Polkujuoksun ABC – Lue tämä ennen kuin menet polkujuoksemaan

Polkujuoksu, trail running, trail-juoksu, maastojuoksu… Rakastetulla harrastuksella on monta nimeä. Lämpenevät ilmat houkuttelevat yhä enemmän liikkeelle ja metsään, ja mikäs sen parempi harrastus kuin polkujuoksu, joka yhdistää nämä kaksi. Moni on myös kökkinyt kotona koko koronavuoden, eikä kuntosalille tai muihin aktiviteettien pariin ole välttämättä päässyt liikkumaan. Liikkuminen luonnossa houkuttelee monia tähän aikaan vuodesta, eikä ihme.

Mikäs sen ihanampaa kuin kävely metsässä ja jos hommaan yhdistää vielä juoksun, saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla – luonnosta nauttimisen ja tehokkaan ja terveellisen liikunnan.

Omatoiminen ulkoilu on saavuttanut huippusuosion tänä vuonna ja moni etsii uusia tapoja liikkua omaehtoisesti. Juoksu on liikuntamuodoista parhaita, sillä se kohottaa kuntoa tehokkaasti ja sitä voi tehdä käytännössä milloin vain ja missä vain. Kun pinkaisee luontoäidin luomilla poluilla teillä juoksemisen sijaan, on kokemus paljon nautittavampi kuin kovalla asfaltilla.

Tässä artikkelissa kertaamme polkujuoksun perusteet aloittelijalle ja kerromme, mitä kaikkea sinun on tärkeää ottaa huomioon ennen kuin suuntaat poluille juoksemaan.

Mitä polkujuoksu on?

Nimensä mukaisesti polkujuoksu on poluilla juoksemista ja se eroaa aika paljonkin kovalla pinnalla juoksemisesta. Polkujuoksija joutuu varautumaan vaihtelevaan juoksualustaan, ylä- ja alamäkiin, puiden juuriin, kiviin, mutaan ja lätäköihin. Juokseminen poluilla on järjestään hitaampaa kuin tielläjuoksu, koska esteitä on enemmän ja sen vuoksi samanpituiseen matkaan poluilla pötkiessä saattaa kulua jopa tupla-aika tasaiseen tiehen verrattuna! Joskus haastavissa paikoissa kävelyaskeleet ovat paras ja turvallisin vaihtoehto edetä.

Ihanteellisesti polkujuoksussa idea ei niinkään ole juosta niin monta kilometriä kuin suinkin, vaan mielummin nauttia liikunnasta luonnossa.

Miksi polkujuoksu kannattaa?

Poluilla juokseminen kehittää ketteryyttä, tasapainoa ja lihasvoimaa paljon monipuolisemmin kuin kovalla tiellä juokseminen. Vaihtelevasta maastosta johtuen juoksija joutuu mukailemaan askellusta jatkuvasti, mikä vaatii myös keskittymistä ja joustavuutta. Vaihtelevilla luonnon poluilla juoksija joutuu miettimään jokaista jalansijaa eri tavalla kuin monotonisessa tiejuoksussa ja silloin arjen murheet todella jäävät lenkkipolulle. Myös kaunis luonto on itsessään huumaava kokemus.

Maastossa juokseminen kehittää vartaloa erittäin monipuolisesti. Joskus tarvitsee harppoa lätäkön yli, loikata kiveltä toiselle, tihentää askelia tai tehdä äkkinäisiä suunnan muutoksia, reitit ovat arvaamattomia. Polkujuoksu on hauskan vaihtelevaa ja omalla tavallaan jännittävää, koska etenkään entuudestaan tuntemattomalla polulla ei voi koskaan tietää mitä edessä on vastassa!

Loikkiminen, hyppiminen ja mäkeä ylös juokseminen on todellista voimaharjoittelua. Mikä parasta, luontoa ihmetellessä sitä ei edes varsinaisesti tunne kuntoilevansa ja polkujuoksu onkin monien mielestä paljon mukavampi tapa kehittää lihaskuntoa kuin saliharjoittelu. Polkujuoksussa alaraajojen lisäksi muutkin kehon osat kehittyvät – alasmäkeen eteneminen kehittää ylävartalon lihaksia. Kädet pääsevät töihin hakiessa tasapainoa, ja vatsa- ja selkälihakset aktivoituvat pitääkseen paketin kasassa jotta jalat voivat sujuvasti rullata maastoon sopivasti. Polkujuostessa koko kehosi saa monipuolista liikuntaa!

Polku on myös yleensä aina pehmeämpi kuin tie, ja polkujuoksusta puuttuu tiejuoksun monotonisuus ja tasainen iskutus. Usein jalkavaivoista kärsivät pystyvät juoksemaan pehmeillä poluilla, vaikka asfaltilla juoksu ei onnistuisikaan. Myös aloittelija pääsee helposti jyvälle polkujuoksun maailmaan.

Polkujuoksijan perusvarusteet – Nämä tarvitset

Polkujuoksu on siitäkin mainio harrastus, että pääset varsin vähillä varusteilla liikenteeseen. Periaatteessa tarvitset vain itsesi ja polun jolla juosta! Juoksuharrastuksestasi mukavamman ja turvallisemman kuitenkin teet hankkimalla asianmukaiset polkujuoksukengät, juoksuliivin tai -vyön ja maastoon sopivat juoksuvaatteet.

Kengät

Miksi tarvitset kengät erikseen poluilla juoksua varten, eikö tavalliset lenkkarit tai juoksukengät kelpaa? Tämä on hyvä kysymys, eli kerrataanpa mitä lisäarvoa saat polkujuoksukengistä.

Polkujuoksukengät eroavat monin tavoin tavallista lenkkareista:

  • Niissä on voimakkaasti kuvioitu pohja, joka pitää paremmin maastossa (estää liukastumisia)
  • Päällinen on napakka, jotta jalkasi ei pyöri kengässä epätasaisessa maastossa (estää nilkan taittumisia ja parantaa tuntumaa)
  • Päällinen ei ime vettä (jalat pysyvät kuivana)
  • Varvassuoja suojaa varpaitasi, jos isket ne vahingossa kiveen tai puunjuureen

Polkujuoksukengät takaavat turvallisuuden liukkailla ja epätasaisilla poluilla paljon tavallista asfalttijuoksuun tarkoitettua juoksukenkää enemmän. Polkujuoksukengän ominaisuudet takaavat sen, ettet liukastu tai taita nilkkaasi niin helposti, niihin ei mene niin helposti kiviä ja muita roskia ja varpaasi ovat paremmin turvassa kolhuilta. Salomon on yksi suosituimpia polkujuoksukenkämerkkejä.

Juoksuliivit tai juoksuvyö

Pidemmillä juoksuilla ja etenkin lämpimillä keleillä on hyvä kantaa mukana juotavaa ja kenties myös varavaatteita. Turvallisuuden vuoksi myös puhelin saattaa olla paikallaan kantaa mukana juoksulenkilläkin, ja jotkut tykkäävät kuunnella musiikkia juostessaan, mutta mihin ihmeeseen nämä kaikki varusteet tungetaan? Pro polkujuoksija käyttää tähän tarkoitukseen juoksuliiviä, johon saa kätevästi kaiken edellä mainitun mukaan.

Juoksuliivi on pieni, kevyt ja helppo sujauttaa päälle. Jokaisen polkujuoksua vähänkin enemmän harrastavan kannattaa harkita liivin hankkimista, sillä se lisää juoksumukavuutta kummasti. Pienempiin malleihin saat mukaasi juomaveden, lisäenergian ja puhelimen. Isompaan malliin mahtuu jopa ensiapupakkaus ja varavaatteet.

Juoksuvyö on liiviä pienempi vaihtoehto, mutta siihen ei mahdu juomapulloa. Juoksuvyö onkin tarkoitettu lähinnä pikkutavaroiden kuten puhelimen ja avaimien säilyttämistä varten.

Juoksuliiviksi suosittelemme esimerkiksi Weekendbeen valikoimasta löytyvää  Patagonian Slope Runner -liiviä.

Säänmukaiset juoksuvaatteet

Polkujuoksuun sopii käytännössä tavalliset lenkkeilyvaatteet, sellaiset missä sinun on hyvä liikkua. Kaikista leveälahkeisimmat housut tosin eivät ole ihanteellisimmat Suomen luontoon, sillä lahkeet tarttuvat helposti oksiin ja risuihin. Suosittelemme juoksutrikoita ja lämpimälle kelille shortseja. Merinovillainen t-paita on hyvä yläosa, sillä se samaan aikaan hengittää mutta tarvittaessa myös lämmittää sekä kastuessaan hiestä tai vedestä kuivuu nopeasti. Merinovillavaate lisäksi kestää käytössä iäisyyden.

Viileämpään säähän kannattaa varautua hyvällä tuulitakilla. Urheilusukiksi sinun kannattaa valita korkeavartinen malli, jotka suojaavat nilkkoja naarmuilta.

Mistä löydän hyvät juoksupolut?

Suomi on metsien maa ja polkuja onneksi löytyy runsaasti joka puolelta. Kaupunkimetsät, ulkoilualueet ja retkeilykohteet ovat kaikki hyviä paikkoja löytää polkuja. Jopa Helsingissä ja Uudellamaalla asuvat löytävät hyviä polkuja esimerkiksi Itä-Helsingin metsistä, Nuuksiosta tai Espoon keskuspuistosta. Missä tahansa päin Suomea löytyy taajamametsiä, joista löytyy hyviä polkuja juoksuharrastusta varten.

Kaupunkimetsissä et voi eksyä pitkäksi aikaa ja voit vaikka aloittaa pienillä piipahduksilla tuttuun lähimetsään ja laajentaa juoksuasi kerta kerralta. Voi aluksi suunnata vaikkapa alueelle, jossa on pururatoja, ulkoiluteitä tai hiihtolatuja. Tällaisista paikoista voit löytää valmiiksi merkittyjä luontopolkuja, joita voit lähteä kokeilemaan. Kun lähialueen polut tulevat tutuksi, voit suunnata vaikkapa lähimpään kansallispuistoon tai retkeilyalueelle. Usein tällaisista kohteista löytyy myös upeita luontokohteita ja paljon mielenkiintoista nähtävää.

Uuteen harrastukseen saatat päästä syvemmin kiinni ottamalla osaa kisoihin. Äläkä nyt säikähdä – kisat eivät tarkoita verenmaku suussa tapahtuvaa juoksemista. Polkujuoksukisoissa tulostavoitteet ovat useimmille osaanottajille toissijaisia, joten polkujuoksukilpailut ovat mukavia ja sosiaalisia sekä rentoja tapahtumia. Kisoissa järjestäjä on merkinnyt valmiiksi hyvän reitin, joka hyödyntää parhaita polkuja ja lisäksi sen varrelta löytyy juomapisteet ja pesumahdollisuudet sekä myyt asiaan kuuluvat palvelut. Kisat saattavat olla hyvä keino tutustua muihin harrastajiin ja hyviin polkujuoksumaastoihin.

Lopuksi…

Toivottavasti onnistuimme vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita mielessäsi ehkä pyöri polkujuoksusta! Polkujuoksu on mahtava harrastus, joka parantaa kummasti kuntoa, kehittää voimaa ja tekee mielelle ja aivoille hyvää. Muista aina huolehtia turvallisuudestasi suunnatessasi syrjemmäs metsään ja vältä menemästä isoihin, tuntemattomiin metsiin yksin, jotta et eksy! Muista myös huolehtia, että sinulla on hyvät kengät ja muu vaatetus, jotta juokseminen on turvallista ja mukavaa.

Jos kaipaat uusia polkujuoksukenkiä, suosittelemme lukemaan toisen artikkelimme, jossa vertailimme parhaat polkujuoksukengät:

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista