Kaikuluotain kalastukseen & pilkille – Näin valitset kaikuluotaimen

Kalastusharrastuksen voi viedä täysin uusiin ulottuvuuksiin hankkimalla kaikuluotaimen. Kaikuluotaimen voit asentaa veneeseen ja se kertoo sinulle, missä kalaparvi liikkuu ja näin löydät parhaat kalapaikat helposti eikä sinun tarvitse enää arvailla kalojen sijaintia. Myös pilkille lähtiessä kaikuluotain on todella oivallinen vekotin. Kaikuluotaimen avulla kalastat menestyksekkäästi niin kesäisillä kalastusreissuilla kuin myös talven pilkkiretkillä.

Miten kaikuluotain toimii?

Kaikuluotaimen anturi tuottaa pyöreän muotoista kaikukeilaa, jonka leveys on riippuvainen käytetystä kaikutaajuudesta ja veden syvyydestä. Perinteinen kaikuluotain on edullinen ja se käyttää edellä kuvailtua tekniikaa hyödykseen. Perinteisen mallin rinnalla tai osana sen tekniikkaa käytetään myös niin sanottua CHIRP-teknologiaa. CHIRP-kaikuluotain lähettää samaan aikaan laajan spektrin kaikupulsseja eri taajuksilla, mikä mahdollistaa entistä tarkemman erottelukyvyn perinteiseen malliin verrattuna. CHIRP-teknologiaa hyödyntävä laite antaa sinulle siis enemmän informaatiota veden alta kuin perinteinen kapistus.

Kaikuluotaimia on kehitetty paljon vuosien aikana, ja nykyään on mahdollista saada jopa valokuvamaisen tarkkaa kuvaa veden alta. Yksi tällaisen ominaisuuden tuova tekniikka on DSI-tekniikka (DownScan Imaging), joka toimii parhaiten yhdessä juuri yllä kuvaillun CHIRP-tekniikan kanssa.

Millasen kaikuluotaimen valitsen?

Perinteinen kaikuluotain luo pyöreän muotoisen kaikukeilan ja sen leveys riippuu veden syvyydestä ja käytetystä kaikutaajuudesta. Perinteinen kaikuluontaintyyppi on ehkäpä se kaikkein käytetyin kaikuluotaintyyppi ja se onkin varma valinta tavalliseen kalastukseen.

CHIRP-teknologialla varustettu kaikuluotain näyttää yksityiskohtaisempaa kuvaa kaloista ja pohjan muodoista (yllä kuvailimme CHIRP-teknologiaa enemmän) ja se onkin mukana monissa perinteisissä kaikuluotaimissa, mutta se voi myös olla tekniikkana viistoluotaimessa (kuvailtu alla) tai valokuvamaisessa kaikuluotaintekniikassa.

Viistokaikuluotain on oivallinen valinta veneeseen. Sillä saa valokuvamaista näkymää useita kymmeniä metrejä veneen sivuille, mikä ei välttämättä kaikissa muissa malleissa onnistu, vaan veneen sivu usein jää katveeseen. Tämä tuo huomattavasti lisää iloa ja hyötyä kaikuluotaimestasi. Viistokaikuluotaimen anturikeila on viuhkamainen ja kapea. Viistokaikuluotain on erinomainen valinta vetouisteluun, jigikalastukseen tai pohjan rakenteiden tutukimiseen. Kannattaa kuitenkin huomata, että viistoluotaimen tulkitseminen vaatii hiukan opettelua ja harjoittelua, mutta sen opettelun vaiva palkitsee, sillä viistokaikuluotain on erinomainen apu kalastukseen.

DSI-tekniikka mahdollistaa perinteistä kaikuluontainta huomattavasti tarkempaa ja selkeämpää kalojen ja pohjarakenteiden erottelua. Jos siis kaipaat valokuvamaisen tarkkaa näkymää etsiessäsi kaloja, kalaparvia tai pohjassa olevia rakenteita ja kasvillisuutta, valitse DSI-teknologiaa hyödyntävä kaikuluotain. Tällaisen laitteen anturin kaikukeila on kapea mutta leveä viuhka. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa sitä, että tämä tyyppinen ratkaisu ei sovi niinkään vertikaalikalastukseen tai pilkintään, sillä vieheen osuminen kapeaan viuhkamaiseen kaikukeilaan on haastavaa. Myös uistelussa tämä voi olla ongelma.

Huomaa, että monissa laitteissa on sekä perinteinen että valokuvamainen (DSI) kaikutekniikka, joten voit valita tarpeisiisi sopien kumman vain. Ruudun voi jakaa, jolloin pääset nauttimaan molempien kaikutekniikoista vierekkäin. Kokeneempikin kalastaja voi tällä tavoin saada uusia näkemyksiä tutuista kalapaikoista. Tällainen laite sopii hyvin heittokalastukseen ja vetouisteluun.

Liikkuvan kalastajan valinta saattaa olla kannettava kaikuluotain, joka on helppo asentaa ja se kulkee näppärästi mukana. Esimerkiksi mökkikalastajan veneenä toimii usein soutuvene, jolloin kaikuluotaimelle ei ole saatavilla virtaa moottoriin kytketystä akusta. Myös yhdistelmälaitteissa voi olla varavirtalähteenä patterit tai ladattava akku.

Yhdistelmälaitteet ovat nekin suosittu valinta nykyään. Yhdistelmälaitteissa on tosiaan nimensä mukaisesti yhdistetty useita eri tekniikoita, joten sillä saa enemmän ominaisuuksia käyttöön. Yhdistelmälaitteessa saattaa olla esimerkiksi GPS-paikannus ja kartat, jotka helpottavat uusien kalapaikkojen etsimistä ja niiden merkitsemistä muistiin myöhempiä kalareissuja varten.

Joissakin yhdistelmälaitteissa on integroituna langaton yhteys, jonka avulla sitä saa hallittua myös puhelimen avulla. Langattomia kaikuluotaimia ovat esimerkiksi Lowrancen HDS 9 Gen3 tai Lowrancen HDS 9 Gen3 Carbon -yhdistelmälaite.

Entäs hinta?

Kaikuluotaimien hinnat ovat muutamista satasista yli tuhanteen euroon. Todellinen hifistelijä saattaa ostaa yli tuhannen euron kaikuluotaimen, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan jo lähes älypuhelimen luokkaa, mutta vakuutamme, että ihan reilusti alle tuhannen euron saa jo todella pätevän kaikuluotaimen hyvillä mausteilla. Paras kaikuluotain ei välttämättä ole se kallein!

Edullisimmat mallit voivat maksaa alle 200 euroa, mutta yleensä näissä malleissa on vähemmän ominaisuuksia, ja joistakin toiminnoista on karsittu. Suosittelemme satsaamaan kaikuluotaimeen esimerkiksi 300-400 euroa, niin saat varmasti täsmällisesti toimivan laitteen, joka palvelee sinua piiiitkään.

Muun muassa Lowrance ja Hummingbird valmistavat alle tuhannen euron tarkkaa ja täsmällistä kuvaa tuottavia kaikuluotaimia, joissa on CHIRP- ja DSI-tekniikan lisäksi myös GPS-paikannin.

Kuinka saan kaiken irti kaikuluotaimestani?

Jotta kaikuluotaimesi toimisi optimaalisella tavalla, on tärkeää kiinnittää huomiota sen sijoitteluun. Kaikukuvan laatu ja luotaimen toiminta veneen vauhdissa riippuu nimittäin siitä, mihin kohtaan luotaimen anturi osuu. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että anturia ei tulisi koskaan asentaa nousulistan kohdalle ja että anturin tulisi olla noin veneen pohjan tasolla.

Kaikuluotain asetetaan yleensä mukana tulevaan kaikuluotaintelineeseen tai sellaisenaan veneen peräpeilin kohdalle. Anturiteline mahdollistaa anturin helpon korkeussäädön. Jokaisen laitteen mukana tulee asennusohjeet, joten sitä ei tarvitse hätäillä etukäteen, kunhan muistat lukea asennusohjeet tarkasti!

Mistä niitä saa?

Kirjoitimme avuksesi toisenkin artikkelin, jossa vertailimme kaikuluotaimia ja niiden ominaisuuksia eri hintaluokista. Poimimme parhaat vertailuun, jotta sinun olisi helpompi löytää käyttöösi sopiva kaikuluotain. Olipa sinulla hakusessa edullinen tai vähän arvokkaampi malli, niin listaltamme löydät varmasti sopivan!

Lue artikkeli täältä:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista