Makuupussi vaellukselle

Parhaat makuupussit 2023 – Löydä täydellinen makuupussi

Suomen luonto, täydellinen rauha ja reipas vaellus raikkaassa syysilmassa… Onko olemassa mitään, mikä voisi pilata tämän yhtälön? No unettomat yöt!

Vaeltajan yksi tärkeimmistä varusteista on hyvä makuupussi, joka on paitsi sopivan kokoinen niin myös sopivan lämmin, jotta pitkän vaelluspäivän jälkeen ei tarvitse hytistä kylmyydestä. Makuupusseja on saatavilla erilaisia eri olosuhteisiin sopiviksi ja jotta sinun olisi helpompi valita tarpeisiisi sopiva makuupussi, kirjotimme makuupussin valinnasta artikkelin, jonka voit lukea täältä. Artikkelin luettuasi tiedät, mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon täydellisen makuupussin metsästyksessä.

Tästä artikkelista, jota nyt luet, löydät meidän mielestämme parhaat makuupussit vertailussa. Olemme jakaneet listan kolmeen osaan, jotta löytäisit helpommin tarvitsemasi: Kesämakuupussit, kolmen vuodenajan makuupussit ja neljän vuodenajan makuupussit. Eli ennen kuin ryhdyt lukemaan tätä artikkelia, suosittelemme pohtimaan, minkä näistä makuupussityypeistä sinä tarvitset.

Makuupusseja on kolmenlaisia

 • Kesämakuupussit eli kahden vuodenajan makuupussit sopivat loppukeväästä alkusyksyyn
 • Kolmen vuodenajan makuupussit sopivat keväästä syksyyn sekä leutoon talveen (yleensä varma valinta Suomen oloihin vaikkapa kesä- tai syysvaellukselle)
 • Talvimakuupussit eli neljän vuodenajan makuupussit sopivat syksystä kevääseen sekä viileään kesään

Toisin sanoen, tärkeintä sinun on tietää, millaisissa oloissa aiot makuupussia käyttää. Yleispätevänä ohjeena voisi ajatella, että jos kiikut kahden vaiheilla, niin kannattanee valita mielummin liian lämmin kuin liian kylmä makuupussi ja useimmat vaeltajat valitsevatkin kolmen vuodenajan makuupussin, sillä se sopii ehkä monipuolisimmin erilaisiin oloihin ja useimpien Suomessa vaeltajien tarpeisiin. Huomaa myös, että joskus voi olla paikallaan hankkia lisäksi lämmittävä sisäpussi, joka myös pidentää makuupussisi käyttöikää.

Vaelluksella varusteiden paino on myös olennainen seikka. Yleinen nyrkkisääntö on, että mitä lämpimämpi pussi, sitä painavampi se on. Ultrakevyt kesämakuupussi on kevyt kantaa, mutta se ei tietenkään ole niin lämmin kuin kolmen vuodenajan paksumpi pussi, jossa on luonnollisesti enemmän täytettä.

Sen vuoksi esimerkiksi kevytretkeilijä saattaa hyvinkin valita kesämakuupussin ihan vain sen keveyden vuoksi. Kevytretkeily on enemmänkin kokeneita vaeltajia varten, joten jos sinulla on vasta vähemmän kokemusta vaeltamisesta, suosittelemme unohtamaan grammoissa säästelyn makuupussin kohdalla, sillä se on kuitenkin paikka, jossa sinun tulee nukkua ja pysyä lämpimänä.

No niin, jaarittelut sikseen ja eiköhän hypätä suoraan asiaan!

Parhaat makuupussit vertailussa

Vertailimme makuupussit jokaisesta kolmesta kategoriasta:

 • Kolmen vuodenajan makuupussit
 • Neljän vuodenajan eli talvimakuupussit
 • Kesämakuupussit

Kolmen vuodenajan makuupussit

 • Mukavuuslämpötila (M): -2,2°C
 • Mukavuuslämpötila (N): +3,1°C
 • Äärilämpötila: -18,5°C
 • Paino: 920 g
 • Pakkaustilavuus: 6,1 L

Marmot makuupussi on erinomainen perusmakuupussi monenlaiseen eri olosuhteeseen. Makuupussissa on huomioitu ekologisuus: siinä on käytetty eristemateriaalina HL-ElixR Eco -kierrätyskuitua ja tuote on valmistettu ilman PFC-yhdisteitä. Makuupussissa vetoketju on sijoitettu vasemmalle puolelle suosien näin oikeakätistä nukkujaa.

Pussissa on mukavia yksityiskohtia: huppu on kolmiulotteinen ja jalkopään anatominen muotoilu antaa jalkapöydille tilaa. Pussi sopii maksimissaan 183 cm pituiselle käyttäjälle. (Huom! Pussista saatavilla myös Long-versio.)

Suosittelemme tätä pussia perusvaeltajalle kevät-syksy-välille. Jopa lähellä nollaa pärjää tällä pussilla, jos lisäksi ostaa lämmittävän sisäpussin.

Marmot Trestles Elite Eco 30
Scandinavian Outdoor
160 €
Marmot Trestles Elite Eco 30
Partioaitta
160 €
 • Lämmin kolmen vuodenajan makuupussi, sopii jopa leutoihin talviöihin
 • Mukavuuslämpötila (M): -8,5°C
 • Paino 1290 g

Kun valitset makuupussia reissuun, on pohdittava lämmön, painon ja hinnan välillä. Ihannetapauksessa makuupussi on erittäin lämmin, poikkeuksellisen kevyt ja helposti pakattava, eikä maksa juuri mitään. Rab Ascent on hyvin lähellä tuota ihannetta! Hintaa sillä tosin on, mutta joka pennonen on kyllä sen arvoinen.

Ascent on kolmen vuodenajan käyttöön soveltuva untuvamakuupussi, joka sopii jopa 200 cm pitkille käyttäjille, sekä tarjoaa miellyttävää lämpöä aina -9°C asteeseen asti. Kyseessä on kolmen vuodenajan makuupussi, mutta soveltuupa se jopa leutoihin talviöihin. Untuva ja pintakangas on käsitelty vettä hylkiviksi.

Ascent 700 on lämmin ja mukava muumiomallinen untuvamakuupussi. Ascentin erikoisuus on tilava leikkaus, joka mahdollistaa myös lisäkerrosten pukemisen tai paksumman sisäpussin käytön kylmemmillä keleillä. Eristeenä makuupussissa on käytetty 700 g 650FP hanhenuntuvaa.

Makuupussi on todellakin reilun kokoinen ja jalkopää muotoiltu, joten mukavuuteen on tässä makuupussissa panostettu. Lämpökaulus ehkäisee lämmönhaihtumista lämpötilan laskiessa ja myös ¾-pituisen vetoketjun sisäpuolella on eristävä lämpölista. Sisäpuolelta löytyy kätevä vetoketjullinen tasku puhelimelle tai otsalampulle.

Ascent on valmistettu kevyestä ja kestävästä Pertex® Quantum -pintamateriaalista ja vuori taas on kierrätettyä nailonia. Untuvaonkalot on sijoiteltu limittäin parhaan eristävyyden saavuttamiseksi.

Rob Ascent on yksi parhaista kolmen vuodenajan makuupusseista, joita rahalla saa.

Scandinavian Outdoor
329 €
Partioaitta
359,95 €
 • Mukavuuslämpötila (M): 0°C
 • Mukavuuslämpötila (N): +5°C
 • Äärilämpötila: -14°C
 • Paino: 1.31 kg

Laatuvalmistaja Deuterin kolmen vuodenajan Comfort-makuupussi todelliseen järkihintaan. Suosittelemme tätä pirtsakan sinistä pussia retkiin, joissa yölämpötilat ovat plussan puolella. Makuupussissa on vaivaton ja helppohoitoinen High-Loft-Hollowfibre-eriste, joka sietää hyvin kosteutta. Makuupussissa on mukavina lisinä pieni sisätasku ja lämpökaulus, joka auttaa sinua pysymään lämpimänä viileämmissäkin olosuhteissa.

Vetoketju on kaksisuuntainen: tämän pussin voit siis liittää yhteen toisen Deuter-pussin kanssa. Toisin kuin monissa muissa malleissa, tämä makuupussi on saatavilla sekä oikea- että vasenkätiselle – perustuen siis siihen kummalla puolella vetoketju on. Yleensä vasenkätiselle helpompaa on, että ketju on oikealla puolella ja oikeakätiselle taas, että ketju on vasemmalla puolella.

Mukaan tulee kompressiopakkauspussi, jonka ansiosta pussin saa pieneen tilaan ja ekologisen valinnan tästä pussista tekee se, että tuote ei sisällä PFC-yhdisteitä. Sopii max 175 cm kokoiselle käyttäjälle. Oikein mainio peruspussi erityisen ilahduttavaan hintaan!

Deuter Orbit 0 SL
Scandinavian Outdoor
89 €
 • Kuitutäyte
 • Mukavuuslämpötila (M): -5°C
 • Mukavuuslämpötila (N): +0°C
 • Äärilämpötila: -22°C
 • Paino: 1.65 kg

Laatuvalmistaja Haglöfs kolmen vuodenajan Tarius-makuupussi todelliseen järkihintaan. Suosittelemme tätä pirtsakan sinistä pussia monipuolisiin retkiin jopa pikkupakkasiin. Makuupussissa on huoleton kuitutäyte, joka sietää hyvin kosteutta. Makuupussissa on mukavana lisänä pieni lämpölista vetoketjun kohdalla, joka auttaa sinua pysymään lämpimänä viileämmissäkin olosuhteissa. 3/4-vetoketju myös estää lämmön karkaamista ja pitää jalat lämpöisenä.

Tyynylle on oma paikka ja pussi menee helposti omaan pakkauspussiinsa. Mukaan tulee kompressiopakkauspussi, jonka ansiosta pussin saa pieneen tilaan ja sitä on helppo kuljettaa. Saatavilla kaksi kokoa – 205 ja 109. Oikein mainio peruspussi myös koleampaan syys-/ alkukevään säähän erityisen ilahduttavaan hintaan!

Haglöfs Tarius -5
Scandinavian Outdoor
89 €

Talvimakuupussit eli neljän vuodenajan makuupussit

 • Extra-pitkä malli
 • Täyte ankanuntuvaa
 • Mukavuuslämpötila (M): -28°C
 • Mukavuuslämpötila (N): -19°C
 • Äärilämpötila: -52°C
 • Paino: 1.64 kg

No tässä pussissa ei sitten helposti tule kylmä! Äärettömän lämmin naisten makuupussi laatuvalmistajalta on nappivalinta kylmiin oloihin. Pussi sisältää 1090 grammaa fill power 650 -ankanuntuvaa ja erityisen tätä pussista tekee sen naisille sopiva täytteen sijoittelu – herkimmin palelevat osat on lisäeristetty. Lämpökauluksessa on myös untuvatäyte ja sen nyöriin on helppo tarttua.

Luksuksen tästä pussista tekee usemmatkin mukavat yksityiskohdat: ”Nautilius”-hupussa on viisi untuvaosastoa ja hyvin sulkeutuva suuaukko. Vetoketju on täysipitkä, mikä tekee tuulettamisesta helppoa myös jalkopäässä. Vetoketjun takana on tuhti untuvatäytteinen lämpölista, joten lämmön karkaamisesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Kasvojen ympäristössä ei ole tarranauhoja eikä vetoketju tai sen koommin kiristysnyöritkään pääse häiritsemään. Jalkopäästä löytyy tasku kemiallisia lämpöpusseja varten sellaiselle, joka ne kokee tarpeelliseksi. Pussin sisältä löytyy pieni tasku vaikkapa kelloa tai energiapatukkaa varten.

Mukaan tulee pakkauspussi sekä säilytyspussi kotisäilytystä varten ja tämä malli on saatavilla sekä oikea- että vasenkätisille – perustuen siihen kummalla puolella vetoketju on. Yleensä vasenkätiselle helpompaa on, että ketju on oikealla puolella ja oikeakätiselle taas, että ketju on vasemmalla puolella. Tämä Long-malli sopii max 183 cm pitkälle käyttäjälle. Loistava luksuspussi kylmiin oloihin!

Scandinavian Outdoor
429 €
 • Hyvä makuupussi kylmiin öihin
 • Entistä lämpimämpi ja hiukan tilavampi hartioiden ja lantion kohdalla
 • Mukavuuslämpötila miehille -20,4 °C
 • Mukavuuslämpötila naisille -12,5 °C
 • Paino: 1.80 kg

Never Summer on Marmotin klassinen makuupussi kylmiin öihin. Never Summer sopii erinomaisesti yöpymiseen talvella korkeintaan -20 asteessa. Tämä makuupussi on samanoloinen kuin naisten Ouray -malli (ylempänä), mutta tämä Never Summer on unisex.

Kuten todettua, Marmot tunnetaan hyvin korkealaatuisista makuupusseista, eikä tämä makuupussi ole poikkeus sääntöön. Makuupussissa on hyvin täytetyt untuvakanavat jotka eristää erinomaisesti, hyvin muotoiltu huppu ja erityisesti ommeltu jalkatila maksimaalisen eristyksen takaamiseksi. Makuupussissa on myös lyhyt lisävetoketju pitkää vetoketjua vastapäätä mukavuuden ja hengittävyyden lisäämiseksi. Makuupussissa on mukavana lisänä tasku kuumavesipulloa varten jalkopäässä.

Makuupussin sisuksista löytyy 650 fill power -untuvaa, ja se on käsitelty Marmotin Down Defender -käsittelyllä. Käsittelyn ansiosta untuva kestää paremmin kosteutta ja makuupussi säilyttää hyvät eristysominaisuutensa myös kosteissa olosuhteissa. Käsittely on Bluesign-hyväksyttyä ja myöskin fluorihiilivapaa.

Miesten mukavuuslämpötila on -20,4 °C ja naisten -12,5 °C. Naisille suositellaan kylmemmällä säällä käytettäväksi makuupussia, joka on suunniteltu erityisesti naisille ja jolla on korkeampi mukavuuslämpötila.

Makuupussi on hyvä perusmakuupussi talvisäähän, ei toki halvin vaihtoehto, mutta erittäin toimiva makuupussi laadukkaista materiaaleista.

Scandinavian Outdoor
399 €
 • Mitoitettu naisille
 • Mukavuuslämpötila (M): -26°C
 • Mukavuuslämpötila (N): -17°C
 • Äärilämpötila: -50°C
 • Paino: 2.60 kg

Suosittu Haglöfsin talvipussi on erinomaisen lämmin makuupussi kylmempiinkin oloihin. Pussin täyte on erinomaisen eristyskyvyn omaava täyte, jossa tri-fusin eristekuitu. Erittäin nukkumismukava makuupussi, jossa on reilusti eristettä.

Musca-sarjan makuupussit on mitoitettu naisille. Niissä ei ole ylimääräistä lämmitettävää tilaa jalkopäässä, ja pussi on hartioiden kohdalta hiukan kapeampi ja sekä jaloissa että rinnan alueella on lisäeristettä.

Erittäin passeli ja superkäytännöllinen makuupussi talviretkeilyyn!

Scandinavian Outdoor
149 €
 • Untuvatäyte
 • Mukavuuslämpötila (M): -22°C
 • Paino: 1.16 kg

Neutrino 800 on Rabin Neutrino-sarjan lämpimin makuupussi. Se onkin erittäin lämmin, mutta silti kevyt – jos tarvitset hyvän paino/eristyssuhteen omaavaa pussia, on tämä sinun valintasi. Malli on uudistettu vuonna 2019, jolloin siihen tehtiin ”kammiot”, joiden ansiosta untuvatäyte pysyy paremmin paikoillaan. Pussiin ei siksi pääse syntymään lainkaan kylmiä kohtia.

Makuupussia on saatavilla vasen ja oikea. Vasen tarkoittaa, että vetoketju on vasemmalla ja soveltuu oikeakätisille paremmin.

Pussille on ilmoitettu ns. “Limit”-lämpötila mutta ei extreme-lämpötilaa. Rab tekee näin kaikissa huipputason talvipusseissaan, joissa on paljon untuvaa – EN-standarditesti kun ei itse asiassa edes tuota näin lämpimille pusseille täysin luotettavia tuloksia. Käytännössä voidaan sanoa, että pussin eristyskyky riittää mukavaan nukkumiseen noin -22°C asteeseen saakka ja varsinainen extreme-lämpötila  huitelee paukkupakkasen puolella.

Kaulus on muotoiltu ergonomisesti ja makuupussi on muutoinkin eityisen mukava majoite kylmille keleille. Long-versio sopii max 200 cm pitkälle käyttäjälle.

Scandinavian Outdoor
649 €

Kesämakuupussit eli kahden vuodenajan makuupussit

 • Mukavuuslämpötila (M): 13 °C
 • Mukavuuslämpötila (N): 16 °C
 • Äärilämpötila: 3 C
 • Paino 690 g

Deuterin Dreamlite on sitä mitä nimi lupaa – kevyt makuupussi on tarkoitettu ensisijaisesti lämpimiin kesäöihin ja sisätilanukkumiseen. Pussi sopii maksimissaan 200 cm käyttäjälle ja sen sisuksissa on Polydown-keinokuitua. Sisältä löytyy kätevä pientarviketasku.

Deuterin Dreamlite toimiva ja erittäin kevyt kesämakuupussi, joka on hyvä valinta kesäpussiksi lämpimiin kesäöihin.

Scandinavian Outdoor
99 €

 • Mukavuuslämpötila (M): 1°C
 • Mukavuuslämpötila (N): 6 °C
 • ElixeR Micro -keinokuitutäyte
 • Ympärysmitta hartioilla: 157 cm
 • Ympärysmitta lantion kohdalla: 147 cm
 • Ympärysmitta jalkopäässä: 119 cm

Ultrakevyt makuupussi on kahden vuodenajan makuupussi, joka on tarkoitettu ensisijaisesti käytettäväksi kesästä syksyyn (kun yölämpötilat eivät lipsu pakkasen puolelle vaan ovat vielä lämpimiä). Sarjan makuupussi on lämpöönsä nähden erittäin kevyt ja pakkautuu pieneen kokoon, joten tämä makuupussi ei paina liikaa rinkassa.  Pussissa on kätevät ripustuslenkit tuuletusta varten ja sisältä löytyy pikkutasku.

Vetoketjun alla on eristelista ja kätevä 3D-huppu asettuu hyvin pääsi ympärille ilman lämpövuotoja. Isot peukut näistä ominaisuuksista!

Muutamia speksejä mainitaksemme: Suositeltu käyttäjän maksimipituus 198 cm eli vähän pidempikin vaeltaja mahtuu tähän pussiin.

Toimiva ja kevyt kahden vuodenajan makuupussi, joka on erinomainen valinta kesäpussiksi pohjoisinta Pohjolaa myöten.

Scandinavian Outdoor
169 €
 • Paino: 840 g
 • Äärilämpötila: -13°C
 • Mukavuuslämpötila (M): +1,5°C
 • Mukavuuslämpötila (N): +6,5°C

Rab Ascent on varma nakki, sillä vaikka se onkin kahden vuodenajan makuupussien kategoriassa, sopii se kolmenkin vuodenajan majoitukseen. Tämä untuvapussi sopii hyvin kesäkäyttöön niin kokeneelle kuin aloittelevallekin vaeltajalle. Rad Ascent -mallisto on tunnettu kestävyydestään ja tämäkin malli kestää käytössäsi pitkään. Suosittelemme tätä makuupussia lämpimästi kesän teltta- ja mökkireissuille sekä kosteampaankin menoon, sillä pussissa käytetty untuva on käsitelty Nikwaxin kanssa kehitetyllä kosteutta hylkivällä aineella. 

Pussissa on ¾-pituinen sivuvetoketju, joka on saatavilla niin vasemmalle kuin oikealle puolelle (oikeakätiset valitsevat yleensä mielummin vasemman ja toisin päin). Makuupussissa on sisällä kätevä pikku tasku vetoketjulla. Mukana tulee pakkauspussi ja puuvillapussi kotisäilytystä varten.

Tämän makuupussin suositeltu käyttäjän maksimipituus on 185 cm, ja itse pussin pituus on 215 cm. Pussi on erittäin tilava ja mukava malli ja sopii monenlaiseen tarpeeseen!

Scandinavian Outdoor
169 €

Lopuksi

Löysitkö tarpeisiisi sopivan makuupussin? Toivomme niin! Jos suunnittelet vaellusta tai retkeilyä, muista huolehtia myös muista varusteista. Tästä artikkelista löydät pakkauslistan viiden päivän vaellukselle ja rinkan valinnassa opastame tässä artikkelissa.

Parhaat rinkat listasimme tässä artikkelissa ja vaelluskenkien valintaan perehdyimme tässä artikkelissa.

Toivomme sinulle mukavia retkeilyhetkiä! 🙂

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista