Rinkka vaellukselle

Paras rinkka vaellukselle – vertailussa parhaat vaellusrinkat 2023

Oletko lähdössä vaeltamaan, päiväretkelle tai ehkä reilaamaan, mutta sopiva rinkka puuttuu? Jos et ole vielä lukenut toista artikkeliamme rinkan valintaan, löydät sen täältä – saat sieltä hyvän käsityksen siitä, mitä asioita sinun tulee huomioida rinkan hankinnassa ja se pohjustaa hyvin tätä artikkelia, jossa kokoamme meidän mielestämme parhaat vaellusrinkat.

Olemme kategorisoineet rinkat koon mukaan – näin voit heti hypätä suoraan siihen osioon, jossa on sen kokoinen rinkka, joka sopii parhaiten tarpeisiisi. Esittelemme ensin vaellusrinkat ja lopusta löydät vielä lasten rinkat erikseen.

Minkä kokoinen rinkka vastaa tarpeitasi parhaiten?

 • Viikonloppuretkelle 40-60 l rinkka
 • Vaellukselle 65-80 l rinkka
 • Pitkälle vaellukselle 85-10+ l rinkka

Entäs sitten rinkka lapselle tai nuorelle? Lapsen rinkka eroaa aikuisten rinkasta siinä, että se on tehty lapsen mittasuhteisiin sopivaksi. Pienempien lasten kohdalla kannattaa miettiä myös sitä, että minkä verran lapsi jaksaa kantaa? Riittäisikö alkuun pelkkä reppu, sillä tyhjä rinkka itsessään on jo painavampi kuin reppu.

Entäs matkustus? Kannattaako ostaa mielummin matkailurinkka vaellusrinkan sijaan, jos rinkan kanssa aikoo matkustaa esimerkiksi lentokoneella? Matkailurinkka ei yleensä välttämättä sovellu kovin hyvin vaellukseen, mutta vaellusrinkka taas kelpaa vaeltamisen lisäksi matkusteluun, sillä sen saa ottaa ongelmitta lentokoneeseen.

Joten jos käytät rinkkaa vähänkään vaellukseen, niin suosittelemme ostamaan oikean vaellusrinkan, ellet toki osta molempiin tarkoituksiin omat rinkat. Matkailurinkassa saattaa kyllä olla erillinen kahva kuljettamista helpottamaan ja sen saa tarvittaessa auki myös rinkan edestä, mikä helpottaa tavaroihin käsiksi pääsyä. Nykyään on kuitenkin saatavilla myös vaellusrinkkoja, jotka on mahdollista avata sekä pussimaisesti päältä että edestä (esimerkiksi Fjällrävenin Kajka-malli).

Rinkoissa on paljon valinnanvaraa ja on ymmärrettävää, että runsauden pulasta menee helposti sekaisin. Me halusimme helpottaa sinun hommaasi, ja valitsimme meidän mielestämme parhaat rinkat ja kokosimme ne kaikki tähän samalle sivulle. Emme eritelleet miesten ja naisten rinkkoja erikseen, sillä niin sanotut unisex-mallit sopivat yleensä hyvin sekä miehille että naisille. Otimme mukaan kuitenkin muutaman erityisesti naisille mitoitetun mallin, ja artikkelissa ne on merkitty erikseen.

Eiköhän hypätä suoraan asiaan!

Vaellusrinkat 40-60 l

 • Tilavuus: 44 l
 • Paino: 1.11 kg
 • Stow on the go -vaellussauvapidike

Tämä kiipeilyvalmiuksilla varustettu pieni rinkka on Retki-lehden testivoittaja (numero 7/2017, jossa testattiin 40-50 litraisia rinkkoja – Osprey Talon 44 voitti testin ja sai erityiskiitokset keveydestä, monipuolisuudesta ja yleisestä laadukkuudesta)! Osprey on yksi luotettavimmista rinkkavalmistajista, eikä Talon-malli ole poikkeus sääntöön. Kätevä 44 litran rinkka taipuu moneen käyttöön ja on ihanteellinen päiväretkille, lyhyille vaelluksille, kiipeilyyn ja maastopyöräilyyn. Talon-sarjan parhaat ominaisuudet ovat erityinen kantomukavuus ja keveys. Valmistajan kuormasuositus tälle 44-mallille on 11-18 kg.

Muutamia speksejä mainitaksemme: Sivuilla on joustavat taskut kompressiohihnoilla, rinkassa on lisäksi läppätasku, jonka alaosassa on erillinen karttatasku ja jotta taskut eivät loppuisi kesken, löytyy extrataskut myös lantiovyöstä kätevästi käden ulottuvilta. Etupaneelissa on ”kengurutasku”, joka on niin tilava, että sinne voi sujauttaa vaikka takin. Kantoviilekkeet ja selkämys ovat mukavan hengittävät, repussa on juomapussivalmius ja jäähakkuupidikkeet. Reppu pysyy napakkana myös vajaakuormalla ja repun erityinen erikoisuus on lennosta käytettävä ”Stow on the go”-vaellussauvapidike – voit siis ripustaa sauvat valmiiksi käyttöä varten, ilman että sinun tarvitsee pysähtyä.

Partioaitta
180 €
 • Tilavuus: 50 l
 • Paino: 1.59 kg
 • ”Miesten malli”
 • Hyvä ilmanvaihto

 

Ihastuttavan linjakkaalla designilla varustettu, huippulaadukas Ospreyn kevyt rinkka järkihintaan. Merkki on mielestämme yksi luotettavimmista rinkkavalmistajista ja tässä 50 l rinkassa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Tilavuus riittää hyvin viikonloppureissuihin ja kevytretkeilijälle pidemmillekin vaelluksille.

Verrattuna sisareensa Osprey Renniin (naisten malli, seuraavana listalla) Rook-mallin selän pituus ja lantiovyön sekä olkahihnojen muotoilu on tehty miesvartalolle sopivaksi. Mallissa on panostettu ilmanvaihtoon, sillä selkäpaneelin verkkokankaan ja varsinaisen repun välille jää kunnon ilmarako. Selkäosan pituus on säädettävä ja rinkassa on kaksi vetoketjua lantiovyössä sekä kaksi joustavaa sivutaskua ja yksi läppätasku. Malli on yhteensopiva juomapussin kanssa (tasku ja läpivienti letkulle). Mukana on myös sadesuojus.

Scandinavian Outdoor
159 €
 • Naisten malli
 • Tilavuus: 50 l
 •  ”Naisten malli”
 • Säädettävä selkäosan pituus

 

Herkullisen viininpunainen, huippulaadukas Ospreyn naisten rinkka järkihintaan. Merkki on mielestämme yksi luotettavimmista rinkkavalmistajista ja tässä 50 l rinkassa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Tilavuus riittää hyvin viikonloppureissuihin ja kevytretkeilijälle pidemmillekin vaelluksille.

Verrattuna sisareensa Osprey Rookiin (miesten malli) Renn-mallin selän pituus ja lantiovyön sekä olkahihnojen muotoilu on tehty naisvartalolle sopivaksi. Mallissa on panostettu ilmanvaihtoon, sillä selkäpaneelin verkkokankaan ja varsinaisen repun välille jää kunnon ilmarako. Selkäosan pituus on säädettävä ja rinkassa on kaksi vetoketjua lantiovyössä sekä kaksi joustavaa sivutaskua ja yksi läppätasku. Malli on yhteensopiva juomapussin kanssa (tasku ja läpivienti letkulle). Mukana on myös sadesuojus.

Scandinavian Outdoor
159 €
 • Tilavuus: 60 l
 • Paino:  2.34 kg
 • Erityisen tukeva ja kestää käyttöä
 • Muunneltava malli
 • Kotimainen

 

Savotan rinkoissa on sitä jotain. Savotta on vanha, luotettava, kotimainen merkki ja reput myös valmistetaan Suomessa. Jääkäri L on tyypillinen Savotta-tuote: Hyvin tukevaa tekoa, tehty kestämään käyttöä ja täynnä tarkkaan mietittyjä yksityiskohtia. Rinkassa ensin huomion kiinnittää lukuisat nauhakujastot rinkan pinnassa, joiden ansiosta esimerkiksi lisätaskujen tai lisävarusteiden kiinnittäminen rinkkaan on todella helppoa. Jääkäri L:n erityisen ilahduttava ominaisuus on sen muunneltavuus: kompressiohihnoja käyttämällä ja tuomalla läpän alas, se kutistuu melkeinpä päivärepun mittoihin! Jos taas jätät reppuosan rullasulun auki, tulee rinkkaan pakkauskorkeutta hämmästyttävän paljon.

Materiaali pitää vettä kohtuullisen hyvin, mutta huomaa, että saumoja ei ole teipattu. Rinkan suuaukko on myös varustettu rullattavalla sululla, joka estää välineiden putoamisen ja sateenkesto on kelpo tasolla sen ansiosta. Lantiovyö on helposti irrotettavissa ja rinkassa on myös reilut kompressiohihnat, jotka pitävät kuorman paikoillaan. Sisältä löytyy tasku juomapussille ja repussa on avattava välipohja. Savotan repuissa on ilahduttava 5 vuoden takuu valmistus- ja materiaalivirheitä vastaan ja pikkulinnut kertoivat, että Savotan palvelu on reklamaatiotilanteessa nopeaa ja luotettavaa.

Ohuet olkapääpehmusteet saattavat vaatia totuttelua eikä tämä rinkka ole kaikista kevyin vaihtoehto, mutta loistavaa Savotta-laatua ja erittäin kestävä rinkka. Avainlippu-tuote!

Scandinavian Outdoor
339 €

Vaellusrinkat 65-80 l

 • Saatavilla unisex- ja naisten malli
 • Tilavuus: 65 l
 • Paino: 3.20 kg
 • Sadesuoja vakiovarusteena
 • Kestää hyvin kulutusta

Fjällräven tunnetaan ehkä parhaiten Kånken-repuistaan, mutta firmalta ei tule huonoja rinkkojakaan. Kajka-rinkasta on saatavilla sekä unisex- että naisten malli ja siinä on Kånkenista tuttu pintamateriaali yhdistettynä uuteen teknologiaan. Reppu on meidän mielestämme passeli kaveri niin tunturiin kuin reilausreissuunkin, sillä siitä löytyy kaikki tarpeelliset ominaisuudet, säädettävyys on huippuluokkaa, taskuja on paljon ja reppu on hyvin kestävää laatua.

Kajkan runko on valmistettu suomalaisesta koivusta ja selkäosan pituus on helposti säädettävissä – naisten mallissa on lyhyemmälle käyttäjälle sopiva säätöalue. Repussa on kaksi läppätaskua ja yksi läpän alapinnassa arvotavaroita varten sekä pitkät paljesivutaskut. Meidän mielestämme ihan erityisen kiva ja käytännöllinen juttu Kajkassa on se, että etupaneeli aukeaa varsin reilusti paneelivetoketjun avulla, joten jopa repun pohjalla oleviin tavaroihin pääsee helposti ja nopeasti käsiksi. Siitä iso plussa!

Lantiovyö tuntuu mukavalta käytössä ja pysyy hyvin paikoillaan. Välipohjan yhteydessä on oma verkkorakenteinen osasto ja välipohja aukeaa vetoketjulla. Sadesuoja tulee vakiovarusteena ja repussa on myös juomapussiosasto ja juomaletkun läpivienti. Pikkulinnut lauloivat lisäksi, että tämä rinkka kestää todella hyvin kulutusta, eli Kajkaa voisi hyvällä omallatunnolla harkita pitkäikäiseksi reissukaveriksi. Annamme ison peukun!

Utemagasinet (numero 06/2009) testasi vaellusrinkkoja ja Fjällräven Kajkasta sanottiin näin: “Sopii erinomaisesti useimpien käyttäjien selkään ja on mukava alusta lähtien”. “Puhdaspiirteinen suunnittelu huokuu retrohenkeä, mutta on ryyditetty loppuun mietityillä moderneilla toiminnoilla”. “Plussat: Hyvät yksityiskohdat. Design. Hinta-/laatusuhde.”

Retki-lehti testasi (numero 11/2009) myös naisten vaellusrinkkoja. Kajkassa kiitosta keräsivät erityisesti helppo pakattavuus, monipuoliset osastot ja hyvät vetoketjuvetimet.

Scandinavian Outdoor
329 €
 • Tilavuus: 65 + 10 l
 • Paino: 2.90 kg
 • Rungon pituus säädettävissä
 • Paljon toimivia yksityiskohtia

Deuterin Aircontact Liten vahvuus on sen jämäkässä rakenteessa ja toimivissa yksityiskohdissa. Runkorakenne on jämäkkä ja se on hyvin säädettävissä. Rinkan rungon pituutta voi todellakin säätää niin, että tilavuutta tulee 10 l lisää – saat kannettua kuormaa lantiosi varassa. Tässä mallissa on irrotettava ja säädettävä läppätasku, joka mahdollistaa ylipakkaamisen. Repun alaosaan on oma vetoketju.

Taskuja tässäkin mallissa riittää – Edessä on joustava ”kengurutasku”, lantiovyössä kaksi vetoketjullista taskua, ja joustavat sivutaskut sekä läpässä pienempi tasku arvotavaroille. Rintaremmi on säädettävä ja rinkassa on lisäksi vaellussauva- ja jäähakkuupidikkeet sekä juomapussiosasto.

Tässä mallissa pidämme erityisesti toimivista yksityiskohdista. Rinkan rungon pituuden säädettävyys on erinomainen lisä. Deuter rinkka on erinomainen viikonloppuretkille ja pienille vaelluksille!

Scandinavian Outdoor
199 €
 • Tilavuus: 68 l
 • Paino: 1.78 kg
 •  Hyvä rinkka aloittelijalle
 • Säädettävä selkäosa
 • Stow on the go -vaellussauvapidikkeet

Osprey on luotettava rinkkavalmistaja ja me ainakin luotamme lujasti heidän rinkkojensa laatuun ja toimivuuteen. Kestrel on mukavan kepoinen rinkka ja siinä on Ospreyn tapaan äärimmäisen toimivat ja loppuun asti mietityt yksityiskohdat. Todella hyvä rinkka aloittelijalle! AirScape-selkämys on säädettävä ja päästää ilman kiertämään mukavasti, joten kesäkuumalla tämä on miellyttävä rinkka kantaa.

Ospreyn tyyliin tässäkin mallissa on kätevät Stow-on-the-go-vaellussauvapidikkeet, joilla sauvojen ripustaminen onnistuu ilman pysähtymistä. Mallissa on joustosivutaskut vesipulloille, lantovyössä heti käden ulottuvilla olevat vetoketjutaskut, kätevä ”kengurutasku” etupaneelissa, kaksi jäähakkuupidikettä ja rintaremmin soljessa on hätäpilli – turvallisuudesta huolehtimisesta me ainakin tykkäämme!

Kestrelissä on kompressiohihnat ja irrotettavat hihnat makuualustalle ja sadesuoja on integroitu rinkkaan. Huomiona: Lantiovyössä ei ole säätöjä, mutta muuten hyvät säädöt esimerkiksi aloittelijalle. Todella kelpo rinkka kevyempään vaellukseen!

Scandinavian Outdoor
200 €

Vaellusrinkat 85-100+ l

 • Tilavuus: 100 l ja 85 l
 • Paino: 3.50 kg (100 l), 3.45 kg (85 l)
Fjällräven Kajka

Kajka 100 on Fjällrävenin suurin vaellusrinkka ja Kajka 85 toisiksi suurin. Fjällräven tunnetaan ehkä parhaiten Kånken-repuistaan, mutta firmalta ei tule huonoja rinkkojakaan. Kajka-rinkassa on Kånkenista tuttu pintamateriaali yhdistettynä uuteen teknologiaan. Rinkka on meidän mielestämme passeli kaveri niin tunturiin kuin reilausreissuunkin, sillä siitä löytyy kaikki tarpeelliset ominaisuudet, säädettävyys on huippuluokkaa, taskuja on paljon ja reppu on hyvin kestävää laatua. Nämä suuremmat mallit Kajka-repusta tarjoavat enemmän tilaa kuin pienemmät versionsa, joten tämä malli sopii hyvin pidemmillekin reissuille.

Kajkan runko on valmistettu suomalaisesta koivusta ja selkäosan pituus on helposti säädettävissä. Repussa on kaksi läppätaskua ja yksi läpän alapinnassa arvotavaroita varten sekä pitkät paljesivutaskut. Meidän mielestämme ihan erityisen kiva ja käytännöllinen juttu Kajkassa on se, että etupaneeli aukeaa varsin reilusti paneelivetoketjun avulla, joten jopa repun pohjalla oleviin tavaroihin pääsee helposti ja nopeasti käsiksi. Siitä iso plussa!

Lantiovyö tuntuu mukavalta käytössä ja pysyy hyvin paikoillaan. Välipohjan yhteydessä on oma verkkorakenteinen osasto ja välipohja aukeaa vetoketjulla. Sadesuoja tulee vakiovarusteena ja repussa on myös juomapussiosasto ja juomaletkun läpivienti. Pikkulinnut lauloivat lisäksi, että tämä rinkka kestää todella hyvin kulutusta, eli Kajkaa voisi hyvällä omallatunnolla harkita pitkäikäiseksi reissukaveriksi. Annamme ison peukun!

Utemagasinet (numero 06/2009) testasi vaellusrinkkoja ja Fjällräven Kajkasta sanottiin näin: “Sopii erinomaisesti useimpien käyttäjien selkään ja on mukava alusta lähtien”. “Puhdaspiirteinen suunnittelu huokuu retrohenkeä, mutta on ryyditetty loppuun mietityillä moderneilla toiminnoilla”. “Plussat: Hyvät yksityiskohdat. Design. Hinta-/laatusuhde.”

Retki-lehti testasi 5/2011-numerossaan vaellusrinkkoja. Kajka 100 voitti testin ja keräsi kehuja kätevästä käytettävyydestään, materiaaleistaan ja kannettavuudestaan.

Oma loppuhuomiomme on se, että rinkka on todella laadukas, kestävä ja toimiva, ja jokainen yksityiskohta on tarkkaa mietitty. Rinkka on kaiken kaikkiaan todella käytännöllinen ja varmasti pitkäikäinen hankinta. Kannattaa huomata, että grammanviilaajan rinkkoja nämä 100- ja 85-mallit eivät ole 3.45-3.50 kg painonsa vuoksi, toisaalta sen kustannuksella rinkasta on saatu erittäin jämäkkä ja kestävä. Fjällräven rinkka on varmasti erittäin hyvä hankinta – suosittelemme lämpimästi kaiken pituisille vaelluksille!

Scandinavian Outdoor
379 €
Scandinavian Outdoor
369 €

Lasten rinkat

 

Pienelle lapselle saattaa riittää reissukaveriksi tavallinen reppu, mutta jo vähän isommalle lapselle kannattaa hankkia kunnon rinkka.

 

 • Tilavuus: 75 l
 • Paino: 1.30 kg
 • Fit-on-the-fly-säädettävä lantiovyö
 • Erinomaiset säädöt
 • Paljon taskuja
 • Tilava rinkka

Osprey Ace 75 junnurinkkojen aatelia. Se on toimiva, kestävä ja käytännöllinen rinkka, aivan kuin aikuistenkin, mutta se on suunniteltu erityisesti lasten mitoituksiin sopivaksi. Siinä on valtavan hyvät säätömahdollisuudet, joten se kestää pitkään käytössä lapsen tai nuoren kasvaessa. 75-litrainen rinkka tarjoaa tilaa retkille ja leirielämään tarvittaville tavaroille ja varusteille ruhtimaalisesti ja säätöjä on enemmän kuin riittävästi!

Osprey tunnetusti panostaa rinkkiojen ergonomiaan, eikä lasten ja nuorten rinkat ole tässäkään poikkeus ja hyvä niin – nuoren retkiharrastus otetaan ihan yhtä vakavasti kuin aikuisenkin! Lantiovyö on jämäkkä – se ja rinkan runkorakenne auttavat kantamaan painon oikeaoppisesti lantiolla. Fit-on-the-Fly- lantiovyö on todella helppo käyttää ja säätää, sillä tarranauha tarjoaa portaattoman säädön – hyvä ominaisuus nimenomaan nuorta ajatellen! Selänpituuden säätö on myös selkeä ja lantiovyön ja olkahihnojen pehmusteet mukautuvat hyvin kehon muotoihin. Rintaremmissä on turvapilli, mikä on meidän mielestämme tärkeä lisä lapsen/nuoren rinkkaan.Monipuolisen säätönsä vuoksi se palvelee pitkään käytössä.

Tilavuus riittäisi monelle aikuiskäyttäjällekin!

Scandinavian Outdoor
199 €
 • Tilavuus: 50 l
 • Paino 1.70 kg
 • Fit-on-the-fly-säädettävä lantiovyö
 • Paljon taskuja
 • Erinomaiset säädöt
Osprey Ace

Ospreyn pienempi Ace-malli tarjoilee reilusti säätövaraa, joten tätä reppua voisi harkita vähän pitkäikäisemmäksi kaveriksi retkeilyyn, sillä se kasvaa varsin pitkälle käyttäjänsä mukana. Osprey tunnetusti panostaa ergonomiaan, eikä lasten ja nuorten rinkat ole tässäkään poikkeus ja hyvä niin – nuoren retkiharrastus otetaan ihan yhtä vakavasti kuin aikuisenkin! Lantiovyö on jämäkkä – se ja rinkan runkorakenne auttavat kantamaan painon oikeaoppisesti lantiolla. Fit-on-the-Fly- lantiovyö on todella helppo käyttää ja säätää, sillä tarranauha tarjoaa portaattoman säädön – hyvä ominaisuus nimenomaan nuorta ajatellen! Selänpituuden säätö on myös selkeä ja lantiovyön ja olkahihnojen pehmusteet mukautuvat hyvin kehon muotoihin. Rintaremmissä on turvapilli, mikä on meidän mielestämme tärkeä lisä lapsen/nuoren rinkkaan.

Rinkan päällä on läppätasku pikkutavaroille, lantiovyöllä on vetoketjulliset pikkutaskut aivan käden ulottuvilla ja etupaneelissa on iso joustava ”kengurutasku” esimerkiksi sadevaatteita varten. Alaosastolla on oma vetoketjunsa ja välipohjan ansiosta rinkkaa voidaan käyttää yhtenä isona osastona tai kahtena pienempänä. Sisältä löytyy juomapussiosasto ja alaosaston päällä on makuualustahihnat. Sadesuoja tulee vakiovarusteena. Rinkan kangas on lujaa 600 denierin bluesign-sertifioitua nailonia ja mallissa on ilmava trampoliiniverkkoselkämys. Värivaihtoehtoina on pirteät sininen ja oranssi.

Scandinavian Outdoor
189 €

Lopuksi...

 

Rinkka on jokaisen vaeltajan paras ystävä, joten sen valintaan kannattaa panostaa – olitpa sitten menossa pidemmälle tai lyhyemmälle vaellukselle tai retkelle.

Toivomme, että löysit mieluisan rinkan esittelemistämme malleista. Jos pohdit seuraavaksi, miten rinkka pakataan, teimme sinulle myös rinkan pakkausohjeet, jotka löydät tästä artikkelista. 🙂

Tsemppiä rinkan valintaan!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista