Laskettelusukset

Näin valitset taitotasoosi sopivat lasketteluvarusteet – vältä nämä virheet lasketteluvälineiden ostossa

Artikkeli saattaa sisältää suosittelulinkkejä. Linkkien klikkaaminen ei maksa sinulle mitään, mutta on suureksi avuksi sivuston ylläpitämisessä. Kiitos tuesta!

Tärkeimmät lasketteluvarusteet on syytä valita huolella, sillä kun jalkojen alla on oikeanlaiset laskukamppeet, on lasketteluharrastuskin monin verroin nautinnollisempaa. Oikeanlaiset välineet lisäävät myös lajin turvallisuutta. Tästä artikkelista opit, kuinka valitset omaan taitotasoosi sopivat lasketteluvarusteet ja mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun valitset laskettelusukset ja -monot itsellesi.

Lasketteluvarusteet valitaan pitkälti omien mieltymysten ja taitotason mukaan, ja aivan aloittelijan saattaa olla hyvä käydä laskemassa ensin hiihtokeskuksen vuokravälineillä, jotta saa tuntumaa tekniikkaan ja oppii ymmärtämään, millaisia ominaisuuksia suksilta ja monoilta itse haluaa.

Sääntö nro 1: Tunne oma taitotasosi

Suksia valitessa ensimmäinen asia, joka sinun on tiedettävä, on oma taitotasosi. Oletko aloittelija tai kokeneempi laskija? Voi olla tarpeen myös sovittaa ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja siksikin välineiden vuokraaminen ihan ensimmäisillä laskukerroilla on hyvä vaihtoehto monille. Emme suosittele kurkkimaan hintalappua tai merkkiä liian tarkasti, vaan ennemmin kannattaa keskittyä siihen, että varusteet ovat aidosti tarpeisiisi ja taitoihisi nähden sopivat.

Suksikaupan halvin vaihtoehto ei ole useinkaan se paras, ja valintaa saattaa harmitella karvaasti myöhemmin, kun laskettelu ei upouusilla suksilla sujukaan niin kuin pitäisi. Pääset siis vähemmällä vaivalla ja mielipahalla aina kun panostat heti alussa laatuun ja keskityt omiin käyttötarkoituksiisi!

Kaksi yleistä virhettä suksien ostossa – vältä nämä

Kaksi yleisintä virhettä laskettelusuksien ostossa on ääripäät: 1. virhe: Ostetaan joko kaupan halvimmat sukset, jotka eivät täytä tarkoitustaan eivätkä kestä käytössä. Tämä virhe tulee tehtyä helposti lasten kohdalla: Moni mielellään ostaa lapselle ne kaupan edullisimman juniorisukset, vaikka käyttö vaatisi kovempaan menoon tarkoitetut välineet.

Ja 2. virhe: Yliarvioidaan oma taitotaso ja hankitaan itselle liian suorituskykyiset expertti-tason sukset, vaikka todellisuudessa ei tiedetä, mitä suksella tehdään. Yhtä huono vaihtoehto on siis myös hankkia liian vaikeat välineet vasta harrastusta aloittaessa, sillä expertti-tason suksista et saa irti niiden parasta suorituskykyä, jos et osaa käyttää niitä.

Sääntö nro 2: Pohdi välineiden käyttötarkoitusta

Ennen kuin suksien ja monojen hankintaa on tärkeä miettiä myös niiden käyttötarkoitusta tarkemmin. Usko tai älä – laskettelusuksia on olemassa moneen eri tarkoitukseen ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuina. Onkin hyvä ensin ottaa haltuun suksien muutamat eri termit, joista kerroimme toisessa artikkelissamme: Laskettelu – Ensikertalaisen opas. Kertaamme ne vielä tähän:

  • Carving-sukset: Sukset, joissa on voimakas sivuleikkaus, sen ansiosta sukset on helpompi saada kantilleen. Nykyään kaikki rinnesukset ovat carving-suksia.
  • Twintip-sukset: Suksien kärjet ja kannat nousevat molemmat ylöspäin, mikä taas mahdollistaa laskun ja hyppyihin lähdön sekä laskeutumisen myös takaperin
  • All Mountain -sukset: Sukset, jotka on suunniteltu toimimaan kaikenlaisissa olosuhteissa. Laaja kategoria erilaisia suksia.
  • Puuterisukset: Leveät sukset, jotka mahdollistavat laskettelun puuterilumella.

Myös monoissa on eroja – on olemassa esimerkiksi joustavia randonnée-kenkiä, jotka soveltuvat vaelluskäyttöön, jalkaa tukevia hyppykenkiä, jäykkiä kisamonoja ja rinnelaskuun sopivia kenkiä. Näistä on hyvä selvittää se omaan käyttötarkoitukseen sopiva vaihtoehto.

Mitä minun tulee ottaa huomioon suksien valinnassa?

Suksien pituus

Suksien pituus määräytyy laskijan pituuden ja suksien käyttötarkoituksen perusteella. Helppo nyrkkisääntö aloittelijan suksen valinnassa on se, että suksi yltää maksimissaan leuan kärkeen. Nimittäin jos sukset ovat liian pitkät, se on haastavaa saada kääntymään ja se jos mikä tappaa lasketteluinnon nopeasti.

Vanhemmat – lasten suksiin ei kannata jättää kasvunvaraa. Lapsi ei ole niin vahva kuin aikuinen, ja jos sukset ovat liian pitkät, on lapsen hankala saada suksi kääntymään. Lapsien sukset ovat suhteessa edullisempia kuin aikuisten sukset ja lisäksi on hyvä muistaa, että sukset saa helposti myös kiertoon kohtuullisen hyvällä hinnalla. Yksi vaihtoehto on myös metsästää käytetyt sukset, mutta valikoimaa on tällöin tietysti vähemmän ja sopivien suksien etsiminen voi olla haastavaa.

Jos olet jo kokeneempi laskija, voit valita suksen enemmänkin käyttötarkoituksen ja mallin mukaan. Leikkaavaa käännöstä laskiessa voit esimerkiksi valita lyhyemmän suksen, ja kovaan vauhtiin taas parempi vaihtoehto voi olla pidempi ja jäykempi suksi.

Suksien leveys

Aloittelijan moka on ostaa liian leveät sukset. Mitä leveämpi suksi on keskeltä ja kärjestä, niin se on aina sitä vaikeampi saada kantilleen (reunalleen) ja laskeminen hankaloituu huomattavasti. Hyvä nyrkkisääntö on, että aloittelijan kannattaa valita keskeltä 74-78 mm leveä suksi.

Suksien jäykkyys

Suksien ominaisuuksista kolmas, joka täytyy ottaa huomioon, on niiden kiertojäykkyys. Aloittelijan kannattaa valita mielummin vähemmän jäykät sukset, sillä mitä enemmän suksissa on kiertojäykkyyttä, niin sitä enemmän se vaatii laskutaitoa. Notkea suksi kääntyy helpommin ja siksi sen kanssa on mukavampi opetella laskemaan.

No entäs ne monot?

Monon valinnassa on hyvä olla yhtä tarkka kuin suksienkin valinnassa. Voisi sanoa, että se on aivan yhtä tärkeää kuin oikeanlaisten suksienkin valinta, sillä kenkä on se, mistä laskeminen lähtee.

Monojen koko

Ykkösvirhe monojen valinnassa on valita liian isot, jalassa mukavan väljälle tuntuvat monot. Laskettelumonojen kuuluu istua kuin hanska käteen – niiden tulee istua jalkaan tukevasti ja napakasti. Lapsellekaan ei kuuluisi jättää monoihin kasvunvaraa, sillä liian isoissa monoissa jalka pääsee hölskymään ja nilkan nyrjähtämisen riski kasvaa suuresti. Ihan maksimiliikkumavara niin lapsilla kuin aikuisilla monojen kärjessä on 10-15 mm.

Monon ollessa jalassa kannattaa imitoida laskuasentoa – kun nojaat eteenpäin laskiessasi, saa varpaat pikkuisen koskettaa kengän kärkeä. Monojen ei kuulu toki olla liian pienetkään, mutta ”villasukkavaraa” laskettelukenkiin ei tarvitse jättää – nykyään laskukengistä tehdään riittävän lämpimiä. Muutaman laskupäivän jälkeen monon sisäkenkä myös hieman suurenee ja muokkaantuu jalan hiotessa. Kannattaa siis olla tarkkana monon koon kanssa ja kokeilla paria eri kokoa.

Monojen jäykkyys

Koon lisäksi monojen valinnassa tulee huomioida niiden jäykkyys. Monojen jäykkyyteen on olemassa flex index-mittari, jonka arvo kertoo, kuinka jäykkä mono on. Mitä suurempi flex index-arvo on, sitä jäykempi mono on kyseessä. Aloittelijan kannattaa lähes poikkeuksetta ottaa löysempi kuin jäykempi kenkä, sillä mitä löysempi mono on, sitä paremmin sillä saa tuntuman.

Muista myös kypärä ja muut varusteet

Sukset ja monot ovat laskettelijan tärkeimmät varusteet, mutta lisäksi tarvitset laskettelukypärän, sillä turvallisuus on tässä vauhdikkaassa lajissa erittäin tärkeää. Ota jo heti alussa tavaksesi omaksua ammattimainen laskutyyli, johon kuuluu asianmukaiset suojavarusteet. Lisäksi tarvitset hyvät ja säänmukaiset vaatteet, kuten lasketteluhousut ja –takin. Muista, että voit tilata helposti laskettelutarvikkeita myös netistä!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista