Kerrospukeutumisen ABC – näin pukeudut fiksusti ulkoiluun

Kerrospukeutuminen tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että pukeudutaan useisiin eri kerroksiin. Eri kerroksilla on omat tehtävänsä ja ne täydentävät toisiaan. Kerrospukeutuminen kuulostaa varsin simppeliltä, mutta siinäkin on omat jipponsa jotka jokaisen ulkoilijan on hyvä handlata ennen pidempiä ulkoilureissuja.

Tämä artikkeli opettaa sinulle parhaat kerrospukeutumisen salat Suomen oloihin sovellettuna, ja sen luettuasi sinulle ei enää koskaan tule kylmä ulkona (olettaen tietty, että noudatat neuvojamme!). 🙂 Koska sivustoamme pidetään yllä kaupallisilla linkeillä, niin mukaan on ripoteltu omat tuotesuosituksemme kerrospukeutumiseen. Yhteistyökumppaneitamme on mm. iki-ihanat Scandinavian Outdoor ja Partioaitta.

Tässä artikkelissa:

  • Miksi kerrospukeuminen?
  • Ota nämä 3 asiaa huomioon kun valitset vaatekerrastoja yllesi
    • Sää
    • Liikkuvuus
    • Puketuminen
  • Kerrokset pukeutumisessa
    • Aluskerros
    • Välikerros
    • Kuorikerros
    • Eristyskerros
    • Asusteet
  • Mistä hyviä vaatteita kerrospukeutumiseen?

Miksi kerrospukeutuminen?

Kerrospukeutuminen on yksinkertaisesti ulkoilevan ihmisen järkevä tapa pukeutua. Oli kesä tai talvi, niin hyödyt aina kerrospukeutumisen perusperiaatteista. Kerrospukeutuessa osaat valita päällesi sään, tilanteen ja olosuhteiden mukaan sopivat kerrokset päällesi, joita voit myös säädellä tarpeen mukaan esimerkiksi liikkuessa ja taukopaikalla istuskellessa. Vaeltaessa todellinen tunnelman tappaja on se, että sinulla on liian kuuma tai liian kylmä!

Ota seuraavat asiat huomioon, kun valitset vaatekerrastoja yllesi:

Sää

Ei tule varmaan yllätyksenä, että sää vaikuttaa pukeutumiseen eniten. Juu, voi tuntua itsestään selvältä, mutta bear with me, kerrataan silti pari nyrkkisääntöä liittyen sään mukaiseen pukeutumiseen.

Ilman lämpötilan ollessa...

  • Lämmin 10-30 °C – on helppo pukeutua, kevyet vaatteet riittää.
  • Lämmin 10-30 °C + sade – paikallaan ollessa saattaa tulla kylmä, mutta liikkuessa saatat pärjätä ilman sadevaatteita.
  • Viileä 0-10 °C – aktiivisesti liikkuessa mukava, mutta taukojen aikana saatat kaivata lisävaatetusta
  • Viileä 0-10 °C + sade – Haastava keli! Märkyys ja kosteus lisää kylmyyden purevuutta ja pukeutumisessa saa olla tarkkana erityisesti jos tarkoitus on myös pysähtyä välillä. Vaatteilta vaaditaan sekä lämmittävyyttä että vedenpitävyyttä.
  • Kylmä < 0 °C Kylmällä säällä tarvitaan ennen kaikkea lämmittäviä vaatteita ja kerrastoja enemmän mitä enemmän olet paikallaan. Vedenpitävät vaatteet ovat usein vain hiostavia eikä niitä tarvita.

Liikkuvuus

Se, kuinka itse liikut, vaikuttaa olennaisesti siihen miten lämmin ja mukava sinun on olla ulkona. Liike lisää lämpöä ja kun liike loppuu, loppuu myös lämmöntuotto. Liikkeen ei tarvitse olla extreme-tasoa tai huippu-urheilua – ihan pelkkä kevyt kävely riittää siihen, että keho tuottaa lämpöä ja paikallaan olo taas pysäyttää lämmön tuotannon. Toki kehosi lämpenee sitä enemmän mitä enemmän lihaksesi tekevät töitä. Siksi jyrkässä ylämäessä tulee hetkessä hiki, vaikka samoilla vaatteilla olisi ollut ihan sopiva hetki sitten tasaisella tallustaessa.

Pukeutuminen

No sitten se pukeutuminen. Kylmemmällä säällä on tarpeen pukata lisää kerrosta päälle, sehän on selvä. Mutta kerrosten laadulla on väliä! Tähän perehdymme koko loppuartikkelin ajan.

Kerrokset pukeutumisessa

Rinkka

Aluskerros, base layer, next-to-skin layer

  • Lähimpänä ihoa
  • Tehtävä: Siirtää kosteutta pois iholta
  • Materiaalit: Merinovilla, keinokuidut ja niiden sekoitteet
  • Huomioita: Suosi aluskerroksessa aina merinovillaa tai keinokuituja ja vältä puuvillaa

Aluskerros on lähimpänä ihoa. Kerroksen päätehtävä on siirtää kosteutta pois iholta kohti uloimpia kerroksia, sillä kosteus lisää kylmyyttä. Kun iho on kuiva, pysyy se mukavana ja lämpimänä. Aluskerroksen tehtävä on olla ohut, hengittävä eriste ihon ja muiden vaatekerrosten välillä.

Kerrospukeutuminen alkaa alushousuista ja rintaliiveistä. Lisäksi aluskerrokseen lasketaan kerrastohousut ja kerrastopaita, joka voi olla lämpimällä säällä lyhythihainen ja kylmällä säällä pitkähihainen. Joskus extreme-oloissa erittäin kylmällä säällä saattaa olla tarpeen pukea jopa kaksi kerrosta päällekkäin.

Käytä aluskerrastossa mielellään merinovillaa ja vältä puuvillaa. Merinovilla siirtää kosteutta tehokkaasti ja kastuessaan kuivuu nopeasti sekä on kestävä ja antibakteerinen. Kosteanakin merinovilla tuntuu lämmittävältä ja mukavalta. Myös keinokuidut siirtävät kosteutta tehokkaasti ja pitävät ihon kuivana, joskin niiden huonoksi puoleksi voidaan lukea se, että ne alkavat helposti myös hiukan haista. Puuvilla taas ei ole siksi kovin hyvä materiaali aluskerrastoon, koska se sitoo itseensä kosteutta eikä siirrä kosteutta ulompiin kerroksiin. Puuvilla myös kostuu todella herkästi eikä kuivu nopeasti.

Näitä aluskerrastovaatteita suosittelemme

Paidat

Helly Hansen Merino Women’s Light Short Sleeve – naisten merinovillainen t-paita

Supernatural City teemiesten merinovilla/keinokuitu t-paita

Housut

Devold Expedition Long Johnsmiesten Retki-lehden testivoittajahousut kylmiin olosuhteisiin

Devold Hiking Long Johns Women’s – naisten pitkät kerrastohousut

Välikerros, mid-layer, insulation layer

  • Aluskerroksen jälkeen seuraava kerros
  • Tehtävä: Eristää ja pitää lämpöä
  • Materiaalit: Monenlaisia riippuen käyttötarkoituksesta, hengittävyys tärkeää. Hyviä merinovilla ja villa sekä mahdollisesti huokoinen fleece
  • Huomioita: Valitse välikerros sään ja liikkuvuuden mukaan. Esimerkiksi vaeltaessa ideaalisinta olisi, että paikallaan ollessa on pikkuisen viileä, jotta liikkuessa ei tule hiki. Mukaan voit pakata ylimääräisen villapaidan puettavaksi taukopaikalla.

Välikerroksen tehtävä on eristää ja pitää sinut siten lämpimänä, ja kylmällä säällä niitä voi olla jopa kaksi kerrosta päällekkäin. Välikerros ei ole kosketuksissa ihoon mutta ei toisaalta ulkoilmaankaan, vaan nimensä mukaisesti se on niiden välissä.

Välikerros on sitä lämpimämpi, mitä ilmavampi se on. Vaate, joka sitoo kudoksiinsa ilmaa, eristää tehokkaasti kylmää ulkoilmaa ja on aina kaikkein lämpimin vaihtoehto. Siksi välikerrokseen kannattaa valita materiaali, joka on kevyt ja huokoinen.

Välikerrosten kanssa voi vähän pelata: Liikkuessasi voit valita ohuet välikerrokset, kuten poolopaidan, merinovillaisen t-paidan ja pitkät kalsarit, ja taukoillessa voit lisätä päälle lämpimämpää kuten villapaidan. Kesken vaelluksen voi olla kuitenkin hankalaa venkslata vaatteiden kanssa, joten mielessä on hyvä pitää nyrkkisääntö: Pukeudu niin, että liikkumatta on hiukan kylmä, jotta liikkuessa ei tule liian kuuma. Jos aiot liikkua aktiivisesti, välikerrosten kanssa ei kannata liioitella!

Parhaat materiaalit välikerrokseen ovat hengittävät ja huokoiset materiaalit kuten villa, merinovilla ja huokoinen fleece (esimerkiksi taukopaikalla hengaillessa). Säädä välikerroksiasi aina, kun aktiivisuutesi muuttuu, kuten silloin kun pysähdyt aktiivisesta vaeltamisesta taukoilemaan.

Näitä välikerrosvaatteita suosittelemme

Paidat

Lasting Therm Jacket – miesten merinovillatakki

Lasting Molim Women’s Merino Sweatshirtnaisten merinovillapaita

Housut

Devold Nibba Pantsmiesten lämpimät merinovillaiset välikerrastohousut

Devold Nibba Women’s Pantsnaisten lämpimät merinovillaiset välikerrastohousut

Kuorikerros, shell layer, outer layer

  • Päällimmäinen kerros
  • Tehtävä: Tuulelta ja kosteudelta suojaaminen
  • Materiaali: Erilaisia, esim gore-tex, mutta myös muut materiaalit jotka ei ole yhtä vedenkestäviä
  • Huomioita: Valitse riittävän suuri kuoritakki ja -housut. Tiukka kuorikerros vähentää välikerroksen lämmittävyyttä.

Kuorikerros on tarkoitettu suojaamaan alla olevia kerroksia siltä, mitä ne eivät yksistään kestä, kuten tuuli, kosteus ja kuluma. Kuorikerros siis EI välttämättä tarkoita vedenpitävää kalvomaista kerrosta, kuten Gore-Texiä, vaan kuorikerros voi olla mikä tahansa ei-vettäpitävä maasto- tai ulkoilupuku. Selvää toki on, että rankkasadesäällä kalvomainen kerros suojaa parhaiten, mutta muissa oloissa tavallinen kevyt kuitusekoitekangas riittää varsin passelisti. Tällainen kangas on nopeasti kuivuva ja hengittävä ja toimii siksi kuorikerroksena erinomaisesti.

Täysin vedenpitävä kuorivaate taas on sellainen, joka päällä voit mennä vaikka suihkun alle seisomaan ja pysyt täysin kuivana. Tällainen kangas pitää myös lämmön sisällä välikerroksessa.

Kuorikerroksena käytettävä vaate tulisi olla riittävän suuri, jotta sen alle mahtuu kerroksia. Shoppaillessasi kuoritakkia olisi hyvä pitää mukana villapaitaa sovitusta varten tai pyytää sellainen kaupan myyjältä. Välikerros ei saisi puristua tiukasti kuorikerroksen takia, sillä silloin kokonaisuuden lämmittävyys kärsii. Toisaalta kuorikerros ei saa olla myöskään liian iso, koska vaatteen hengittävyys kärsii tällöin (ilma ei siirry tehokkaasti kankaan läpi ulos, vaan jää käyttäjän ja vaatteen väliin ilmataskuun).

Kuoritakissa olisi hyvä olla aina huppu, sillä se tarjoaa valtavan hyvän suojan tuulelta ja sateelta. Hyvässä hupussa on kolmipistekiristykset eli kuminauha tai tarra molemmissa poskissa ja takana niskan kohdalla. Kolmipistekiristyksen avulla huppu on hyvin istuva ja huppu myös kääntyy pään mukana.

Näitä kuorikerrosvaatteita suosittelemme

Takit

The North Face Dryzzle Futurelight Jacket Men’smiesten vedenpitävä mutta ilmava kuoritakki

Marmot Minimalist W Jacketnaisten kestosuosikki ja lujatekoinen kuoritakki

Housut

Haglöfs Astral GTX Pant Womennaisten vedenpitävät kuorihousut

Haglöfs Astral GTX Pant Menmiesten vedenpitävät kuorihousut

Eristyskerros

  • Lisäkerros talvea varten
  • Tehtävä: Eristää tehokkaasti kylmyyttä
  • Materiaali: Lämpimät materiaalit, kuten untuva
  • Huomioita: Pue taukotakki aina heti pysähtyessäsi, jotta sinulle ei ehdi tulla kylmä

Jos luet tätä artikkelia kesällä, voit skipata tämän osuuden, sillä  lisäkerrokset tulevat tarpeen talviaikaan. Eristyskerros on siis yksi extrakerros talviajan pukeutumista varten, sillä perinteinen kolmikerrospukeutuminen (edellä kerrottu) ei riitä Pohjolan pakkasissa. Lisäksi syysvaelluksilla saatat haluta harkita kevytuntuvatakkia tauoille ja leiriytymistä varten.

Kuoritakin päälle voit siis pukea väljän untuvatakin, jossa mieluusti saa olla iso ja lämmin huppu. Eristyskerros tulee tarpeen erityisesti taukoa pitäessä ja tämmöinen ns. Taukotakki on usein kevyt, menee usein pieneen tilaan ja pakkautuu hyvin.

Suojaudu kylmältä aina mahdollisimman nopeasti tauolle pysähtyessäsi, jotta kylmä ei ehdi vallata kroppaa. Leirissä kuorikerros saattaa olla syytä ottaa välistä pois, jotta hengittävyys paranee. Muista myös toppahousut! Myös toppahame on kätevää pukea kenkiä riisumatta.

Näitä eristyskerrosvaatteita suosittelemme

Takit

Marmot Guides Down Women’s Hoody – lämmin naisten untuvatakki 

Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie – miesten lämmin huippuluokan kevytuntuvatakki

Housut

Jack Wolfskin Atmosphere pants Womennaisten huippulämpimät untuva-keinokuituhousu

Jack Wolfskin Atmosphere pants Menmiesten huippulämpimät untuva-keinokuituhousut

Asusteet

  • Tehtävä: Lämmittää ja eristää
  • Materiaalit: Merinovilla esimerkiksi alushanskoissa, päällimmäiseksi vedenpitävät kuorihanskat
  • Huomioita: Ota mukaan parit extrahanksat ja -pipot vaellukselle, jotta voit pukea ylimääräiset silloin kun märät ovat kuivumassa.

Kerrospukeudu myös asusteilla. Vaelluksilla ja retkillä käsineet ja pipot on pop. Esimerkiksi ohut merinovillainen alushanska eli liner-hanska ihoa vasten siirtää kosteutta pois iholta pitäen sen mukavan kuivana. Päälle voit pukea lämpimät paksummat käsineet ja tarvittaessa erilliset vedenpitävät kuorihanskat sateelta ja tuiskulta suojaamaan.

Mistä hyviä vaatteita kerrospukeutumiseen?

Jos vielä etsit vaatteita kerrospukeutumiseen, niin lämpimästi suosittelemme omia yhteistyökumppaneitamme Scandinavian Outdooria ja Partioaittaa, joiden molempien valikoimasta löydät aivan satasen varmuudella loistavat retkeilykamppeet, jotka kestävät pitkään.

Tämä suositus on siis härski kaupallinen mainos, jonka suosiollisella avustuksella tämäkin artikkeli on kirjoitettu. 🙂 Mutta suositus tulee kaupallisuudestaan huolimatta suoraan sydämestä ja mitä lämpimimmin suosittelemme kurkkaamaan laajat vaatevalikoimat kummankin puodin valikoimasta. Erityiset suosituksemme löydät jokaisen tämän artikkelin osion alta.

Leiripaikka toivottaa mukavaa ulkoilua sinulle!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista