Laskettelu

Mitä otan mukaan laskettelureissulle? Muistilista aloittelijalle & konkarille

Lumivalkeat maisemat, aurinkoinen taivas, kirpeä pakkanen, punoittavat posket ihanan laskettelupäivän jälkeen, after ski’t laskettelukeskuksen kahvilassa… Talven tullen alkaa houkutella ajatus laskettelureissusta Suomen upeissa hiihto- ja laskettelukeskuksissa. Erityisesti nyt, kun ulkomaanmatkailu useimmilla jää kokonaan pois, vetävät kotimaan kohteet erityisellä tavalla puoleensa. Hyvä niin!

Me Leiripaikassa symppaamme täysillä kotimaan yrittäjiä ympäri Suomen, mutta erityisesti Lapissa, joka kärsii suuresti ulkomaisten turistien puutteen vuoksi. Lapin matkailua voi vallan hyvin harjoittaa turvallisesti näin koronan aikaankin ja mikäs sen parempaa pään tuuletusta kuin laskettelu!

Jos suunnittelet ensimmäistä laskettelureissuasi, sinun on ehdottomasti luettava tämä artikkeli, sillä seuraavaksi kerromme, mitä sinun tulee pakata mukaan talviselle laskettelureissulle. Myös kokeneempi laskettelukonkari voi aivan hyvin kerrata artikkelimme avulla. Sisällytimme juttuun myös linkkejä, joissa on omat suosituksemme kyseisiin varusteisiin, jotta sinun tarvitsisi haravoida mahdollisimman vähän ympäri nettiä etsimässä laskettelutarvikkeita.

Älä lähde laskettelemaan ilman tätä varustelistaa, täältä pesee… 🙂

Laskettelijan pakkauslista

 

Laskettelutakki

Hyvä laskettelutakki on niin konkarille kuin aloittelevalle laskijallekin tärkeä. Lumisia rinteitä laskiessasi ylläsi olisi hyvä olla takki, joka kestää kaikenlaiset sääilmiöt eikä päästä kosteutta läpi, ja lisäksi sen tulisi olla suunniteltu nimenomaan koko päivän kestävään urheiluun. Takin kuuluu olla sen verran väljä, että pystyt liikkumaan hyvin ja sen tulee ehdottomasti olla säänkestävä ja pitää tuulta. Takin tulee tietysti olla myös lämmin ja lämpötilaan sopiva, sillä hauska laskettelukokemus vesittyy nopeasti, jos joudut hytisemään rinteissä.

Vaikka liikunta ei olekaan näyttäytymistä varten, niin useimmat haluavat myös takin, joka on kivannäköinen. Nykyään on onneksi saatavilla laskettelutakkeja mitä hauskemmissa väreissä (sekä mustana ja valkoisena, jos värit eivät ole sinun juttusi!) ja erilaisissa malleissa.

Lasketteluhousut

Hyvät lasketteluhousut ovat sellaiset, että ne pitävät sinut lämpimänä ja kuivana koko laskettelureissun ajan. Kuten laskettelutakki, -housutkin tulisi olla riittävän väljät, jotta liikkuminen on helppoa. Yleensä lasketteluhousut ovatkin alaspäin hiukan leveneviä, jotta jalat saavat hyvin tilaa liikkua. On täysin makukysymys, haluatko tavallisen mallin vai haalarihousut, joissa on henkselimäiset olkaimet. Jälkimmäiset pysyvät toki varmimmin tukevasti paikoillaan ja tarjoavat varmemman tuulen- ja lumensuojan keskivartalolle.

Hyvissä lasketteluhousuissa on taskuja erinäisiä tarvikkeita varten ja ne ovat täysin sään-, lumen- ja tuulenkestävät.

Kerrastot

Laskettelun ja muidenkin talviurheilulajien nyrkkisääntö pukeutumisessa on se, että vaatteesi pitävät sinut lämpimänä kovissakin pakkasissa, mutta niin, ettet kuitenkaan hikoile voimakkaasti. Hyvä kerrasto kannattaakin valita huolella, sillä aluskerrasto – eli housut ja paita – kuuluu olla lämmittävä mutta myös hengittävä. Turhan kova hikoilu tuntuu epämiellyttävältä ja etkä varmasti halua kylmettyä hien jäähtyessä kun odotat hiihtohissiä tai kun otat taukoa rinneravintolassa.

Kerrastoja valmistetaan monesta eri materiaalista – synteettisestä kuidusta, merinovillasta ja fleecestä muun muassa. Esimerkiksi fleecevuoraus on erittäin lämmin kylmemmissäkin olosuhteissa, mutta se ei ole yhtä hengittävä kuin vaikkapa merinovilla. Yleinen sääntö on, että kun pakkanen vajoaa alle -10, on hyvä tuplata kerrastot.

Huomaa myös, että hyvä kerrasto on nopeasti kuivuva, sillä märkä kerrasto ei ole mikään miellyttävä kokemus – merinovilla siirtää kosteuden nopeasti pois iholta ja kuivuu melko nopeasti. Myös erilaiset synteettiset kuidut ovat erittäin nopeasti kuivuvia.

Pipo

Pipo on lasketellessa ehdoton. Kehostamme haihtuu lämpöä pään kautta kaikista eniten – pidä siis aina pääsi lämpimänä, vaikka pakkasta olisi vähän vähemmänkin. Hyvä pipo suojaa myös korvat viimalta.

Laskettelusukat

Naurahditko juuri? Miksi laskettelua varten tarvitsee erikseen SUKAT? No, niin mekin aluksi ennen ensimmäistä laskettelureissua mietimme. Mutta tosipaikan tullen kiittelet itseäsi siitä, että satsasit kunnon sukkiin! Laskettelusukat pitävät varpaasi lämpimänä myös kylmemmässä säässä, ja mikä tärkeintä, ne ovat tarpeeksi napakat eivätkä hierrä jalkoihisi rakkoja vinhan urheilupäivän aikana.

Valitse oikean kokoiset ja riittävän pitkät sukat, jotka sekä lämmittävät, myös tuntuvat varmalta jalassa ja siten helpottavat laskemistasi.

Kauluri

Kauluri, putkihuivi tai tuubihuivi pitää kaulasi suojassa kylmältä ja viimalta. On surku, jos hyvä kaulanlämmitin unohtuu kotiin, sillä sen jos minkä unohtaminen tekee sinut helposti kipeäksi. Kaula on tärkeää suojata kaikissa talviurheilulajeissa. On sekä maku- että sääkysymys, haluatko kevyemmän ja siromman, esimerkiksi puuvillasta tehdyn tuubihuivin (sopii kevyemmille pakkasille), vai paksumman fleece- tai merinovillakaulurin. Jälkimmäiset pitävät tuulta paremmin, mutta toisaalta hyvä laskettelutakkikin suojaa kaulaa. Merinovillainen huivi kuivuu nopeammin ja siirtää kosteutta pois iholta, toisin kuin hiukan hautova ultralämmin fleece.

Aurinkolasit

Älä anna auringon häikäistä! Kevättalvella aurinko paistaa ja hohtava lumi myös heijastaa sen tuplana. Aurinkolasit myös parantavat näkemistäsi – eikä tarvitse siristellä!

Laskettelulasit + puhdistusliina

Kun puuterilumi pöllyää, ovat laskettelulasit apunasi. Hyvät ja istuvat laskettelulasit varmistavat, että voit pitää silmäsi auki häiriöttä kovassa vauhdissa ja lumisateessakin. Laskettelulasit ovat äärimmäisen tarpeellinen varuste, sillä jos silmäsi pääsevät vetistämään vauhdissa tai lunta menee silmiisi, voi laskeminen näkökyvyn heiketessä olla jopa vaarallista. Suosittelemme laseja, joissa on kaksi vaihdettavaa linssiä siltä varalta että sääolosuhteet ja valaistus muuttuu merkittävästi.

Puhdistusliina saattaa kuulostaa älyttömältä hifistelyltä, mutta luota meihin – huuruiset tai puuterilumikäsittelyn saaneet lasit on todella paljon helpompi puhdistaa liinalla kuin vaikkapa hanskalla tai hihalla.

Lasketteluhanskat

Hyvät lasketteluhanskat ovat lämpimät ja pitävät. Lasketteluhanskojen pintamateriaali tulisi olla sellaista, että siihen ei tartu lumi eikä kosteus pääse käsiäsi kylmettämään. Jääkylmät näpit ovat äärimmäisen ikävä vaiva kesken hauskan laskettelupäivän. Erityisesti lautailijoille joka sään kestävät ja lämpimät hanskat ovat tärkeät, sillä he ponnistavat käsillään maasta pyllähdyksen jälkeen.

Välipala

Välipalaa on aina hyvä olla mukana helposti saatavilla. Rinneravintolassa on mukava käydä syömässä tai tauolla istahtamassa, mutta lisäenergiaa saadaksesi olisi todella tärkeää olla välipalapatukka tai kaksi helposti saatavilla vaikkapa taskussasi.

Vesipullo

Oma vesipullo on ekologinen ja taloudellinen valinta. Juomat ovat rinneravintoloissa usein kalliita, joten voi olla hyvä idea varautua omalla vesipullolla. Veden juonti urheillessa on äärimmäisen tärkeää, joten muista juoda riittävästi päivän aikana!

Kädenlämmittimet

Kädenlämmitin on halpa mutta erittäin hyödyllinen investointi. Kovilla pakkasilla kädet saattavat kylmetä, vaikka käytössä olisi hyvät lasketteluhansikkaat. Kädenlämmittimet on helppo sujauttaa reppuun tai taskuun ja sujauttaa ne käsiin sopivassa hetkessä silloin kun näppejä alkaa todella paleltaa. Kädenlämmittimet pitävät kätesi lämpimänä ja korkeimpaan lämpötilaan kivuttuaan käsineet pysyvät kuivina ja lämpiminä jopa tunteja.

Varavirtalähde eli powerbank

Kaikki me tiedämme, että älypuhelimia, tai niiden akkuja, ei ole oikein suunniteltu koville pakkasille. Puhelimella saat yhteyden lasketteluseurueeseesi, joten se on tärkeää olla mukana, mutta siitä ei ole hyötyä jos sen akku on loppu. Kannattaa varata mukaan varavirtalähde siltä varalta, että puhelimesi akku hyytyy totaalisesti, sillä saat lisävirtaa puhelimeesi tarvittaessa.

Laskettelukypärä

Kaatuminen ja pään kolauttaminen ei ole naurun asia, joten kypärä on hyvin tärkeä varuste lasketellessa. Nykyään laskettelukypärät ovat hyvin tyylikkäitä ja sporttisia ja lisäksi kypärä auttaa suojaamaan korviasi viimalta.

Reppu

Reppuun saat kaikista kätevimmin kaiken tarvittavan mukaasi. On hyvä olla varautunut kaikkiin tilanteisiin ja joskus pursuavat taskut ovat vain ennen kaikkea epäkäytännölliset. Pakkaa reppuun mukaan tässä listassa mainittuja pieniä varusteita, nenäliinoja, vettä, lisäkerrastot ja jos oikein haluat hifistellä, niin pakkaa mukaasi myös GoPro upeiden laskujen tallennusta varten.

Linkkuveitsi

Tiedän, linkkari ei ehkä tunnu tuikitärkeältä laskettelijan varusteelta, mutta se voi todella osoittaa tarpeellisuutensa mitä yllättävimmissä tilanteissa. Esimerkiksi löystyneet siteet voit näppärästi kiristää itse menemättä huoltopisteelle.

Laskettelusukset/lumilauta

Voit aina vuokrata lasketteluvälineet, mutta omien suksien tai laudan omistamisessa on vain sitä jotain. Se onkin todella hyvä sijoitus, joka todellisuudessa säästää myös rahaa, jos aiot laskea vähänkään enemmän. Hyvät sukset tai lauta kestää sinulla vuosia, joten jos innostut lajista, suosittelemme lämpimästi ostamaan ikiomat laskuvälineet. Kun sinulla on varmasti tekniikkaasi sopivat sukset allasi, tekniikkasi pääsee hioutumaan huippuunsa ja lopulta säästät todellakin rahaa sekä myös aikaa kun sinun ei tarvitse enää jonotella vuokraamossa.  

Lumivyörypelastusvälineet

Jos suunnittelet laskettelureissua takamaastoon tuoreille puutereille, on lumivyörypelastusvälineet ehdoton olla mukana. Varmista aina epävarmempiin kohteisiin suunnatessasi, että sinulla on lapio, lumitutkain eli sondi ja lumivyörylähetin (piippari) mukanasi.

Lopuksi

Oletko jo valmis? Tulosta vaikka tämä lista ja merkitse pakatessasi aina sitä mukaa, mitä olet pakannut. Toivotamme sinulle loistavaa ja ikimuistoista laskettelureissua!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista