Merinovilla on retkeilyvaatteiden ykkösmateriaali, joka voi kestää käytössäsi loppuelämän

Merinovilla on suosittu materiaali retkeily- ja olovaatteissa eikä mikään ihme. Merinovilla materiaalina on vallattoman viehättävä, sillä se sekä lämmittää että poistaa iholta hikeä ja sen takia se sopii äärimmäisen hyvin niin jäätävän kylmiin kuin lämpöisempiinkin olosuhteisiin. Merinovillaiset kerrastot lämmittävät, mutta eivät fleecen tapaan haudo lämpöä pakahtumiseen ja hikoiluun asti. Merinovilla vaate myös kastuessaan kuivuu nopsasti. Merinovilla on hieno materiaali ja laadukas merinovillainen vaate saattaa kestää käytössäsi vuosikymmeniä.

Merinovillaisia vaatteita ostaessaan kannattaa olla kuitenkin tarkkana siinä mielessä, että markkinoilla on paljon hyvin epäeettisesti valmistettuja merinovillaisia vaatteita. Eettiset merinovillaiset vaatteet ovat myös poikkeuksetta laadukkaampia kuin epäeettisesti tuotetut ja saattavat hyvinkin kestää käytössäsi loppuelämän. Ole siis tarkkana valitessasi merinovillaisia vaatteitasi – lompakkosi ja lampaat kiittävät!

Mitä merinovilla on ja miksi se on ylivoimainen?

Merinovilla saadaan merinolampaasta. Merinolampaan villa on ihanan pehmoista ja pitkäsäikeistä, mikä tekee myös siitä valmistettavasta merinovillasta pehmeän ja miellyttävän tuntuisen ihoa vasten. Merinovillassa on toisin sanoen kaikki tavallisen villan hyvät ominaisuudet höystettynä extra-mukavuuksilla: merino ei villan tapaan kutita tai pistele iholla, se lämmittää tehokkaasti, tuo kosteuden pois iholta, on antibakteerinen eikä sitä tarvitse pestä.

Esimerkiksi tekokuituun verrattuna merinon etu on se, että se ei ala haista ja se lämmittää myös kosteana. Lisäksi se kuivuu nopeasti kastuessaan. Esimerkiksi tekokuitu fleece on todella lämmittävä materiaali myös, mutta se on todella tiivis, hautova ja alkaa helposti hikoiluttaa sekä se usein alkaa haista iän myötä pesuista huolimatta.

Merinovillaa tuotetaan pääosin Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Argentiinassa.

Merinovillan hyödyt

  • Tehokas lämmittäjä
  • Tuo kosteutta pois iholta
  • Merinovaate ei hikoiluta
  • Merinovaate kuivuu nopeasti
  • Merinovaate on antibakteerinen
  • Pehmeä ja ei-kutiava materiaali
  • Ei tarvitse pesua
  • Merinovaate on pitkäikäinen
  • Sopii todella moneen vaatteeseen: oloasut, retkeilyvaatteet, alusasut, pipot, sukat, tuubihuivit, kerrastot, kypärämyssyt, kaulurit, hupparit, housut, paidat ja neuleet

Onko merinovilla epäeettinen valinta?

Niin kuin aiemmin mainitsin, niin merinovillaan liittyy isoja eettisyysongelmia, joten merinovillavaatetta ostavan kannattaa olla merinovillakaupoilla tarkkana. Käydään seuraavaksi läpi muutama pointti, joista tiedät, onko ostamasi merinovillavaate eettisesti valmistettu. Seuraavassa parissa kappaleessa ei siis kerrota kovin kivoista asioista, sillä epäeettisesti tuotetut merinovillavaatteet aiheuttavat suuria kipuja villansa luovuttavalle lampaalle, mutta näistä asioista sinun on tärkeää tietää.

Mulesing, mitä se tarkoittaa? Saatat törmätä termiin ostaessasi merinovillavaatetta, mutta termi itsessään ei tavalliselle kuluttajalle kerro juuri mitään. Se kuitenkin kertoo paljon tuotteen tekotavasta. Avataanpa siis asiaa hieman: Merinolampaan iho on suuri ja kurttuinen. Tällaisen ihon poimuihin, erityisesti lampaan takamuksen alueelle pesiytyy helposti erilaisia ötököitä ja syöpäläisiä jotka elävät ja lisääntyvät ihopoimujen väleissä ja sairastuttavat lampaan niin pahasti, että hoitamattomana lammas voi jopa kuolla. Mulesing on toimenpide, jolla yritetään estää tätä tapahtumasta. Mulesingissa lampaan ihoa leikataan pepusta pois, jotta syöpäläiset eivät pääsisi kertymään sinne.

Nyt voisi luulla, että mulesing on siis hyvä juttu, mutta näin ei todellakaan ole. Mulesing nimittäin aiheuttaa lampaalle valtavan kovat kivut, sillä siinä ei käytetä puudutusta ja iho vain leikataan. Syöpäläisten aiheuttamat terveyspulmat on vältettävissä muillakin tavoilla kuin vain mulesingilla, eli se ei todellakaan ole mikään pakollinen toimenpide. Lampaiden terveydestä voidaan huolehtia esimerkiksi hyvällä hygienialla ja huolehtimalla eläinten paremmista elinolosuhteista muutenkin.

Mistä tiedän, onko ostamani merinovillavaate eettinen?

Uusi-Seelanti kielsi hiljattain brutaalit mulesing-toimenpiteet kokonaan ja muissa merinovillaa tuottavissa maissa mulesing-vapautta valvotaan erilaisilla sertifikaateilla. Jos löydät merinovillavaatteesi tuottajan nettisivuilta tai itse vaatteesta ZQ-sertifikaatin, niin olet hyvän valinnan äärellä. ZQ-sertifioitu villa on mulesing-vapaata ja muutenkin hyvin eettisesti tuotettua, sillä sertifikaatin arvoinen tuottaja huolehtii, että lampaillaan on mahdollisimman hyvät elinolot.

Valmistajan kotisivuilta löydät yleensä laajat selvitykset siitä, mitä heidän sertifikaattinsa kattavat. Me suosimme esimerkiksi Scandinavian Outdoorin merinovillatuotteiden valikoimaa, sillä niistä jokainen on valikoitu eettisyys edellä. Eräs suosikkivalmistajani on Devold, jonka nettisivuilta löytyy hyvin kattava ja läpinäkyvä selvitys siitä, mistä ja millaisista oloista villat heille saapuvat.

Devoldin merinovillat tulevat Argentiinasta, Uudesta-Seelannista ja Australiasta ja jokaisella tilalla noudatetaan viittä vapauden sääntöä:

  1. Vapaus nälästä ja janosta – kaikilla lampailla on aina tarjolla riittävästi vettä ja syötävää
  2. Vapaus epämukavuudesta – kaikilla lampailla on käytössään lepoalueet ja suoja
  3. Vapaus kivusta, vammoista ja taudeista – lampaiden tauteja ja vammoja ennaltaehkäistään tehokkaasti, tehdään kunnon diagnoosit ja nopeat hoidot
  4. Vapaus normaaliin käyttäytymiseen – lampailla on riittävästi elintilaa ja seuraa oman lajinsa edustajista
  5. Vapaus pelosta ja stressistä – lampaiden elinolosuhteet ja lampaille tehtävät toimenpiteet suunnitellaan niin, ettei niistä synny henkistä kärsimystä

Devoldin merinovillapaita on eettisesti valmistettu ja lämmittää käyttäjäänsä vuosikymmeniä! Klikkaa kuvasta nähdäksesi paidan hinnan ja muut tiedot!

Mistä tahansa merinovillavaatteesi ostatkin, varmista, että tuottajalta löytyy sertifikaatit/selvitykset siitä, että villa varmasti tuotetaan eettisesti. Hinta antaa myös osviittaa – kovin halpa tuote ei suurella todennäköisyydellä ole kovin eettisesti tuotettu. Voit myös aina luottaa siihen, että jos merinovilla on mulesing-vapaata, on siitä aina myös merkintä tuotteessa. Jos merkintää ei löydy, niin kyseessä varmuudella ei ole mulesing-vapaa tuote.

Kuinka merinovillavaatetta hoidetaan?

Eettisesti tuotetun merinon etu on se, että kunnollisissa oloissa kasvaneiden merinolampaiden villa on myös parempilaatuista ja tietenkin siitä valmistetut vaatteet ovat yleisesti ottaen laadukkaampia. Tällöin kangas on paksumpaa ja neulos on tiheämpää, jolloin reikiä ei pääse syntymään likikään niin helposti ja vaate kestää paremmin kulutusta. Myös saumat ovat tällaisissa vaatteissa yleensä suorassa ja kestäviä, mikä ei nykyajan ”kertakäyttövaateteollisuudessa” ole mikään itsestäänselvyys.

Laadukas vaate maksaa poikkeuksetta myös enemmän, mutta laadukkaaseen vaatteeseen investoiminen tulee silti halvemmaksi, sillä hyvin hoidettu merinovillavaate saattaa säilyä käyttökelpoisena jopa läpi elämän. Halvempi merinovillavaate taas ei todennäköisesti kestä käyttöä yhtä hyvin ja pian tulee taas ostaa uusi.

Näin hoidat merinovillavaatettasi oikein:

  • Älä pese merinovaatetta juurikaan, tuuletus riittää. Voit esimerkiksi laittaa merinovaatteet talviyöksi ulos tuulettumaan.
  • Jos vaatteeseesi tulee tahra, kannattaa se puhdistaa erikseen sappisaippualla
  • Jos kuitenkin joudut pesemään merinovaatteen, niin älä käytä liian kuumaa lämpötilaa ja tavallista pesuainetta. Kuumassa lämpötilassa merinovaate kutistuu ja tavallinen pesuaine irrottaa villasta sen luontaista rasvaa, jolloin villan kestävyys ja antibakteeriset ominaisuudet kärsivät. Pesu myös kuluttaa vaatetta. Jos peset merinovaatteen, käytä alhaista lämpötilaa (villa- tai hienopesuohjelma) ja villalle tarkoitettua pesuainetta.
  • Jos vaatteeseen tulee reikä, se kannattaa paikata samalla tavalla kuin villasukka tai muu neule. Parhaassa tapauksessa reikä paikataan samalla langalla kuin itse vaate on, mutta mikä tahansa ohut lanka sopii aivan hyvin.
  • Säilytä merinovaatteesi vaatepussissa, jolloin mahdolliset kuoriaiset eivät pääse iskemään siihen kiinni

Yhteenveto merinovillasta

  • Merinovilla on pehmeä, lämmin ja hengittävä materiaali – täydellinen niin retkeilyvaatteisiin, talvikerrastoihin kuin oloasuihinkin
  • Kun ostat merinovillavaatteen, varmista aina että se on vähintään mulesing-vapaata
  • Hoida merinovillavaatettasi tuulettamalla sitä, älä pese mielellään
  • Pese tahrat erikseen esimerkiksi sappisaippualla
  • Jos pesua ei voi välttää, käytä villa- tai hienopesuohjelmaa ja villalle tarkoitettua pesuainetta
  • Jos merinovaatteeseen tulee reikä, korjaa se parsimalla
  • Merinovillavaate on 100 % luonnontuote – ja siksi se saattaa olla erilaisten kuoriaisten tai koiperhosten suosikkiruokaa – kannattaa siis säilyttää merinovaate vaatepussissa

 

Tarvitsetko merinovillaisen kerraston tai oloasun? Ehkä pipon tai jonkun muun retkeilyvaatteen? Me Leiripaikassa suosittelemme lämpimästi Scandinavian Outdoorin merinovillatuotteita. Scandinavian Outdoor on huolehtinut siitä, että heidän kauttaan ostetut merinovillatuotteet ovat aina eettisiä ja laadukkaita. 

Devoldin kaunis merinovillapaita lämmittää vuosia ja on tietenkin eettisesti valmistettu. Klikkaa kuvasta nähdäksesi paidan hinnan ja muut tiedot!

Lopuksi

Toivottavasti opit paljon uusia asioita merinovillasta. Tärkeää on muistaa, että suosii eettisesti valmistettuja merinovillatuotteita sillä ne ovat tietysti eettisempiä ja usein myös kestävät käyttöä huomattavasti pidempään.

Ostaessasi merinovillavaatteen ja säilyttäessäsi sitä oikein, se on sinulle pitkäikäinen hankinta!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista