Nastakengät vai kitkapohjakengät? Opas talvikenkien valintaan

Nastat vai kitkat – siinäpä vasta kysymys, eikä tämä puheenaihe liity pelkästään autoihin. Talvella lenkkipolut tallautuvat yllättävän liukkaiksi ja nollakelin ja pakkasen välillä vaihtelevat sääolosuhteet tekevät teistä petollisen jäisiä. Liikenneturvan tekemän tutkimuksen mukaan lähes 40 % suomalaisista liukastuu ulkona vuosittain ja se on paljon se! Lisäksi usein liukastumisen seurauksena on tapaturma, joka saattaa viedä pitkälle sairaslomalle.

Markkinoilla on nykyään aivan mahtava valikoima sekä nasta- että kitkakenkiä, ja vakuutamme että kumpikaan ei todella ole mikään mummojuttu ollenkaan – jokainen järkevä ihminen huolehtii turvallisuudestaan, oli minkä ikäinen hyvänsä, sillä erityisen jäisellä kelillä teräksisestäkään tasapainosta ei ole hyötyä. Kaatua voi kuka vain!

Älä siis jätä nastoja tai kitkoja vain autoosi, vaan valitse ne myös omiin jalkoihisi.

Mikä ero on naistakengillä ja kitkakengillä?

Liukas keli

Nastakenkien pohjassa on pieniä nastoja, usein teräksestä valmistettuja, jotka antavat hyvän pidon liukkaalla alustalla kävellessä. Kitkakengät (pitopohjakengät) taas ovat erityisesti viime vuosina tulleet varteen otettavaksi vaihtoehdoksi nastakengille ja niiden juju on pitävä nastaton pinta, joka kitkarenkaan lailla tarjoaa luotettavaa pitoa lumella ja jäällä.

Nyrkkissäntö - nastat ulkoiluun, kitkat kaupunkiin

Nastakengät tarjoavat paremman pidon kuin kitkakengät, joten siksi ne ovat ehdoton valinta ulkoiluun ja talvilenkkeilyyn. Myös aina kun sää on aivan erityisen liukas, on kannattavampi valinta sujauttaa jalkaan nastalliset kengät. Nastakenkien iso miinus on kuitenkin se, että ne jättävät helposti jälkiä lattiaan ja pitävät myös melkoista ääntä sisätiloissa kävellessä.

Kitkakengät ovat vasta hivutelleet markkinoille pelastamaan nastakenkien puutteita  – kitkakengät ovatkin oiva valinta yleiskengiksi talvellla, sillä niiden pohjissa ei ole jälkiä jättäviä nastoja. Kitkoilla voit siis huoletta tepsutella myös sisätiloissa. Monet suuret kenkävalmistajat ovat tehneet yhteistyötä autonrenkaita tuottavan Michelinin kanssa, ja nykyään monet kitkakengät tarjoavatkin hämmästyttävän hyvin pitoa liukkaalla säällä.

Jos arvot kahden välillä, niin yksi näppärä vaihtoehto on hankkia kitkakenkien lisäksi liukuesteet. Ne ovat hyvä kompromissi tilanteisiin, kun tarvitset lisäpitoa tiukkoihin tilanteisiin.

Nastakengät

Talvilenkkeily

Nastakengät tarjoavat luotettavamman pidon kuin kitkakengät. Nastakenkien pohjat on varustettu nimensä mukaisesti nastoilla, jotka pureutuvat tiukasti lumeen tarjoten jämäkkää pitoa liukkailla keleillä. Nastakengät ovat parhaimmillaan luonnossa liikkuessa ja ne ovat aina varma valinta sellaisille, jotka arvostavat parasta mahdollista pitoa. Jos haluat täysillä nauttia huolettomasta liikkumisesta maastossa, jossa on liukkaita kohtia, valitse nastakengät.

Ota kuitenkin huomioon, että nastakengät jättävät todella helposti jälkiä lattiaan eivätkä ne siksi sovellu käytettäväksi sisällä lainkaan. Voit toki myös harkita suojaavia liukuesteitä, jotka voi tarvittaessa laittaa kenkien pohjaan suojaamaan sekä nastoja että erityisesti lattiaa.

Valitse nastakengät, jos…

  • Haluat parasta mahdollista pitoa
  • Liikut paljon liukkaassa maastossa lenkkeillen

Kitkakengät

Talvilenkkeily

Vähän samalla tavalla kuin auton renkaissa, ei kitkat eivät pidä aivan yhtä hyvin kuin nastalliset versiot. Kitkakengissä on kuitenkin omat etunsa. Kitkakenkien hyvä ominaisuus on se, että ne pitävät hyvin myös kostealla ja märällä kelillä, esimerkiksi kevättalvella kun aurinko alkaa paistaa ja jäät alkavat sulaa. Kitkakengät eivät myöskään tee jälkiä lattiaan ja ovat useimmille siksi nastakenkiä parempi vaihtoehto.

Suosittelemme kitkakenkiä talven yleiskengiksi, jotka jalassa voit huoletta piipahtaa lenkin päätteeksi vaikka kauppaan.

Valitse kitkakengät, jos…

  • Haluat huolettomat kengät, jotka eivät jätä jälkiä lattiaan
  • Pärjäät vähän kevyemmällä pidolla
  • Haluat näppärät yleiskengät talveen

Etsinnässä nastakengät talveen?

Jos sinulla on vielä etsinnässä hyvät ja pitävät talvikengät talven liukkaille, niin kurkkaa toinen artikkelimme, jossa listasimme parhaat nastakengät. Artikkeliin kokosimme nastakenkiä erilaisiin tarpeisiin – listalta löytyy muun muassa parhaat nastalenkkarit lenkkipoluille sekä parhaat siistit nastakengät tavalliseen arkeen ja työhön sopivaksi. Klikkaile tai täppäile artikkeliin alta:

Jos olet juoksuharrastaja etkä malta pitää rakkaasta harrastuksesta taukoa talven liukkaillakaan, niin tähän artikkeliin kokosimme parhaat nastalenkkarit talvijuoksuun:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista