Kaikuluotain

Kaikuluotaimet & yhdistelmälaitteet vertailussa – parhaat laitteet kalastukseen & veneilyyn

Kalastusharrastuksesi saa aivan uutta pontta kun hankit käyttöösi hyvän kaikuluotaimen. Kaikuluotain näyttää sinulle näkymän veden alle, mikä tuo harrastukseen täysin uutta tehokkuutta ja kätevyyttä. Hyvä kaikuluotain näyttää sinulle kaikkea, mitä et pinnalta käsin voi millään muulla tavalla saada selville: se antaa sinulle tiedon veden syvyydestä, pohjan muodoista, epäpuhtauksista ja tietenkin kaloista. Iske laitteesi kaikuluotaintelineeseen ja nauti kalastuksesta aivan uudella tavalla!

Millainen on hyvä kaikuluotain?

Kaikuluotaimia on moneen eri lähtöön. On erilaisia ominaisuuksilla varustettuja sekä tietenkin eri hintaisia laitteita. Se, millaisen kaikuluotaimen tarvitset, riippuu käyttötarkoituksesta ja tarvitsemistasi ominaisuuksista. Intohimoisimmat kalamiehet ja -naiset hankkivat hifeimmät laitteet kaikilla mausteilla mitä kuvitella saattaa, mutta tavalliselle keskivertokalastajalle usein riittää keskihintainen vekotin, joka ei maksa mansikoita. Soutuveneeseen helpoin valinta on kannettava kaikuluotain.

Toisaalta myös edullisemmasta hintaluokasta löytyy yllättävän hyvin varusteltuja laitteita – esimerkiksi Lowrancelta löytyy malli, jossa on kaikki perustoiminnot sekä lisäksi GPS, jonka avulla voit merkata hyvät kalapaikat muistiin. Kannattaa kuitenkin huomata, että edullisen hintaluokan laitteissa voi olla tiettyjä puutteita, laite ei luultavasti ole yhtä tarkka kuin arvokkaammat vallit, eikä esimerkiksi näyttö ole välttämättä laadukkaimmasta päästä. Siksi yleensä kannattaa satsata pikkuisen enemmän kaikuluotaimeen, koska tällöin voit olla varma että laite palvelee sinua luotettavasti ja tuottaa paljon enemmän iloa kuin epätarkka luotain.

Termit haltuun ensin

Ennen kuin hommaat kaikuluotaimen, on sinun ymmärrettävä mitä olet hankkimassa. Jos kaikuluotaimet, CHIRP’it ja DSI’t ovat sinulle täyttä hepreaa, luepa ensin tämä artikkeli/opas:

Oppaassa kerromme, kuinka valitset kaikuluotaimen ja kuinka käytät sitä oikeaoppisesti. Artikkeli ei ole pitkä, mutta se perehdyttää sinut kaikuluotaimien maailmaan ja sen luettuasi ymmärrät paremmin, mitä ominaisuuksia juuri sinä haluat kaikuluotaimeltasi. Voit vaikka pitää artikkelin auki toisella välilehdellä samalla kun luet listaamme parhaista kaikuluotaimista tässä artikkelissa.

Kaikuluotaimet & yhdistelmälaitteet vertailussa

Vertasimme puolestasi eri kaikuluotaimia ja esittelemme parhaat luotaimet alla olevassa listassa. Toivomme, että listalta löydät juuri sinulle sopivan luotaimen, joka palvelee sinua uskollisesti kalareissuillasi.

Listassa kaikuluotaimet on kategorisoitu tyypin mukaan: Tavalliset kaikuluotaimet, yhdistelmälaitteet ja kannettavat kaikuluotaimet.

Tavalliset kaikuluotaimet

 • CHIRP ClearVü -kaikuanturi
 • Kaksoistaajuuksinen luotain
 • Erittäin herkkä GPS-vastaanotin
 • Helppo käyttää
 • Näyttö 5 tuumaa
 • Paino 500 grammaa

Garmin tunnetaan erityisen hyvin GPS-laitteistaan, mutta valmistaja tekee erinomaisia kaikuluotaimiakin. Striker Vivid 5cv’n parhaita ominaisuuksia on sen tarkkuus: Kalat ja rakenteet näkyvät todella yksityiskohtaisesti ja värikylläisesti, mikä auttaa hahmottamaan mitä pinnan alla todella on. Laite saa kiitosta myös helppokäyttöisyydestään.

Laitteessa on erinomaisen laadukas CHIRP -kaikuanturi ja GPS-vastaanotin, jolla merkkaat parhaaksi koetut kalapaikat, luot karttoja ja tarkistat veneen nopeuden. CHIRP -tekniikka piirtää todella tarkan kuvan kaloista ja pohjan rakenteesta eikä häiriöitä juuri näy. Näytön laadukkuuden ja värikylläisyyden vuoksi kirkkaassakin auringonvalossa näyttöä pystyy lukemaan hyvin.

Lisäherkkuina tässä luotaimessa on pohjan lukitus (näyttää luotainnäkymän pohjasta alkaen), veden lämpötilaa osoittava loki ja kaavio, peräti 7 eri värimallia, jotka selkeyttävät kaikunäkymää ja jaettu zoomaus. Autogain-tekniikka vähentää näytön välkettä ja suurentaa kohteet, ja Ultrascroll-toiminto taas näyttää kalat kun vene liikkuu nopeasti. Ja vaikka mitä muuta! Suosittelemme tätä kaikuluotainta, jos haluat nauttia tarkasta kuvasta ja monipuolisista toiminnoista.

Tsekkaa myös muut Garmin Strike Vivid -malliston kaikuluotaimet:
 • CHIRP-kaikuluotain
 • Laatua ja helppoutta samassa paketissa
 • Laajakuvanäyttö 5 tuumaa
 • Sisäinen GPS, jälki- ja karttaplottaus
 • Helppokäyttöinen

Humminbird HELIX 5-mallin kaikuluotaimen parhaisiin puoliin lukeutuu sen värillinen 5-tuumainen laajakuvanäyttö ja loistavat ammattitason ominaisuudet. Tässä luotaimessa on GPS, sekä jälki- & karttaplottaus AutoChart LIVE -toiminnolla varustettuna, jolla voi todella helposti ja tarkasti merkitä muistiin parhaat kala-apajasi tai vaaralliset kivikot.

Laite on helppo käyttää ja kaikin puolin toimiva luotain monipuoliseen käyttöön. Näyttö on kirkas ja näkyy hyvin auringonpaisteessakin. Suosittelemme lämpimästi tätä kaikuluotainta!

 • Pilkkijän valinta (sisältää pilkkianturin)
 • Helppokäyttöiset valikot ja asetukset
 • Säätyy automaattisesti
 • 4 tuuman näyttö
 • Laaja kaikukeila
 • Helppo upotuskiinnitys ja pintakiinnitysteline
 • Näppäimistö on optimoitu ja tärkeimpien toimintojen käyttö näppärästi yhdellä kosketuksella

Lowrancen HOOK2 4x kaikuluotainpaketti sisältää kaksi anturia: Avovesikäyttöön sopii peräpeilianturi ja pilkille pilkkianturi. Tämä tekee mallista erinomaisen valinnan sinulle, jos käytät pilkkimiseen pilkkipönttöä ja haluat valita akun itse.

Lowrance on luotettava kaikuluotaimia valmistava merkki, ja sen valitsemalla ei mene pahasti metsään. (Tiesitkös, että Lowrancen perustaja Darry Lowrance toi ihka ensimmäisen kaikuluotaimen markkinoille jo vuonna 1957?)

HOOK2 4x Bulletin kehutaan olevan maailman helppokäyttöisin kaikuluotain, sillä sen valikot ovat yksinkertaiset, se säätyy automaattisesti ja asetusten käyttö on helppoa. Luotaimessa on laajakulmainen laajakaistaluotain, joka antaa laajan kantaman ja lisäksi siitä löytyy helppokäyttöinen ja yllättävänkin tarkka GPS-plotteri, jolla merkkaat parhaat kala-apajat tai vaikkapa petolliset kivikot talteen myöhempää käyttöä varten. Kytke vain laite päälle ja se on siinä.

Tämä edullinen kaikuluotain on ihan hyvä peli peruskäyttöön kaikuluotaimeen tutustuvalle, joka haluaa extraa kalastusharrastukseensa. Helppokäyttöisyys on tämän laitteen vahvuus ja automaattisen säätyvyyden ansiosta sen ansiosta kalareissu sujuu mukavasti ilman sen suurempia häslinkejä. Luotain nimittäin säätää itsenäisesti asetuksia kalastusolosuhteiden muuttuessa.

Laitteessa on 4 tuuman SolarMAX-näyttö, joka näkyy myös suorassa auringonpaisteessa.

Sellainen huomio, että tähän kaikuluotaimeen ei voi asentaa merikarttaa.

Happy Angler
299 €

Yhdistelmälaitteet

 • Sisältää sekä perinteisen kaikuluotaimen CHIRP-teknologialla että CHIRP DownVision kaikuluotaimen
 • Wifi-yhteys
 • Erittäin tarkka ja selkeä kohteiden tulkinta, valokuvamaisen tarkka kuva
 • Näyttö 7 tuumaa

Erinomainen yhdistelmälaite kirjaimellisesti kaikilla mausteilla. Emme ole kuulleet virallisista kaikuluotaintesteistä, mutta jos testivoittajaa etsittäisiin, niin tämä se varmasti olisi. CHIRP-kaikuluotaimen lisäksi laitteessa on mm. wifi-yhteys, jolla jaat kaikukuvaa suoraan älylaitteesi näytölle. Raymarinen palkittukin CHIRP DownVision -teknologia tarjoaa sinulle äärimmäisen aidon näkymän vedenalaiseen maailmaan valokuvamaisen tarkkana kuvana. Teknologia mahdollistaa sen, että jopa yksittäisten kalojen erottaminen parvesta on normaalia kaikuluotainta helpompaa. Laajakaistaisen CHIRP-teknologian avulla laite lähettää veteen enemmän luotainsignaaleja, jonka takia Dragofly tulkitsee kohteita tarkemmin. Jos siis oikeasti haluat hifistellä, valitse tämä laite.

Kaikuanturissa on lisäksi sisäänrakennettu nopeavasteinen lämpötila-anturi ja jokasään LCD-näytöltä erottaa ilahduttavan hyvin joka suunnasta ja kirkkaassakin auringonpaisteessa eikä se myöskään myöskään huurru. Kätevän pallonivel-kiinnitysjärjestelmän ansiosta asennus on helppoa.

Wifi-yhteys mahdollistaa kaikukuvan katsomisen livekuvana älylaitteen näytöltä, tämä vaatii Raymarine Wi-FIsh-mobiilisovelluksen lataamisen puhelimeen. Hauskinta on se, että voit myös kelata taaksepäin ja tallentaa luotainkuvia sekä jakaa niitä. Paljon tämän enempää ei voisi kalastaja toivoa.

 • Kalastajalle, veneilijälle & navigointiin
 • Monipuolinen laite
 • Kosketusnäyttö
 • Helppokäyttöinen ja monipuolinen yhdistelmälaite
 • Erinomaisen selkeä näyttö, hyvä resoluutio ja kontrastit
 • Älykäs FishReveal -kohdetarkkailu, Genesis Live-kartoitustoiminto mm. omien karttojen luomiseen
 • Älypuhelinilmoitukset ja langaton verkko jolla voit olla yhteydessä muihin Elite Ti2-laitteisiin

Lowrancen Elite kaikuluotain/karttaplotteri todella on sitä mitä nimikin antaa ymmärtää, eliittiä. Laitteessa on edistyksellisiä kaikuluotainominaisuuksia ja helppokäyttöisyys & monipuoliset ominaisuudet ovat vailla vertaa. Tämä laite on erinomainen kaveri kalastukseen ja kaikenlaiseen veneilyyn & navigointiin. Kosketusnäyttöä on helppo käyttää ja näytön kuva on kirkas ja helposti tulkittava myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Elite Ti2 antaa sinulle oikeastaan kaikki tiedot, mitä voisit kaivata turvalliseen ja nautinnolliseen veneilyyn: näet samalta näytöltä kartan, syvyyslukeman, sijaintitiedot, akkujännitteen ja veneen muut kriittiset tiedot.

Kaikuluotaus-ominaisuudet ovat nekin oikein mainiot. Lowrancen todella tarkka Active Imaging, FishReveal ja Genesis Live -kartoitus, selkeä näyttö ja kohteiden erottelu tekevät tästä laitteesta erinomaisen kalakaverin. Laitteessa on myös langaton verkko-toiminto, jonka avulla voit jakaa luotainnäkymiä, reittipisteitä ja reittitietoja muille Elite Ti2-näytölle, ilman kaapeleita. Toinen laite voi olla vaikka veneen keulassa johon voit ohjata esimerkiksi konsolissa olevan laitteen kaikuluotainnäkymän. Genesis Live -kartotustoiminnolla voit luoda omia karttoja suosikkikalapaikoistasi.

Älypuhelinilmoitustoiminnon ansiosta voit seurailla kalaparvia ja pysyä tavoitettavissa (ominaisuus on myös sammutettavissa, jos haluat nauttia rauhasta). Laitteessa on monia helppokäyttöisyyttä ja turvallisuutta lisääviä toimintoja. Mainio yhdistelmälaite!

 • Kalastajalle, veneilijälle & navigointiin
 • Laadukas kosketusnäyttö
 • Helppokäyttöinen ja monipuolinen yhdistelmälaite
 • Erinomaisen selkeä näyttö, hyvä resoluutio ja kontrastit
 • Älykäs FishReveal -kohdetarkkailu, Genesis Live-kartoitustoiminto mm. omien karttojen luomiseen

Lowrance

Uusi Lowrance Elite FS (Fishing System) tekee kalasatamisesta aina vain entistä helpompaa ja se on todella laite kaikilla mausteilla mitä voit ikinä toivoa. Tässä mainiossa yhdistelmälaitteessa on Lowrancen kaikki mullistavimmat kaikuluotaustekniikat, kuten Active Target™ live – luotain, Active Imaging™ 3-in-1-kaikuanturi sekä FishReveal™-kohdetarkkailu.

Aiempiin Elite-sarjan malleihin poiketen Lowrance on tuonut tähän malliin ensimmäistä kertaa täysin tuetun NWEA2000 verkon lisäksi myös Ethernet-verkon, joka mahdollistaa monipuolisen verkotettavuuden ja lisävarusteiden liitettävyyden laitteeseen. Laitteeseen voi yhdistää mm. autopilotin, keulasähkömoottorin, tutkan, VHF-puhelimen SonicHub2 äänentoistojärjestelmän sekä seurata veneesi moottoritietoja. Laitteen edistykselliset kaikuluotainominaisuudet, helppokäyttöisyys & monipuoliset ominaisuudet ovat vailla vertaa.

Hienojen ominaisuuksien lisäksi laite on myös ilahduttavan helppokäyttöinen. Voit tarkkailla ja hallita helposti samalta näytöltä esimerkiksi karttaa, autopilottia, syvyyslukemia, sijaintitietoja, akkujännitettä ja veneen muita kriittisiä tietoja, joten saat aina nopean katsauksen vallitsevasta tilanteesta. Laite on vaivaton asentaa ja helppo käyttää.

Kaikuluotaus-ominaisuudet ovat nekin oikein mainiot. Lowrancen todella tarkka Active Imaging, FishReveal ja Genesis Live -kartoitus, selkeä näyttö ja kohteiden erottelu tekevät tästä laitteesta erinomaisen kalakaverin. Liittämällä Elite FS laitteeseen Active Target™ live – luotaimen, voit seurata huipputarkkaa ja yksityiskohtaista vedenalaista näkymää – ihan täysin reaaliajassa. Active Target™ live – luotaimen avulla voit nähdä pinnan alla kulkevan vieheesi, sitä seurailevat kalat ja niiden reaktiot ja jopa tunnistaa kalalajit. Active Target™ live – luotain vie tosiaankin kalastuksen täysin ennenäkemättömälle tasolle! Genesis Live -kartotustoiminnolla voit luoda omia karttoja suosikkikalapaikoistasi.

Mm. näiden syiden vuoksi tämä laite on erinomainen kaveri kalastukseen ja kaikenlaiseen veneilyyn & navigointiin. Kosketusnäyttöä on helppo käyttää ja näytön kuva on kirkas ja helposti tulkittava myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Elite FS vastaa kaikkiin nykypäivän vene-elektroniikan vaatimuksiin ja se sopii niin hupiveneilijälle kuin vakavasti kalastusta harrastavalle.

Happy Angler
1 619 €
 • Tehokas ja monipuolinen yhdistelmälaite
 • Automaattisesti säätyvä kaikuluotain – luotain säätyy vallitsevien olosuhteisen mukaan automaattisesti
 • Kirkas ja laadukas näyttö
 • Helppokäyttöinen
Lowrance yhdistelmälaite

Upouusi HOOK Reveal helpottaa kalastusta ja veneilyä kummasti. Se on tehokas ja siinä on monipuoliset kaikuluotaustekniikat: Löytyy automaattisesti säätyvä kaikuluotain, SideScan- ja DownScan Imaging™ -tekniikat sekä FishReveal™-toiminto, joka helpottaa kalojen havaitsemista. HOOK Reveal sarjasta löytyy myös reaaliaikainen Genesis Live-kartoitus, jonka avulla löydät aina parhaat kalastuspaikat ja kartoitat tuntemattomat vedet, reaaliajassa tietenkin. Voit myös luodata ja tallentaa omaa karttaa suoraan C-MAP karttakortin päälle tai tyhjälle muistikortille.

HOOK Reveal-sarjat yhdistelmälaitteet saavat kiitosta helppokäyttöisyydestään ja monipuolisuudestaan, se sopii oikeastaan ihan kaikenlaiseen veneilyyn ja navigointiin.

Näyttö on kirkas ja helposti tulkittavissa myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Samalta näytöltä voi silmäillä samaan aikaan karttaa, syvyyslukemia, sijaintitietoja, akkujännitettä ja veneen muita kriittisiä tietoja, joten saat nopean katsauksen vallitsevasta tilanteesta kokonaisuudessaan.

Laite on kerrassaan hyvä apuväline kalastukseen ja kaikkeen veneilyyn. Luotaimen ansiosta voit keskittyä olennaiseen, eli kalastamiseen ja käyttää vähemmän aikaa muuhun säätämiseen. Laite kun säätää automaattisesti asetuksia muuttuvien olosuhteiden mukaan.

Kannettavat & heitettävät kaikuluotaimet

Kannettavat & heitettävät kaikuluotaimet ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan etenkin pilkkijöiden keskuudessa. Kannettava kaikuluotain toimii yleensä paristoilla, jotka on yleensä ostettava erikseen.

 • Erinomainen kannettava kaikuluotain
 • Mukana GPS
 • Sopii hyvin kajakista tai kanootista kalastavalle
 • Ladattava akku

Garmin Striker 4 kalastuskaikuluotain toimii todella hyvin esimerkiksi kalastukseen kajakista tai kanootista tai miksei myöskin pilkkiessä. Striker 4 mallissa on paljon hyviä ominaisuuksia, kuten parhaiden kalapaikkojen, veneranppien ja satamalaiturien merkitseminen ja reittipisteiden jakaminen muiden Striker-karttaplotteriyhdstelmien kanssa.

Laite hyödyntää selkeää CHIRP-teknologiaa, mikä takaa selkeän ja tarkan kuvan kaloista ja pinnan muodoista. Striker-malleissa on sisäänrakennettu erittäin herkkä GPS, kuten Garminilta voi odottaakin. Tällöin pystyt paikantamaan sijaintisi nopeasti ja tarkasti, sekä merkkaamaan esimerkiksi parhaat kalapaikat. Näet myös veneesi nopeuden, jotta osaat sopeuttaa sen sopivaksi kalastustekniikkaasi nähden.

Smooth Scaling -grafiikka takaa jatkuvan kuvan ilman ärsyttäviä keskeytyksiä, voit myös kelata luotainhistoriaa taaksepäin ja etsiä sekä merkitä reittipisteitä jotka sinulta ehkä ensimmäisellä kerralla jäi huomaamatta. Laite toimii ladattavalla akulla ja mukaan tulee myös kallistus-/kiertoteline.

Strikerissä on kaikuluotain ja tunnistin samassa laitteessa, minkä ansiosta saat paljon arvokasta tietoa laitteeltasi. Esimerkiksi silloin kun kalastat samassa paikassa vaikkapa pilkkiessäsi, laitteen sisäinen tunnistin näyttää pohjan, jigisi tai painotetun syöttisi sekä saaliskalojen uintisyvyyden. Pystyt näkemään myös, miten jigi nousee ja laskee ja liikkuvatko kalat sitä kohti vai siitä poispäin.

Erinomaisen pätevä laite!

Happy Angler
309 €
 • Esittelimme Lowrance Hook2 -mallin jo aiemmin, tämä on sama laite kannettavana versiona
 • Helppokäyttöiset valikot ja asetukset
 • Säätyy automaattisesti
 • 4 tuuman näyttö
 • Laaja kaikukeila
 • Helppo upotuskiinnitys ja pintakiinnitysteline
 • Näppäimistö on optimoitu ja tärkeimpien toimintojen käyttö näppärästi yhdellä kosketuksella

Lowrancen HOOK2 4x -malliston mallien kehutaan olevan maailman helppokäyttöisimpiä kaikuluotaimia, sillä sen valikot ovat yksinkertaiset, se säätyy automaattisesti ja asetusten käyttö on helppoa. Luotaimessa on laajakulmainen laajakaistaluotain, joka antaa laajan kantaman ja lisäksi siitä löytyy helppokäyttöinen ja yllättävänkin tarkka GPS-plotteri, jolla merkkaat parhaat kala-apajat tai vaikkapa petolliset kivikot talteen myöhempää käyttöä varten. Kytke vain laite päälle ja se on siinä.

Tämä edullinen kaikuluotain on ihan hyvä peli peruskäyttöön kaikuluotaimeen tutustuvalle, joka haluaa extraa kalastusharrastukseensa. Helppokäyttöisyys on tämän laitteen vahvuus ja automaattisen säätyvyyden ansiosta sen ansiosta kalareissu sujuu mukavasti ilman sen suurempia häslinkejä. Luotain nimittäin säätää itsenäisesti asetuksia kalastusolosuhteiden muuttuessa.

Laitteessa on 4 tuuman SolarMAX-näyttö, joka näkyy myös suorassa auringonpaisteessa.

 • Langaton heitettävä kaikuluotain, sopii heittokalastukseen ja pilkkimiseen
 • Tarvitset älylaitteen, johon lataat Garmin Striker Cast-sovelluksen ja pariliität laitteet yhteen
 • Edullinen valinta
 • Helppo ja nopea asentaa
 • Akunkesto yli 10 h (vaihtelee käytön mukaan)

Langaton, heitettävä Striker Cast -kaikuluotain toimii luotaimen ja kännykkään ladattavan sovelluksen yhteispelillä. Yhdistä puhelimesi langattomasti kaikuluotaimeen ja näet oman älylaitteesi näytöltä, missä kalat luuraavat. Heitä luotain virvelillä rannasta, laiturilta tai veneestä ja ala kelata – puhelimesi näytölle piirtyy selkeä ja helppo lukuinen kuva siitä, missä kaloja on.

Kaikuluotain lähettää tiedot jopa 60 metrin päähän makeassa ja suolaisessa vedessä sekä pilkillä. Laite on hauska ja helppo käyttää ja tuo tavalliseen kalastukseen aivan uutta väriä! Voit valita perinteisen 2D-kaikukuvatilan tai pilkkimiseen tarkoitetun flasher-tilan, jossa on mahdollista säätää mm. voimakkuutta ja syvyysaluetta.

Garmin Quickdraw-verkkopalvelusta voit ladata karttoja, joihin on merkitty käyrät 1.4 metrin välein. Akku kestää yli 10 tuntia ja voit ladata laitteesi kätevästi USB-liitännällä. Laitteessa on automaattinen virransäästötoiminto: Laite käynnistyy vasta vedessä ja sammuu itsestään kun se nostetaan vedestä, mikä säästää merkittävästi akkua eikä akunkestosta tarvitse näin ollen stressata sen kummemmin.

Lopuksi...

Toivottavasti löysit itsellesi sopivan kaikuluotaimen! Haluamme vielä muistuttaa vesillä olon turvallisuudesta. Vaikka luotaimet ovat todella luotettavia ja nykyaikana halvemmatkin laitteet näyttävät kartat luotettavasti, älä myöskään luota sokeasti teknologiaan: laitteesi ei välttämättä osaa huomioida vaihtelevia sääolosuhteita ja varsinkin syksyllä vedenpinta voi olla matalalla.

Tällöin kartat eivät välttämättä ole kohdillaan, keskellä selkää voi olla yllättäviä kiviä ja sinun on oltava tarkka syvyyksien kanssa. Älä unohda vesillä liikkumisen turvallisuutta, huomioi muut veneilijät ja suunnittele ennakkoon reittisi.

Mahtavaa kalastusta ja veneilyä sinulle toivottaa Leiripaikka! 🙂

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista