Lumikengät

Vertailussa vuoden 2023 parhaat vaellus- ja metsäsukset & lumikengät

Lumen keskellä on hankalaa – joskus jopa mahdotonta – liikkua jalkaisin. Jos aiot tarpoa hangilla, erityisesti jos meinaat edetä umpihangessa, on syytä tsekata varustepakki kuntoon ennen sitä. Jokaisen hangilla liikkujan tarvikkeista olisi löydyttävä metsäsukset tai jotkin muut kulkemista helpottavat kengänjatkeet, sillä ilman niitä hangessa tarpominen on lähinnä erittäin raskasta, uuvuttavaa ja epäkäytännöllistä. Kyllä vain, suosittelemme lämpimästi jokaisen itseään kunnioittavan nietoksilla patikoijan hommaamaan hyvät metsäsukset, miksei tavallisetkin sukset tai vaikkapa lumikengät talviseen tarpomiseen.

Kuinka metsäsukset eroavat tavallisista suksista?

Metsäsukset eroavat tavallisista suksista siten, että ne ovat leveämmät ja siten pitävät käyttäjänsä paremmin hangen päällä myös pehmoisessa lumessa. Metsäsukset sopivat hyvin esimerkiksi tuntureille ja järven jäälle, kun taas karvapohjasukset tai liukulumikengät toimivat edellä mainittuja paremmin tiheässä ja mäkisessä maastossa sekä hyvin syvässä hangessa. Lisäksi jäänaskalit ovat jäällä liikkujan tärkeä turvavaruste, joka on myös syytä hankkia jos jäitä pitkin meinaa kulkea. Naskalit ovat halpa henkivakuutus jäillä liikkuessa!

Tähän artikkeliin kokosimme vertailuun parhaat metsä- ja vaellussukset sekä lumikengät, jotta sinun olisi helpompi valita tarpeisiisi sopivat. Eiköhän mennä asiaan!

Metsä- ja vaellussukset

Karhu Erä Optigrip

Karhun Erä Optigrip sukset ovat erinomaiset metsäsukset pehmeään ja upottavaankin hankeen. Loistavat esimerkiksi metsästykseen ja vaikeakulkuiseen maastoon.

Suksissa taikansa tekee Optigrip-pitopohja, joka antaa satavarman pidon maastossa kuin maastossa. Optigrip antaa varmemman pidon kuin suomut ja on lisäksi suomupohjaa hiljaisempi. Suksien reunat ovat ehkä tavallista hiukan pyöreämmät, mikä saattaa lisätä lipsumista sivusuunnassa jäisellä kelillä. Muutoin erinomaiset ja tarkoituksensa täyttävät metsäsukset.

Muista, että jos tilaat suksesi Scandinavian Outdoorilta, kannattaa siteet ostaa samalla, sillä saat siteiden asennuksen veloituksetta

Madshus Panorama M55 Intelligrip Transiton + Skin 20/21

Madshus on valmistanut kelpoiset teräskantilla varustetut metsäsukset upottaville hangille. Panorama-malli on monipuolinen vaellussuksi, jonka IntelliGrip Transition -skinisysteemin ansiosta suksien mukana tulevat skinit istuvat saumattomasti suksen pohjaan ilman lumessa jarruttavia portaita. Skinit tulevat suksen mukana ja ovat suunniteltu varta vasten juuri näille suksille, joten niiden yhteensopivuus on varma ja käyttö on myös helppoa. 

 

Lumikengät

TSL 227 Camo XL

Tiimalasin muotoiset TSL lumikengät ovat kestävät ja laadukkaat talviseen tarpomiseen myös upottavassa lumessa. Erityisesti tässä mallissa ilahduttaa sen helppo ja nopea kiinnitysmekanismi ja sen näppärä muotoilu, joka helpottaa kävelemistä. Siteet ovat säädettävät, ja ne sopivat hyvin monenlaisille kengille, myös leveät kengät sopivat näiden lumikenkien kanssa. Lumikengillä on miellyttävä kävellä pitkiäkin matkoja, sillä niiden rakenne on suunniteltu vaimentamaan iskuja ja ääntä, ja kannan alle kääntyvä korotuspala helpottaa ylämäkeen patikoimista.

Kengissä on kuusi piikkiä per pohja ja päkiän alta löytyy erikseen reilut hampaat. Tukevat, laadukkaat ja kaikin puolin hyvät lumikengät, jotka tuntuvat täyttävän kaikki perustarpeet, joita lumikengiltä voi toivoa. Valmistajan suositus käyttäjän painolle: 40 – 99 kg

GV Winter Trail 10×36

Loistavalla kantokyvyllä varustetut suuremman malliset lumikengät luottomerkiltä. 10×36 tuuman koko antaa hyvän kantavuuden, mutta kevyen alumiinirungon ansiosta kengät eivät silti ole kohtuuttoman painavat (paino 2,55 kg). Toki jos haluat erityisen kevyet lumikengät, voi olla että saatat haluta jonkin toisen mallin. Siteet pitävät lumikengät napakasti jalassa ja ovat helpot käyttää. Päkiän alta löytyy Energy Saver Soft -saranointi ja pohjassa ja kannassa on jääraudat.

Entech-kansimatsku on kestävää laatua ja kestää helposti jopa arktisia -50 asteen lämpötiloja. GV Winter Trail on todella hyvä valinta vaativiin olosuhteisiin. Valmistajan painosuositus polkujen ulkopuoliseen käyttöön: 36-86 kg, poluilla painosuositusta ei ole lainkaan – kantavuus kestää hyvin.

TSL 227 Camo XL

TSL:n luottolumikengät, joiden erikoisuutena on se, että niiden siteisiin mahtuu myös suuremman puoleiset talvijalkineet. Nämä lumikengät ovat myös todella kestävät ja kiitosta saa nopea ja helppo kiinnityssysteemi.

Lumikenkien tiimalasimuoto helpottaa lumessa kulkua ja tässä mallissa lisäksi erikoisuus on se, että niissä on erityinen iskuja ja ääntä vaimentava rakenne. Ylämäissä tarpominen on huomioitu korottamalla kantaa sen alle kääntyvällä korotuspalalla.

Kengissä on kuusi piikkiä per pohja ja päkiän alta löytyy reilut hampaat. Valmistajan suositus käyttäjän painolle on 68 – 135 kg, eli nämä lumikengän kantavat helposti isommankin kaverin.

 

Lopuksi…

Toivomme, että löysit listalta tarpeisiisi sopivat lumikengät tai metsäsukset. Muista, että jäälle mennessä tarvitset myös jäänaskalit ja talvisiin vaelluksiin saatat haluta myös vaellussauvat liikkumisen avuksi.

Leiripaikka toivottaa mukavia talvivaellushetkiä!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista