Minne lomalle Suomessa? Nämä talvikohteet sinun on pakko kokea!

Onko sinulla mietinnässä pitkän viikonlopun reissukohde? Tai ehkä suunnittelet joulu- tai talvilomaa jossain muualla kuin arjen pölyisissä nurkissa?

Vuonna 2020 koronan myötä useimmilla meistä lomasuunnitelmat suuntautuivat kotimaan kohteisiin, ja trendi on jatkunut sen jälkeenkin. Eikä se ole yhtään pöllömpi idea sinänsä, sillä Suomesta löytyy mieletön määrä upeita kohteita, jotka todella kannattaa kokea vähintään kerran elämässä. Aina on myös tärkeää tukea suomalaisia matkailuyrittäjiä, joten suosittelemmekin todella lämpimästi ottamaan tilaisuudesta kopin, ja suuntaamaan nokan kohti kotimaan kohteita!

Koli
Kuva: Jussi Helttunen, Visit Finland

Tähän artikkeliin listasimme parhaat kotimaan talvikohteet. Listalta löytyy monenlaista erilaista kohdetta, ja listalta löytyy ihan varmasti jokaiselle jotain. Näissä paikoissa on helppo myös noudattaa turvavälejä ja muitakin ohjeistuksia, jotta lomailu on mukavaa, rentouttavaa ja turvallista. Eiköhän mennä suoraan listaan!

Koli

Kuva: Jussi Helttunen, Visit Finland

Kolin kansallispuisto on ollut vuodesta toiseen yksi suosituimmista lomakohteista, eikä ihme. Tämä Itä-Suomen ihme on tunnettu erityisesti Pieliselle avautuvasta henkeä salpaavasta Suomen kansallismaisemasta. Talvella maisema on kuin sadusta tykkylumineen ja kansallispuisto tarjoaa myös lukuisia mahdollisuuksia talviurheiluun.

Kolilta löydät esimerkiksi eteläisen Suomen haastavimmat laskettelurinteet ja alueella voi lisäksi vaeltaa, retkeillä ja hiihtää. Kolin matkailukeskus sijaitsee noin 70 kilometriä Joensuusta pohjoiseen ja on todella matkustamisen arvoinen.

Aktiivisen päivän kruunaa rentoutuminen tietenkin Koli Relax Spassa, joka on yksi Suomen romattisimmista kylpylöistä.

Iso-Syöte

Kuva: Mika Viitanen, Visit Finland

Oulun ja Kuusamon välissä sijaitseva Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi ja sieltä löytyy Suomen parhaat paikat ihailla muhkeaa tykkylunta. Maisemissa silmä lepää ja aktiivisen lomailijan iloksi paikasta löytyy Iso-Syötteen laskettelukeskus, jossa vallitsee rauhallinen tunnelma. Iso-Syötteellä voit myös kokea revontulet hotelli Iso-Syötteen Kotkanpesäsviitin kattoikkunan kautta, eikä muidenkaan huoneiden ikkunoista avautuvista upeista tunturimaisemista voi valittaa.

Nuuksio

Kuva: Visit Finland

Pääkaupunkiseudulta ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen retkeilystä ja luonnon rauhasta. Nuuksion kansallispuisto on helppo ja mukava kohde talviselle päiväretkelle. Nuuksiossa kulkee merkittyjä kävelyreittejä, jotka sopivat kaikentasoisille retkeilijöille.

Puijon luonnonsuojelualue

Puijon mäki sijaitsee 2,5 kilometriä Kuopion keskustasta pohjoiseen ja alue on laajuudeltaan 660 hehtaaria. Puijon ulkoilureitit toimivat talvisin hiihtolenkkien pohjana ja alueelta löytyy myös mm. kaksi laskettelurinnettä.

Ikoninen Puijon torni on loistava nähtävyys ympäri vuoden, sillä 75 metriä korkeasta tornista avautuu upea talvimaisema, joka kannattaa nähdä.

Ruka

Korouoma on mahtava näky. Kuva: Culture Eden

Ruka on todellinen kestosuosikki, eikä ihme. Siellä riittää talvella tekemistä aktiiviselle lomailijalle: perinteisten hiihtämisen ja laskettelun lisäksi siellä on mahdollisuus kokeilla esimerkiksi myös lumipyöräilyä ja jääcartingia.

Rukan reissu on hyvä vaihtoehto, sillä sen liepeiltä löytyy monenlaista. Posiolla (Rukalta puolentoista tunnin ajomatka) löytyy muun muassa jylhä rotkolaakso korouoma, jonka seinämät ovat jopa 130 metriä korkeat. Talvisin sen seinämiin muodostuu pystysuora jäätikkö, jossa voi harrastaa jääkiipeilyä.

Kuva: Jaakko Posti, Visit Finland

Reissuun kannattaa yhdistää myös talvinen päivävaellus 12 km mittaisella Pienellä karhunkierroksella Oulangan kansallispuistossa. Talvipatikointi on nautinnollista, sillä sen varrella on useita näyttäviä kohteita ja esimerkiksi kolme riippusiltaa, joiden ylittäminen on jännittävä kokemus. Pieni Karhunkierros on yhteensä pituudeltaan 12 kilometriä, mutta se sisältää myös lyhyempiä reittejä.

Rantasalmi

Kuva: Mikko Nikkinen

Rantasalmi on tunnettu upeista retkiluistelureiteistään, jota voi harrastaa esimerkiksi legendaarisesta Hotelli Järvisydämestä käsin. Hotelli Järvisydän itsessään tarjoaa upean elämyksen upeine puitteineen ja kylpylöineen. Retkiluistelun lisäksi voit myös kokeilla lumikenkäilyä. Järvisydämessä pääset myöskin tutustumaan Porokylän ihaniin poroihin sekä ajamaan moottorikelkalla.

Levi

Kuva: Miikka Niemi, Visit Finland

Levi on talvimatkaajan klassikkopaikka. Levillä voit hiihtää, lasketella ja patikoida. Levillä on myös Suomen paras mahdollisuus kokea husky-safari, jossa ovat talvilomaansa viettäneet monet Hollywood-tähdetkin. Levillä pääset myös vierailemaan Joulutarina-elokuvasta tutun Joulupukin mökin luona, joka onkin paksuine lumikinoksineen suosittu kuvauskohde. Mökki rakennettiin kuitenkin vain lavasteeksi, eikä sen sisälle pääse näin ollen käymään.

Kuva: Elina Sirparanta, Visit Finland

Majoittuminen Levillä on myös jo oma elämyksensä – Hotelli Taivaanvalkea & Aurora Pyramids tarjoavat huikean kokemuksen – hotellihuoneiden lasikatot on suunniteltu nimenomaan revontulien ihailuun. Kohde on erityisesti pariskuntien suosiossa! Samasta yhteydestä löytyy Tonttulan elämyskylä, joka on nimensä veroinen.

Saariselkä

Kuva: Harri Tarvainen

Saariselkä on Inarin, Savukosken ja Sodankylän kunnissa sijaitseva tunturijono ja erämaa-alue, joka kannattaa kokea jos haluaa kokea aitoa Lapin tunnelmaa. Saariselältä löytyy Lapin lumoavin lomapaikka Kakslauttanen Arctic Resort, jonka upeat lasi-iglut tarjoavat yhden Lapin parhaimmista paikoista kokea revontulet. Samasta paikasta löytyy myös husky- ja porosafari, moottorikelkkasafari ja ainutlaatuinen lumikissasafari, jossa näet lämpimän panoramavaunun kyydistä Lapin upeita maisemia. Saariselällä on mahdollisuus myös hiihtoon, lasketteluun, lumilautailuun sekä ratsastukseen ja rekiretkeilyyn. Todellinen talven ihmemaa siis!

Kuva: Jani Seppänen, Visit Finland

Kuva: Rob Smith, Visit Finland

Saariselältä löytyy myös laskettelurinteiden lisäksi Suomen pisin pulkkamäki, joka alkaa Kaunispään huipulta. Matkaa pulkkamäellä on huikeat 1,2 kilometriä ja sitä kelpaa niin lasten kuin aikuistenkin lasketella alas. Paikalta löytyy myös Kaunispään näkötorni sekä Kaunispään huipulla on myös tunnelmallinen ravintola ja tuliaistupa.

Saariselältä löytyy lisäksi Kiilopää, 546 metrin korkuinen tunturi, jossa on intohimoisen urheilijan treeniportaiksi sopivat portaat (niitä on yhteensä 860 kappaletta!)

Utö

Kuva: Tea Karvinen, Visit Finland

Saaristolaisidylliä tarjoilee Utö! Utö on Suomen eteläisin asuttu saari ja varsin eksoottinen kohde talvimatkailulle. Utö on täynnä kaunista saaristolaistunnelmaa talvellakin – maisemaa koristaa punaiset, puiset saaristolaismökit, venevajat, löytyypä Utöstä myös armeijan vanhoja bunkkereita ja kanuunoita, ja saarella kohoaa komea, edelleen toiminnassa oleva majakka.

Vaikka voisi ajatella, että kesä on parasta aikaa matkailulle saaristoon, on Utö tunnelmallisimmillaan talvella. Talvinen viikonloppu tai pidennetty viikonloppu tunnelmallisella majakkasaarella onkin monien mielestä unohtumaton elämys, joka kannattaa kokea ainakin kerran elämässään.

Utsjoki

Kuva: Mikko Ryhänen, Visit Finland

Utsjoki, maamme pohjoisin kunta, on ainutlaatuinen paikka, joka lumoaa arktisella luonnolla ja villillä erämaallaan. Jos haluat kokea todella arktisen Suomen, on Utsjoki sinun valintasi. Kylmyyden lisäksi Utsjoki tarjoaa myös aimoannoksen pimeyttä, sillä siellä syvin kaamos kestää marraskuusta tammikuuhun asti.

Utsjoella on kuitenkin paljon muutakin. Elävän luonnon lisäksi pääset tutustumaan aitoon saamelaiskulttuuriin, sillä Utsjoki on Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen kunta. Utsjoki kuuluu Saamenmaahan, missä asuu Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa, jotka ovat asuttaneet näitä alueita jo kauan ennen valtioiden rajojen syntymistä. Siksi Utsjoki on äärimmäisen kiehtova kulttuurillinen kokemus.

Utsjoki on myös luontokuvaajan unelmakohde, nimittäin Utsjoen jylhä ja karu luonto tarjoaa matka- ja luontokuvaajille innoittavan ja haastavan ympäristön, jota on vaikea kuvailla sanoin. Se täytyy kokea. Utsjoella voit myös ihailla revontulia sekä hiihtää ja lumikenkäillä sekä vain nauttia jylhästä luonnosta ja erämaan hiljaisuudesta.

Ylläs

Kuva: Jani Kärppä, Visit Finland

Yllästunturi sijaitsee Länsi-Lapissa Kolarin kunnassa ja sitä sanotaan Suomen kauneimmaksi hiihto- ja matkailukeskukseksi. Ylläs on aika lailla täydellinen talvimatkailijan kohde ainakin aktiivista lomaa etsivälle: Ylläksellä voit hiihtää, lasketella, maastopyöräillä, lumikenkäillä, moottorikelkkailla, käydä avantouinnilla, ratsastaa, ottaa gondoliajelun tunturin huipulle ja takaisin ja käydä huskysafarilla.

Lapin viileimmästä taiteesta pääsee nauttimaan Ylläksen SnowVillagessa. Kuva: Riku Pihlanto, Visit Finland

Laskettelupäivän päätteeksi voit käydä rentoutumassa maailman ainoassa saunagondolissa – kyllä, luit oikein. Voit nauttia lölyjen sihinästä maan ja taivaan välillä ainutlaatuisen gondolisaunan kyydissä, joka on osa Suomen korkeimmalla sijaitsevan Cafe Gondol 718:n saunaosaston palveluita.

Murtomaahiihtoa harrastavat ilahtuvat kuullessaan, että  Ylläkseltä löytyy 330 kilometrin latuverkosto, joten hiihtoreitit eivät heti lopu kesken – vuoden pimein ajanjakso on myös huomioitu, sillä valaistuja latuja on 38 kilometrin verran.

Joulupukin pajakylä, Rovaniemi

Kuva: Riku Pihlanto, Visit Finland

Rovaniemellä pääset tapaamaan kenetpäs muun kuin itse Joulupukin vuoden jokaisena päivänä. Joulupukin pajakylä on Rovaniemen koko perheen suosikkimatkakohde, joka vetää puoleensa vuodesta toiseen. Pajakylässä pääset tapaamaan Joulupukin, ylittämään napapiirin, lähettämään kortin Joulupukin pääpostista ja tekemään ostoksia alueen lahjatavarapuodista. Tallitontun kotieläinpihassa pääset tapaamaan mm. poroja, alpakoita, riikinkukot, lampaita, vuohen, kaneja, kanoja ja kukon.

Arctic Snow Hotel. Kuva: Visit Rovaniemi

Rovaniemen Arctic SnowHotel & Glass Igloos-hotellissa yhdistyy lasi-iglujen mukavuus 360º lasikaton alla ja elämyksellinen lumihotelli (yllä olevassa kuvassa), joka on tehty pelkästään lumesta ja jäästä! Kaikista varminnin pääset näkemään revontulet, kun yövyt lasi-iglussa, johon voi tilata myös revontuli-hälytyksen, jotta et missaa luontoäidin valoshow’ta!

Joulupukin pajakylästä löytyy iso liuta ravintoloita ja kahviloita, joista löytyy jokaiselle jotakin. Voit mm. syödä lounasta Joulumuorin talossa tai nauttia jääravintolaillallisesta Arctic SnowHotel & Glass Igloossa, joka on tehnyt pelkästään lumesta ja jäästä!

Missä yöpyä?

Mökki on tunnelmallinen vaihtoehto talviloman yöpymispaikaksi. Omassa mökissä saat tulla ja mennä kuten tahdot, voit laittaa siellä ruokaa itse ja isompaan mökkiin majoittuu mukavasti isompikin porukka. Lue toinen artikkelimme, jossa listasimme 10 parasta vuokramökkiä talvilomalle tai pääsiäiseksi:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista