Vaellusrinkka

Vaellusrinkka etsinnässä? – Näin valitset täydellisen rinkan

Suunnitteletko vaellusreissua tai oletko lähdössä ehkä reilaamaan? Hyvä rinkka on vaeltajan paras ystävä ja huono rinkka taas saattaa olla reissaajalle todellinen painajainen. Huono rinkka hiertää ja aiheuttaa niska- ja hartiavaivoja, se voi olla liian pieni tai liian suuri tai muuten vain epäkäytännöllinen.

Rinkka vaellukselle

Millainen on hyvä rinkka vaellukselle? Entäs millainen on hyvä rinkka lentokoneeseen? Miten lapsen rinkka kannattaa valita? Onko käytetty rinkka kannattava ostos? Näihin kysymyksiin vastaamme tässä artikkelissa, johon olemme koonneet tärkeimmät pointit joita sinun tulee ottaa huomioon rinkan valinnassa eli jatka lukemista!

Rinkan valitsemiseen kannattaa käyttää muutama hetki ja valita tarkkaan omien tarpeiden mukaan sopiva malli, sillä hyvä rinkka saattaa kulkea mukanasi useita vuosia. Merkkejä ja malleja on moneen lähtöön ja jokaisen tarpeeseen löytyy taatusti sopiva.

Mitä ottaa huomioon rinkan valinnassa?

Vaellus

Rinkan valinnassa kannattaa erityisesti huomioida kolme pääseikkaa: Tilavuus, istuvuus ja ominaisuudet, joista jokaiseen kannattaa rinkkaa hankkiessa kiinnittää huomiota. Mieti ennen kaikkea sitä, mihin tarkoitukseen hankit rinkan. Miten ja missä aiot käyttää sitä? Aiotko vaeltaa sen kanssa pitkiä matkoja vai tuleeko se ennemminkin viikonloppureissuja varten? Jos tarkoituksena on lentää lentokoneella rinkan kanssa, saatat haluta matkailurinkan. Jos taas aiot tehdä kaikkea edellä mainittua, sinun on hyvä ottaa huomioon, että matkailurinkka ei välttämättä sovi vaellukselle, mutta vaellusrinkan saat kyllä ottaa mukaasi lentokoneeseen.

Rinkan koko saattaa ensivilkaisulla hämmentää, sillä se ilmaistaan normaalien kokoa ilmaisevien mittojen (kuten cm) sijaan aina tilavuuden kautta – tarkemmin sanoen litroina. Se on loogista, sillä rinkan fyysistä kokoa ja senttimetreissä ilmoitettua kokoa tärkeämpää on se, kuinka paljon tavaraa sen sisään mahtuu, ja tilavuusmitta ei tässä asiassa valehtele.

Istuvuus on toinen kriittisen tärkeä tekijä, sillä kehnosti istuvan rinkan asentoa joudut koko ajan korjailemaan ja pahimmassa tapauksessa se aiheuttaa sinulle ikäviä hiertymiä ja muita harmeja. Kunnollinen rinkka on optimoitu siten, että sen paino jakaantuu tasaisesti ja esimerkiksi hartioillesi ei tule liikaa painetta. Hyvän rinkan tunnistaa myös leveistä olkahihnoista, jotka istuvat nätisti kantajansa olkapäille.

Rinkassa on myös muita ominaisuuksia, kuten taskujen määrä ja niiden sijoittelu sekä rinkan avaamissysteemi. Nämä ovat hyvin tärkeitä ominaisuuksia rinkassa, sillä ne voivat helpottaa ja niin ikään hankaloittaa rinkan käyttöä huomattavasti.

Perehdytään seuraavaksi näihin kaikkiin rinkan valintaan vaikuttaviin seikkoihin yksitellen.

Minkä kokoinen rinkka on hyvä?

Rinkka

Rinkan kokoon vaikuttaa suuresti vaelluksen tai retken pituus. Periaatteessa rinkkaan sujahtaa samat varusteet riippumatta siitä, oletko metsän siimeksessä kaksi päivää vai viikon, mutta mitä pidemmän vaelluksen aiot tehdä, sitä enemmän tarvitset ruokaa. Juuri tästä syystä pitkille vaelluksille tarvitaan isompi rinkka kuin lyhyemmille vaelluksille. Rinkan koon valinnassa olennaisin huomioon otettava ominaisuus onkin siis rinkan koko.

Nyrkkisääntö rinkan koon valintaan:

Viikonloppuretki (1-3 päivää) - 40-60 litraa

Pienemmät 40-60 litran rinkat sopivat hyvin vähän lyhyemmille vaelluksille, päiväretkille sekä matkailuun. Tähän vaikuttaa toki myös se, millainen varustus sinulla on matkassasi ja kuinka pieneen tilaan varusteesi menevät (puhutaan niin kutsutusta ultralight/kevytretkelilystä, jossa ideana on pärjätä mahdollisimman pienillä ja kevyillä varusteilla – lue tästä artikkelista lisää!) tai silloin, jos pystyt jakamaan varusteita muiden reissukavereiden kesken. Esimerkiksi teltta ja retkikeitin ovat semmoisia, joita tuskin kaikkien tarvitsee kantaa mukaan!

Vaellus (4-7 päivää) - 60-80 litraa

Alle viikon mittaisella vaelluksella pärjäät 60-85 litran rinkalla, joskin 60 litraisen rinkan kanssa saatat joutua käyttämään pakkaamisessa hiukan enemmän luovuutta ja kikkailla mukaan erityisen kevyitä varusteita. Useimmille 70-85 litran rinkka on juuri passeli ja sinne mahtuu jo mukavasti vaeltajan perustarpeet.

Pitkät vaellukset ja talvivaellukset (7 päivää ja yli) - 85-100+ litraa

Mitä pidempi vaellus, sitä enemmän tilaa tarvitset rinkkaan. Yli viikon kestäville vaelluksille 80-100+ litraiset rinkat ovat loogisin vaihtoehto.

Istuvuus

Rinkka

Voisi kuvitella, että kaikki rinkat ovat samanmuotoisia ja istuvat selkään suunnilleen samalla tavalla. Totuus kuitenkin on, että olemme kaikki eri kokoisia ja esimerkiksi selän pituus on tärkeää huomioida rinkkaa valitessa. Mittaat selän pituuden oikeaoppisesti mittaamalla olkapään ja suoliluun kärjen välin suorassa linjassa selkää pitkin. Saamasi mitta kertoo, kuinka pitkä selkäpaneelin pituuden olisi hyvä olla. Kaverin selkään istuva rinkka ei välttämättä ole sinulle sopiva ja toisin päin! Suosittelemme siksi(kin) ostamaan rinkan uutena ja juuri sinulle sopivana – käytetty rinkka ei aina ole paras vaihtoehto, koska valinnan varaa ei ole runsaasti.

Myös olkaviilekkeiden etäisyys toisistaan on tärkeä seikka huomioida, sillä ei ole hyvä, jos ne painavat kaulaasi vasten tai roikkuvat liian lähellä olkapäitäsi. Hyvä huomio on, että joissakin rinkoissa tätä ominaisuutta voi säätää.

Kun sovitat rinkkaa, tee se aina painolastin kanssa, sillä vain siten saat oikean kuvan siitä miltä rinkka tuntuu tositoimissa. Hyvä rinkka tuntuu selässä siltä, että sitä voisi kuvitella kantavansa useamman tunnin kerrallaan.

Mukavan tuntuinen rinkka tekee vaeltamisesta mukavan kokemuksen, sillä sitä on miellyttävämpi kantaa.

Naisten rinkka vs. miesten rinkka

Useimmat rinkat ovat unisex-malleja eli ne sopivat kummallekin sukupuolelle. Saatavilla on kuitenkin myös naisille mitoitettuja rinkkoja, joissa olkaviilekkeiden ja lantiovyön muotoilu on erilainen sekä selän pituus on lyhyempi. Tärkeintä on kutenkin tuntea omat mittasuhteensa ja hankkia rinkka sen perusteella. Joillekin naisille unisex- tai miesten malli saattaa olla istuvampi kuin naisille tarkoitettu rinkka.

Rinkan ominaisuudet ja yksityiskohdat

Rinkka

 Rinkoissa on pieniä eroavaisuuksia muissakin ominaisuuksissa, kuten taskujen määrässä ja sijoittelussa sekä avaamissysteemissä. Jotkut rinkat aukeavat vain päältä ja toisissa on kaksi suuaukkoa – päällä ja edessä. Joissain rinkoissa sadesuoja tulee mukana ja osaan ne on ostettava erikseen. Huomaa, että rinkkakangas ei ole täysin vedenpitävä, vaikka aika hyvin ne vettä kestävätkin. Huolehdi siis, että ainakin pidemmillä reissuilla sinulla on sadesuoja mukana!

Rinkka lentokoneeseen - Matkailurinkka vs. vaellusrinkka

Rinkka

Matkailuun pystyt käyttämään tavallista vaellusrinkkaa aivan hyvin. Miksi sitten on olemassa erillisiä matkailurinkkoja?

Matkailurinkat eroavat vaellusrinkoista siten, että kantolaitteen saa rinkan sisään piiloon tarvittaessa, jolloin kantolaitteen hihnat eivät jää jumiin lentokenttien liukuhihnoilla. Matkailurinkat eivät myöskään aukea normaalin repun tavoin pussimaisesti ylhäältä, vaan edestä. Tämä mahdollistaa sen, että rinkan sisältöön pääsee nopeammin ja helpommin käsiksi. Matkailurinkassa saattaa myös olla kiinnitettynä pikkureppu, jonka saa irti vaikkapa päiväretkillä erikseen käytettäväksi.

Sinun on hyvin tärkeää huomata, että matkailurinkat eivät sovi erityisen hyvin vaelluskäyttöön. Niissä on usein hieman yksinkertaistettu kantolaite, huonompi kiinnitysmahdollisuus (kuten makuualusta) ja ne painavat enemmän. Jos aiot ostaa vain yhden rinkan ja on pieninkään mahdollisuus sille, että aiot vaeltaa rinkkasi kanssa, valitse aina vaellusrinkka – sitä voit käyttää kyllä matkoillakin ja sen saat ottaa mukaan lentokoneeseen. Pieni rinkka menee käsimatkatavarana myös.

Rinkka lapselle ja nuorelle

Rinkka

Entäs silloin kun perheen pienimmätkin otetaan mukaan pienelle vaellukselle tai kun lapsi lähtee ensimmäiselle yli yön kestävälle partioretkelle? Kun lapselle aletaan harkitsemaan rinkkaa, kannattaa kysyä muutama kysymys itseltään ennen sitä: Tarvitseeko lapsi oikean rinkan vai riittäisikö vähän isompi reppu? Haluaako lapsi itse kantaa rinkkaa? Millaiseen käyttöön rinkka tulee ja jaksaako lapsi varmasti kantaa sitä itse? Kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi se, että tyhjä rinkka painaa jo itsessään enemmän kuin tyhjä reppu!

Rinkan idea on se, että sillä voi kantaa painavampaa kuormaa kuin tavallisella repulla, siinä on lantiovyö ja rintaremmi, jotka tasaavat painoa ja siinä on yleensä enemmän säätövaraa pituuden suhteen. Lisäksi rinkat kestävät reppuja paremmin kulutusta. Oleellisimpia kysymyksiä lienee, että tarvitseeko lapsi todella omaa rinkkaa ja paljonko painoa hän ylipäätään jaksaa kantaa. Jos kouluikäinen kantaa itse vaikkapa vesipullon, eväät ja makuualustan ja loput jää aikuisen kannettavaksi, riittää niiden kantamiseen reppu.

Lapsen rinkka eroaa aikuisten rinkasta siinä, että se on mitoitettu lapselle sopivaksi, sillä aikuisen rinkka on armotta lapsen pieneen kokoon nähden liian suuri ja leveä. Jos rinkan hankintaan päätyy, kannattaa siis ehdottomasti ostaa lapselle ikioma rinkka – ja tämä onkin varmasti lapselle itselleen myös tärkeää! Ensimmäinen oma rinkka on tärkeä ostos!

Lapsen rinkat ovat luonnollisesti pienempiä kuin aikuisten rinkat. Tavallinen tilavuus on 30-40 l ja paino tämän tyyppisissä rinkoissa on noin 1-1,5 kg. Vertailimme toisessa artikkelissa eri rinkkoja puolestasi ja esittelimme myös parhaat lasten rinkat. Tämän artikkelin pääset lukemaan täältä.

Eikun valitsemaan!

Rinkka

Toivomme, että tämä artikkeli auttoi sinut alkuun rinkan valitsemisessa. Jos aiot vaeltaa, hyvä rinkka on yksi tärkeimpiä varusteistasi ja sen valitsemiseen kannattaa todellakin käyttää hetki jos toinenkin.

Toisessa artikkelissa listasimme parhaat rinkat ja vertailimme niiden ominaisuuksia, joten jos haluat päästä paremmin vertailemaan eri rinkkoja, lue alla oleva artikkeli:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista