittaa täysin ilman aloitushankintoja. Et tarvitse myöskään autoa tai muutakaan kulkuvälinettä. Kaupunkien keskustojen liepeillä on usein paljon kätköjä ja kätköjen luokse pääsee myös julkisilla tai pyörällä liikkuen.
  5. Geokätköily ystävien tai perheenjäsenten kanssa on todellista laatuaikaa.
  6. Geokätköily hyödyttää aivonystyröitä, kun joudut pähkäilemään, mistä kätkö mahtaa löytyä. Jotkut kätköt on piilotettu varsin ovelasti ja niitä voi olla yllättävä haastavaa löytää.
  7. Geokätköily sopii kaikenikäisille.
  8. Kätköillessä voit tutustua paikkoihin, joissa et muuten kävisi – myös omasta kotikaupungistasi saatat löytää ihan uusia paikkoja kätköilyn myötä.

Miten aloitan geokätköilyn ja mitä minun tulee tietää aloittaessani tämän harrastuksen?

Aloitus on hyvin helppoa. Lataa vain puhelimeesi Geocaching-sovellus (jos puhelimessasi on GPS-paikannus) ja tee tunnukset. Vaihtoehtoisesti voit etsiä geokätköjä erillisellä GPS-laitteella. Geokätköjen koordinaatit listataan kansainvälisellä Geocaching.com-sivustolla, mutta itse sovellus on saatavilla suomeksi.

Geocaching-sovellukseen on merkitty kaikki kätköt kartalle ja sen avulla voit etsiä kätköjä helposti ja hauskasti, ja sovellusta on helppo käyttää myös lasten kanssa. Kun löydät kätkön, tulee sinun merkitä nimimerkkisi ja päivämäärä kätkön sisällä olevaan lokikirjaan, sekä tehdä merkintä myös sovellukseen, että olet löytänyt kätkön. Kun merkintä tehdään molempiin paikkoihin, pysyt itse kärryillä siitä, mitkä kätköt olet jo löytänyt. Ja toisaalta kun nimimerkki tulee merkitä myös kätkön lokikirjaan, varmistaa se sen, että kätkö todella on oikeasti myös löydetty.

Kätköilyn hyviin tapoihin kuuluu palauttaa kätkö tarkasti sinne, missä se olikin ja myös ilmoittaa kätkön tietoihin esimerkiksi lokikirjan täyttymisestä. Myös hukkaan joutuneesta tai vaurioituneesta kätköstä tulee raportoida Geocaching-sivuille, jotta kätkön tekijä voi käydä tarkistamassa kätkön kunnon.

Kätköily on aivan erinomainen harrastus kaikille ulkoilusta nauttiville, seikkailumielisille ja pulmanratkaisijoille. Leiripaikka toivottaa hauskoja hetkiä kätköilyn parissa!

Ota täysi ilo irti kätköilystä - hanki kunnon GPS-laite

Kätköily saa ihan uutta säväystä, kun käytät oikeaa GPS-laitetta. GPS on oiva apu muutenkin monessa tilanteessa, ja sen hankkiminen helpottaa maastossa liikkumista. Listasimme parhaat GPS-laitteet tähän artikkeliin:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista