Merrell Vapor Glove

Merrell Vapor Glove 4 paljasjalkakengät (Rehellinen tuotearvostelu)

Merrell Vapor Glove 4:t ovat minimalistiset ja erityisen kevyet paljasjalkakengät, joissa on erinomainen maatuntuma – niillä kävellessä voi todella tuntea kuin kävelisi avojaloin. Vapor Glove 4:ssa ei nimittäin ole välipohjan vaimennusta, mikä tuo fiiliksen avojaloin kävelemisestä. Kengän pintamateriaali on verkkomaista materiaalia, joka pitää jalat mukavan viileänä. Kengissä tosin mietityttää niiden pohjan kesto ja mahdollisesti lyhyt käyttöikä.

Merrell

Merrellillä on takanaan pitkä historia paljasjalkakengissä sekä tietenkin muissakin ulkoilukengissä. Merrellin pääosaaminen ja tavoite on aina ollut luova mukavia ulkoilukenkiä niin naisten kuin miestenkin tarpeisiin. Viime vuosina Merrell on noussut suomalaisten tietoisuuteen erityisesti valmistamalla hyvin rullaavia, toimivia jalkineita ulkoiluun ja retkeilyyn.

Merrell

Tuotearvostelu - Merrell Vapor Glove 4

Merrell Vapor Glove 4
Osta, koska

Erittäin kevyt, poikkeuksellinen pohjatuntuma, liikkumisvapaus

Älä osta koska

Miinukset: Lyyhyet nauhat, mahdollisesti lyhyt käyttöikä

Vapor Glove 4 lienee yksi suosituimmista paljasjalkajuoksukengistä, ja niistä onkin hankala löytää paljon pahaa sanottavaa. Yleensä kun ostaa yhden parin, tulee myöhemmin ostaneeksi myös toiset, ja sitten kolmannet… Mikä näistä kengistä sitten tekee niin hyvät? Selvitetään!

Paljasjalkajuoksussa, kuten nyt juoksussa ylipäätään, jokaisella askeleella on merkitystä, joten kengän on oltava turvallinen ja hyvä käyttää. Vapor Glove 4 takaa tasaisen askelluksen, hyvän juoksutuntuman ja luonnollisen asennon jalalle. Kengät tuntuvat äärimmäisen mukavalta jalassa ja niitä ei melkeinpä tee mieli riisua ollenkaan. Kenkien varvastila on riittävän tilava kuten paljasjalkakengissä kuuluukin ja jalka saa tilaa olla. Vapor Glove 4:t sopivat hyvin moneen käyttöön – juoksuun, kävelyyn, työpaikalle tai vaikka kuntosalille.

Ominaisuudet

Vapor Glovessa on aika yksinkertainen, minimalistinen muotoilu ja niillä juoksu todella tuntuu kuin kirmailisit avojaloin. Kenkä antaa hivenen iskunvaimennusta, jotta pienet kivet ja sorat ei pistele jalkoja ja jotta askellus on mukava ja turvallinen. Niin tiellä kuin polullakin kävellessä Vapor Gloveilla saa hyvän tarttumapinnan alustasta, mikä tekee kävelystä miellyttävää – tuntuu kuin jalka todella muovaantuisi maastoon. Kantakuppi takaa hyvän istuvuuden ja sen ansiosta jalka tuntuu tukevalta ja vakaalta kengässä, mutta muu jalka saa miellyttävän vapaasti liikkua.

Kannan ja päkiän pudotus on 0, kuten kaikissa paljasjalkakengissä, joten jalka pääsee liikkumaan sille luontaiseen tapaan ja pohkeet pääsevät töihin niille luonnollisessa asennossa. Vapor Gloven 6,5 mm pohja koostuu pohjakuvioiden nappuloista (vain 2mm), ulkopohjan rungosta (1,5 mm) ja ohuesta pohjallisesta (3 mm) – jalkapohjan ja maan väliin ei jää paljoa tavaraa ja jos olet tottumaton paljasjalkakenkiin, saattaa kenkä tuntua jopa liiankin kevyeltä ja ohuelta, mutta totut siihen nopeasti ja kohta et osaa olla ilmankaan. Pohja on äärimmäisen joustava ja jalkapohjasi kaikki pienet lihakset pääsevät todella töihin näillä kengillä kävellessä.

Vinkki: Jos et ole koskaan käyttänyt paljasjalkakenkiä, muista aina aloittaa varovasti ja pikku hiljaa. Voi myös olla, että saatat aluksi haluta paljasjalkakengän, jossa on hiukan enemmän iskunvaimennusta. Kun olet tottunut niihin, voit siirtyä ohuempiin paljasjalkakenkiin.

Vapor Gloven verkkomainen pintamateriaali on yhdistelmä tiukasti kudottua Cordura-verkkoa, neopreenikielekettä ja ohutta verkkovuoria, joka kietoutuu jalan takaosan ympärille kantapään takana. Nämä kolme osasta toimivat yhdessä mainiosti ja lopputuloksena on erittäin hengittävä kenkä. Päällisen ansiosta kenkä luovuttaa helposti sisään mahdollisesti sateisella ilmalla pääsevää kosteutta pois. Kengät siis kuivuvat ilahduttavan nopeasti myös kastuessaan. Vapor Gloveilla on mukavinta juosta sukat jalassa, mutta niillä on mahdollista juosta myös ilman sukkiakin niin halutessaan – kengät olivat itse asiassa yllättävän mukavat juosta myös ilman sukkia.

Kengissä on myös paksu kuminen varvassuoja, joka suojaa varpaita osumasta kiviin vaihtelevassa maastossa. Suoja ei kuitenkaan vähennä varpaiden tuntumaa maastoon.

Paljasjalkatuntuma

Vapor Glove antaa vahvan palautteen maastosta jossa niillä liikut – tunnet jokaisen virheaskeleen, jokaisen halkeaman jalkakäytävässä ja jokaisen kiven polulla. Kengät on kuitenkin suunniteltu niin, että jalkojen virheasentoja ei pääse syntymään. Vapor Glove näyttääkin olevan melkeinpä täydellinen yhdistelmä suunnitteluominaisuuksia, jotka johtavat erinomaiseen tuntumaan: ohut ulkopohja, zero-drop, leveä kärkilaatikko ja poikkeuksellinen joustavuus. Kaiken hyvän lisäksi kengät ovat myös poikkeuksellisen kevyet jopa paljasjalkakengiksi.

Kaikki nämä edellä mainitut tekijät edistävät parempaa juoksua. Kenkien antama suora palaute on paljasjalkajuoksukenkien ensisijainen ominaisuus – ne ikään kuin  huijaavat sinut uskomaan, että juokset todella paljain jaloin. Se taas johtaa erittäin luonnolliseen ja orgaaniseen juoksukokemukseen.

Paino

Ihmisen jalka on suunniteltu juoksemiseen, ja välitön vaikutelmamme, kun pudotamme Vapor Glove 4:n jaloillemme, oli, että tämä minimalistinen kenkä ei millään tavalla yritä muuttaa tätä tosiasiaa. Ultrakevyiden mallien määrittelemällä alalla tämän kengän paino on uskomaton 5,4 unssia per kenkä (koko EU 42).

Ohuen Cordura-verkkopäällisen hengittävyyttä tukee verkkovuori, joka auttaa poistamaan kosteutta kengän sisäpuolelta. Vapor Glovessa ei todellakaan ole mitään lisäominaisuuksia – ei edes irrotettavaa pohjallista. Nämä ilmavat kengät liukuvat jalkakäytävän yli, mutta ne sopivat yhtä hyvin koville polkujuoksijoille – kunhan pysyt tietoisena jokaisesta askeleesta.

Pito

Vapor Glove tarjoaa vaikuttavan määrän pitoa sekä jalkakäytävällä että poluilla. Ohuen ulkopohjan ja leveän varvaslaatikon yhdistelmä mahdollistaa varpaiden hyvän liikkumisen ja sopeutumisen maastoon.

Päkiän ja varpaiden välisen ulkopohjan joustavuus mahdollistaa näiden kahden luonnollisen työskentelyn yhdessä, mikä parantaa entisestään jalan luonnollista pitoa. Ulkopohjan tahmea kumisekoitus yhdistettynä ohuisiin, mutta tehokkaisiin ulkopohjan nappuloihin myös edistävät luonnollista pitoa. Matalat, laajalle sijoitetut nappulat eivätm myöskään kerää kengän pohjaan soraa tai kiviä.

Ettei nyt mene pelkäksi hehkutukseksi, niin Vapor Glove ei ole kovin pitävä alamäkeen juostessa löysässä maastossa.

Monipuolisuus

Hyvän paljasjalkakengän merkki on se, että se toimii hyvin monessa eri tilanteessa ja olosuhteissa, ja siitä täytyy antaa Vapor Glovelle täydet pisteet. Kenkiä voi hyödyntää monenlaisessa tilanteessa ja ne ovat siksi hyvin monipuoliset jalkineet.

Kengät on suunniteltu hyvin joustaviksi, turvallisiksi, mukaviksi ja hyvin palautetta antaviksi paljasjalkakengiksi, mutta aivan kaikkein pisimmille juoksuille emme välttämättä suosittele näitä kenkiä. Tavallaanhan on hiukan ironista, että tärkein tekijä, joka vaikuttaa paljasjalkakengän tarkkuuteen (välipohjan puute), on myös sen suurin haittapuoli. Pidemmillä juoksuilla saatat haluta jonkin toisen kengän, joissa on välipohja, sillä se tarjoaa enemmän mukavuutta pitkillä juoksuilla.

Merrell Vapor Glove 4 on erittäin kevyt ja hengittävä sekä nopeasti kuivuva paljasjalkakenkä hyvällä pidolla, joka toimii hyvin myös esimerkiksi salikenkänä eri tyyppisissä painoharjoittelussa. Vapor Gloven ainoa heikkous taitaa olla se, että se ei ole kaikille sopiva kenkä: Se on erittäin hyvä kenkä kokeneelle paljasjalkajuoksijalle, ihan täydellinen valinta kenelle tahansa, joka haluaa peruskäyttöön paljasjalkakengät, mutta ei välttämättä paras valinta paljasjalkajuoksua aloittelevalle, joka siirtyy pois tavallisista juoksulenkkareista.

Kestävyys

Vapor Glove on suunniteltu niin, että sille on haettu maksimaalista käyttöikää. Päällisen materiaali on todella kestävää Cordura-verkkoa, joka yhdistää hyvän hengittävyyden ja kestävyyden. Kuminen varvassuoja ja muut ominaisuudet periaatteessa lupailevat pitkää käyttöikää.

Kestävyydestä ei voi kuitenkaan antaa täysiä pojoja, sillä ulkopohjan ohuus on hyvin altis kulutukselle. Vapor Gloven ehkä isoin miinus käyttäjäkokemuksien perusteella on sen lyhyehkö käyttöikä (joka ei tosin monia kengän faneja haittaa – kaupastahan saa uusia). Mutta jos etsit ennen kaikkea kestäviä kenkiä joilla voit juosta vuodesta toiseen kengän kulumatta, ei Vapor Glove välttämättä ole sinun valintasi.

Yhteenveto

Merrell Vapor Glove 4:t ovat täydelliset paljasjalkakengät kaikille paljasjalkakengistä kiinnostuneille, kokeneemmille paljasjalkakenkäilijöille, kokeneille paljasjalkajuoksijoille tai vaikka innokkaille painonnostajille.

Vapor Glove 4 on mukavassa tasapainossa houkuttelevien ominaisuuksien kanssa, ja ne ovat lisäksi suhteellisen edulliset. Kenkien paras puoli on niiden joustavuus, pito ja hyvä maatuntuma.

Merrell Vapor Glove 4 ei välttämättä sovi todella pitkiin polkujuoksuihin, sillä pohja on hyvin ohut, ja pidempiin juoksuihin saatat tarvita hiukan lisää tukea jalkaasi. Kengät saavat myös miinusta lyhyehköstä käyttöiästä – pohja näet kuluu ahkerassa käytössä nopeasti. Mutta jos etsit laadukkaita paljasjalkakenkiä, jotka istuvat jalkaan hyvin ja joilla saat täydellisen tuntuman maaperään, valitse Vapor Glove 4.

Osta Merrell Vapor Glove paljasjalkakengät:

Scandinavian Outdoor
129 €

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista