Talvivaellus – Kaikenkattava opas talviretkeilyyn

Talvisessa luonnossa retkeily on unohtumaton kokemus. Talvella luonto hiljenee täydellisesti ja pimeys syventää entisestään hiljaista ja rauhallista tunnelmaa. Talvisen Suomen luonnossa on jotain todella askeettista ja karua, ja retkeily ja jopa yöpyminen voi olla todella meditatiivinen kokemus, joka syventää suhdetta omaan itseen. Talviretkeily kuitenkin vaatii tyystin erilaisen valmistautumisen kuin kesävaellus ja vaelluksen upea tunnelma latistuu nopeasti jos et ole hyvin valmistautunut.

Tässä artikkelissa:

  • Miksi menisin talvella vaeltamaan?
  • Miten talvivaellus eroaa vaelluksesta muina vuodenaikoina?
  • Talvivaelluksen ABC:
    • Liikkuminen talvella – varusteet
    • Pukeutuminen talvella
    • Yöpyminen talvella
    • Ruokailu talvella

Miksi menisin talvella vaeltamaan?

 

Monia arastelee talvivaellukselle lähtöä luullen, että talvella on todella hankalaa ja haastavaa lähteä vaellusreissulle. Talvi on kuitenkin itse asiassa upeaa aikaa luontoretkelle ja vaikka talvivaellus onkin hiukan haastavampaa kuin kesällä vaeltaminen, ei talvi ole missään nimessä este vaellukselle lähtemiselle kunhan varusteet on kohdallaan. 

Talvivaelluksen hyötyjä:

  • Kun on päivän tarponut lumessa tai mäkisessä maastossa, on päivän päätteessä odottava leirituli, lämmin retkiruoka, kuuma juoma ja lämmin makuupussi taivaallinen palkinto.
  • Mikäs sen kauniimpaa kuin puhdas talvinen Suomen luonto, kimaltava lumi ja havupuut tykkylunta notkuen? Talvella vaeltamisessa on sellaista askeettista kauneutta jota ei kesällä voi savuttaa.
  • Talvella myös muita vaeltajia on vähemmän ja hyttyset loistavat poissaolollaan

Juuri näiden syiden takia talvi on monien mielestä juuri se oikea aika lähteä luontoseikkailulle.

Miten talvivaellus eroaa vaelluksesta muina vuodenaikoina?

Talvi luo omanlaisensa olosuhteet vaellukseen ja vaeltaminen talvella onkin kesävaellusta haastavampaa. Talvella tarvitset päällesi enemmän vaatetta ja ruokaa sekä yöpymispaikka on mietittävä huolella, jotta pysyt lämpimänä. On myös hyvä ottaa huomioon, että esimerkiksi upottavassa lumessa lumikengillä tarpominen ahkiota perässä vetäen on myös raskaampaa puuhaa kuin kesällä vaeltaminen. Talvivaellus siis vaatii myös fyysiseltä kunnolta kesävaellusta enemmän. Toisaalta myös lopputulos palkitsee suuresti!

Talvella liikkuminen on toisaalta monipuolisempaa kuin kesällä: voit esimerkiksi valita, miten haluat kamppeita kantaa: Voit kantaa ne joko rinkassa tai sitten vetää perässäsi ahkiossa, kesällä jälkimmäistä mahdollisuutta ei ole. Lumihangilla voit periaatteessa kävellä missä vain, myös järven jäällä ja muissa paikoissa joihin ei kesällä pääsisi. 

Mitä pitää ottaa huomioon talvella vaeltaessa?

Talvivaelluksessa sinun on huolehdittava, että olet varustautunut riittävän hyvin. Upottavassa lumessa liikkuessa tarvitset (metsä)sukset tai lumikengät, kylmillä pakkasilla paljon riittävän lämmin varustetta päällesi (tutustu ehdottomasti kerrospuketumisen saloihin) ja riittävästi ruokaa mukaan (talvella vaeltaminen vie enemmän energiaa kuin kesällä).

Ennen pitkää kaamosvaellusta kannattaa käydä tekemässä päivä- tai viikonloppuretki aurinkoisilla keväthangilla. Tällöin teet tuntumaa omaan jaksamiseesi, sääolosuhteisiin ja varusteisiin. Tämän jälkeen voit harkita pidempää vaellusta talvella.

Talvivaelluksen ABC

Liikkuminen talvella – varusteet

Talvivaellus sujuu mukavasti suksilla tai lumikengillä. Oikeanlaisilla kulkuvälineillä pääset minne tahansa, esimerkiksi ihastelemaan lähietäisyydeltä upeita tykkylumisia puita, jotka jäävät ladulta katsottuna liian kauas, tai muita luonnon ihmeitä.

Sukset vai lumikengät? Vaellusta varten kannattaa valita perinteiset metsäsukset tai liukulumikengät. Aavoilla soilla, tuntureilla ja järven jäällä toimii parhaiten metsäsukset ja tihempään ja mäkisempään maastoon kannattaa valita liukulumikengät. Lumikengät helpottavat kulkua mäkisissä maastoissa ja jyrkissä ylämäissä. Usein myös lykyille päivävaelluksille lumikengät toimii paremmin.

Reppu vai ahkio? Pienemmille ja lyhyemmille patikoinneille reppu on yksinkertaisempi vaihtoehto, sillä sinne mahtuu helposti eväät ja muut tarvittavat varusteet. Pidemmillä vaelluksilla ahkio saattaa olla kätevämpi, koska sinne mahtuu jopa viikkojenkin varusteet mukaan ja sitä on helppo vetää perässä.

Pukeutuminen talvella

Kerrospuketuminen on ehdottoman tärkeää ottaa haltuun ennen kinoksille suuntaamista. Kerrospukeutuminen on niin iso tekijä vaeltajan pukeutumisessa, että rustasimme sille ihan ikioman artikkelinsa, lue se täältä:

Kerrospukeutumisen perusperiaatteet on, että puetaan eri kerroksia, joista jokainen täyttää erilaista tehtävää. Lämmittää, suojaa tai eristää. Kaikista tärkein kerros on aluskerros, joka on määrä pitää lämpimänä ja siirtää kosteutta pois iholta. Hiki ja muu kosteus iholla lisää kylmyyden tunnetta, joten on todella tärkeää valita aluskerroksen materiaalit oikein. Merinovilla on kaikista paras materiaali ihoa vasten, sillä se siirtää kosteutta tehokkaasti iholta, kastuessaan kuivuu nopeasti, on antibakteerinen eli ei ala haista helposti sekä tietenkin lämmittää. Muista hankkia myös merinovillaiset alusvaatteet!

Päällimmäisessä ulkoiluvaatekerroksessa untuva on kaikistä lämmittävin materiaali, jota kannattaa suosia taukovaatteissa ja muutenkin kylmimmillä paukkupakkasilla. Untuva sitoo pieniin ilmapusseihin lämmintä ilmaa, mikä tekee siitä todella lämpimän materiaalin.

Tuulelta ja kosteudelta kannattaa suojautua käyttämällä hengittäviä ja veden- ja tuulenpitäviä kalvollisia vaatteita tai softshell-vaatteita.

Yöpyminen talvella

Yöpyminen talvella tapahtuu samalla lailla kuin kesälläkin; laavulla, teltassa tai autiotuvassa. Ensin mainituissa toki on haastavammat olosuhteet talvella kuin kesällä ja ne näin ollen vaativat varusteilta enemmän kuin autiotupa.

Laavussa on sitä ehtaa talvitunnelmaa. Lämmittävä nuotio ja kirkas tähtitaivas on lyömätön yhdistelmä! Laavu voi olla kiinteä puinen laavu tai itse kannettava kangaslaavu, jonka voit pystyttää minne tahdot.

Teltta taas suojaa hyvin kylmältä tuulelta ja viimalta. Jos valitset nukkua teltassa, tulee sinun valita neljän vuodenajan teltta ja neljän vuodenajan makuupussi, jotta pysyt lämpimänä koko yön.

Autiotupa on paras vaihtoehto vähänkään mukavuudenhaluisemmalle ihmiselle. Tuvan kamiina lämmittää tehokkaasti, seinät tuo suojaa tuulelta ja lumisateelta ja tuvassa voi liikkua enemmän. Muista, että autiotuvassa saatat tavata myös muita luonnossa vaeltajia ja yleinen vaellussääntö on, että muille tuvassa olijoille annetaan tilaa ja rauhaa.

Ruokailu talvella

Ruoalaitto ei sinänsä ole mitenkään erilaista talvioloissa verrattuna kesään, paitsi tietysti kylmyys ja viima tuo omat pikku mutkat matkaan ruoan valmistamisessa. Kunhan vain valmistaudut huolellisesti etukäteen, niin pärjäät vallan mainiosti!

Ensin on tärkeää muistaa, että kylmyydessä keho kuluttaa enemmän energiaa kuin lämpimällä säällä, joten varaa ruokaa määrällisesti enemmän matkaan mukaan. Esimerkiksi hiihtovaelluksella energiantarve voi olla jopa kaksinkertainen normaaliin verrattuna!

Älä mielellään ota vaellukselle mukaan mitään nestepitoista ruokaa. Pakkanen jäädyttää muonat, ja niiden koostumus voi näin ollen muuttua. Siksi moni varaa mukaan pääosin kuivamuonaa tai pakasteita talvivaellukselle. Muista myös varoa, ettei unohda pakkaseen yöksi täyttä juomapulloa – se saattaa jäätyä rikki.

Kaikki ruoka kannattaa pakata huolella pusseihin ja/tai rasioihin, joista ne on helppo ottaa käyttöön.

Talvella ruokaa laittaessa viima on tyypillisesti isoin haittatekijä. Kova tuuli tekee retkikeittimen helposti hyödyttömäksi ja lisää myös pakkasen purevuutta, jolloin paljain käsin on vaikeampaa viritellä ruoanlaittovälineitä. Muista siis aina laittaa retkikeitin suojaisaan paikkaan, minne ei tuuli yletä. Rakenna jonkinlainen suoja aina, vaikka keittimessäsi olisikin tuulisuoja.

Kaasukeitin on paras valinta talvivaellukselle, mutta muista että kaikki kaasut eivät toimi paikkasessa. Varmista siis aina, että sinulla on mukana talveen soveltuvaa kaasua! Nuotio tuo myös suurten helpotuksen talviseen ruoanlaittoon. Nuotio lämmittää ja tuo valoa ja sen avulla ruanlaitto sujuu mukavasti.

Muista pakata mukaasi myös laadukas lamppu, sillä talvella pimeys laskee nopeasti. Ruoanlaitto pimeässä on todella vaikeaa, joten otsalamppu ja lyhdyt ovat talvivaeltajan parhaat kaverit. Lue otsa- ja taskulamppuvertailu klikkaamalla tästä.

Lopuksi

Toivottavasti sait paljon iloa ja hyötyä artikkelistamme! Jos tykkäsit lukemastasi, kurkkaa myös muita artikkeleitamme. Tuotamme säännöllisesti laadukasta sisältöä vaeltamisen ja luonnon ystäville!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista